Nevládzem s trojročným synom
Neviem ani ako začať. Trápime sa nad našim tri a pol ročným synom. Keď bol menší tak bol veľmi šikovný, vedel skoro napodobňovať zvieratká, vedel farby, pekne si uratoval hračky, poslúchal... Teraz je pravý opak. Nechce jest, vlastne chce jest iba suchu ryžu, suché cestoviny, sladkosti. Nevieme do neho dostať nič normálne. Pred tým jedol skoro všetko. Piť tiež veľmi nechce musíme ho nútiť. Do toho nás bije keď nie je podľa neho, hádže sa o zem, vieska ako zmyslov zbavený. Nechce poslúchať absolútne nič. Napríklad ma sa ísť večer kúpať on si zmysli že nejde a my sa môžeme postaviť aj na hlavu on nechce tak nejde. Môžme mu capnut, môžme kričať, môžme pekne hovoriť. Nezaberá nič. Tak ho zvyknem chytiť a zavrieť do izby ale to sa nedá ani zavretom nazývať lebo hneď je vonka aj keď už kľudnejší niekedy je úplne vymenený, karotky. S mužom sa mu plne venujeme. Ale už nevládzeme. Mame teraz doma 5tyzdnoveho novorodenca. Ale jeho správanie nie je tým ze prišiel mladší súrodenec lebo on toto robil ešte pred tým. Neviem už čo skúsiť. Pekne slovo nepomôže, objatie nepomôže, bitka nepomôže. Prosím skúste poradiť. Lebo ja už ozaj neviem. Ešte sa mi nedávno sťažoval že ho starká hucka aby aby mame robil zle, aby moju mamu bil, navadza ho aby klamal..
Buď je to obdobie vzdoru, alebo skôr mi to pripadá ako regresívny autizmus.../dieťa to čo vedelo zabudlo, výberovosť v jedle, neschopnosť naučiť sa nové veci, nezáujem, neposlušnosť.../ Treba navštíviť psychológa...Do škôlky chodí? Tam nie sú problémy? Rozpráva?
@evina34 chodil do škôlky. Tam nebol problém iba zo začiatku nechcel tam jest a spat ale po 2tyzdnoch sa to upravilo jedol a aj spával. Tam ho chválili že je zlatý, milý. Ono aj doma bol keď prišiel zo škôlky. Len teraz je škôlka zavretá tak nemôže tam chodiť. Rozpráva. Niekedyked sám hra s autíčkami tak sa hra tak ze sa tie auta rozprávajú také príbehy niekedy vie porozprávať. Ze až žasnem že kde sa to v ňom berie
@zuzka565 žiarli na súrodenca, skús si o tom niečo naštudovať, vtedy dieťa "zabudne" veci, ktoré vedelo, začne sa pocikavat, hoci už predtým bolo bez plienok, alebo začne vyžadovať kŕmenie, obliekanie, atď. Je to volanie o pozornosť, keď to nejde po dobrom, tak robí zle, neposlúcha, vymýšľa, len aby ste si ho všimli. Takéto správanie môže u dieťaťa začať kľudne už v tehu. Kedy si mu naposledy povedala, že ho ľúbite, aj keď vymýšľa? Venuješ sa mu aspoň pol hodiny denne bez malého súrodenca? Treba ho ľúbiť. Skús si pozrieť nejaké články nevychovy, tam je veľa popísané na tieto témy.
Jejda len zas nezaccnite vsetky s autizmom 🙈 prislo domov babo, vidi, ze babo nic nevie, ani farby, ani papat ani nic a napriek tomu ma pozornost maminky a ta sa o neho stara. Aj on chce, aby sa o neho tak starali, tak 'zrazu' ani on nic nevie. Nic by som si z toho nerobila, skor by som ho sem tam pozitivne vyzvala 'to je take super, ze ty uz papas ako velky a nemusim ta krmit, velmi mi to pomaha. To je take skvele, ked sa sam oblecies, raz to vsetko naucis aj braceka.' A casto aj s otocenim na babo, mu moze hovorit (babatku): vidis akeho mas sikovneho brata? Raz ta to vsetko nauci...
Ale nevesala by som hlavu z toho ze spolupracuje menej. Druha vec, klasicky vzdor. Osamostatnuje sa, skusa co moze, nemoze, chce presadit svoju volu lebo si zacina viac uvedomovat, ze nejaku ma. Nechce sa kupat? Tak raz za cas by som to stolerovala (pokial zrovna nevysiel z pieskoviska). Davaj mu vela na vyber (vzdy z 2 alternativ z ktorych TEBE VYHOVUJU OBE) aby mal pocit, ze na jeho nazore zalezi a ze je vypocuty a ze 'bolo po jeho' potom si to nebude vydobijat v nevhodnych situaciach. Taktiez mu mozes vysvetlit, ze su veci, v ktorych moze urobit podla seba, lebo uz to zvladne ale su situacie, ktore este rozhodnut nemoze a tam si pre neho ty, aby si rozhodla. Vela stastia, pevne nervy a hlavne klud
@zuzka565 chodi von ma dost aktivit? Ked teraz nechodi do skolky mozno mu chyba pohyb vonku deticky..mozno na surodenca aj ziarli - hoci pises ze to robil aj predtym nezhorsilo sa to? Urcite by som obmedzila kontakt s osobou kt ho hucka na take veci a na klamenie (resp uplne zrusila nech to je kto chce)..nepytali ste sa ho ze preco sa tak chova co mu vadi? Ako sa sprava k surodencovi? Ak ma rad pribehy skus napr na to kupanie vymysliet nejaky pribeh aby ho to lakalo ist sa kupat ze najde vo vode poklad alebo nieco take (urobite penu a nieco tam schovate napr), to iste napr s jedlom (moja sestra ked mala asi 3 nechcela pri mne vobec jest tak som jej zacala vraviet ako ine deticky hladuju a co by dali za jej jedlo a take somariny , doteraz nechapem ako to ze to zabralo 😂 nemala som skusenosti s detmi a nic lepsie mi nenapadlo🤷😀)
@janickacrazy venujem sa mu stále. Našťastie babo je dobre ze si nevyžaduje toľko pozornosti ako jeho starší súrodenec. My sa stále lulkame aj keď ma po záchvate tak ho stiska a snažím sa zistiť ze prečo to robí. Každý večer si vtavime že ľúbim ta dobrú noc. Hovorí to aj on mne a aj ja jemu, mužovi tiež. Aj cez deň ak ide náhodou s mužom preč alebo keď ide niekam tak si povieme že ľúbim ta a dáme si pusu a obimeme sa
@zuzka565 nie ste dôsledni, to je všetko. A s novorodencom asi nie ste ani zrelaxovani s jasnou hlavou tipujem. Také že ty ho dáš za dvere a on vylezie nemá zmysel, proste ho tam zanes spať aj 100x aby pochopil že to myslíš vážne a ma tam ostať. Pár dni to možno potrvá ale pochopí.
Bit by som ho nebila keďže už bije on vás, treba mu ukázať že sa dajú veci riešiť inak. Kľudne môže žiarlit, mať obdobie vzdoru atď ale teraz je ten čas kedy skúša koľko s vami môže mávať a sú veci čo si proste nemôže dovoliť. Takže 3x nádych, povedať si že to je len obdobie ale byť dosledni a neslubovat tresty čo sa buď nesplnia alebo nemajú účinok. Stručne vety, žiadne siahodlhé vysvetľovania, to je na potom keď sa ukľudnite.
toto robila aj moja dcera. od mala bola tvrdeohlava, priecna a zurivec. ani za svet sa nechcela naucit jest, obliekat,a ni az svet posluchnut, ked mala fazu, tak revala aj 1-2hodiny a kratsie amoky mavala niekedy ja 4-5x denne. nic nezaberalo, aj teraz je priecna. no smaozrejme je to uz lepsie.
neporadim mco, musis to len enjak prezit, raz sa to zmeni, nepride vyrazna zmena, zrejme ma jednoducho taku povahu,a si s nim budes este vela bojovat, ale ked bude vacsi, bude to o nieco lepsie.
Ak má nejakú obľúbenú hračku - autíčko? Skús cez to. Je autíčko smutné? Má autíčko rado bračeka? Atď....
K bratovi sa pekne správa aj keď musím dávať pozor aby náhodou niečo neurobil lebo niekedy je rozblazneny. Ale pusinku je ho, hladká ho a vraví mu ze ho ľúbi. A altivity? Človek sa mu stále snaží niečo vymýšľať aj sa snažíme nech sa stretáva z rovesníkmi. Ale nie stale sa to dá. Ja už objednávam všelijaké sady napr. Výrobu sviecok, robili sme sadrové odliatky a následne to maľovali. Snažím sa mu robiť program aby sa nenudil
@zuzka565 nie je ziarlivy na babo?
Zatrhla by som návštevy ku babke. Ak nastane zlepšenie v jeho správaní, tak vieš, kde bol pes zakopaný. Inak žasnem nad takymi starými strigami, dieťa huckat proti vlastnej matke, čo by mali pomôcť, tak na staré kolena idu rozbroje robiť. A ze s vekom prichádza rozum.
@bublinka1426 ani by som nepovedala ze by ziarlil
@zuzka565 niekedy maju velmi inteligentne deti oneskorene obdobie vzdoru a do 4,5 roka su taketo protivne. Raz som to zazila v praci u 5 rocneho. Akoze z dobreho chlapca to bol zrazu maly grazlik, Este sa nam naschval pocikal, no proste to bolo zvlastne. Po pol roku tp nastastie samo preslo. Bol strasne inteligentny a ked sme mu toto par krat spomenuli, tak sa tvaril, ze skurril sa radsej nestal. No nic, len drzat hranice, nenechat sa nim manipulovat a cakat kedy to prejde. Keby je fakt ze zle tak ist za psychologom.
@zuzka565 nemyslim si, ze je to surodencom, ked pises, ze to trva uz pol roka. Chce to jasne vymedzene hranice. Nechce jest nic ine, len to, co si napisala? Kto mu da sladkosti, ked odmieta ostatne? No jedine ty a tvoj muz, nie? Sladkosti nedostane, ani ked sa bude plieskat o zem, dostane normalne jedlo, zje, zje, nezje, nezje, bude hladny. Ziadna nahrada sa nekona, ani si nepovies, ze teda nech zje aspon suche cestoviny. Tam si skoncila. Ale kedze mu ustupujes, tam ste tam, kde ste. Chce to len doslednost, neustupit aj za cenu toho, ze bude hladny. Ako reagujete, ked vas bije? Treba mu chytit ruky a velmi dosledne hladiac mu do oci povedat nie, to sa nerobi. Ak neprestane, svihnes ho do postele a vratis ho do nej aj 68 krat a pripomenies mu, ze v posteli bude vzdy, ked niekoho udrie. Alebo do tej izby a ver mi, ze mne by z nej nevysiel. Vzdy by som ho vratila. Nebite ho, ani na neho nekricte, tym to len zhorsujete. Ked sa nechce kupat, tak co urobite? Daj mu vybrat, ci kupat alebo sprchovat. A s trojrocnym si hadam rady date. Do tej vane alebo sprchy by isiel, aj ked s revom. Na druhej strane daj mu vybrat, ci chce caj do modreho pohara alebo zeleneho, ci chce tricko s autom alebo s dinosaurom. Ale su veci, o ktorych rozhodujete vy. Svokru by som velmi razne upozornila, ze ak bude syna navadzat na hluposti, prerusite uplne styky. V jeho veku je bezne, ze sa dieta snazi posuvat hranice a ovladat vas, vy dvaja s muzom musite mat absolutne rovnaky pristup a to vzdy a vsade. Na pripadne poznamky rodiny, susedov sa vykasli.
@zuzka565 moja takme rovnako stara dcera tiez napr.zacala jest iba suchu ryzu, cestoviny, hoci ptedtym zjedla vsetko, tiez sa zacala spriecat a nepocuva, myslim si, ze je to obdobie, kedy si uvedomuje, ze s ludmi sa da manipulovat, lebo aj v inych veciach spravila pokroky po psychickej stranke, teda rozvija sa a to prislo spolu. Cize nam ostava len bud trpezlivymi a ukazat dietatu, ze existuju hranice.

Neviem ci to môže mať suvis aj s tým. Človek ho nevie nič nové naučiť. A aj to všetko co vedel ako keby zabudol. On nevie farby ktoré vedel, nechce sám jest,nechce sa sám obliekať. Nemá záujem o nič sa niečo nové učiť. Ja sa snažím zapájať ci do varenia alebo pečenia to rad robí, muž zas do prac okolo domu. Nemá pred nikým žiadny rešpekt.