Nezvládam materstvo ako prvorodička
joj cakam ako ma tu teraz mnohe zlyncujete, ze naco som chcela dieta ked tu teraz vyplakavam…
mala ma mesiac a pol milujem ju najviac, bola vymodlene dieta.. ale ze to bude taketo narocne som proste necakala.. mali sme skvely zivot s muzom, ja super pracu, hobby, som extrovert, potrebujem byt vonku, chodit mimo domu... ja viem ze je to len obdobie ze sa to zmeni ale ja som taka unavena, psychicky. na spankovy deficit som si uz nejak zvykla… len doma som nonstop lebo mala place vsade inde, nemozem snou nikam ist (a to myslim ze len obchod a zakladne veci, restiku/kaviaren to som uz uplne vylucila) ked vidim ine mamicky ako sedia niekde na obede na kave, dieta spi v kociku, to mi pride uplne nerealne…aa ak mame nieksm ist (lekar) az mi zviera v krku lebo viem ze to zas bude taky cirkus az ju bude napinat z placu… mala ma len kontaktne spanky, sama vobec, 24/7 sa od nej neviem pohnut… hore vydrzi max hodinu takze ja ani nemozem odist z domu nachvilu sa vyvetrat lebo je kojena… doma nic nestiham, muzovi som nevarila odkedy sme doma z porodnice.. mam pocit ze ho zanedbavam lebo sa od malej nevien pohnut.. on tvrdi ze je vsetko v poriadku a ze mame babatko a ze ma potrebuje mala, ale js sa hrozne bojim ze sa vzdialime… a nejaka starostlivost o seba? 0… mate moj obdiv vsetky co mate 2 a viac deti.. myslela som si o sebe teda ze som schopnejsia, necakala som ze budem takto z toho na nervy…
Odsaj si mlieko, nechaj mužovi, nakrmi ju a ty sa choď vyventilovať niekde. A nie - nepokazí sa tým kojenie (mám tretie dieťa, všetky boli kojené)
Ako ta len chapem. Kazda sa pripravuje na porod, ale nikto nehovori o tom, co caka po porode... Moj prvorodeny prvy rok v noci viac nespal ako spal. Bola som ako chodiaca zombie. Ked bol muz v praci, odratavala som minuty, kym sa vrati. Bola som chronicky nevyspata, doma som nic nestihala a jedina chvilka pre seba bola, ked som vliezla do vane. Dodnes tvrdim, ze prve tyzdne sme nezomreli od hladu len vdaka svokre, ktora po muzovi pravidelne posielala varenu stravu 🙂 po case som domacnost vzdala a rok som si platila studentku, ktora k nam chodila upratovat - boli to super investovane peniaze 🙂 moj prvorodeny tiez odmietal nosic, nastastie bol ok s kocikom. Kazdy mi hovoril, ze si mam uzivat toto obdobie, lebo to rychlo ujde a ja som sa nevedela dockat, kedy to skonci a maly vyrastie. Drz sa, robis to najlepsie ako vies a casom skutocne bude lepsie. Toto obdobie treba len nejako prezit.
@anonym_autor juuuuj moja to pozname. Ja som mala hormony uplne hore dole. Za vsetko som plakala tie dva mesiace. Neboj to prejde tak od pol roka a bude lepsie. Ked sa s tym obdobím zmieriš, tak sa ti uľaví. Proste to treba prijat,lebo teraz je to takto ale bude lepsie. Moj spal poobede 3 hodiny spanok ale podmienka bola, ze sa kocik musel hybat. Akonahle som sa zastavila bol hore. Vydrala som addidas goretex do diery na prechádzkach 🤣🤣🤣 koliky sme mali ukážkové a presne na cas… kedze som nemala partnera, tak cez koliky vecer mi chodil pomahat moj otec, lebo sa bal, ze skocim niekde pod vlak…. radsej by som mala kontaktný spanok a mohla spat tiez 😉. Inak moj maly neznášal hlboky kocik. Potom mi niekto poradil, ze mam kupit športový do ľahu. A tam bol maly prd spokojny, ked sa kocik hybal samozrejme. Ziadne šatky, nosiče a neviem co. Mala som hadam 10 roznych. Okolo pol roka, ked sa moj otec nemohol pozerat na mna aka som bola unavena, tak mi privliekol take kreslo co sa hojdalo zo strany na stranu. A to sa malemu prdolovi pacilo, ze som aspon navarila a on tam lezal a kukal sa na mna. Neboj to das 💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻 ked zena nevládze, tak najde este silu
@anonym_autor Moj napriklad aj spal vonku v kociku a aj tak tie zaciatky boli pre mna hrozne narocne. Svoje robia aj hormony, aj ten sok, ze zrazu musis byt stale k dispozicii, velka zodpovednost, unava. Clovek vidi veci horsie ako su a hlavne si pripada neschopnejsi, nez v skutocnosti je. Moj mal ako babatko tiez jedno obdobie, ked spal len prituleny pri niekom. Nedalo sa nic moc robit, ale tak nakoniec som si povedala, ci je az take zle si na materskej lezat, pozerat filmy, precitat nieco na nete? Usudila som, ze nie je 🙂
Ahoj, nečítala som všetky komentáre. 6 týždňov je strasns krátko, aby bol zivot co i len trosku pre teba v normále. Mam presne rocne dieta panatam si pocity prvé tyzdne. Nechcela by som to uz zažiť.. v zmysle, ze všetko je nové a ty proste casto nevieš co mas robit. Ale ver mi, ze vsetko sa zlepší. Aj plač, aj spanok. Aj cas pre seba budeš mat, aj na muža. Snaž sa dávať si kratke ciele, ja od začiatku riešim len ten aktuálny den- rano sa snažím "prezit" do vecera. Deň po dni ..ktore su pomalé, ale zároveň idu rychlo mesiace a vsetko je ine. Držím palce
Mas dieta 50 dni a uz si stazujes... Uzivaj a nehrot, mas rozumneho chlapa a o mesiac bude lepsie a o rok si to tu precitaj a daj vediet 🤪🤣🌸
@anonym_autor Kľud,kto tvrdí,ze po pôrode bolo všetko zaliate slnkom, ten kecá.Postupne sa naladíte na seba,Vy a bábätko.
vy ste vsetky ake super❤️❤️❤️dakujem vam. je super citat ze nemam taketo pocity sama. velmi ste ma povzbudili. dakujem
Drzim palce, a prečítaj si to este raz po sebe.. si mesiac a pol po porode, co chces prosim ta stihat? Muz moze navarit predsa sam a vam vsekym.. ked nevie, donaska funguje.. bordel pocka, to si mozes byt ista, ze sa neuprace sam 🙈😀
Teraz si na prvom mieste ty, dieta, aby ste sa dali dokopy fyzicky, postupne sa to utrasie
A k tomu placu.. len skúšaj raz za cas ci sa cosi nezmenilo, raz to pride, naozaj..u nas po 4-5mes kocik prisiel na milost. Nosic az kolo 8-9, co uz mi bolo jedno viacmenej 🙈
Vajicko a cestu autom neznasalo dieta do roka. 5min v aute nevydrzalo bez revu, sama soferovat nemozne, lebo ta bordova sirena vyzerala vo vajicku ze ju utrhne.. no bol to tazky prvy polrok, este aj kolíky, v noci stale hore.. ja uz neviem jak som to prezila, uz ostal asi len spomienkovy optimizmus 😀 ale som tu, da sa to prezit a vzdy sa to zmeni, len nevies kedy, mozno zajtra a ked nie, tak buduci tyzden alebo ten v novom roku.. pride to...
Nemaj vycitky, si mama, si tu pre dieta, zvysok počká
vy ste vsetky ake super❤️❤️❤️dakujem vam. je super citat ze nemam taketo pocity sama. velmi ste ma povzbudili. dakujem
@anonym_autor ako často a dlho plače?Takéto malé miminka väčšinou len spia a koja sa.Ja by som hľadala dôvod plaču intolerancie, zlá strava, bruško?Mlieko môžeš odsať a muž jej dá z fľaše a ty chvíľu preč.
@anonym_autor ja ti to napisem inac... skus sa zamysliet nas tym aky "maly" je tvoj problem.
Su mamicky, ktorym dietatko umrelo pred narodenim, pri narodeni, po narodeni... deticky, ktore maju take poporodne komplikacie, ze im dieta nikdy poriadne nezaplace a neda najavo svoj nekomfort...
Nam dali 2 mesiace po narodeni taku diagnozu, ze sa nam svet otocil dole nohami, starostlivost do konca zivota (!) 24/7!! Ppci ze?
Co ja by som dala za to, aby moj najmensi problem bolo kontakne dieta, ze place... moze byt vzdy horsie.. To vsetko prejde, ste na zaciatku.
Zisti si ci mala nema nejaku blokadu, znami mali po porode zlomenu klucnu kost a zistili to tiez az po skoro mesiaci, lwbo im stale plakal. Nosic mas bud zle nastaveny ale benajky "ergo"-smejd
@anonym_1d20fd
veľa sily vám prajem ❤️
@anonym_autor
ahoj 🙂
aj u nás to bola sranda pri prvom. Ja som si predstavovala ako s budem chodiť s komárom po meste na kavu a koláče, nooo... Zacal kovid, nevadi.
Ake slabo sal, takže 3 mesiace som odsavala mlieko, medzitým som stále musela pri nom byt ked spal. Sprcha bola luxus, mam vlasy po pas - umyť ich bol wellnes. Ist picas jeho soanku na wc? Zabudni! Medzi odsávania ked zaspal náhodou sam, by som bola najradšej isla na vc a do sprchy súčasne a idealne popri tom este aj jedla, nech si stihnem este aj pospať potom hned!
Take vtipy ako domacnost a varenie som nestíhala vobec, varila muz aj flase umýval. Samozrejme na 19ty den došli koliky, nic nezabralo. 3 mesiace prešli a koliky tiez. Až potom sme išli druhy x na prechádzku. Zachránilo ma elektronické hojdacie kreslo/kolíska, v ktorej maly obcas aj zaspal. Inak tuez stále len nosit ake on bol v nosici rad alebo v satke. Ked som poobede s nim isla uspavat, mala som pri sebe jedlo vodu a hiby - strukoviny, knihy, slúchadlá atd.
Druhe som uz brala pohodovo aj s reflux a tretie uz som síce vedela veľa ale zase zabudla na to minimum času na domacnost.
A vues ci? Muz síce pinda, ale má tiež dve zdrave ruky ake v nich vie drzat džoistik a hračkami sa na počítači, vie aj správať kuchyňu 🤪.
Lebo ked mu navrhnem, nech ostane s detmi - 5, 2 & 7 mesiacov- tak rafsej uprace aj ked s pindanim 😂 a teda nie vzdy.
Ja sa neroztrhnem, mala by sa len nosila a je mi iz aj ťažká. Mali su len raz. Tak ked sa dá,užívam si to. Uz mnohé neprezivam ustrachovane.
Držím palce bude lepšie.
@anonym_autor nuž už je neskoro plakať nad rozliatym mliekom. Chcela si dieťa ale nemyslela si si zeto bude také náročné? A čo si čakala že budeš mať doma bábiku babyborn? Aspoň sama vieš čo všetko materstvo obnáša a budeš vedieť do budúcna a radšej ostať pri jednom dieťati
@denkabemommy nosic mame, aj satku. kazde dva dni skusam.. zatial neuspesne.. strasne sa v tom jeduje
@anonym_autor no najmä ju nauč na tie blbosti ako šatka a fitlopta, a ešte za všetko strkat prší do úst a upokojovat ju tak. To dá potom od nej nepohnes ani v 5tich rokoch. A to myslím teraz v dobrom, nie ironicky.
Jednoducho mas také dieta, žiaľ bohu. A nepoteším ta, čím bude väčšie, tým to bude horšie.
@anonym_a1fa61 si velmi mila, dakujem. ano vsetci hovoria ze to babatkovske obdobie je najkrJsie, no neviem, tesim sa ked uz bude mat rok a mozem jej aj ukazat kusok sveta a nebude oritom plakat ako keby som ju z koze drala..dakujem
@anonym_autor Vieš ale všetci čo to hovoria ze babatkovske obdobie je najkrajšie, už nato dávno zabudli ake to “reálne” bolo a čo pri tom prežívali- vola sa to spomienkový optimizmus. Po rokoch ti to teraz poviem aj ja, ze skoda ze som si to neužívala viac, veď ake boli zlaté. No lenze! Pamätám si tie pocity keď sa začínalo stmievat a pre nás to znamenalo a teraz to začne! Začne obrovský plac, na ktorý nepomôže nic. Po týždňoch kolík som už mala zvieranie žalúdka keď sa stmievalo. Neustale okakane plienky, ogrcane tricko, oslintane vlasy a času ist do sprchy malo. Potenie z hormónov, nieoc nechutne. Každú chvíľu pretecene tricko z mlieka, potom zapálený prsnik, potom odsávanie po nociach. V sestonedeli zo mna liala krv ze som sa nevedela dostať z domu a vzdialiť sa od sprchy, alebo aspon mokrých servítok. No a ten spanok. Katastrofa! Ja som nevedela už zaspat od únavy. A keď som zaspala konečne, tak od 1-4:00 dieťa hore a zábavaj ho. A od siestej bola hore akoby nic. Funguj potom cez deň. Keď pribudlo druhé dieta, ešte horšie.
Takze asi take je babatkovske obdobie. Ono je krásne, ale tak pre okoloidúcich, starých rodičov, ale pre rodičov samotných nie. Je to vycerpanie.
Mám tri deti. 2 synov a dcéru. Dcera VKUSE revala, snažím sa to obdobie vytesniť, lebo to bolo najhoršie čo som v živote zažila. Do toho bol covid... Fantázia....
Posledné bábätko mi stále spalo, moje malé zlatíčko.... Nedajú sa porovnať ..každá to má inak náročné a ak máš dieťa ktoré náročné je, tak variť prať a ostatné proste nebudeš....nech robí muž..m
Budeš sa snažiť udržať seba a dieťa nažive... Držte sa ...
Nedočítala som. Kriste to malé má 1,5 MESIACA. Akože čo si čakala?
@anonym_autor Toto je úplne normálne. A kto bude tvrdiť opak, tak klame.
Prechod z nula na jedno dieta, bol aj pre mna extrem. Bola som predtým aktívna, keď som sa pre nieoc rozhodla, do 10min som išla. Teraz všetko treba plánovať dopredu, všetko sa muselo prispôsobiť stále dietatu a jeho spankom, bdeniu.
O prvých týždňoch ani nechcem hovoriť- koliky, nespavosť, no to bolo nieco strašne.
Teraz keď už majú deti 3 a 4, začína to byt take, ake si to človek predstavuje “mat deti”. Už sú pátračky. Už sa dá sedieť a čakať na kolacik bez toho aby som musela riešiť niekoho plac, hysaky a hádzanie sa o zem. Už vedia prísť, objať, a povedať maminka veľmi ta lubim. To je 100 a 1!! Oproti babatkovskemu obdobiu, kedy len lietas okolo babatka ako fretka, sakramensky unavena fretka! A to dieta ti ešte prejaviť lásku nevie.
Takze klud, teraz len prezit, prisaham bude lepšie!
@anonym_a1fa61 nie, je to možno bežné, ale neplatí to na každé dieťa. Nemám dôvod klamať, mala som šťastie na pokojné dieťa, s ktorým som mohla ísť kdekoľvek, Prespalo od mesiaca celú noc, aj keď som kojila, chodila som plávač, cvičiť, šila som, piekla. Mne chodila mama prvý týždeň pomáhať a nemala s čím, kvákali sme pri káve a pozerali sme sa, ako drobec spí. Moja sesternica má také deti dve, no to tretie je presne také isté, ako opisuje autorka témy. Ona nestíha ani navariť tým dvom starším, povedala, že keby bolo to tretie dieťa prvým, tak je jedináčikom. Takže sú deti aj také aj také.
@anonym_autor Vieš ale všetci čo to hovoria ze babatkovske obdobie je najkrajšie, už nato dávno zabudli ake to “reálne” bolo a čo pri tom prežívali- vola sa to spomienkový optimizmus. Po rokoch ti to teraz poviem aj ja, ze skoda ze som si to neužívala viac, veď ake boli zlaté. No lenze! Pamätám si tie pocity keď sa začínalo stmievat a pre nás to znamenalo a teraz to začne! Začne obrovský plac, na ktorý nepomôže nic. Po týždňoch kolík som už mala zvieranie žalúdka keď sa stmievalo. Neustale okakane plienky, ogrcane tricko, oslintane vlasy a času ist do sprchy malo. Potenie z hormónov, nieoc nechutne. Každú chvíľu pretecene tricko z mlieka, potom zapálený prsnik, potom odsávanie po nociach. V sestonedeli zo mna liala krv ze som sa nevedela dostať z domu a vzdialiť sa od sprchy, alebo aspon mokrých servítok. No a ten spanok. Katastrofa! Ja som nevedela už zaspat od únavy. A keď som zaspala konečne, tak od 1-4:00 dieťa hore a zábavaj ho. A od siestej bola hore akoby nic. Funguj potom cez deň. Keď pribudlo druhé dieta, ešte horšie.
Takze asi take je babatkovske obdobie. Ono je krásne, ale tak pre okoloidúcich, starých rodičov, ale pre rodičov samotných nie. Je to vycerpanie.
@anonym_a1fa61 konecne to niekto pomenoval reálne
@anonym_autor Tiež ťa chcem povzbudiť, že sa to zlepší. Ja mám dvojičky, bola som na nich sama, muž od rána do večera v robote. Ja si prvé tri mesiace vôbec nepamätám...Bol to masaker, ale prešiel. Teraz je to také, že prežiť zo dňa na deň, malá vyrastie a budete partáčky.
@anonym_autor Tiež ťa chcem povzbudiť, že sa to zlepší. Ja mám dvojičky, bola som na nich sama, muž od rána do večera v robote. Ja si prvé tri mesiace vôbec nepamätám...Bol to masaker, ale prešiel. Teraz je to také, že prežiť zo dňa na deň, malá vyrastie a budete partáčky.
@anonym_28f145 klobuk dole. to musi byt masaker. neviem si to predstavit🙈vela sil posielam
@anonym_28f145 klobuk dole. to musi byt masaker. neviem si to predstavit🙈vela sil posielam
@anonym_autor Moje dvojičky sú už veľké a sme parťáci. Len som chcela povedať, že u mňa to bolo tak zlé, že si na to ani nepamätám. Mala som hrozné krízy. Mužovi som vravela, že ak by mal u mňa podozrenie na popôrodnú depresiu, nech ma v tom nenechá...Ono sa to fakt zlepší, keď malá začne viac vnímať svet okolo seba. Bude dobre. Si super mama... U nás už je ticho pred pubertou, takže neviem, čo je lepšie...
@anonym_autor Moje dvojičky sú už veľké a sme parťáci. Len som chcela povedať, že u mňa to bolo tak zlé, že si na to ani nepamätám. Mala som hrozné krízy. Mužovi som vravela, že ak by mal u mňa podozrenie na popôrodnú depresiu, nech ma v tom nenechá...Ono sa to fakt zlepší, keď malá začne viac vnímať svet okolo seba. Bude dobre. Si super mama... U nás už je ticho pred pubertou, takže neviem, čo je lepšie...
@anonym_28f145 dobre ale nech je puberta deti akokoľvek ťažká, ale ta matka si už pri nich aspoň základnú hygienu môže urobiť.. Môže sa osprchovať, umyť vlasy, dat sa dokopy ako clovek. Proste človek keď ma obstarane tieto úplne základné fyzické potreby, je to základ spokojnosti. Potom môže fungovať ďalej. Pubertiak verím, ze da zabrať ale skôr asi na psychickú stránku. Ale matka pri nom nemusí sedieť v noci, nosiť mu jesť, pchať fľašu ci prsník do huby, nemusí ho umývať, snad sa umyje, naje a oblečie Sam... Cize si myslím ze nedostat priestoru na pokrytie najzakladnejsich hygienických potrieb a deficit spánku su horšie ako psycho teror od Pubertiaka..
@anonym_autor úplne normálne..mala som to tak tiež ... teraz je malá už väčšia, čoskoro bude mať 1,5 roka už je to väčšia parťáčka
Neboj zlepší sa to ale úplne ťa chápem
Veď ti ešte len skončilo sestonedelie, a už nariekas, že nemôžeš ísť na kávičku. Ešte je malinké to bábätko, a určite sa to zlepší, ale chceš to extrémne rýchlo. Teraz je také malé, že len kojit, nosiť, uspavat a dokola, ale neboj sa, o pár mesiacov to už bude úplne iné a ešte si vybehnes na kavu. Daj tomu čas.
@anonym_28f145 tak to klobúk dolu! To nebol nikto z rodiny, kto by ti pomohol? Ani kamarátky?
@anonym_a1fa61 konecne to niekto pomenoval reálne
@galadriel90 nie, nie je to reálne, aspoň nie u všetkých detí, mala som šťastie na výnimku. A zase, aby som sa nemohla pri malom dieťati osprchovať, alebo si umyť vlasy? Sprcha je pár minút, dám ho do vajca, aby ma videlo a tak si trochu poreve, ale osprchovať by som sa osprchovala. A vlasy by som si umyla, keď príde muž z práce. Ja som nemala pomoc ani od mamy, ani od svokry, lebo som ju nepotrebovala, ale možno autorka témy má niekoho vo svojej rodine, tetu, sestre, kamarátku, susedku, ktoré by aspoň hodinu postrážili,aby si oddýchla
@anonym_28f145 dobre ale nech je puberta deti akokoľvek ťažká, ale ta matka si už pri nich aspoň základnú hygienu môže urobiť.. Môže sa osprchovať, umyť vlasy, dat sa dokopy ako clovek. Proste človek keď ma obstarane tieto úplne základné fyzické potreby, je to základ spokojnosti. Potom môže fungovať ďalej. Pubertiak verím, ze da zabrať ale skôr asi na psychickú stránku. Ale matka pri nom nemusí sedieť v noci, nosiť mu jesť, pchať fľašu ci prsník do huby, nemusí ho umývať, snad sa umyje, naje a oblečie Sam... Cize si myslím ze nedostat priestoru na pokrytie najzakladnejsich hygienických potrieb a deficit spánku su horšie ako psycho teror od Pubertiaka..
@galadriel90 Súhlasím, nehádam sa.

@anonym_a1fa61 si velmi mila, dakujem. ano vsetci hovoria ze to babatkovske obdobie je najkrJsie, no neviem, tesim sa ked uz bude mat rok a mozem jej aj ukazat kusok sveta a nebude oritom plakat ako keby som ju z koze drala..dakujem
@anonym_autor ja som mala najmladsieho takeho narocneho, zachranil ma babyvak v ktorom som ho nosila na sebe a aj na mne spal pricucnuty na prsnik, lebo ani cumel nechcel. Vdaka tomu som navarila, upratala, isla vonku (cely cas bol na mne). Spal s nami v posteli. Vyskusaj