icon

Obavy z otcovstva štvrtého dieťaťa po štyridsiatke

majod
11. jún 2024

Dobrý deň, všetkým mamám a budúcim mamám. Viem že je to diskusia pre mamičky ale chcem sa spýtať. Moja manželka aj napriek antikoncepcii nečakane otehotnela, čakáme štvrté dieťa. Oná má 36 rokov, ja mám 43. 2 z detí máme už väčšie samostatné, jedného z nich už dospeláka a posledné má 4 roky. Byt máme dosť veľký, to sa dá poriešiť, auto máme 7 miestne. Asi nie som typ muža, ktorý sa ku všetkému postaví čelom to priznávam, ale skôr si robím starosti. Najprv som bol zaskočený ale bral som to celkom racionálne. V posledných dňoch som z toho nejako mimo, neviem sa na nič sústrediť a stále rozmýšlam nad tým vekom, či už nie som na to starý. Ďeťom sa maximálne venujem, vždy po práci aj cez víkendy beháme po vonku a výletoch, chodím s nimi väčšinou sám, bez manželky, aby si odýchla. Prosím Vás ak máte manželov, ktorý boli otcami v podobnom veku a teraz majú od 50-60 tak napíšte ako to zvládajú, či sa to dá zvládnuť aj v takomto veku.
Ďakujem

Strana
z2
taynee
Odpoveď bola odstránená
katkaseiner
11. jún 2024

Ahoj, blahozelam. Verim ze to chvilu trva sa s tym vysporiadat, ale v podstate bude vychovavane dietatko so 4rocnym (takmer 5rocnym) takze ten velky rozdiel nebudes vidiet ako keby si mal 20 a 15rocne deti.
Chapem tvoje obavy, ale vekovo naozaj nie si na tom zle a manzelka tiez super. Ak si to viete dovolit, tak nemaj obavy. Chapem, ze v tejto dobe je tazke mat 2-3 deti, nieto este 4... proste to nie je len o tom ze dieta nakrmis...
Drzim palce, vzdy som chcela mat 3-4 deti ale po 2 cisarskych uz aj lekar hovoril ze radsej nie... a financne si to tiez neviem dovolit. 2 su u nas takpovediac strop... potom by sme uz isli kvalitativne nizsie...

mamamasama
11. jún 2024

Pohybujem sa medzi ľuďmi, ktorí aktívne športujú. Aj môj manžel má 40 rokov a tipol by si mu o 10 menej. Športujte, jedzte zdravo a bude to ok. Vek je len číslo.

stanulienkat
11. jún 2024

Slovensko je zázračná krajina, kde zlyháva v 35 % antikoncepcia. Sme svetový unikat.🤣

h2
11. jún 2024

Ahoj, síce nemám 4 deti, ale vekovo sme boli úplne presne, ako vy, keď sa náš syn narodil, ja 36, muž 43. Moje prvé, mužove tretie, mal už v tom čase 2 veľké dcéry. Dnes máme 49 a 56, syn bude mať v lete 13. Zvládame úplne super, syn nás "ťahá dopredu". Neboj nič, zvládnete, bude sranda. Držím palce.

yanni
11. jún 2024

@majod A co by si akoze nemal zvladat? Mas 3 deti, vies co mozes cakat. Hlavne je, aby bolo dieta zdrave. A vy tiez. Fyzicka stranka sa da dost ovplyvnit stravou a celkovo zdravym zivotnym stylom, ale choroby si aj tak nevyberaju. Moze byt, ze budes zit do 100vky relativne zdravy a aktivny a moze byt, ze dostanes pred 50tkou ALS a zomries o 5 rokov neskor (pripad nasho suseda). Takze nerob si dopredu starosti. Skor sa snazte so zenou aby vam uz ta "antikoncepcia" nezlyhala, ked viac deti nechcete.

A k nam. Mame tiez viac deti (nie, antokoncepcia nezlyhala, vsetky planovane). Najmladsie maju 8 rokov a 5 rokov. Muz bude mat o necele 2 mesiace 50, ja mam 46. A uplna normalka. Nik by nam nepovedal, ze uz sme taki "stari".

walentina7
Odpoveď bola odstránená
andrea_82
11. jún 2024

Ja som mala 41 a muz 45, ked sme mali druheho syna. Muz hovori, ze si ho teraz uziva viac, ako toho prveho, ktoreho sme mali mladi, ma teraz uz 16 rokov. Neboj, ved ste este v dobrom veku, to zvladnete.

sense
11. jún 2024

@walentina7 starý nebude ešte stále bude v produktívnom veku a nie na dôchodku, ale máš pravdu ak zakrnie pri telke s pivom v ruke bude stary.

andrea_82
11. jún 2024

@walentina7 boze, takych "starych" rodicov tam bude polovica saly. Poznam kopu ludi, co maju deti po 30-tke a pred 40-tkou, tak to uz medzi tymi rodicmi velky vekovy problem nebude. Ved jeho zena ma len 36, to je este mlada.

basska_b
11. jún 2024

@walentina7 Ano, to je obligatna veta o stuzkovej 😃 pritom podla mna je horsie, ked v skole vykrikuju "Prisiel po teba tato... alebo dedko??"

macekovam
11. jún 2024

@majod podľa mňa to v ľahko zvládneš aj keď uberies z tempa.nemaj obavy.

0silvia0
11. jún 2024

@majod už sa stalo, už to len treba spracovať. Našim susedom sa tiež neplánovane pošťastilo štvrté dieťa, otec dieťaťa v roku narodenia dieťaťa oslávil 50-ku a matka mala niečo po 45+. O dieťa sa stará celá rodina, aj dospelí súrodenci pomáhajú, vidím na ulici že s malou je vonku ten, kto má čas.
Čiže vy dvaja ste proti nim ešte mladé uchá.

nevenka
11. jún 2024

My mame 4 deti, stvrte uplne neplanovane, mala som vtedy 39, ked sa narodila, ked mala 4 mesiace, oslavila som 40-ku. A k tomu som doma mala 2-rocne, a este 9 a 7 rocne. Takze vsetko este pomerne male deti. A s tymi 2 to bolo uplne v pohode uz, s 2 rocnym to bolo o hubu, to ano. Ale horsie to nebolo, ako pri prvych 2 s takym podobnym vekovym rozdielom.
To, ze Vy mate samostatne 2 deti a jedno 5 rocne, to je uplna pohoda, to date lavou zadnou...😉

nika23t
11. jún 2024

@majod moji rodičia mali štvrté dieťa tak, ze mama mala 38 a otec 42. Poviem Ti, ze skôr sme sa mu venovali my ako naši, nie, ze by nechceli, ale brat sa už ťahal za nami. Ja som mala v tom čase 16. Keď som sa vydávala, brat mal 9. Teraz sa Ti to možno zdá náročné, ale keď sa bábätko narodí, ono sa tak prirodzene zacleni do rodiny, ze ani to veľmi nebudeš vnímať. Tym, ze už deti máš, by Ta nemalo prekvapiť nočné vstavanie a podobne veci, to tiež budete brat prirodzene. A pozri, ako rýchlo vyrástli Vaše tri deti. Toto nebude výnimka. Ani sa nenazdas a bude samostatné. A zvládnete to s pomocou starších detí. Bude to v poriadku, držím palce a veľa zdravia prajem.

sara07
11. jún 2024

ano zvlada to ,tiež sme mali tretie po 40 , práveže nejak je benjamínek, lebo puberták nejak už moc rodičov nepotrebuje ale ten najmladší stále ano
na rodičovskom nie sme najstarší nejak polka triedy je v 50 , takže nejak to necítime

yanni
11. jún 2024

@basska_b tak ja neviem, po deti chodia rodicia tak v prvej triede a to bude mat 50. Nezda sa mi, ze vsetci 50tnici okolo mna (ano mam ich takych plno, lebo sme vsetci v zhruba rovnakom veku) vyzeraju ako dedkovia. Ako som uz pisala, moj muz bude mat onedlho 50 a nema ani len sedive vlasy. Ako sorry, nie sme 100-200 rokov dozadu, kedy sa o nejakej zdravej vyzive nedalo horvorit, zdravotna starostlivost prakticky ani poriadna nebolo, ludia pracovali takmer vsetci manualne a vela vonku, co sa odrazilo na ich telesnej schanke a naozaj 40tnici (ak sa vobec dozili) vyzerali ako dnesni 80tnici. Ak nie horsie.

doriiis
11. jún 2024

Dvíha ma zo stoličky,keď čítam,že : veď s pomocou starších detí to zvládnete,staršie deti pomôžu.
Staršie deti tu nie sú nato,aby sa starali o svojich mladsich súrodencov.Len preto,že rodičia nemajú rozum a vytvara sa tu generácia,ktorá kocikuje naraz aj svoje deti a aj vnúčatá.
O deti sa majú starat a vychovávať rodičia,nie súrodenci.

svetlonos
11. jún 2024

@doriiis
o tých starších súrodencov to beriem. Ale prečo by nemali mať rozum? Ved kolkokrat sú na tom lepšie ako keď mali 20. Moja mama, keby rodim v ako ona, mohla byt v 36 už babkou. A dnes je to vek, kedy mnoho žien má prvé dieťa. Niekomu sa nedarí a klapne to v 40tke. Mam 3 kamosky, boli na umelom oplodnení a o 2-3 roky každá z nich otehotnela prirodzene. Boli z toho mimo, lebo ved sa pred tým 10 rokov snažili a nič.
Dnes ľudia v 40tke maju inú vitalitu ako pred tými 100 alebo 50 rokmi. Netvrdím, že je to vždy lepšie ale mnoho krát áno.
A kamoskuna mama rodila napríklad spolu s nevestou. Ôk, tu jej mamu skoro slak trafil, lebo ved už bola dllllho v prechode, rodila 50 ročná. Kým prišla na to, ze je tehotná, bola už v 5 mesiaci. A keďže nebola žiadna láska, par kíl naviac nikoho neprekvapilo. Jediná "vada" bola, že už nekojila.
Stáva sa všeličo, neber to tak prísne 🙂.

simihu
11. jún 2024

Ja si myslím,že smelo do toho!Skúste sa zamerať namiesto toho, čo bude zlé a aké nevýhody to bude mať, čo vám to ako rodine prinesie .Stalo sa, asi nie náhodou, že vďaka vám vzniká nový život, malé stvorenie, ktoré určite prinesie veľa radosti do Vášho života .Nie všetko sa v živote deje ,tak ako si to naplánujeme, tie prekvapenia sú okorenením a spestrením života,aj keď vedia občas poriadne zaskočiť.
My sme tiež neboli najmladší, keď sme čakali deti.Máme už dvoch dospelých synov, niekedy sa aj smejem, že manžel by už mohol byť aj starý otec🙂Ale takto je.Držím vám palce,aby ste prijali toto prekvapenie s pokorou a vedeli sa tešiť z ďalšieho tehotenstva.

svetlonos
11. jún 2024

@majod
ahoj, tráviš s detmi aktívne čas a to je tvoja devíza! Si fit a malé ta až tak nezaškodí. Pokial ste inak v pohode, byť auto vztah, tak hold sa vám dostalo špeciálneho daru 💝 Ja to beriem tak, ze to tak malo byť z nejakého dôvodu.
Prajem vám všetko dobre celej rodine, plno síl a zdravia 🙂 A manželka je mladucha 😂 Ja som rodila vtedy prvé.

domkakvet
11. jún 2024

@majod tak v prvom rade gratulujem a cakala som hocico ine, ze napises, napriklad peniaze, velkost bytu, ale toto ako pises poriesene mas a vek je naozaj to posledne co by si mal riesit, este ho mas aj celkom v pohode a poznam aj starsich otcov, ci to zvladaju neviem, lebo iba nedavno sa im narodilo, ale neviem o tom, ze by riesili vek.

negymama
11. jún 2024

moj 13 rocny syn ma spoluziacku, ktora ma 72 rocného otca 😲 On uz fakt vyzera ako dedo, aj ked stihly, upraveny, vitalny. Moj syn ma "len" skoro 53 rocneho otca.

My sme mali stvrteho syna /13r teraz/ v podobnom vekovom priemere ako vy, len blizsie k sebe 39 a 40 rokov. Zvysne tri deti boli ale este male, mat iba jedno dieta okolo 4-5 rokov a dalsie odrastene, tak to je pohodicka. Prve roky boli narocne ale rychlo to zbehlo. Ked uz bol najmensi v skolke a ostatne vyrastli, plus sme sa prestahovali do domu, tak ta zataz uz bola hodne mensia.
Hlavny stres je vtedy, ked chybaju financie a miesto pre velku rodinu. Takyto vek ako mate vy, este ujde a da sa zvladnut.

majod
autor
11. jún 2024

ďakujem za povzbudivé slová

evickuska
11. jún 2024

@majod krsna mala posledneho, stvrteho v 43, dnes ma 62 a ma maturanta, ktory ich furt niekam taha a behaju kadetade... povedala, ze keby ho nemaju asi je len na dochodku a pecie 🤷‍♀️

simca06022011
11. jún 2024

al neboj, este ste v celkom dobrom veku a v limite na dnesne pomery.

vlucifuk
11. jún 2024

@majod Bude dobre. Môj muž mal 42, keď sa nám narodili dvojčatá. Teraz má o desať viac, ale nikto mu toľko netipuje, synovia ho udržujú vo forme😅...Hlavne nech ste všetci zdraví.

yanni
11. jún 2024

@evickuska to je super. Ale to "dochodkovske" je o samostom cloveku. Moji rodica 70+ stale niekde behaju. A nemaju male deti. Vnucata najmladsie su moje deti 8 a 5 rokov a su u nich sice len cez prazdniny, kedze byvame daleko, ale co oni s nimi pobehaju. Co ja poznam 60-70tnikov, to su vsetko vitalni, scestovani ludia.
Inak ja mam 46 a nasa posledna 5 rokov. A ze by sme sa citili nejak staro alebo nezvladali, nemozem povedat. A to som casto na deti sama. A bola planovana.

vilma7
13. jún 2024

Ja a manžel sme sa stali rodičmi v 41 a 43. Ty po tvojich skusenostiach to zvládneš určite, my sme to ako začiatočníci zvládli tiež a deti nám robia veľkú radosť, vďaka nim je náš život veľmi pestrý, krásny a zaujímavý. Nevidím dôvod prečo by ste to nemali zvládnuť, prvé už dospelé, posledné 4 takže pomaly skolkar, náš deti držia viac menej v pohybe a akčných,
Ťaháme pomaly na 50 a zatiaľ je to úplne v pohode. Deti majú teraz takmer 5 a 7.5.
Tie dve medzi majú koľko rokov?

teki1
16. jún 2024

Na stužkovej boli rodičia,ktorych dieťa bolo maturant,ale staršie dieťa bola manželka triedneho.Takze to mladšie dieťa učil švagor a triedny mal na stužkovej svokrovcov.😉🍀
@walentina7 🥳

Strana
z2