Od času ako máme bábätko, tak nechcem chodiť na výlety
Máte niekto podobné skúsenosti?
S manželom radi chodíme do prírody, radi sa túlame, chodíme na túry... odkedy máme dieťa (1 rok bude mať čoskoro) tak ja ale nevládzem. Som rada keď si môžem oddýchnuť. On to ťažko znáša, chce aby sme chodili do prírody aj s bábom a ja sa snažím, aj on ho má niekedy v nosiči a snaží sa, ale je to náročné. Muž nechápe ani také veci že ani deku si nemôžem dať na hocijakú vysokú trávu, s bábom sú vyššie nároky na pohodlie. Ja som najradšej doma, robím program podľa potrieb dieťaťa. Byť v cudzom prostredí je stres pre mňa (čo bude jesť? Kde bude spať?) a nestojí mi to za to. Z výletu nemám nič len stres. Ešte pre dokreslenie: nemáme auto a všade sa trepeme verejnou dopravou.
Povedzte mi prosím že je to normálne a že keď bábo vyrastie tak budeme zasa chodiť na výlety.
@aiana24 uplne s tebou suhlasim, je to maximalne nepohodlne a stresujuce. Lepsie je ist s vacsim dietatkom napr 3 rocnym lepsie si to uzije kazdy clen. Takto je to trapenie a pre matku duplovane. Neboj sa trocha podrastie a mozetw spolu vybehnut na prechadzky. Nic sa nedeje, ze je momentalne taka situacia, ze si radsej doma v pohodli. Ja odobne nechapem, ze sa niekto teriga na turu dieta cwly den v nosici ved to musi byt pre to dieta extremne nepohodlne a nudne cely den sediet otcovi na chrbte. Ono predsa nechape, ze aha tu ideme po takom chodniku a tu je taky strom…urcite sa da spravit lepsi program aj pre to dieta… ja si myslim… ale samozrejme kazdy ako mu vyhovuje
@queen_el tak tak. Obe moje deti boli zo začiatku z toho menej prispôsobivého konca a čo som sa ja napočúvala "veď s nimi rob toto a rob hento, musia sa naučiť a zvyknúť si". Vtip bol v tom, že som to všetko už dávno robila 🙂 museli proste vyrásť. V 2,5 už bola dcéra úplný mega parťák, syn zostal taký večne nespokojný dubák, to bude asi povaha, ale už sa s ním v pohode dá.
Chodili sme s deťmi, kým boli maličké, keď sú už veľké, moc nechcú. To mužovi dávam za pravdu. Ale! Bez autá nehrozí, chodili sme, mali sme veľké auto, kočík, bicykel, všetko sa zmestilo, mohla som ho vzadu prebaliť, pomaly navarit . Takze bez autá ťažko veru. Verejnou dopravou keď boli väčší. To sme mali ako zábavku, cesta vlakom . Ale cestovať a potom nejaké túry, a zase naspäť, zase verejná doprava, no asi nie.
@aiana24 uplne ta chapem,ono treba znizit naroky aj narocnost. Da sa ist na turistiku ale napr staci prechadzka napr okolo strbskeho plesa,nemusi byt vystup na neviem aku chatu. Pre mna je prirodzene prisposobit sa potrebam dietata ked som na vylete,dovolenke. Viem ze ked dieta podrastie tak budeme moct ist na narocnejsie vylety,dovolenky. Chapem ked idu ludia s detmi kamkolvek,ale pre mna je to tiez stres vybrat sa niekde fakt daleko.
@aiana24 tak ja by som si nevedela predstavit chodit na vylety s dietatom do 3-4 rokov bez auta🤪 ked sme auto nemali a mali sme drobcov nikam sme nechodili ...no a posledne mam tak narocne doeta ze neobsedi nikde ani v aute, keby mam absolvovat len 1 vylet VD skoncim na psychiatrii😀 uplne ta chapem a teda muz musi prijat,ze chvilu je “krizovy rezim” ,urcite ked dietatko podrastie bude to zas ine a lahsie. A ked mate u koho nechat male, vyvencite sa spolu,nech je aj muz spokojny
Ja som toho nazoru, ze vylety a dovolenky su na to, aby sme si na nich oddychli, ci uz psychicky, alebo fyzicky, a zazili nieco, co nas obohati. Ako tu niekto pisal, malemu dietatu je jedno, ci hadze kamene do mora alebo do miestneho rybnika. Tam ide o rodicov. Takze ano, s malym dietatom sa da ist v podstate kamkolvek, ale otazka znie, ci to stoji zato a nieco da tym rodicom. Ak ano, super, nech precestuju aj cely svet. Ale ak ma z toho niekto mat len stres, tak naco je to dobre? Tu by som sa otvorene porozpravala s muzom, ze pre teba to jednoducho nie je nic prijemne, ze si to vobec neuzijes. A ze ked chce ist on, tak bud nech ide sam, alebo spolu vymyslite sposob ci kompromis, aby si to uzili obaja. Lebo ist na vylet, kde sa budem stale stresovat a po nom riesit dva dni dieta s narusenym rezimom, ktore mi nechce spat (napriklad), tak to dakujem, neprosim.
@aiana24 ano, je to tazke s takym malym na vylety...presne ten servis okolo...dat spat, prebalit, najest...preto som po skusenostiach s 3detmi 6mes, 3r,5r povedala, ze najbluzsie roky ziadna dovolenka, lebo su to len nervy.
A chlapi si to casto ani neuvedomuju...ani ten moj, ze ked ideme len na 1dnovy vylet alebo len niekde, ze detom treba i jest, i vodu, i take hluposti ako vreckovky...ale on take vooobec nema v hlave, preto balim ja. Lebo my dospely vydrzime, ale deti nie.
Nasi uz maju skoro 12r, 9r, 7r a uz take 2r je to konecne o vyletoch, ze aj pochodime, aj spoznavame SR, nasi maju radi hrady, jaskyne, aj muzea, teraz su vo veku, ze hltaju informacie a zaujima ich to. Do takych Tatier a klasicke dlhe tury este nie, len take lahke.
A ano, az ked sme mali auto, tak sme sli na prvy vikend niekde prec. A ani auto nie je vzdy bez problemov...take 10mes.nam dlhu cestu nevydrzalo...uz 1h mal problem vydrzat, su deti, ktore v istom veku maju problem obsefiet v aute...to su tie obety, ktore deti prinasaju. Ja som po skusenostiach s nasimi nazoru, ze radsej menej a byt v pohode a si to uzit.
@marianini17 mačence boli spokojné 😉
Uprimne, zivot bez auta si neviem predstavit. Milujeme chodit po vyletoch. Ale auto vsetko velmi ulahci
@aiana24 My sme sa vyletov na nejaky cas vzdali. Mala som vycitky ze sme asi lenivi a pohodlni, lebo presne co vylet, to stres. Lenze od isteho casu sa s dcerkou zrazu dalo chodit, tak chodievame v ramci moznosti ako sa da. A ked vidim ine deti na vyletoch, tak som prestala mat vycitky. Sak s nou to bolo na nevydrzanie ked bola mala a bolo ine prostredie, vidim, ze sa da aj s detmi, ale su rozne deti. Nie s kazdym sa da tak, ze das do nosica a ides a pohoda. Podla mna to nesilte. Najdite nejaky kompromis, ale s dietatom si treba uzivat a nie sa trapit. Ked budete nervozni, ani dieta si vylet neuzije ani vy, o com to potom je. Vylety maju byt predsa prijemne travenie volneho casu a nie utrpenie pre vsetkych ucastnikov. My sme tury vymenili za prechadzky po blizkom lese na nejaky cas a podobne. Nie dost je stresov s detmi, este si pridavat? Vyrastie, bude sa dat lepsie chodit. Konecne na vylety nevlacime plne tasky plienok a podobnych veci. Uz len to aka je ulava.
@aiana24 tak nerozumiem co ma takmer rocne dieta z toho byt cely den v nosici, kociku. Teraz sa musi hybat, cvicit prve kroky, nemalo by ist na priame slnko.. tu pisu ako sa ma dieta prisposobit, moj nazor je, ked si taky sebec, ze nedokazes z nicoho upustit, nemaj deti. S detmi sa vela meni a z nasho pohodlia ubuda, to je normalne. Chce muz na turu? Ok, dajte babo strazit starym rodicom, krstnym ci komu verite a uzi si to bez stresu.
@aiana24 samozrejme že je to normalne. A je strašne že koli tlaku okolia máš zo seba zlý pocit že netahas malé dieta ako mačka mačatá. Kolegyňa seriózni turisti aj s mužom tak ťahala už pubertálnu dceru iba niekde v tatrach a už neviem co sa tam počas túry stalo či búrka či bolo teplo a sa spálili alebo mladá bola len unavena jednoducho sa ofucala a tyzden s nimi neprehovorila. Odvtedy ju už do ničoho nenútili ak nechce ísť tak nejde.
@aceris m
Moj najmladší syn bol také dieťa, že reval v jednom kuse. Jediný čas, kedy som ja mala ako pokoj a necítila som, že skončím na psychiatrii, boli túry. Vtedy spal alebo kukal okolo a bol úplne spoko 🤷♀️. Takže nie nevyhnutne znamená brať dieťa bábo na túru hneď len to, že tam trpí a vrieska.
@aiana24 zo zaciatku som sa toho tiez bala ale potom sa z toho stala taka psychohygiena vyrazit niekde do prirody. Ale len niekde v okoli, autom ist nehrozilo, maly to neznasa a place doteraz ale neznasal ani kocik ani turisticky nosic, jedine ergonomicky vpredu, nieco ako poslala @sharka174.
@marianini17 A k otazke, co maju deti z toho? Nas od 3 mesiacoh nespat, plakal a plakal. Uspavala som ako sa len dalo, po hodine dvoch zaspinkal na 20 minut. A tak som si zaobstarala nosic, ze vyskusam, fungovalo. a raz denne som drobcovi dopriala spanok v prirode, prituleny v nosici. A cuduj sa svete, spinkal aj 2,5 hodinky. Chodila by som aj castejsie ale mam velke problemy s chrbtom.
Cez vikend zobral zase manzel maleho do nosica, ja som nabalila malemu veci (obed, kapsicky, deka,hryzadlo, autocko)a islo sa. Vtedy som si aj oddychlaa ja som nic nenosila.
Mam tento nosic https://www.rischino.sk/ da sa zohnat aj z bazosu. A aj softshelovu kapsu mam nan.
@dankanka čo má dieťa z toho, že strávi čas s rodičmi mimo domu? Dieťa nám síce nepovie, ale môžme sa domnievať, že minimálne zmenu prostredia, nové podnety a prítomnosť spokojných rodičov. Ročné dieťa môže ísť na slnko, nevyberiem si na túru 30 stupňové horúčavy, turistické nosiče majú striešku, takže dieťa je v ňom chránené aj proti priamemu slnku, z nosiča sa dá dieťa vybrať, nesedí v ňom 6 hodín… plávanie dieťaťu tiež prospieva a to nielen motoricky. Dieťa je súčasť rodiny, nepotrebujem ho odkladať na aktivity, ktorých môže byť súčasťou a tiež ako rodič mu zabezpečujem podnetné prostredie a nedržim ho doma ako vo väzení, deti nie sú z cukru ani porcelánu.
A teraz otočim otázku ja. Čo má ročné dieťa z toho, keď je celé dni zavreté s nervóznou, ustráchanou matkou medzi štyrmi stenami, lebo vonku je všetko nebezpečné - od počasia až po cestovanie autom a aktivity mimo domu sú zbytočnosti?
Aj ja som začala so synom chodiť po výletoch, až keď mal 3,5 roka. Dovtedy sme šli len do blízkeho okolia a pravidelne cca 30 km tam a späť na baby plávanie. Už to bol boj, lebo odmietal jesť, piť, keď mi zaspal v autosedačke, potom už nespal, aj keby zdriemol len 15 minút. Do večera s ním bol kríž vydržať... Neviem si predstaviť celodenné túry či výlety. Od cca 3 rokov sa to zmenilo, už sme zvládli aj viacdňové dovolenky v neznámom prostredí (len to jedenie bolo stále o zápase, keďže mal pár jedál, čo zjedol, aj to museli chutiť nachlp presne ako doma). Od 5 rokov bezproblémovo zvládne aj 950 km štreku v aute... Ak to má byť pre Teba stresujúce, porozprávaj sa o tom s manželom. Ak bude chcieť, pochopí Tvoje pocity, len si s ním skús o tom nezáväzne pohovoriť niekedy v kľude, ideálne nie deň (ráno) pred výletom...
@sisaka ides do extremu. Ja len vravim ze sme skor vyuzili obecnu plavaren, dvor, obecne ihrisko, navstevu znamych. Netrepem rocne dieta do tramtarie hodinu, aby bolo hodinu v bazene a dalsiu hodinu naspat. Prisposobim sa mu, chce chodit, odrazat sa, liezt, skusat limity. Nevuem ci skusi v nosici,nalepene a upotene na stastnej matke :D. Neviem tuez o akych podnetoch vravime..vyhlad? Ma v pazi. Strom aky radtie aj pri dome? Zase pase..

@veroonr presne a čo majú z toho tie malé deti..no nič.Len ich vláčia,ako také macence.