icon

Oddísť zo Slovenska s deťmi?

michaltat
4. jún 2019

Kedže situácia sa zhoršuje na Slovensku najmä Zdravotníctvo a školstvo.Chcete odísť do zahraničia z deťmi?

gopika
4. jún 2019

@michaltat my sme sa po 10 rokoch práve vrátili. 😀 A teda zdravotníctvo a školstvo boli tie najväčšie držiaky, pre ktoré sme nechceli naspäť. Ale doma je doma. Rodina, priatelia, a príroda a klíma.
Ešte by som k tomu zdravotníctvu, neporovnávajte s horšími, ako to Anglicko, to sa omiela v každej téme, ale napr. Rakúsko. Bože, ten prístup lekára k pacientovi, už len to robí svoje. Zhrniem to do jedného slova - rešpekt. Každý jeden vám podá ruku,rieši každú hovadinu, vypočuje, každý obyčajný obvodak vám spraví crp na počkanie, bez vašej žiadosti, len aby vám nedával ATB zbytočne...slušne zaobchádzanie, komunikuje diagnózu a možné spôsoby liečby a ich rizika. Proste bavia sa s vami, ako s človekom a vlastne zákazníkom, je to vaše telo, vy rozhodujete, on dáva doporučenia, návrhy....je to jeho robota.
Školstvo, MŠ štátna zadara, ZŠ neviem a stredna majú super systém, že v škole sú v roku tak 2 mesiace a zvyšok sa učia praxou, a už vtedy dostávajú polovičný plat, ako ucni. V 18 si kupujú prvé auta, a často zostávajú v práci, kde sa vyucili. Keď skončia školu, už vedia robiť, nekukaju ako telce na nové vráta.
Čiže myslím si,že u nás je na čom pracovať.

galioska
4. jún 2019

@gopika presne tak👍 ťažko vysvetľovať niekomu kto nezažil😉

queen_mary
4. jún 2019

@galioska preco ten hlupy smajlik uskrnovy? Rakusko je pekny vzor, to tu nikto nepopiera 🙂 vela nas z bratislavy tam vela sluzieb aj aktivne vyuziva 🙂 ako maju riesene gymnazia, vseobecne skoly?

queen_mary
4. jún 2019

@gopika ako maju riesene gymnazia, vseobecne skoly? Plus kuk koment hore. Nikto tu nepopieral, ze v rakusku sa moze zit mega🙂

galioska
4. jún 2019

@queen_mary ja niesom v Rakúsku, nepomýlil a si sa?😁

galioska
4. jún 2019

@gopika
@queen_mary ja žijem v uk13 rokov, presne čo opisuje
@gopika zažívam v UK, školy perfektne( chodia zo škôl naučené, bez kníh), v UK ATB nedávajú na každú blbosť, každý je tu prívetivý, prístup u lekára na úradoch sa nedá porovnať so slovenskom, jedine je tu na prd klíma😋 a ostatné je o ludoch, buď sa prisposobis alebo budeš na všetko pindat, to robia aj Slováci na Slovensku, stačí čítať komentáre na sociálnych sieťach aj tu😂
A áno, doma je doma, neplánujem v UK zomriet

gopika
4. jún 2019

@queen_mary nečítala som tie celé 4 strany komentov a ani ja zas netvrdím, že sa tam žije mega. Sú veci, s ktorými som sa ja nestotožnila. Všade je niečo a aj každý sme iny. Vyjadrila som sa iba k zdravotníctvu a školstvu. Pravdupovediac neviem presne, ako je to s gymplom. Snáď napíše niekto, kto má skúsenosť, nechcem tarat. Ale rakusaci sú všeobecne inej mentality a výšku a gympel nemá každý druhý. Remeslo je pre nich potrebné zamestnanie, tak ako ostatné. Napr. Taký kominár je normálne rodinný biznis, syn sa učí u otca, v okrsku majú monopol 😀, hotelieri, atď. Ženy si popri materskej privyrobiť bez hanby aj upratovaním izieb v sobotu, aj keď sú to sekretárky ,či bankerky...nie je podradné pracovať rukami. Ako jasné, nájdu sa arogantní idioti aj tam, ale je to výnimka. U nás je to bohužiaľ naopak.

maminuska
4. jún 2019

@gopika napríklad mňa čo by v Rakúsku odradilo žit, teda konkrétne vo Viedni je výrazný prienik takej kultúry s ktorou sa ja nestotožňujem. Pravidelne chodím s deťmi do Viedne , do ZOO a zámok , ale toľko zahalených žien len tak nevidieť . A toto ja nechcem .

maminuska
4. jún 2019

@queen_mary no a sme doma, rozdiel medzi rakúskym inžinierom a rakúskou opatrovateľkou je rovnaký ako medzi inžinierom na SR a opatrovateľkou .

gopika
4. jún 2019

@maminuska to verím, do Viedne by ani mňa nikto nedostal. Tam stretnúť rakúšana je zázrak. My sme žili na druhom konci republiky a na dedine. Ale aj tam v tých mestečkách je napr. turkov celkom dosť.

evittam
5. jún 2019

@galioska No ano. Ale ono je to aj o prístupe ludi. A to je hlavne. My mame na SVK lekárov, o akých bolo pisane vyssie ze su len v AT. Na uradoch ak aj mali záujem byt nepríjemni mali smolu-nakolko xkrat viem viac nez ta tetuska a jej primitívny prístup ma nezaujima a dokážem oponovať tak,ze zostane prekvapena. Proste je to hlavne o ludoch-pokial na SVK ľudia budú z lekárov stále robiť "nadludi" a držať hubu kde netreba tak to tu aj tak bude vyzerať. Bohužiaľ.

michaltat
autor
5. jún 2019

@gopika odkadial ste sa vratili?

galioska
5. jún 2019

@evittam tak si ich ľudia naucili,🙊

nistika
5. jún 2019

@maminuska žena opatrovatelka v domove dôchodcov v rakusku ma 2800 nástupný plat, zarobí tolko žena inžinierka na slovensku? nepoznám takú ale budiš možno sa to jedna nájde. ja netvrdím že absolutne nikto nemôže na Slovensku zarobiť. ale nie každý musí byť inžinierom a práca na Slovensku nieje dostatočne ohodnotená ako celok bez ohladu na to či je niekto inžinier alebo nie. na Slovensku sú ľudia nútení mať vysokoškolské vzdelanie aj keď oň často krát nestoja, pretože to robí ten rozdiel medzi 550 a 800 e na mesiac. samozrejme muži dokážu zarobiť trochu viac. čo je ďalšia vec s ktorou som sa v zahraničí nestretla takže keď aj sú tieto rozdiely nie asi také časté ako na Slovensku

sense
5. jún 2019

@nistika sikovni ludia aj na Slovensku vedia zarobit dobre a urcite viac ako opatrovatelky v Rakusku...mame v eodine aj jedno ja druhe... len ti sikovni ludia stale na sebe pracuju a neohanaju sa diplomom z nepouzitelnej vysokej skoly a anglictinou na urovni dohovorenia a vdaka ronu chcu hned min 1500e nastupny plat

A druha vec jedna vec je zarobok a druha naklady samozrejme ked v danej krajine zijes nielen zarabas...

Poznam par ludi resp uz rodin kymboli slobodni bezdetni tak super zivot ruka hore a ked prisli deti vratili sa na Slovensko ....

Aleani v zahranici nie je vsetko zle a ani na.Slovensku nie je vsetko zle...vzdy zalezi od kazdeho znas ci sa uspokojime s malom alebo budeme na sebe pracovat a.zlepsovat sa...

nistika
5. jún 2019

prepáč 1500 a 2800 je trochu stále rozdiel či zle rátam? plat je len zlomkom toho všetkého zla. v zahraničí su ine pracovne podmienky ako 13-14plat, 5 týždňov dovolenky, preplácané nadčasy, firma častokrát prepláca rôzne školenia a preškolovania (aj na sk ano ale nie v takej miere) a to sme len my dospelý. mamičky by určite porovnali aj veci ako škôlka škola....už ste zažili aby dieťa v Bratislave sa tešilo do škôlky? tak o tom to je o Prístupe

gopika
5. jún 2019

@evittam súhlasím so všetkým, čo si napísala. ( Okrem toho, že niekde je spomenuté, že dobrý lekári sú len v AT, to nikto netvrdí). Tiež sa snažím byť u lekárov, na úradoch atď. Slušne asertivna a je to boj, ale dá sa. A nie je nič horšie, ako ľudia, pre ktorých je doktor neomylný Boh a treba ho na slovo posluchat a nie sú schopní pochopiť, že aj doktor je len človek a nevie všetko.

beky1813
5. jún 2019

@nistika ano. Moje dieťa sa do skolky tesi 😃😃😃 takze zijes v Rakusku?

nistika
5. jún 2019

@gopika na Slovensku nemáe problém s odbrnosťou lekára ale tým, že sú lenivý, sú to mesiari ktorých človek prestal zaujímať už počas štúdia. oni vedia čo majú robiť ale nerobia to. možno sú častokrát múdrejší ako tý rakúsky, lenže v Rakúsku si zanedbať pacienta nedovolia to bby prišli o licenciu okamžite. dešto v trnavskej nemocnici zavražia dve rodičky a dostanú od súdu podmienku tri mesiace a naďalej vykonávajú svoju prax a aj to som prekvapená že vôbec nejaký súd prebehol.

nistika
5. jún 2019

@beky1813 presne tak a v živote by som sa na Slovensko nevrátila 🙂

beky1813
5. jún 2019

@nistika vybirne, tak si tam ostan, ale nenadavaj na ľudí, co žijú na Slovensku

beky1813
5. jún 2019

@nistika vybirne, tak si tam ostan, ale nenadavaj na ľudí, co žijú na Slovensku

sense
5. jún 2019

@nistika ale zahranicie nie je len ta krajina kt opisujes, ak to je tak.v rakusku neznamena to ze v kazdej zahranicnej krajine je to tak...

A vzdy je to o tvojej volbe mozes odist,mozes ostat ... mozes byt nespokojny ale spravit nieco preto, alebo budes len nadavat a stazovat sa a nic preto neurobit...

nistika
5. jún 2019

@sense a ešte k tým deťom v zahraničí sa oplatí mať veľa detí lebo príspevky niesu 20e na dieťa ale 200e na dieťa a zvyšujú sa podľa toho ako dieťa rastie. nám napríklad prídavky na deti platia celú hypotéku

galioska
5. jún 2019

@nistika fíha ty kde žiješ?

nistika
5. jún 2019

@sense myslím že každá európska krajina smerom na západ je na tom lepšie ako sk. viem že španielsko je na nič čo sa týka sociálneho systému ale s touto výnimkou asi všetko je lepšie. a samozrejme človek sa niekam posúva stále na sebe pracuje ale výsledky v zahraničí uvidíš povedzme skôr a zreteľnejšie

nistika
5. jún 2019

@galioska Rakúsko odporúčam

galioska
5. jún 2019

@nistika dakujem Som v uk , spokojná😁

nistika
5. jún 2019

@beky1813 ja som ani jedným slovom na Slovákov nenadávala a ani by som si to nedovolila Slováci sú skvelý pracovitý ľudia a zaslúžia si viac. o tom bol aj môj prvý názor k tejto diskusii- slušný ľudia by mali odísť pre ich dobro.

sense
5. jún 2019

@nistika my mame pridavky 180e ale 1. Sa rataju do prijmu ,cize sa zdanuju, 2. Len zdravotne poistenie na dieta platim dalsich 100e samozrejme potom este dostanem fakturu za lekara, obedy 3x do tyzdna 400e mes. Takze tolko k tym vysokym pridavkom 😉... a keby mam 3-4deti uz sa mi v podstate neoplati pracovat ,nie kvoli tomu ze by boli deti "vyhodny biznis" ale kvoli tomu ze napriek momentalne dobremu platu.by som ja to co zarobim dala na dane, jasle,opatrovatelku,druzinu a.obedy '... ale tak mozno som blba alebo hrda a.nesla by ziadat socialku okrem toho tu kde zijem sa socialna oomoc ked sa raz zamestnas vracia 😉