Otec doma v novorodeneckom období
Ahojte, dnes sa rozprúdila debata u mojich svokrovcov o tom, ako v novorodeneckom období (mali dvojičky) svokra na všetko bola sama, svokor si zobral 14 dní dovolenku a jediné čo robil bolo že pomáhal prať a žehliť plienky ALE teraz už sú plienky moderné atď tak načo akože v dnešnej dobe oteckovia ostávajú s manželkami doma.... že oni si to nevedia predstaviť a že by ho svokra poslala preč keby bol toľko doma. A že nepomáhali im ani ich rodičia atď.
Ja som teraz pár dní pred pôrodom tretieho dieťaťa a mám 4r a 2r dcérky. Manžel plánuje byť s nami doma na etapy 2 x 2 týždne a je to jediný človek ktorému viem na 200% dôverovať že okolo detí porobí veci tak ako treba takže vonkajšiu pomoc okrem neho nemám. Asi aj vplyvom hormónov ako som citlivejšia sa ma to dosť osobne dotklo, že akože ja som tá neschopná matka ktorá je vďačná za každý jeden deň co bude muž s nami doma.
Samozrejme, doba je iná, plienky sa prať nemusia ale príde mi dosť odveci tvrdiť že to bolo také v pohode.
Aký máte na to názor vy?
moj siel rovno na matersku so starsou, aby bol s nami doma po druhom porode 🙂. Vobec ich nepocuvaj, najviac vykrikuju tie, ktore mali pomoc od rodiny. Pre nas to bolo najkrajsieho pol roka (a pre mna velka pomoc, kedze som po porode mala zdravotne problemy). Uzite si novorodeniatko vo stvorici a najma v pokoji
@ava987 hlásim sa k tým "neschopným" mamám čo mali doma muža dokonca nie na dva týždne ale na pol roka na súbežnej materskej... Môj manžel sa vyjadril, žr je to miestami psychiatria... Neviem prečo by sme sa my ženy mali predbiehať ktorá sa ide viac zodrať keď niektorí páni sa teda nemajú potrebu pretrhnúť
@autorka nepočúvaj ich, je to ta generácia (dnešné zodrate hrdinky vek 50-70), ktore porodili deti-najlepsie za sebou ako na páse, a ich hrdinstvom bolo len to, ze dali decku jest a strechu nad hlavu, vsetko ostatné už bol nepotrebný plany rozmar.. Citová vychova nula bodov cize studený odchov, a kedze žili všetci na kope v jednej dzedzine, tak decko hajde ku kmotre/babke/tetke/ujcinej, a oni radsej kopali krumple v zahrade a behali na družstve za prascami.. A ich muži minus 500bodov príspevok ku výchove vlastných detí, ti len robota/krčma.
My sme iná generácia, je ina doba. Urob si vsetko podľa seba a nevesaj ľuďom na nos všetky vaše detaily. Načo?
Ja som mala doma pomoc až 6 týždňov (moju mama a môjho otca), prvé dieťa ale ťažký pôrod. Moja mama si zobrala na mňa najprv OČR, potom si ešte zobrala 10 dní dovolenky. Keď som už bola viac vpohode zobral si dovolenku môj otec a pomáhal mi. Partner začínal v novej robote a nemohol si hneď zobrať voľno, keby sa dá určite by bol doma.
Ak manžel môže byť doma tak je to super, užijete si spoločný čas s novým členom rodiny.
Porovnávanie je hlúpe. 🙂 Ak sa na to cítiš, super, ak nie, tak nie… Môj muž bol doma so mnou až pri 4tom. Pri piatom nebol ale často mal voľno v práci a od 3m bábätka to bolo náročné a veľké premáhanie sa pre mňa… Dala som to. :D
Jaj to su tie hrdinky z doby kamennej co vedeli po detoch a okoli len vrieskat, bit a vykrikovat na Vianoce ze na vsetko su same? A po tajme beru Neurol..Uhm…od tych to tak beriem cela ich generacia je na 1 kopyto. 🤣 vobec to neries.
@basulaak ako vieš čo bolo v dobe kamennej? Žila si už vtedy? Predstav si ze môj muž tiež nebol so mnou doma po pôrode. A načo? Vtedy si ženy vedeli poradiť aj bez mužov za zadkom. Nie ako teraz, že nič nezvládate bez mužov, na všetko potrebujete pomoc. Takže aj táto dnešná generácia je na 1 kopyto.
@ava987 každý to vníma inak. Ja by som napríklad nechcela, aby manžel bol vyslovene doma počas prvých dní, týždňov po pôrode. Jasné, na budovanie vzťahu je to super, ale ak by som to brala z pohľadu pomoci, bolo to pre mňa jednoduché. Bábätko potrebovalo len spať, papať a kakať. Venovala som mu celý čas, ostatné som až tak neriešila. Ale ani toľko neporiadku nebolo. Najviac času trávilo na mne, v kočíku, či v postieľke. Na druhej strane, privítala by som, keby muž pomohol v čase, keď dieťa už potrebuje jedlo, ktoré treba pripraviť, keď už dieťa uteká (po štyroch, či po dvoch), keď ho treba zabaviť, teda aktívne pri ňom sedieť, ale zároveň aj treba upratať…
Pri druhej som si tiež ten čas vedela rozložiť. Ale keď už boli obe väčšie, najvačšia pomoc bola pre mňa, že sa s nimi muž hral, zabavil ich, zobral ich vonku a ja som mohla porobiť iné, čo som potrebovala.
Ale že si neschopná, lebo budeš mať muža doma? To nie, to vôbec nie je o tom… Je to o vás dvoch/troch. A keď je taká možnosť, prečo by s vami nebol.
@basulaak ako vieš čo bolo v dobe kamennej? Žila si už vtedy? Predstav si ze môj muž tiež nebol so mnou doma po pôrode. A načo? Vtedy si ženy vedeli poradiť aj bez mužov za zadkom. Nie ako teraz, že nič nezvládate bez mužov, na všetko potrebujete pomoc. Takže aj táto dnešná generácia je na 1 kopyto.
@anonym_b47999 nie nezila som vtedy. Ale som vyplodom tej doby a vidim ako prevazna vacsina ludi z tej doby (gen. nasich rodicov) dopadla. Pomerne rovnako nestastne, cest vynimkam. 🙂 a to zial o niecom svedci..

@ava987 nech je doma koljo chce, svokru do toho nic🙂 A nejedna sa len o pomoc ( i ked slovo pomoc pri starani sa ovlastne deti je tiez nevhodne).
Dost sa zabuda aj na to, ze vela otcov by chcelo byt doma s detmi a tiez si uzit vlastnu rodinu🙂