Partner chce dieťa a nevie do čoho ide
Ahojte zienky, mamicky, buduce mamicky. Ako by som zacala... Zijem s partnerom v dobrom a spokojnom vztahu. Jedneho dna mi oznamil, ze kedy mu dam potomka. Ja mam 35, on 40. Obaja sme velmi sportovo zalozeni, chodime aj po sutaziach, ja chodim j na tanecnu, on hrava futbal. Tj sport minimalne 3-4x za tyzden. Z toho vyplyva, ze aj na estetike tela a kondicii nam zalezi. Mame doma velkeho papagaja, o ktoreho sa prikladne stara a moc ho lubi. Tolko k situacii.
Rada by som vedela nejake stranky, odkazy, ktore mu poslat, lebo citim, ze uplne nevie, do coho ide. Tj od zmeny zenskeho tela - docasnych aj tych trvalych, co znamena rodicovstvo, starostlivost a zodpovednost. Co sa zmeni, napr ze sa bude musiet zrieknut dovoleniek, strata toho nasho zauzivaneho komfortu atd. Co ho caka ako otca, na co sa musi pripravit a ake kompromisy v zivote podstupit. Nieco mam nastudovane, ale ako "nematka" a neskusena presne neviem co mam hladat.
Za pomoc, tipy, odkazy na stranky alebo nejaky sumar, vsetkym vopred velmi pekne dakujem.
Tak ale ked dieta chces, preco hladas NIE argumenty? 🤔
@gabriela_matoha ja by som osobne, začala vyhľadávať ľudí,známych,známych kamarátov atď a začala sa stretávať najprv párty, svadba, potom ísť do reštiky. Viem, že si napísala, že ste antisociálni 🙂, to by som sa snažila zmeniť. Bohužiaľ ako tu už niektoré ženy napísali je úplne jedno koľko manuálov si on prečíta to sa jedninečnepmu kontaktu s jedinečnými deťmi,rodinami nevyrovná. Najlepšie si zažiť priamo pri rodinkách prečo som taká unavená, prečo som náhle zrušila kávu, prečo nemám chuť ísť behať a takýchto udalostí bude milión a jedno. Najlepšie pre neho by bolo obkukať,že naozaj ako sa plány,akcie,tréningy menia z minúty na minútu lebo bábätko/dieťa.
Ohľadom kulturistiky, ja mám iba jednu známu nemôžem ju nazvať kamoška lebo sa nestretávame len o nej viem (jej priateľ je môj osobný tréner), nemala žiadne problémy telesné,obmedzenia tam boli, ale do akej miery neviem,ale môžem zistiť ak by ťa to zaujímalo. Alebo napíš doslovne čo by si chcela vedieť ja sa jej môžem opýtať. Posledné bábätko mala pred 5/6 tokmi. Takže si ešte bude pamätať hádam. Veľa šťastia a priaťelovi. 🍀🎈
https://www.promama.sk/mamina/o-com-sa-nehovori...
https://svetevity.sk/vztahy/2022116-velky-rozho...
A potom kniha o tehotenstve (bohužiaľ v slovenčine neviem ako sa volá): What to expect when you’re expecting
Kde vidia ženy, že nechceš dieťa? V tom, ako si ten príspevok napísala. Vyznie tak, ako by si hľadala články, ktore ho odradia to dieťa chcieť mať. Nikde v svojom príspevku si nenapísala, že to dieťa chceš aj ty len že on ti povedal kedy mu porodíš potomka. Každý dospelý človek predsa vie, čo obnáša mať dieťa. Predpokladám, že tvoj chlap nieje neandertálec a v 40 rokoch vie, že žene narastie brucho, priberie, zmení sa jej telo, že dieťa bude plakať, nevyspí sa.Zmení sa režim, program domácnosti. Vie, že o dieťa sa bude treba starať. Nebudete mať toľko času na svoje koníčky. Fakt by musel byť neandertálec aby nevedel čo obnáša stať sa rodičom.Preto väčšina žien pochopila, že ty to dieťa nechceš a chceš ho odradiť článkami.
@katies0410 tak nejako, lebo budeme sami. Ja som sirota, rodinu nemam. On ma iba ocina, ktory je skor dedinsky chlap, behat po zahrade, okolo sliepok atd. Takze ked sa zadari, tak by sme boli na to male uplne sami.
@minutka dalsia... Kde konkretne vidis to "nie"?
@gabriela_matoha ja som si platila chuvu 2x do tyzdna. Tiez sme v zahranici sami. Bolo by dobre, keby si byvala v dome so zahradou. V byte je to potom take narocne - vsetko bude na tebe.
@gabriela_matoha moj partner mal vyše 35 rokov, zrazu začal, že spolužiaci z vysokej a kamaráti už majú deti. Potom, ako sa na neho chlapec od susedov usmial z kočíka atď. Jasné, že nevedel do čoho ide, ale snaha je a bola od začiatku. So mnou kúpal, prebaloval prezliekal. Nosil po nociach keď syn nemohol spať atd. V tom veku už má nadstavené priority a keď povie, že dieťa chce, tak sa toho drž a ver mu. 👍
s postavou nie je problém.... väčšia lotéria je zdravie dieťaťa.... Zdravé dieťa nepredstavuje takmer žiadne obmedzenia - choré a postihnuté dieťa je hotová katastrofa...
Vieš, dnes sa dá už na výpomoc nájsť na pár hodin Opatrovatelka, takze sami na všetko nemusíte byť. Druha vec, to, ze sa ti zmení telo mu je určite asi jasne, určite na stretavke zo školy nemajú všetky jeho spolužiačky rovnaké postavy ako zo strednej, tak isto známe z detstva, ak nie je natvrdly, tak mu take veci netreba vysvetlovat. Skôr tam vidím pocit strachu z tvojej strany, ze ak nebudeš tip-top tak ťa opustí. Tak ja dúfam, ze váš vzťah nie je založený iba na vzhľade dvoch príťažlivých ľudí a aj ty musíš vedieť prečo ste spolu. Ak len preto, ze ma vedla seba kočku, ktorá ho reprezentuje, tak to časom nebude mat budúcnosť tak či tak.Dôležité je, aké ma povahové vlastnosti a nepotrebuješ mu ukazat ani 100 článkov. Ak je zodpovedný, ma rad deti, empatický, podrží ťa v ťažkej situácii a je ti vždy oporou, pomáha pri domácich prácach, tak bude vynikajuci otec aj bez nejakych článkov. Lebo všetko to je o povahe toho človeka.
@gabriela_matoha ak svojmu vzťahu veríš a partner tiež, tak nečakajte s dieťaťom. Môžeš študovať koľko chceš, realita vás oboch zaskočí. On dozrel a zrejme je pripravený stať sa otcom.
@gabriela_matoha no co na to povedat....ty si si uz nacitala, tak mu to povedz co vas moze cakat prichodom dietata a vychovy. Ale z vlastnej skusenosti...bude to ine ako mas nacitane, ine je citat a "zazit" dieta.
Ked ma 40r tak hadam je dost zodpovedny. Ty musis vediet ci bude dobrym otcom, alebo mu dieta bude ukradnute. Hadam sa poznate, vase postoje a nazory. Musite sa porozpravat, ine tam niet co.
Ked bude dieta lubit, aj teba, znesie aj obetu.
Ahoj, na dieta sa da pripravit teoreticky a materialne a to si myslim, ze by mal ovladat priatel, ved je urcite dospely rozumny muz (sudim aj podla tvojho vyjadrovania). 2 zakladne veci - unava a velka obetavost, - 90% (ked nie viac) veci sa toci len okolo dietata, velmi sa Vam zmeni zivot, najma tebe. Cas vo dvojici? Ak budete mat dobre nenarocne dieta, ano. Zmeni sa zena ale taktiez sa moze zmenit aj chlap. Chlap, ktory sa tesil z planovaneho dietata zrazu zdupka alebo zacne na vsetko kaslat alebo opacne. Z chlapa, ktory nechcel dieta sa zrazu stane dokonaly otec. Co sa tyka postavy ak mas rada sport, to problem zrejme nebude. Na to sa pripravit neda. Clanky a real su dve rozne veci. Chodte do toho, uz vek mate ak chcete obaja deti.
@gabriela_matoha ak ty deti nechceš, tak nepotrebuješ linky, ktoré ho o správnosti tvojho postoja presvedčia. Buď ho akceptuje a zmieri sa s tým, že nebude mať deti, alebo sa rozídete.
@gabriela_matoha ja som to pochopila tak, že chceš mať istotu, že ti bude pomáhať a keď nie, tak mu budeš vyhadzovať na oči, že však si vedel do čoho ideš. Ono nie je všetko čiernobiele. Pri prvom dieťati netušíš do čoho lezieš. Ja mám tri a aj tak ma dokážu niektoré veci ešte prekvapiť. A nemyslím si že sa dá na to pripraviť a naštudovať si to. Je to podľa mňa zbytočné. Realita aj tak bude niekde inde. No ale k veci. Chlapi sú rôzni. Takí, ktorí sa obetujú pre rodinu, vzdajú sa koníčkov na určitý čas, aby pomáhali a trávili čas s rodinou. A potom takí, ktorí všetko nechajú na tvojich pleciach a žijú si tak, ako predtým. Chcieť dieťa je jedna vec a zobrať zaňho dobrovoľne zodpovednosť druhá. V každom prípade ak máš skúsenosti s výchovou máš plus a choď do toho. Otec môjho tretieho dieťaťa strašne chcel malého, dušoval sa ako sa on bude starať a pomáhať. Realita? Na dieťa som sama, on si behá kade tade, zábava sa, užíva si. Absolútne nezmenil svoj život, zatiaľ čo môj sa úplne poprehadzoval. A ako vrchol starostlivosti berie, že keď príde poprevlakuje ho na rukách, trochu sa s ním zahrá a dovidenia. Môj ex sa zase hneď zapojil do starostlivosti, vstával v noci keď bolo treba, kúpal, kŕmil atď . Nikdy dopredu nevieš ako to celé zapôsobí na psychiku chlapa. Lebo všade sa pretláčajú spokojné, ukážkové rodiny s krásnymi zlatými usmiatymi deťmi, no realita je inde a môže zaskočiť
😂😂😂😂😂 Len aby jedine coho sa zriekne si nebola nakoniec ty
@judar toto fakt nebolo potrebne, ked nemas co rozumne povedat k teme, tak bud radsej ticho.
Nemali by byť takéto veci vydiskutované na začiatku vzťahu? No jedno treba uznať, väčšina mužov si predstavuje mať a vychovávať dieťaťa ako Hurvínek válku. Nečítate tie témy tu na MK? "Muž nepomáha, nedáva peniaze, je to ženská robota, on zarába,...." Obavy autorky sú na mieste.
Ahoj aj u nás to bolo tak ze partner prišiel za mnou s tou myšlienkou že by už chcel dieťa. Ja som mu na rovinu povedala ze dobre ale musí byť plnohodnotný rodič ako ja. Čiže musí robiť všetko ako do teraz plus sa starať o dieťa. On s tým súhlasil ze áno bude v noci vstávať k nemu, prebalovat potom kŕmiť keď prídu prikrmy (tie aj varil keďže on u nás doma vari na 80%) kúpať proste všetko okrem kojenia a teda robí všetko už máme dcérky dve a od momentu kedy mu ich dali do náručia (u nás zažil muž bonding keďže som rodila cisárskym) sú to jeho deti 😂😂😂 takže ak si si istá ze muž by bol podľa teba dobrý otec chod do toho ak máš pochybnosti počkaj.
@gabriela_matoha na to, ako sa zmení vas zivot po prichode dietata sa dopredu nedá pripraviť. Myslim ze v 40tich rokoch vie co je to stsrostlivost o dieta....ak nežijete v bubline.
Povedz mu, že od neho ocakavas spoluucasť na vychove a dostatok priestoru na psychohygienu a konicky ako pre seba tak pre neho a aj oboch sucasne. Ak to tak budete citit aj po narodeny. Mnoho parov bolo aktivnych a po dietati sa stiahli a uplne zmenili svoj zivot.
Ale dolezite je robit vsetko spolocne a hlavne jeho z nicoho nevynehať. Napr. kupanie novorodenca a prebalovanie....ako matka budes mat tendenciu to robit sama, lebo chlap ho zle drži a pod. a to je chyba....on sa potom utiahne do uzadia.
Neviem, ale ku mne keby niekto prišiel s článkami, ze mi ide ukazat co obnáša výchova dieťaťa, tak by ma to aj urazilo či vyzerám ako blbec. Predsa je 40-rocny chlap a nie 6-rocne decko, ktorému chceš vysvetlit výchovu. Skôr sa s ním rozumne porozpravaj, ze očakávaš aj pomoc z jeho strany, co všetko sa zmení atd. Len prosím ta za ním nechod s článkami, zbytocne ho vytocis a ponížiš.
@nikuska625 @winki13 ano baby, mate pravdu, aj sme si dnes rano pri kave hodili vaznu rec a vsetko presli a rozobrali. Vysledok - chceme babo, ideme do toho. ☺️ On je z dobrej rodiny, pomaha mi s domacimi pracami, varenim, ked je treba ist volaco vybavit, tak beha, taky prakticky chlap, aj druhym vie pomoct. Len si viem skor predstavit ho drzat v rukach cinku, ako babo. On pocity takmer nevyjadruje, skor taky prakticky, pracovity chlap.
@gabriela_matoha
Urcite ho zapajaj aj do kontrol, neskôr, keď sa už vyšetruje sono cez brucho a nie zo spodu ho vezmi vždy so sebou, nech to s tebou všetko zdieľa. Mna si napríklad počas tehotenstva a keď sa babo narodilo začal muž ešte viac vážiť. Bol aj pri pôrode, sám chcel a sám povedal, ze je to zážitok na cely život.
@gabriela_matoha A to si zmenila názor z noci na deň?
@alagueil aky nazor som zmenila? Kde vidis nejaky nazor, rozhodnutie? Preco mate niektore stale chut rypat, utocit a vyryvat? Ked nemas co rozumne povedat k teme, tak bud radsej ticho.
Este posledny krat - zeny, nikde som nenapisala, ze ja, alebo partner nechceme dieta. Chcem len to najlepsie, mozno lepsie, ako som zazila ja, aj to zo mna mozno vnutorne hovori... Nie sme tu male deti, aby sme sa osocovali a rypali do seba. Myslim, ze pisem slusne a jasne na to, aby som si zasluzila normalnu odpoved a rady. Niesom tu na to, aby som bola sudena. Dakujem
@gabriela_matoha mame 3 deti a na dovolenky chodíme odkedy.. Sa prvé narodilo. Teda, nikdy sme ani neprestali🙂
Ale Ved Keby si nechcela dieta na tom nic nie je.. to nie je osocovanie ani rypanie su zeny ktore Proste materstvo nezaziju a nie je na tom nic zle. Aj ked je to ich volba. Zle by bolo keby Ta do materstva until.Nemam pocit ze supice tu na teba utocili. Ved ten prispevok si napisala tak ze to znie ze dieta nechces. Iba on. A ty mu chces ukazat neviem co ako tehotenstvo znici tvoje telo atd. Trvale zdravotne nasledky po teho mà maloktora zena. Aj to len esteticke. Zenske telo je na tehotenstvo prisposobene. Ako sportovkyna Mozno ani vela nepriberies su fitnesky co maju mini brusko .. Ja som bola vzdy stihla a pribrala som 20kg a 24kg ale polka sla hnet po porode prec . Brusko obrovske
a ani jedna stria. Jedine co sa zmenilo bolo ze mam vdaka kojeniu z 36B 42D prsia no nevadi 😂Ja by som mu ale povedala ze potomka mu dam az po svadbe Ja viem ze pre teba asi je to iba papier no nie je. Dieta bude mat jeho priezvysko nechcela by si ho mat rovnake? A to je len jeden sentimentalny dovod. Dieta je vacsi zavazok ako svadba, Ale je pekne najprv si slubit lasku v dobrom aj zlom. A Keby sa mu nieco nedaj boze stalo.. v nemocnici a na uradoch mas vacsie prava ako manzelka . Vdovske by si mala ako partnerka asi nic. A x inych veci.
@miadi zle chapes. Chcela som mu tym vysvetlit, ze nie len zivot sa zmeni, ale aj samotna zena, po vyzorovej a aj mentalnej stranke. Nech berie vsetky aspekty zmeny. Chcela som tym obsiahnut celu oblast tehotenstva a rodicovstva. Od estetickej, cez mentalnu az po materialnu stranku.

@gabriela_matoha ja som to pochopila tak,že radšej mu chces priblížiť realitu rodičovstva aby si potom nedopadla sama s dieťaťom, lebo partner bude radšej svoj čas venovať niečomu inému. Veď každý deň tu pribudne téma, kde ženy sú hotové z toho ako sú na všetko samé. Takže ta chápem a myslím,že dobrý krok si hneď na začiatku povedať čo vás čaká.
Podľa mňa by bolo fajn, keby ste sa o tom pobavili s niekým kto deti ma.. ale dieťa nieje prekážka v ničom. Pokiaľ ste dvaja a obaja sa dokážete prispôsobit novej situácii,tak s dieťaťom budete ešte šťastnejší.