Peniaze navyše od manžela počas rodičovskej. Ako to robíte?
Caute kocky, mam problem, muz mi nechce davat peniaze. Ja z rodicovskej dovolenky miniem peniaze na maleho oblecenie, poplatim si seky a nic mi neostane. Muz sa tvari, ze mi to ma stacit, a mne je trapne stale zobrat o nejake drobne. Chcem len vediet ako je to u vas, a ako ste sa dohodli s vasimi manzelmi, partnermi vy🙂 Dakujem za odpovede, velmi mi to pomoze🙂
@fidka79 Mila Fidka, to je otrasne urazajuce, co si napisala. Pracovala som cely cas na materskej na skrateny uvazok a pracujem uz nejaky cas normalne. A aj keby nie, byt doma 6 rokov so styrmi detmi - na tom zadku som si posedela, len od 4:00 do 7:00 rano - prave ked som pracovala. A garantujem ti, ze som sa za tie roky namakala viac ako moj muz v praci. Isty cas moj manzel nemal pracu a ja som mala ponuku na dobre platenu a casovo narocnu pracu - navrhla som mu ze sa vymenime - nechcel o tom ani pocut, normalne sa zo sna strhaval, ked to hrozilo 🙂
A nerozmyslim si spolocny ucet ani ked budem v buducnosti este zarabat a on bude na dochodku, lebo mame spolocne deti, spolocnu domacnost, spolocny dom a zahradu a nevidim dovod, preco by sme sa mali hrat na to kto z koho. A praveze sme rovnako rozmyslajuci a rovnako setriaci a nespovedam sa muzovi, kde som minula peniaze. Rozmyslat nad oddelenymi uctami by malo vyznam ak by bol moj muz alkoholik, gembler, povalac, chronicky rozhadzovac penazi. A na takych som si davala vzdy sakra pozor.
Ja netusim, to akoze ked zena je ucitelka a manzel IT-ak, tak on si da na dovolenke obed v restike a ona si ide navarit sackovu polievku? Alebo on si kupi znackove handry a ona ide do sekaca? Tomu nerozumiem. Ved o tom je manzelstvo, o to zdielani. Aj zivotnej urovne. Tak je to zadefinovane aj zakonom. Ak toho niekto nie je schopny, ma si zvolit inu formu spoluzitia. Ak sa zmenia okolnosti po vzniku manzelstva, da sa sudne poziadat o obmedzenie BSM-ka.
@rutie Ja som ucitelka a manzel je IT ... 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 a ucet mame spolocny. A nikdy by ma nenapadlo bezhlavo minat vacsinu manzelovych penazi, lebo viem, kolko je za tym prace, zapalov spojiviek od pocitaca a nervov a on my zas nikdy nevycital ani cent, lebo si ma vazi a doveruje. Neexistuje v manzelstve nic, moje, vsetko je nase. Normalny chlap, co miluje svoju zenu jej nikdy nevycita kadernicku, ci topanky ( ak je ona normana a orbi to v prirodzenej miere), tak ako jej nevydeluje peniaze a nenuti ju zit z rodicaku, lebo ona je na RD. Koniec koncov stav, ze viac zaraba sa moze obratit, staci jedna sekunda, nehoda, krach firmy etc.
@alby2014 Ale nevnimas to ako vas spolocny balik? O ktorom rozhodujete spolocne? Vies, kolko prace je za tym (ale to je preds aj za tvojou vyplatou), preto nerozhadzujes bez rozmyslu. Ale naozaj si myslis, ze o by mal mat narok minat na svoju osobnu spotrebu ovela viac ako ty - ako to vyplynulo z @fidka79 prispevku? Alebo nebodaj viac ako ty+deti dohromady, ako to vnima manzel zakladatelky?
Inak, najlepsie ucitelky, ktore som v zivote stretla (moje aj mojich deti) mali muzov IT-kov, alebo majitelov IT-firiem 🙂. A mam niekolko kamaratov z velkeho biznisu, ktori si vyslovene hladali priatelky z nebiznisu - pomahajuce povolania, umelkyne - citili, ze ich manzelstvu to prinesie rovnovahu... Povacsine maju velmi stastne manzelstva s liecebnymi terapeutkami, umeleckymi restauratorkami, babkohereckami a hlavne s ucitelkami 🙂...
@rutie Ja to vnimam ako nase peniaze, len mi dlhsie trvalo, kym som si zvykla na to mnozstvo, lebo som bola zvyknuta na menej, ovela menej. Cize som mala casto zbytocny respekt, co zas nechapal manzel, poviem to na priklade - ja som zvyknuta nakupovat topanky v Deichmane a on ma rovno posiela do Batu na uvod. dlhsie mi trvalo, kym som nabrala odvahu si tie peniaze uzivat -pricom manzel ma v tom aktivne podporoval, nech si ich uzijem, ze na to zaraba, aby sme si ich ako rodina uzili. Dnes to vnimam, ze proste je to fakt, ze moje povolanie je hodnotene menej, jeho viac -momentalne a tie peniaze su na to, aby sme ich minuli, lebo do hrobu si ich nevezmem. Je to nasa kasa, miname kazdy na co chceme, skor som to ja, kto obcas na ten ucet mrkne. To je podla mna podstata manzelstva - dobreho.
@rutie A postoj ja zarabam, mam pravo na vacsi podiel a ty trp z rodicaku, resp este aj zabezpec z neho deti, to ja naozaj nechapem. Aj preto sa predsa ludia beru, aby mali spolu viac - lasky, penazi, opory. Ale je aj mozne, ze mam divneho manzela a zijem v divnej bubline. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
Toto čo opisuješ sa volá ekonomické týranie, je to forma domáceho násilia.
Nie je podstatné či majú partneri účty dva, jeden alebo štyri.. ale či skutočne všetky príjmy do domácnosti považujú za spoločné a tak k nim aj pristupujú.
U nás neexistujú "jeho" či "moje" peniaze, ale príjmy do domácnosti. Poplatia sa šeky a potom sa platí podľa toho na akom účte sú peniaze, ak sa na jednom minú tak z ďalšieho. Každý máme svoj vlastný účet ešte z čias keď sme boli slobodní a absolútne nebol dôvod to meniť.
@rutie absolútny súhlas, do bodky. Nie je tu tlieskajúci smajlík,tak aspoň 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 . Ako sa dá ohodnotiť to, že žena má väčší podieľ na starostlivosti o deti, domácnosť? Ako sa dá ohodnotiť to, že kým je žena s tromi deťmi na MD,muž stúpa v kariérnom rebríčku, teda ja na plate? ˇŽe z dôvodu starostlivosti o deti a rodinu zoberie miesto menej platené, ale s výhodnejšou pracovnou dobou, od čoho sa neskôr odvíja aj nižší dôchodok? Rozumný muž, ktorý svoju ženu miluje, si toto všetko uvedomuje. Primitív ju ekonomicky vydiera.
Nepíšeme o prípadoch zlatokopiek, píšeme o zdravých, vyvážených vzťahoch v manželstve. Mimochodom, aj ja som učiteľka 😎 a mám okrem zamestnania ešte ďalší príjem, nie preto, aby som sa príjmom vyrovnala partnerovi, je to záľuba, ktorá mi prináša aj financie.
@fidka79 v živote som sa nespovedala partnerovi z toho, kde som čo minula, ani nežobrala o centy, ani o eurá, ani kedysi o koruny. Dvaja dospelí, svojprávni , ekonomicky gramotní ľudia presne vedia, koľko potrebujú na chod domácnosti a koľko môžu mesačne investovať a koľko minúť. Spoločné peniaze fungovali bez problémov u mojich rodičov, aj u nás. To, že partner zarobí tri krát toľko ako partnerka sa môže naozaj v sekunde zmeniť.
To je teda na prd, když si neváží, ze se staras o rodinu a dítě. Měli byste si promluvit. Já vše platím a muž mi dává kolik potřebuji, jen je podnikatel, tak nemá staly příjem.
@rutie reagujem na tvoj prispevok o tom ake je cudne nemat doveru v suvislosti s tym ze najsuper je mat spolocny ucet ( z tvojho prispevku vyplyva ze vtedy tam dovera je🙂)
Takze vo vztahu som 15 rokov a mame 1 spolocny a 2 rozdelene ucty - spolocny sme zalozili s prichodom hypo a deti... stale mame ale peniaze aj rozdelene a nikomu to neprekaza. Z rodicovskej som nikdy neplatila nic okrem vlastnych vydavkov typu zmrzlina etc. ... nikdy to u nas nebolo vnimane ako prijem, ani ako penuaze na deti - proste nieco ako vreckove - v case materskej moj muz automaticky tahal financne celu rodinu - bez diskusii. To ze maju ludia rozdelene ucty neznamena ze si automaticky chrapuni, len ze im to tak vyhovuje... mne napr. Vyhovuje ze mozem kupovat muzovi aj drahsie darceky bez toho aby on o tom vedel, ze nemusim kazdu jnvesticiu s nim preberat, ze ho stale mozem Naozaj prekvapit - co kn miluje...
Inak robim v IT - tiez vela mojich kolegov ma zeny ucitelky a navonok stastne manzelstva - ked si ale vypiju tak neraz sa zamyslaju preco aj ich zeny nemozu byt ekonomicky aktivnejsie ako to vidia v svojom okoli...tie ucitelky si totiz nevyberali s vedomim ze super bude sa starat o rodinu - davali sa dokopy na intraku ked o rodine este ani nechyrovali🙂
@dai no človek keď si vypije sa fakt nad všeličím zamýšľa 😀 Aj naše deti musí niekto učiť a kto by ich učil, ak by neboli učiteľky? A tak isto nemôžu byť všetci "ajťáci" s nadštandardným príjmom 😉 Toto by som brala len ako zádum pripitého muža a nie ako názor, že ich manželstvo je len navonok šťastné... Ich manželstvo môže byť skutočne šťastné, len by možno prijali do rozpočtu viac peňazí... Ale vezmi si takú učiteľku, ktorú jej práca baví a napĺňa a vie, že po finančnej stránke sú ako-tak zabezpečení. Teraz akože má opustiť svoju prácu, hľadať si nejakú prácu managerky, ajťáčky, robiť kurzy a odhodiť svoju kariéru, aby sa vyrovnala svojmu manželovi vo financiách? 😅 Mimochodom, nie som učiteľka, ale tento štýl rozmýšľania sa mi nepáči
@dai aj deti v školách učiť treba 🙂 a je len hanba štátu ze pedagóg nezarába ako iteckar kedže tiež robia dôležitú prácu a plus majú nastarosti deti co vy ako itckari za život nikoho nezodpovedate. Čiže ti kolegovia su blbci co ked vypiju lamentuju a takého muža mat co meria vsetko cez prachy och mama mia. Mimochodom ja ešte len idem študovať pedagodicky smer a cumim jak puk. 😕
urcite to tu uz niekto pisal, ale hoci som nerodila a nemam ziadnu skusenost s malymi detmi ci MD, mne sa zda, ze tie peniaze dava stat na dieta, nie? cize na jedlo pre dieta, plienky pre dieta, oblecenie pre dieta, lekara pre dieta, hracky pe dieta... a ja neviem este co take babo potrebuje a "na co mina". skus to manzelovi pripomenut alebo vysvetlit ak to nepochopil, to nie su peniaze na seky a na udrziavanie domacnosti ako su kazdodenne vydavky a pod. jasne ze na to vsetko nestaci, ved to ani nie je na to urcene. neviem teda kam idu jeho peniaze (na prerabku domu, odkladaju sa na horsie casy alebo ich preflaka) ani na co ty osobne minas, ale pokial to nie su mesacne skraslovacie procedury za 20-50 eur alebo kavickovanie po kaviarniach v kuse alebo cokolvek ine co si clovek moze v case nudze odpustit, tak nevidim dovod, preco by sa muz nemal o svoje/vase (kazdy to vnima inak) peniaze podelit. ked sa o teba nechce postarat, ked to potrebujes, nemal si ta brat :D
@0silvia0
@skolara tak ja pedagogiku vystudovanu mam🙂 len pisem co pocuvam v praci a reagujem nato ze vaecsina bohatych muzov ma za zeny ucitelky a umelkine a su naprosto stastni. Proste tak ako kazde manzelstvo je individualna zalezitost tak ani toto spojenie zdaleka stastie nezarucuje ... a suhlasim ze vaecsinou tam ide o to ze by potrebovali viac penazi v spolocnom rozpocte ( kedze predstava ze ITckar zaraba miliony je tiez niekde dost mylna🙂 )
@dai esteze nemam bohateho muza.....a vzal si ma ako ucitelku z lasky;)....a na to, aby sme boli stastni nepotrebujeme ani obrovske prijmy, ani si kupovat drahe dary...nas vztah tkvie v niecom uplne inom ako v tom, ze preco ten druhy nie je "aktivnejsi"...ci preco nezaraba viac.....no to by sme dopadli, keby sme si toto mali vycitat...... 😕
inak najviac sa cudujem, ze taketo veci riesia ludia s vysokym /vyssim prijmom....ha? wtf?
normalne som rada, ze mame obycajny 1000e prijem a zijeme si s nim stastne....
@sorciera24 presne, toto riešia ľudia s vyšším príjmom... keď ja, tak aj ty... keď ja dokážem dobre zarobiť, prečo nie ty? Keď ja mám dve VŠ prečo ty nemáš ani jednu? Peniaze fakt v niektorých prípadoch kazia charakter... vidím vo svojom blízkom okolí...
@dai Asi som sa nespravne vyjadrila. Neslo mi o formu - spolocny ucet. Ale o princip zdielania zivotnej urovne a o pristup oboch partnerov k spolocnym peniazom. Akou formou to je je na dohode. Ide mi o princip, ze manzelstvo je o vzajomnom zdielani. Aj zivotnej urovne, aj neuspechu aj biedy. Ked si niekoho berieme, mali by sme poznat jeho postoj k peniazom, praci, hospodareniu. Povalac(ka) a darmozrac(ka) patri k zakazanym partnerom spolu so zavislakmi, chorobnymi ziarlivcami a manipulatormi.
Aj ked niekedy sa v zivote udeju udalosti, ktore sa nedaju predvidat. Mame v rodine pripad ked si zena brala sikovneho, uspesneho, vzdelaneho muza. Mali tri deti, ona bola na materskej 10 rokov, potom sa ako lekarka zamestnala v ustave pre postihnute deti, tazka praca za smiesne peniaze. On za ten cas ako obchodny zastupca nemeckej technologickej firmy tvrdo makal a zivil rodinu. Na stavbe domu, na ktory za tych 10 rokov zarobil mal tazky uraz. Kym sa dostal z nasledkov urazu (1 rok imobilny, priputany na lozko, odkazany na starostlivost) prisiel o klientov aj o zmluvu. Odvtedy si (15 rokov) uz nikdy nedokazal najst pracu, napriek tomu, ze fyzicky je uz100% fit. Taky zacarovany kruh, kombinacia veku, straty sebadovery, pracovnych navykov a naslednej depresie z toho, ze on nie je zaujem. Uz 15 rokov zivi rodinu a plati hypoteku manzelka - odisla z ustavu, ma vlastnu ambulanciu, robi 10h - 12h denne. Muz doma sedi cely den za pocitacom, surfuje a tvari sa, ze si hlada pracu. Zena sa s nim nerozvedie, lebo by to neprinieslo nic - ziadne peniaze do spolocneho, akurat by deti prisli o (inak dobreho) otca a ona s detmi by prisli o dom, alebo by ho museli vyplatit. Ked si ho brala, bol to uspesny a nesmierne pracovity muz. Tak neviem.
@sorciera24 asi vsetky funkcne vztahy tkvu v niecom inom a nie v peniazoch... presne o tom bol moj prispevok - nie kazdy vztah malozarabajuceho a velazarabajuceho je stastny a funkcny... nikoho som tu nenapadala - bola to reakcia na prispevok od rutie kde to davala za priklad pozitivneho funkcneho rodinneho modelu...
uprimne nechapem tie obranne reakcie tu 😖
@0silvia0 tak ako nie je ITckar ako Itckar nie je ani ucitelka taka ista ako ina - poznam ucitelky zarabajuce viac ako Itckary - tak ako su ITckary pracujuci pre verejny a sukromny sektor tak su aj ucitelky pracujuce pre verejny a sukromny sektor...
@0silvia0 bohati navonok, chudobni duchom... 😖 dakujem pekne, nech si nechaju vsetky penaize sveta, takto by som zit necchela.... a este sa mnohi cuduju, ze preco sme stastni aj s "malom" (nazvyme to tak)...no rpesne pre toto!...lebo chceme byt stastni 🙂
@dai ja sa len zamyslam, ze ci fakt a asi a j fakt existuju ludia, kt. toto riesia a este si to aj vycitaju....toto nechapem...psotoj tych ludi...na to som reagovala...nie ako utocne na teba....ale an to, ze sa takto vobec neikto sprava....ale tak budis..
@rutie tak hadam sa ten muz spamaeta - ja som toto zazila doma ked moj otec prisiel o pracu - 3 roky nas zivila mama ale na ich vztahu to urcite nepridalo ... a aby si nasiel realne pracu tak musela mama tvrdo zakrocit - zial rokmi si clovek na to pohodlie domova zvykne a uz sa mu asi ani robit nechce ( moj otec je tiez super otec, robil v domacnosti vsetko v tom case co bol doma )
- k tej forme zdielania spolocnej zivotnej urovne - jasne, o tom manzelstvo je... ale podla mna nato netreba spolocny ucet... u nas to funguje nejak automaticky, financie fakt neriesime - je nam jasne ze muz ma vyssi prijem ako ja - viac menej vsetky vysoke vydavy plati automaticky on, viem kedy musim zabrat ja viac ked on spori na nieco velke - o com opaet vieme obaja... vydavky typu skolne, najom, hypo etc. platime z uctu spolocneho kde kazdy z nas prevadza pomerne ciastku zo svojho platu ( cize opaet ja menej ako moj muz... )
@dai mňa tiež pohoršil príklad tých pripitých ITčkárov, ktorí čakajú, že sa im teraz budú ich ženy rovnať vo finančnom zabezpečení rodiny... nevnímam to ako obranný postoj, skôr pohoršenie nad ich plytkosťou...
Manželstvo nie je o tom byť fifty:fifty vo všetkom. Ak aj manžel zarába viac, mal by byť hrdý na to, že dokáže uživiť svoju rodinu a nie hneď s vyčítavým pohľadom pozerať na manželku: a ty prečo tak málo? To isté potom môže očakávať manželka od manžela: polovicu upratovania ty, polovicu varenia, polovicu starostlivosti o deti atď. Toto nie je manželstvo, ale nejaký zmluvný kontrakt potom...
@dai Nie vsetko sa meria peniazmi. Ja ti to poviem ustami mojho kamarata, hlavneho analytika nemenovanej banky so zenou arteterapeutkou pre postihnute deti. "Hladal som si zenu, ktora prinesie nasmu zivotu dalsi rozmer. Ktora rozsiri moje obzory. Ten svet biznisu je dost jednorozmerny a som rad, ze ked pridem domov, mozem moju zenu pocuvat, preniknut trochu do toho ineho sveta. V prostredie, v ktorom sa pohybujem si vyzaduje urcity typ spravania, ludske vlastnosti. Budem rad, ked nase deti mat moznost denno denne vidat popri mojej cielavedomosti, analytickom mysleni a organizovanosti aj empatiu, orientaciu na ludi a ich pocity a zmysel pre krasno mojej zeny". Myslim, ze dalsia tisicka do rodineho rozpoctu by nevyvazila to, co on tak mudro ohodnotil vyssie.

My sme spolu 13r, nemali sme spolocne ucty nikdy, az teraz ked sme kupili dom a kopec vydavkov bude spolocny aj ucet. Problem nie je ziadny so samostatnymi uctami, prijmy mame obaja, ja k jeho uctu viem vsetko, ked som nemala poslala som si z jeho uctu. Dalsia vec, som rada, ze nemal pristup roky k mojim peniazom, lebo on je schopny vsetko "investovat" do zasob vo firme a pod a boli by sme bez penazi (aj ked iba docasne), ja proste potrebujem rezervu a teda co som roky sporila, na roznych fondoch, setriacom ucte a pod. mam... minimalne ako rezervu "keby nieco", su to peniaze ku ktorym sa nedostanem jednoducho platobnou kartou, cize ani ich nemozem na blbosti minut ( ako sa vravi ake nemam tisicku v penazenke, nejdem ani kupit chlieb :P ale zase co je na beznom ucte, to sa minie...)
Podstatne je v domacnosti, kto a akym sposobom riesi ucty, ak je to tak ako u nas, ze ja platim komplet vsetko, chlap ani nevie kolko stoji jeho mobil, kablovka, najom a energie.. tak zbytocne riesit spolocne ucty :P Ale zase pristup k uctom obom je vramci rodiny potrebny, neviem si predstavit, ze napr sa mi zajtra nieco stane a on sa nedostane k uctu.. chodia z tade uhrady za vsetko, on podklady k nicomu nevie alebo nieco podobne... no zakladne veci, dolezite by mali ovladat obaja aj sa vediet dostat k financiam ked treba...
ALE pravdupovediac, niektorym svojim kamoskam by som ja na mieste ich partnerov tiez spolocny ucet zatrhla :P