Pes žiarli na dieťa
Poradte prosím čo sa dá spraviť..... Muž ako slobodný si zadovážil psa momentálne má pes 4 a pol roka a náš syn 8 mesiacov. Žiarlil na malèho už odnarodenia, ale jak sa malý začina pohybovať a ho aj chytať tak pes vrčí. Malý ma aj svoj kútik na hranie a jak sa niekedy chytí hračky tak pes doletí postaví sa vedla malèho a vrčí. Uvažujeme aj nad tým dať psa preč ale ešte predtým chceme zistiť či je nejaká možnosť psa nejak socializovať. Je to bullterier.
@qidko rozpravala som sa s pani co ho bude cvicit a vraj chyba sa stala este ked bol maly co sa tyka toho ze sa nevie zadelit na ake miesto patri. Muz ho mal az ked mal rok a pol. Davame pozor skusame vsetko mozne ale je to vacsi pes tak preto to chceme riesit odborne. Skusame keksiky hadzat mu jeho lopticku spolu s malym ale nepomaha to zavrci aj tak. Mi to pride niekedy ze jaku ma naladu tak vrci.
@saga00 hovorí ti niečo Desenský? skús sa nakontaktovať naňho, alebo selektovať kynológov, ktorí sa zaujímajú najmä o psychiku psa, nie primárne o výcvik.... u nás je napríklad takýto kynologický klub, ale to je v PB....skús sa napr. registrovať na dogforum.sk tam sa môžeš poradiť kde takýchto ľudí hľadať.
Toto je výsledok spolunažívania našej sučky Arsi a 4 ročnej dcérky Barborky. Borka sa narodila, Keď mala Arsi 4 roky a na malú si musela zvyknúť. Resp. obe aj pes aj dieťa si museli zvyknúť na pravidlá, ktoré sme im určili. Doteraz Arsi " nemiluje" malú, ale rešpektuje ju v rodine. Svoj nesúhlas dáva najavo niekedy včaním ( napr. ak je vyrušovaná Barborkou v jej pelechu- jedno z pravidiel,kedy by ju Barborka mala nechať na pokoji !) , čo je ok. Musíte trvať na rozumných a čitateľných pre psa pravidlách, doporučujem konzultáciu s človekom, ktorý má skúsenosti , najlepšie aby ten človek situáciu v rodinných rituáloch videl. Držím palce.
https://www.youtube.com/watch?v=SMOc_hO3IU4
@saga00 no, to chvíľu potrvá. Keď sme doniesli dieťa domov, tak náš pes bol celý naježený, vrčal a snažil sa preskočiť do postieľky. Okamžite sa sťahoval z izby do obývačky, a začali sme pracovať na tom, aby pochopil kde je jeho miesto. Nemôže na gauče, jedáva až po nás, do dverí idem najprv ja, atď. Niekoľko týždňov bol z toho v šoku. Venovala som sa mu výlučne len v prítomnosti dieťaťa, von chodil pri kočíku alebo sme brali šatku, počas dojčenia mi sedával na nohách a hladkala som ho ... aj tak trvalo skoro rok kým si na dieťa zvykol, odvtedy nebol žiaden problém, dieťa prijal do svorky a začal ho strážiť. To bolo pred 6 rokmi. Ešte dodám, že psa sme adoptovali keď mal 5,5 roka a dovtedy žil len zavretý v chlieve bez socializácie s vonkajším svetom. Keď sa chce, dá sa spraviť veľa, ale treba na to dôslednosť a trpezlivosť. A tiež opatrnosť, nenechávať dieťa so psom, ktorý vrčí. Možnosť dať psa preč, som si nikdy nepripustila, je ale fakt, že pred ním sme mali psa, čo sa detí bál a to by bolo väčšie riziko. Tiež ale vedel, že nesmie zaútočiť len tak, keď k nám chodieval synovec, upratal sa pred ním radšej do druhej izby, ale keď šiel za ním, tak vrčal už z 3 metrov a to sme zas rešpektovali my a dieťa sme k nemu nepustili. Išlo to tak roky, nikdy sa nič nestalo, ale to musíš poznam vlastného psa a rozumne vyhodnotiť mieru rizika.
@saga00 Neviem, ci to bolo spomenute, ale vela nazorov som tu (aj inde) precitala o vycviku a podobne. Netreba zabudat, ze aj pes ma povahu a tu nezmenite, rovnako ako u cloveka, mozte cvicit, co chcete! Preto vycvik mozte skusit, ale ak to nepojde, je to v povahe a psika treba dat prec, ak inak nedokazete zabezpecit bezpecnost dietata.
Ja som mala psa, uzasneho, cviceneho, ale mal svoje chyby, povahove a s tym sme nespravili nic, mohli sme cvicit kolko chceme (teda, nepozvali sme toho Cesara Milana, to priznavam, (ci ako sa vola)).
...moj nazor pes prec a okamzite...najde sa nestrazeny okamih a je po dietatku...
Myslim ze vsetko sa da riesit aj u psika predstav si ze Tvoje dieta urobi nieco zle sposobi havarii alebo nieco horsie das ho prac alebo sa budes pokusat mu pomoct viem blby priklad prirovnat psika a dieta ale ties je to zivy tvor
@saga00 prosim ta o aky vycvik sa jedna? uz ste boli? ak ano ako to prebiehalo? ja som daleko od Ba preto aspon takto zhnam rady ako to zariadit aby dcerka a psik spolu vychadzali dakujem
ahojte je tu niekto kto by mi poradil? mame 6 rocnu fenku shitzu a odkedy sme priniesli domov babatko,odmieta zrat granule (vsetko ine by zjedla) a zacala curat dnu v dome. je to len obdobie a znamena to ze ziarli na malu? nevieme co s tym raz uz bola na veterine aj na infuzke kvoli tomu...
@maminuska dobry den mozem sa opytat mame 10 mesačnú fenu rotvajlera do cca 4,5 mesiacov bola vnútri naučila sa hygienu vsetko to som učila ja potom začalo leto.uz isla vonku rychlo si zvykla. Len teraz mame 5 ročného syna a ked prideme zo.skolky fena bezi vrti chvostom ale synovi okusava ruky jemu nevadi necíti to ale mne ano a robi to vzdy ked aj sa syn s fenou hra cez den ze bezi fena za synom bud ho prehodi nevie svoju váhu kontrolovat to neviem ako NAUCIT alebo aj skočí lábkami na neho syn sa síce smeje ale skáče aj na muza ked pride z roboty on sa síce otočí neprivita kym sa neukludni alebo jen stupi na labku a povie nesmieš zatial sa to nenaučilia ale skôr ma syn zaujima ja ju učím z dvora ide posledná na prechadzku prvy syn muz ja atd do dverí najskor ja lenze ked ide moja.mama ona neučí fenu tak fena si vbehne prvá. Ale ešte jedna vec syn od šteňatá ju naháňal a chcel na nej sa valat neblizil jej len ked ho ako šteňa kusla syn ju krical na nu menom a po zadku ju Capol ale teraz ma 10mesiacoc a ked 5 rocny syn si ľahne na nu ona sa zdvihne zhodi ho v podstate a ide preč. Poslúcha aj mňa na slovo nie 1 ald poslúcha vie asi 15povelov len aj mne aj v rodine často okusava tie ruky.
@superholka77 ja nie som odbornik ale podla mna este je mlada, treba ju ucit prisne, ze nesmie.. inak to ohryzavanie ruk a aj bund a kadecoho, mal v tom veku aj nas... neviem kedy ho to preslo, asi ked sa mu komplet vymenili zuby.. a ked pride navsteva obhryza hocico aj obrus na stole, podla mna od nervozity. Ono ten vas je a bude dost velky pes, takze to skakanie na ludi- to len trpezlivost a trenovat. A zakazovat, nedovolit. Zacne, odviest ho prec napriklad. Najlepsie sa mne osvedcilo zdvihnut nohu a pokrcit koleno a nevie na mna pes vyskocit alebo uz sa blizim a hore prst a nesmies a dam mu iny povel, napr. sadni a pohladkam ho. Aj ked neviem ci je to uplne podla predstav cvicitelov :D
Ja sa jedujem, lebo my mame mensieho psa teda, ale ekd skace po navstevach ide ma porazit.
K ostatemu.. bohuzai nie len psa ale aj syna aj mamu si budes naucit.. pes nie je trampolina ani vankus, ked sa mu to nepaci, nijak nedosiahnes aby ona lezala a nechala si skakat po hlave. Ak ju prejde trpezlivost neustriehnes, ublizi jej a ona ho moze v afekte uhryznut /a nemusi to byt schvalne/. Treba aj dieta usmernit. Detto ak ju niekto bude pustat, ona pojde a nebude pocuvat hocikoho, ako sa vravi, pes ma jedneho pana. Moj pes napr velmi bojoval s dcerou v cca roku, on sa citil ako jej nadriadeny a dovoloval si do nej jedinej (skakal do nej, hryzol, stekal), bola najmensia a jedine co pomohlo boo ho vyhresit, poslat na miesto... To preslo casom, miesto v svorke dostal a strazi ju ako oko v hlave, ani ja na nu nemozem zakricat bez toho aby hned nebol pri nas a nesledoval co sa deje... ale nie vzdy to tak bolo (nas pes ma 3,5r)
@simca06022011 dakujem krasne za odpoveď.
@cerez môžem sa opýtať ako ste psa naučili rešpektovať dieťa keď ma syn 5,5roka ako naučiť psa aby rešpektoval dieťa zatiaľ keď syn ju pošle na miesto ide hneď ale koľko krát mu niečo vezme a uteká chce sa naháňať alebo keď som ja s manželom pri synovi sa tlačí pes a vytláča syna a učíme psa aby najskôr syn potom pes zatiaľ ma pes 1 rok

@petra7777 Ahoj mas pravdu ja som psickarka a jezia sa mi chlpy ked niekto pouziva terminy bojove psy kazdy psik je taky ako si ho my ludia vycvicime