Pocit úpadku na materskej

12. feb 2024

Zienky posledné dni ma chytá smútok. Som na druhej materskej za sebou, dve veľmi malé deti po sebe. O tom, že som unavena a 2,5roka som nespala sa ani nemusíme baviť.
Čo ma trápi, je pocit, že som nič v živote nedosiahla. Keď pozerám na svojich spolužiakov z vysokej, sú úplne inde ako ja. Oni úspešní, a ja cely deň len plienky, prikrmy, grcky, kojenie…… Už som z toho unavena. Do toho sa mi nedarí zhodiť kg po dvoch pôrodoch. Cítim sa strašne aj psychicky aj fyzicky. Mám pocit že som nič nedosiahla a vyzerám hrozne. Keď si pozriem fotky spred 3 rokov je mi do plaču zo seba. Deti sú ešte malé na skolku, staršiu dúfam zoberú do skolky, ale pochybujem že sa to z kapacitných dôvodov podari, keďže nebude mat ešte ani 3roky. Dvojo súkromných jaslí by sme nezaplatili a štátne tu prakticky neexistujú. Ako takto prezit další rok? :(

avonladyba
12. feb 2024

Mi nehovor, že na materskej sa nedá schudnúť. Sama som to dala a poviem Ti zlatá materská, čo sa týka chudnutia, lepšie ako keď chodíš do práce a naháňas sa celý deň a nemáš čas na nič. To by Ti dvihlo sebahodnotu. 🙂 A čo sa týka tej úžasnej kariéry Tvojich spolužiakov, to asi len na Facebooku a Linkedine tak vyzerá, kým si zamestnanec, tak sa podľa mňa o kariére hovoriť nedá. Teda dá v niektorých poziciach, ale či sa tam nachádza aj šťastie? Nemyslím si.

autor
12. feb 2024

@avonladyba Momentalne dojčím a bohužiaľ ja dojčením priberám. To iste bolo pri prvej- dokym som dojčila mi vaha išla len hore. Keď som začala rátať každé susto v kalorickych tabuľkách a rychlochodza s kočíkom tak mi vaha aspoň stagnovala, ale nič som neschudla. A po pár mesiacoch bum zase tehotná. A zase si idem v kolotoči priberania🤦🏽‍♀️ Závidím tým čo dojčením chudnú.
Muž je v praci do večera a poviem tak, večer padám do postele, nemám energiu navyše :(
Nemyslím si, že majú kariéru len na fb…v každom prípade, ja mám pocit, že som nedosiahla nič. Iba sa točím od jedného plačúceho dieťaťa k druhému. Celé dni to iste dokola a nevidim ziadny “postup” a to mi je strašne ľúto.
Niektoré ženy boli stvorené nato byt matkami doma a vyhovuje im to. Ja bohužiaľ nie. Veľmi by som chcela ist už do prace a niekam sa v živote posunut. Ale najbližší (dúfam že len) rok, to zas je len o plienkach a kolotoči detských povinnosti. A ja netuším ako to prezit. Keď rano vstanem, nemám absolutne ziadnu radosť. Iba zapnúť “fungovanie nový deň” a večer si môžem odškrtnúť další deň…….

karolinakk
12. feb 2024

Prečo si si urobila dve deti tak rychlo po sebe potom? Ja som napr mala prvé, to slo do skolky ja som sla na dva roky do prace a teraz mám druhé. Tak som to chcela. Som oddýchnutá a stastna a zas si to uzivam. To len take zamyslenie do vetra 🙂

autor
12. feb 2024

@karolinakk úprimne? Zlyhala antikoncepcia. A to som ani nezvracala, nemala som hnačku, nezabudla som na tabletku, neužívala som antibiotika ani som nebola chorá. Na potrat by som nedokázala ist. Mala som dost čo robiť keď sme sa to dozvedeli……

avonladyba
12. feb 2024

Tak nechcem poučovať, ale to prejde. Vcera som tu pozerala jednu mamičku, ktorá má ťažko postihnuté dieťa a teda tá starostlivosť je úplne iná, tam nevidno svetlo na konci tunela, napriek tomu sa teší z maličkostí. Aj Tvoje deti podrastu a bude ok. No čo si to za osobnosť, že nevieš vydržať trošku, 2,5 roka je ešte málo 🤣 aby si sa takto opúšťala. Nie si doma 10 rokov. Vzchop sa. 😄

karolinakk
12. feb 2024

Fuha, to aká ? Tabletková? Das aj znacku?

autor
12. feb 2024

@avonladyba Mám pocit že to je už večnosť 🙈Minule mi nejaka známa povedala že ona je už 7 rokov doma. To si neviem ani predstavit.
@karolinakk Azalia, antikoncepcia pre dojciace. Momentalne ju beriem tiež, ale čakám na zavedenie telieska, pre istotu si dám aj to.

walentina7
12. feb 2024

Ja neviem čo stále chcete dosiahnuť? Život nie je o peniazoch a honbou za mamonom. Sme tu na zemi aby sme boli dobrí ľudia a duchovne sa rozvíjali. Ľudia majú dnes úplne pomýlené hodnoty.

gabca025
12. feb 2024

Mame doma dve deti v priebehu dvoch rokov. 95% casu som s nimi sama. Dolezite je si vytvorit system. Pre moju psychiku je dolezity pobyt vonku (prechadzky). Doobeda a aj poobede ideme minimalne na 1,5 hodiny von v akomkolvek pocasi. Pridem na nove myslienky, mladsi si pospi v kociku, starsi si pobeha, obcas stretneme niekoho a prehodime par slov.
Popri detoch este externe studujem, tak mam pocit, ze neriesim iba plienky a prikrmy. Musis si najst nieco, co ta bude naplnat a na co sa budes kazdy den tesit. Inak sa zblaznis. Ked dokoncim skolu (snad tento rok), tak si chcem spravit este jazykovy kurz a naucit sa sit.
Ja stale hovorim, ze materska (rodicovska) je obdobie, kedy ma zena najviac a zaroven najmenej casu.

zoe_2
12. feb 2024

Ja to mam rovnako, rozdiel medzi detmi 16m, nebavi ma to chcem ist pracovat, mat svoju karieru nieco dosiahnut

tibor79
12. feb 2024

@walentina7 nuž... Žijeme v kapitalizme materialistické životy. Smutné.

autor
12. feb 2024

@walentina7 Nikde som nepísala o peniazoch. Ale chcem aby som na konci dňa si mohla povedať že dnes som spravila super toto a tamto. Že niečo som vytvorila. Momentalne nieco spravím (upracem navarím lietam od jedného dieťaťa k druhému) a večer to nie je vidieť. A každý deň takto už dva a pol roka. Nie je vidieť žiadne výsledky. Cítim sa jak zbytočná osoba.

ivangeline
12. feb 2024

Vidiet ho hadam je. 2 spokojne zdrave deti predpokladam. Vztah s muzom. Na vztahu so sebou potrebujes poracovat,po materskej nebudes mat viac casu... Ani na to chudnutie.. Aj ta fomacnost by vyzerala inac,keby bola nanedbana.

alissa1222
12. feb 2024

A partner je kde ? Podieľa sa na výchove ?

fairyy
12. feb 2024

a keby si nasla opatrovatelku? a ty sla do prace len part time napr...nech odides trocha z kolotoca

doriiis
12. feb 2024

Moja rada aspoň nejaká práca na 1/3 alebo polovičný úväzok tu asi nenájde pochopenie a uplatnenie.
Iná cesta ako sem- tam vypadnúť z domu od všetkých asi nie je.Dve malé deti do 3 rokov je opruz.

lucia7933
12. feb 2024

nic si nedokazala? ved mas dve zdrave deticky...su zeny ktore by za to dali vsetko a nedari sa im, alebo nemôzu mat , snazia sa dlhe roky a nic...atd...atd...mozno prave tie uspesne ktore sa zenú za karierou maju presne opacny problem...

majlo1234
12. feb 2024

Musis si to zobrat tak, za par rokov ti tvoji uspesni kolegovia budu po krk v plienkach a grckach a ty budes mat dve odrastene deti a 40 rokov karierneho rastu pred sebou. Ale rozumiem ti, starostlivost o male deti je frustrujuca a nic tazsie som v zivote nerobila. Ale tiez som rada, ze si to odbijem a potom sa vratim spat k normalnemu zivotu 🙂

rorino
12. feb 2024

Vieš aká je ťažká škola života vychovať dve krásne osobnosti?A taký titul neziskas na žiadnej výške.Ked deti kus dorastu,môžeš sa vrátiť do školy kedykoľvek,no deti kedykoľvek nemôžeš porodiť a vychovať Pravda v tejto dobe už si ženy rovno vnúčatá rodia,ale o Tom nehovorím .

rorino
12. feb 2024

@majlo1234 Alebo zistia,že zmeškali vlak,budú oveľa y svetský slávou a srdcia a byty prázdne Naschvál som to troška pritiahla za vlasy,ale už je veľa aj takých ľudí.

wewuliatko174
12. feb 2024

Viem pochopiť ,dolieha na Teba stereotyp..Posielam velke objatie a vela pochopenia..Nam sa dlho po potrate nedarilo druhe babo,ale tak ci tak by sme mali vacsi rozdiel,lebo ja som sa nato necitila,a to deti milujem.A aj tak ti poviem aj tak mavam slabšie chvilky,hlavne zo začiatku ked bolo malo spánku a všetko možne.Maš možnosť urobit si chvilku pre seba?babka,opatrovatelka ,muž?myslim ze potrebuješ aj čas pre seba.Uprimne aj ja sama na sebe pozorujem ze na druhej materskej si viac užívam chvil len pre seba,s kamoškou von a podobne.Takto mat detičky mala po sebe a všetok kolotoč okolo,a každý deň to iste,je to na prašky,ja obdivujem kazdu ktora ma viac deti a maly rozdiel..

stanulienkat
12. feb 2024

@tibor79 vidiet, ze si bol na niekolkych materskych, ked vies o com pise. 😅Boze, to by si nebol ty, aby si netresol nejaku chujovinu o kapitalizme. Predstav si, ze nie kazdeho naplna niekolko rokov vkuse prat osrate plienky a grcky. Mnohe zeny maju aj vyssie naroky a ocakavania od zivota. Predpokladam, ze sam si rozvedeny a zene si pomohol s detmi presne 5x.
@walentina7 o mamone od autorky nic nevidim. Len sa chce citit ako clovek, zena. Nie kazdeho naplna materstvo. A nie, nie je preto horsi clovek.

tibor79
12. feb 2024

@stanulienkat ja som žena a áno, mám aj deti. A áno, vnímám starostlivosť, výchovu, rodinu ako niečo cenné, mimoriadne. Nie ako niečo, kde by som zakrnela z dôvodu, že sa nerealizujem v inej pracovnej oblasti, nebudujem si kariéru a pod. Ak niekoho materstvo nenapĺňa, vždy je možnosť zvoliť život bez detí predsa.

stanulienkat
12. feb 2024

@tibor79 ale nemusi kazdy zdielat tvoje pocity z materstva, ze nie? A zakomponovat do toho kapitalizmus je tiez spetku chore. Mozno by si mala trochu odkrniet. Neviem, preco by autorka nemala mat deti, materstvo nemusi predstavovat pre kazdeho vynimocnost. Materstvom zivot nekonci. Ale tvoje hlasky ma uz neprekvapuju, mala som tu cest v diskusiach. Rusko je tvoja zaslubena krajina, ale deti vychovavas rada v kapitalistickom blahobyte a vydobytkoch.

tibor79
12. feb 2024

@stanulienkat čo tu splietaš mimo témy nejaké Rusko🙈. Píšem, že ľudia sú materialisticky zameraní oveľa viac ako v minulosti a iné hodnoty (duševné) sú často v úzadí. Ale každý nech robí ako myslí. Len potom sa netreba sťažovať.

tibor79
12. feb 2024

@stanulienkat ja sa vo vydobytkoch dnešnej doby teda nevyzivam. S niekym si ma pleties. Mne stačia ku šťastiu iné veci, nie tie hmotné

domiklik
12. feb 2024

@karolinakk tak sama si ich hádam neurobila...

walentina7
12. feb 2024

Nie je vidieť výsledky? Veď dávaš lásku deťom. Oni ti ju raz odplatia. To bude výsledok tvojho terajšieho úsilia. Niekedy clovek ktorý zdanlivo nič nerobí, urobí pre svet viac, než ten ktorý fyzicky niečo vykoná. Tiež som behala okolo detí a nikdy som nemala pocit, že som zbytočná. Mama nikdy nie je zbytočná.

lamonita
12. feb 2024

Pozri sa, v čase kedy ty budeš podpisovať dekrét o zvýšení platu jedna z tvojich spoluziaciek bude grcat od tehot. nevoľnosti a druha si bude prezliekat už tretie ogrcane tričko 🤷‍♀️🥂

methexis
12. feb 2024

Nečítala som komentáre, ale som na tom podobne,len už mám tie deti 3. najstaršia síce chodí do škôlky, ale keby ju nemilovala, tak ju tam nevodim, vôbec mi nevyhovuje.
Každopádne ver, že v tom nie si sama😉