Prechod z bezdetného stavu na 1 dieťa verzus prechod z jedného na dve deti
Ahojte, co bolo pre vas narocnejsie? Z bezdetneho stavu na jedno dieta, alebo ked pribudlo druhe? Vekovy rozdiel budeme mat nieco vyse 2 rokov. Viem, ze je to velmi individualne a zalezi od dietata, ale zaujimalo by ma co ste zvladli lepsie, ktoru zmenu 🙂 Dakujem
Z 1 na 2.
Proste dvojo potrieb uspokojujes.
Jedlo,spanok,vonok,..
Mne to bolo náročnejšie.
Kojenie, pozornosť staršiemu.
Škôlka, vlacit obe..
Jedno náročné, ale dnes to vidím, že jahoda pohoda.
Dve narocnojsie na cas
U mňa bolo horšie z 1 na 2, hoci logikou nerozumiem prečo 😄 myslela som, že viem, do čoho idem a čo ma čaká, ale tá realita ma zastihla úplne nepripravenú. Možno to ale bude tým, že druhé dieťa pol roka žilo len v polohe na tigra prehodené cez predlaktie a prevrieskalo minimálne 10 hodín do dňa počas prvých 8 mesiacov. V živote som toľko neplakala, ako prvý rok "dvojmaterstva" 🤭 teraz má mladšie takmer 2 roky a už neplačem, ale stále je to pre mňa veľmi náročné a mám dojem, že moje kapacity stačili na jedno dieťa a precenila som sa 🤭
Prechod z 0-1 je iste náročnejší,pri tom ďalšom si už kludnejsia,vieš čo na dieťa zaberá,proste ti to ide od ruky a vieš čo kedy ako....ja som prišla domov z novorodencom a nevedela som ani ako sa mení plienka🤷....pred tým som malé bábätko ani nedržala....takže u mňa to bol celkom šok z 0 na 1😂ale tiež sa.asi naštartoval materinský inštinkt a šlo to...
Takže to bude pohoda uvidíš 😉
urcite bolo tazsie narodenie prveho dietata, lebo prechod z toho, ze mam na starosti len sama seba, na starostlivost a zodpovednosť za male babo bol pre mna dost preplesk 😀 a to som vedela, aj ako prebalit, postarat sa atd. Dalsie deti uz boli lavou zadnou 😀
Prechod z 0 na 1 bol masaker 😀
Z 1 na 2.Proste "oni su dvaja a ja som sama". Toto rozdelenie času medzi dvoch bolo pre mňa najťažšie.
za mňa určite z 0 na 1, tak ako píše @gianna
z 0 na jedno....
mala som svoj kráásny študentský život... bezstarostný.
a zrazu bábo... ktoré chcelo v noci neustále jesť a cez deň takmer vôbec neprespalo...
to ma dostalo najviac. som si myslela že večer dáme bábo spať o 7 a zobudí sa ráno o 8 h na druhý deň ..... to bolo asi to najťažšie zistenie... syn je už dospelý muž a pri spomíenkach sa už len usmievam...
U mna tiez z 0 na 1
Prechod z 0 na 1 bol masaker. Ale bolo to pre to, že prvá dcera prvého pol roka svojho života doslova prerevala, začala už na sále keď mi ju dali na brucho 🙈 a doteraz vlastne za všetko piští a papuluje a odvrava 🙄 druhorodená je úplne iné babo 😊 ale furt si poviem, že po tom čím som si prešla so staršou ma už nič neprekvapí 😂
Z 1 na 2. 2reval lebo koliky 1chcel ist von na ihrisko. 2som uspavala 1sa chcel hrat atd.
Z nula na jedno bolo najhorsie.
Druhy sa zaclenil do zabehanych kolaji prisposobenych detskemu zivotu
z 2 na 3 u mňa, aj keď som si to fakt užívala ako pri ostatných dvoch, ale predsa len, logisticky už to bolo niekde inde😅
@drzaopica presne suhlasim. S prvym som si v pohode pospala, uzivala. Ked prislo druhe,tak bud spanky v inu dobu (ako na just), alebo prvy vobec nespal, takze to bolo narocne. A potom ked sa venovala novorodencovi,tak samozrejme aj starsi chcel pozornost. A doteraz je to take,ze ja sama a oni dvaja. Smejem sa,ze aspon mam dve ruky, ale moja oblubena hlaska je,ze “…ja som len jedna 😀” ale akoze prechod na prve bolo zahul,kedze zrazu uz clovek nie je zodpovedny len za seba ale za dvoch ludi a ten druhy clovek je s nim non-stop…ale aj tak byt mamou je to najuzasnejsie
@loliska Prichod druheho dietata do rodiny uz nie je taky sok, uz ako rodicia viete, co mozete cakat. Samozrejme za predpokladu, ze druhe dieta nebude kolikove ci celkovo narocnejsie ako prve. A tiez je podmienka, ze starsie dieta naucis este pred prichodom mladsieho surodenca samostatnosti. Aby sa vedelo samo pohrat, samo obliect a obut, samo najest. Lebo je fakt narocne mat placuce babatko na rukach a k tomu druhe dieta vyzadujuce si pozornost v tej istej chvili. A este sa treba pripravit na to, ze nebudes tolko kocikovat ako pri prvom, pobyt vonku bude skor o navsteve ihrisk s babatkom v nosici.
z 1 na 2 a to som vsade pocuvala ako druhe je to uz jednoduchsie. Ano,je to v starostlivosti o novorodenca si si istejsia ale 2 deti nerovna sa dvojnasobok ale exponencialne viacnasobok (u nas). Kazdopdne som si ista ze 99% robi aj povaha deti. My sme mali vzdorovite starsie dieta a nespokojne kontaktne babo. A stalw si hovorim ze ked sme mali 1 dieta,tak jeden s nim bol a druhy mohol ist do obchodu/varit/oddychovat. Teraz jeden je s jednym druhy s druhym a ten treti chyba akosi hahahahaha
Urcite z 0na 1. To bola azda najvacsia zmena v zivote celkovo.
Pre mna bol najnarocnejsi prechod na to, ked druhe dieta zacalo chodit 😀 druhy bol strasne dobre babatko, kde som ho polozila, tam zaspal. Ale ako sa rozbehal, je to horsie. Clovek musi stale za nim, uz sa tolko nemozem venovat starsej a ona az teraz zacina ziarlit. Kedze v parku uz nejdeme len tam, kde chce ona, berie jej hracky, do vsetkeho sa montuje 😀
Z nula na jedno.
Potom už skúsenosti veľmi uľahčujú život.
@loliska Tiež u mňa bolo horšie z 0 na prvé. Človek moze mat čokoľvek načítanie, počuté... pred materstvom, ale zrazu ta realita, ktora nastane, situácie, ktore človek dovtedy reálne nezažil na vlastnej koži a zrazu ich musi riesit....
Prechod z jedneho na dve bolo "lavou zadnou", uz som vedela, do coho asi idem a bola som pripravenejsia, skusenejsia
Keď pribudlo druhé. Masaker
Z 1 na 2. Necakane tehotenstvo a narocna druha dcera. S prechodom na 3tie to bola hracka. :D
ahoj , aj u mna z 0 na 1 ....cakala som vselico ale moje dieta mi ukazalo, ze som cakala toho aj tak malo 😅 mna najviac vycerpavalo " to nespanie v noci" a to ti moze opisovat ktokolvek akokolvek , kym som nezazila aj tak som nepochopila 😅 aky masaker je permanentne nevyspat sa....teda toto bolo u mna najhorsie
@loliska pri prvej som si myslela,ze som nepripravena,ze to nedam..narocna od narodenia,do roka sme len po lekaroch chodili,cele dni preplakala,denne xy kilometrov s kocikom za kazdeho pocasia,inak nezaspala...druhe sme dufali ze bude za odmenu,bohuzial,narocnejsie ako prve,a to som si myslela ze uz horsie to byt nemoze 🙈 zase kolotoc placu,lekari,nevyspatost,frustracia z toho ze neviem co dcerke je a ako jej pomoct,a do toho benevolentny pristup lekarov..a k tomu 4r skolkarka ktora je nonstop chora doma,a ktora si vyzaduje moju 100%pozornost,do toho vzdor...v zivote som nebola taka vycerpana..doma bordel ako po bombe,nestiham nic 😏 obdivujem zeny,ktore zvladnu viac deti..
Urcite z 1 na 2.
Prve bola pre mna lahoda, uzivala som si to, nic som nemusela, ale len robila co som chcela (dieta, domacnost atd) prva materska bola pre mna doslova dovolenka, najuzasnejsie 3 roky v mojom zivote.
Ked prislo druhe, tak som si nemohla pospat s jednym, 2x tolko vsetkeho, venujem sa jednemu, druhe place, potom sa venujem druhemu a prve ziarli, spolu sa nezahraju. Starsi robi mladsiemu zle. Na ihrisku oci vpredu aj vzadu aby som ich ustriehla, na dovolenku balis 2x tolko veci a proste vsetko krat 2.
Podla mna velmi zalezi aj ake mas deti a ci sa spolu vedia zahrat, lebo ak nie, tak ked su obaja doma, nezastavim sa, nemam cas pozriet ani do mobilu.
U mna z 1 na 2. Život s jedným bol urcite oveľa ľahší .

@loliska pre mna urcite prechod z 0 na 1. Hoci som vedela, co starostlivost o babatko obnasa (starala som sa o jedno ako au pair) na tak narocne dieta, ako bola moja starsia, som nebola pripravena... a je fakt, ze to komentovala cela, rodina, ze "take dieta este nevideli"....ale zato druha dcera bola tak dobre a trpezlive babatko, ze pri nej som ziadnu zmenu nepostrehla, len som sa z nej tesila.