Ako zvládnuť dve deti s malým vekovým rozdielom?
Ahojte, mamicky ktore mate 2 deti s rozdielom do dvoch rokov ako to zvladate? Zistila som ze som tehotna a mam doma 11 mesacnu dcerku a rozmyslam ako sa to da zvladnut s takym malym vekovym rozdielom
Ja ti na toto neodpoviem, lebo takú skúsenosť nemám, ale moja mama áno. Medzi mnou a sestrou je 15 mesiacov. Moja mladšia sestra bola revadlo, vrešťadlo, stále na rukách. Mamina to hodnotí tak, že prvý rok bol fakt že veľmi ťažký a potom sa to obrátilo o 180 stupňov - hneď ako sa moja sestra začala zaujímať aj o okolitý svet, začala sa hrať aj so mnou, atď. Sme veľké parťáčky doteraz, nevymenila by som ju za nič. Nebude to ľahké, ale v prvých mesiacoch ti vie veľmi pomôcť nosič alebo šatka, kde bude menšie bábo. Tak sa vieš aj zohnúť k staršej, pohrať sa trochu, obriadiť, obliecť, atď. Staršia bude mať vtedy už skoro 2 roky, to je super vek. Môj syn má teraz 21 mesiacov, je úžasný. Sám sa vonku fakt veľa pohrá, v piesku, aj len tak s papekmi, s kvietkami, v zime so snehom, s kalužami.. boli sme von ak dve hodiny a ušlo mi to ako nič. Ak budeš mať malé v nosiči, vieš vonku aj kojiť, aj sa so staršou poprechádzať, pohojdať ju,.. a hlavne to malé bábo skoro nič neváži, keď máš dobre nastavený nosič, je to aj pre chrbát nič 🙂 ja som syna nosila dlho dlho, aj teraz ešte sem tam, keď ideme niekam, kde sa nedá s kočíkom.
Držím palce 🙂 My sme mali vysnívaný rozdiel do 2 rokov, práve kvôli putu, čo si vedia súrodenci spraviť, ale nepodarilo sa. Budeme mať bábo v novembri, sym bude mať skoro 2,5. Veľa šťastia 🧡
@anonym_autor mam 4 deti, prve dve s 21 mesacnym rozdielom a dalsie 2 potom po 5 rokoch od druheho a tiez 2 rocny rozdiel. No zijeme, zvladnut sa to da. Ale ten prvy rok bol velmi narocny, hlavne pri prvych dvoch, lebo to prve bolo sice zlate, ale dost nesamostatne este a to druhe malo velke koliky, nespalo, neznasalo nosic... Potom uz tito dvaja mali 7 a 5 rokov, takze ta druha "varka" bola zvladnutelna lepsie, lebo ti starsi mi povozili v kociku, pozabavali, normalne pekne to bolo 🙂.
Mame vek: 12, 10, 5 a 3...
Kamoska ma medzi detmi rok a pol presne. Druhe je predcasniatko a celkom dost. Takze to bolo narocne, ze dlho v nemocnici, potom bolo babo i samo v nemocnici, potom vojtovka, lekari. Ona bez auta,muz na tyzdnovkach. Takze prvy rok narocny, lebo prve dieta uplakane ze masaker a druhe dieta i ked by si to vyzadovalo tak minimum pozornosti. Neskor sa to len zlepsovalo. Je medzi nimi 1 rocnil v skole, ucia sa pekne spolu, deti teda moc kamosi nie su :D . Ale rodicia uz to maju fajne.
Ja mam rozdiel 2roky a dva mesiace, chxela som to tak, vobec mi to neprislo ako maly rozdiel, prislo mi to tak prirodzene a spravne. Narocne bolo obdobie , ked malo druhe dieta cca rok, a prechadzalo z dvoch spankov na jeden, v tom case som "cely den" na striedacku uspavala. Ak by som sa mala opat rozhodnut , chcela by som opat 2rocny rozdiel.
No nejako to prezijes..pre mna to bolo hrozne ale bola som na to sama a bez psychohygieny
Všetko sa dá zvládnut. Dolezita je kombinacia nastavenia matky a zapojenia otca. A aj ich veku.
Ja som to prezivala tazko - rozdiel necelých 16m, druhorodeny predcasniatko, cvičila som a nim Vojtovku. Obe deti boli ale velmi fajn, ziadne velké problémy nemali. Pomoc od rodiny ziadna, je daleko. Najtazsie to bolo s mm. Už je exmanzel.
Má to aj vela výhod. Deti su odmalička parťáci.

Napíšem to úprimne. Ak si vyrovnaná, v pohode matka, ktorá vie s mierou dopriať (sebe) dieťaťu aj napr tv, aj si useknúť pol hodinku pre seba na teplú kávu, tak sa to zvládnuť dá. Ak si príliš zásadová až panovačné úzkostná na dieťa, tak to pôjde ako v lete na saniach.