Prečo niektoré ženy majú tak veľa detí?
Prosím Vás neberte to ako urážku, ale vždy ma zaujímalo prečo matky, ktoré nedokážu uživiť ani jedno dieťa, majú ďalšie? Ja sama mám len jedno a chcem mu dopriať všetko čo je v mojich silách, zarábam viac než je priemer a vôbec si neviem predstaviť zvládnuť uživiť aj ďalšie.
Takisto nechápem matky, ktoré sú si vedomé, že všetky ich deti budú mať nejaké postihnutie a aj napriek tomu sa rozhodnú množiť.. a neskôr ich každý obdivuje.. mne to príde skôr sebecké.. samozrejme hovorím o vážnejších postihnutiach, pri ktorých nie je možné žiť plnohodnotný život.
@zuzitko74 toto si napisala taky blud, ze az. Kolko takych pripadov poznas? Predpokladam, ze ziadny, iba trepes svoje mylne dojmy. A hlavne, ked uz, toto nie je otazka penazi, ale vychovy, kde rodic nerespektuje potreby svojho dietata. A takych je vsade vela, ci uz ma surodencov 5 alebo ziadneho. Aj ja som v takej vyrastla - so surodencom. Ale z opacneho extremu, kde sa nadanie pre nieco absolutne nerozvijalo a ignorovalo, vdaka comu som v dospelosti velmi intenzivne musela a aj stale musim pracovat na svojom sebavedomi. Takisto v rodine kde je jedno dieta a aj v mnohopocetnej rodine, ked zlyhava komunikacia a rodic si mysli, ze je jedina autorita a voci detom nema ziadny respekt, tak je na nich vyvijany natlak, ale nehovor, ze je to otazka penazi, to je totalna blbost.
@vlcik1 fakt nerozumiem tomu, preco su ludia tak strasne odsudzovani spolocnostou preto, ze sa rozhodli mat iba jedno dieta a automaticky dobre ze po porode hned nepride otazka na druhe dieta. Vytaca ma to. Co je vlastne na tom zle? Ja by som tiez mohla povedat, ze si dalsie deti spravili, len aby mali rodicia pokoj a deti sa zahrali spolu. Ale nepoviem, pretoze respektujem to, ze sa niekto rozhodol mat viac deti, ak ich dokaze s laskou vychovat a zabezpecit im vsetky potreby. Preco potom nemozu byt respektovane aj rodiny s jednym dietatom?
@minenkas 👍😉👍
@pukina Vo svojom komente nespomínam otázku peňazí. V podstate som reagovala na ten koment predo mnou, kde autorka píše, že dať dieťaťu všetko podľa nej znamená dať mu pozornosť, zážitky, možnosť navštevovať krúžky. Veľa jedináčikov, ktorí toto majú, sú takouto rodičovskou starostlivosťou doslova dusení. Rodič má svoju predstavu o ,,šťastnom detstve" dieťaťa, to, čo chce dieťa je veľakrát odsúvané, ako niečo nepodstatné. Nepísala by nikdy takýto koment len ako teoretickú filozofickú tému. Poznám takýchto prípadov dosť veľa a je mi tých detí ľúto.
@cocolino234 super napísané,vidím v okolí.
Velký tlak na matku aby mala druhé,ktorá to ale neustála psychicky to druhé dieťa,momentálne berie lieky.Nie každá može mať viac detí aj keby chcela alebo nemože z racionálneho hladiska.Predovšetkým to prve potrebuje matku zdravú.Ale to už je iná tema.
@majinka81 hovoríš mi z duše. A z podobných reakcií ako tá, na ktorú som reagovala sa mi dvíha žalúdok, o to horšie koľko povrchných a neempatických ľudí s tým súhlasí. :/
@zuzinka888 to je najvacsia hlupost aka moze byt,....preto je tolko surodencov rozhadanych ze si ani na meno nevedia prist
@zuzitko74 ja poznam trojdetnu rodinu, ktora pozornostou, zazitkami a kruzkami obsypala svoje 3 deti. Az sa 2 z 3 deti vzburili v puberte. Aj tu mali rodicia svoju predstavu o stastnom detstve, ktoru vnutili detom, len si zabudli vsimnut, ze len jednemu dietatu z troch to vyhovovalo.
Vždy vieš uživiť ďalšie a ďalšie dieťa, my nežijeme v Afrike. Len ak chces dieťa zasypať peniazmi, musíš ich počet regulovať.
take temy su len na rozbroje... uz len ta sugestivna otazka...Preco niektore zeny maju vela deti, ktore nedokazu uzivit??
Co autorka caka ze sa niektora taka ukaze a zacne si sypat popol na hlavu..."preco? lebo - ano som blba, neviem co je AK, muza mam debila, a moje decka su chudata, najlepsie ked ich vezme socialka..."
ja neviem, vsak to je kazdeho osobna vec. Ci ma niekto jedinacka, lebo tak chce ci nemoze mat dalsie, ci je jeho prioritou dat dietatu surodenca, ci chce mat velku rodinu, ci velku rodinu ma preto lebo nezvladol situaciu...
Ano su pripady, ked je cloveku luto hlavne tych deti, ak je tam uz pripad tyrania ci velkeho zanedbavania, treba sa starat, volat socialku alebo este predtym sa nejako pokusit pomoct tej rodine, nemyslim len materialne.
Inak su to vsetko len take povrchne nadradene reci v style...aha ja nie som tam dole, ja som zodpovedna, dobre zarabajuca, viem kolko deti mozem uzivit,
@negymama presne, vzdy boli rodiny na tom lepsie a horsie. Nikdy nikto nebude mat rovnaku startovaciu ciaru. Ak sa niekto nevie o deti postarat, tak sa o ne postara stat. Nema vyznam tu ukazovat prstom na "socky" a pohorsovat sa nad nimi. Aj ta zena, ktora zacala zle, sa moze z toho vyhrabat ked chce a vie jej niekto podat pomocnu ruku.
@bambulka814 ved ale o tebe nie je tento prispevok
@qetka to je možné, ale debata je o predsudkoch. V tom sme na Slovensku majstri sveta.
A...poznám osobne veľa ďalších mnohodetných rodín (a ti nemajú čas na koníka), kde možno financii nie je nadbytok, ale majú môj hlbokú úctu, pretože ich deti sú chodiace prínosy pre túto spoločnosť. Študovali v zahraničí (existujú štipendiá a brigády), majú dobré práce a otvorene srdcia, sú zdravo sebavedomí a odputani od rodičov. Na rozdiel od detí, za ktoré rodičia aj dýchajú a živia ich snáď v 40tke.
ja väčšinou čo poznám, tak sú to takí jednoduchší ľudia. Hovorím o tých, ktorí sa nevedia o deti riadne postarať. Kupujú najlacnejšie potraviny, oblečenie vždy dostanú po niekom, deťom sa nevenujú.
@bambulka814 ale autorka hovorí o rodinách, ktoré tieto deti ledva vládzu uživiť a nie o rodinách ktoré to dokážu.
A ja sa zase "cudujem" ako moze niekto zmyslat tak, ze chce dat vsetko svojemu jedinemu potomkovi a ide sa z neho priam posr.... Postavi ho na piedestal a decko si potom mysli, ze je stredobodom vesmiru. (nie len doma ale vsade)
Niektore mamy, ktore maju vela deti ( pisem o normalnych mamach-nie asocialoch) sa svojim detom omnoho viac venuju a aj deti sebe navzajom ako to jedno chuda sediace same na gauci...
Ja to priam neznasam ked niekto zapoti vetu "chcem dat vsetko svojemu dietatu"
Lebo vsetko je vela krat nic, a nic je vela krat vsetko....
@bambulka814 tie nalozene v znackovych handrach, ktore sa hraju na nieco viac. Skor tych treba lutovat.
@bambulka814 podla mna ale vobec nie je debata o predsudkoch. Ja vidim v debate to, ze su tu ludia ktori sa nedokazu o deti postarat, ani ich uzivit a pritom maju stale dalsie a dalsie. Ty nepises o takychto ludoch a ti o ktorych pises vobec nie su spominani v tejto diskusii a uz vobec nie su nijako odsudzovani.
…lebo nevedia lepsie
…lebo psychika a zmyslanie ovplyvnene detstvom
…boli by sme my ine mat ich detstvo a rodicov?
Tymto zenam nepomoze, ked nimi pohrdame alebo im natvrdo povieme “nemala si si robit x deti, lebo…” tam treba ist hlbsie, mnohe by potrebovali psychologicke poradenstvo.
U niektorych je to vyslovene hlupost, lenivost a nerozvaznost a mohli by lepsie, ale ako to s istotou na niekoho povedat?
Tak v skratke zhrnutie z komentarov:
Ak zena nema ziadne dieta, tak je sebecka, lebo nesplodi zivot a nevenuje svoj zivot dietatu.
Ak ma zena jedno dieta, tak je zasa sebecka, lebo jedinacikovy nechce dopriat surodenca a ten sa chudacik sam opusteny bude musiet pretlkat zivotom, pretoze kazdy kto ma surodenca, tak mu je sveta zit.
Ak ma zena dve deti, opat je raz sebecka lebo nema deti tri, ved vo vacsom pocte sa lepsie zahraju.
Ak ma zena tri, styri a viac deti, tak je zasa sebecka, lebo ma vela deti a nedokaze kazdemu venovat tolko casu, co by dokazala pri jednom - dvoch detoch.
Z toho plynie, ze kazdemu vyhovuje nieco ine a je spravne sa rozhodnut podla seba, svojich schopnosti a moznosti. Je rovnako spravne nemat ziadne dieta (! nemyslim tym interupcie, iba ho nesplodit) a je rovnako spravne mat 1, 2, 3, atd deti. Takze nesudme ostatnych zivoty.
@bambulka814 tak myslim, ze na Slovensku to este stale nie je ako napriklad v Cine:
https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/386093-cin...

Veľa jedináčikov, ktorým chcú rodičia dať všetko, sú nešťastné bytosti hnané zo zážitku, do zážitku, z krúžku na krúžok, k čoraz vyšším výkonom a cieľom. Tie deti majú všetko, čo im ich milujúci rodič môže poskytnúť a zároveň nemajú nič, čo si skutočne prajú.