Prečo niektoré ženy majú tak veľa detí?
Prosím Vás neberte to ako urážku, ale vždy ma zaujímalo prečo matky, ktoré nedokážu uživiť ani jedno dieťa, majú ďalšie? Ja sama mám len jedno a chcem mu dopriať všetko čo je v mojich silách, zarábam viac než je priemer a vôbec si neviem predstaviť zvládnuť uživiť aj ďalšie.
Takisto nechápem matky, ktoré sú si vedomé, že všetky ich deti budú mať nejaké postihnutie a aj napriek tomu sa rozhodnú množiť.. a neskôr ich každý obdivuje.. mne to príde skôr sebecké.. samozrejme hovorím o vážnejších postihnutiach, pri ktorých nie je možné žiť plnohodnotný život.
@omama40 myslím, že každý priemerne inteligentný človek vie, kam som tým mierila, ak si poriadne a s porozumením prečíta danú reakciu. Nebolo to mierené do skupiny ľudí, ktorí majú deti a vedia sa o ne postarať, či materiálne alebo výchovne a ľudsky. Ak máš pocit, že môj príspevok je riadne skreslený, tak žiješ dosť mimo reality slovenského života. My sa máme finančne výrazne nadštandardne, ale napriek tomu vidím, koľko ľudí trie biedu, koľko ľudí je sociálne a finančne negramotných a napriek tomu majú veľa detí. O tých píšem. A to nie je skreslený pohľad, to je fakt. Ak cez svoje zaujímavé pozície toto nevidíš, tak je to skôr smutné a moc by som sa tým nechválila.
@kacena4 Ja mam tiez iba jedno dieťa tiež ZTP. A práve preto nemáme ďalšie , že by sme sa už báli že by bolo tiež. A praveze 1 taketo zvládnuť je makacka a 2 už neviem kde by som bola... Pre teba sebeckost, ok. Mrzí ma taktiež že nebude mat súrodenca že je o to ukrateny a veľa razy by som chcela ísť do toho, no strach je silnejší.
Najvacsi dar aky moze rodic dat dietatu je surodenec.
@zuzinka888 Nie vo všetkých prípadoch. Pokým je zdravé ok.
A poznam aj také prípady kedy sa neznášajú ako deti, bijú sa atď... Poznám aj také prípady kedy sa tak rozhadali ako dospelí a aj tak zomreli pohadani. Podľa mna je toto motto mýtus.
@cocolino234 to je oblb ze zo zdravotneho hladiska. Inde mozu mat hocikedy.(a inde zas nemozu vobec ) To bude nejaky zakon. Aby tam niektore nechodili kazdy mesiac ..
@melanta toto je ale jedna z uplne zbytocnych tem.
tam kde by tvoj "apel" mal smerovat nikdy nedojde. Socialne slaba, mentalne horsie vybavena zenicka, ktora ma vela deti a nedokaze ich uzivit, plus muz nezamestnany alkoholik atd atd... rozhodne nezavita na MK aby sa poucila z tvojej nahodenej diskusie...
ale aj keby nahodou zazrakom na takuto diskusiu natrafila, myslis ze si buchne po cele a povie si, no tak konecne chapem aka som blba ze mam tolko deti a neviem ich ich uzivit, a tak sup sup s tym idem nieco robit??
@miadi neviem túto informáciu nikde nájsť, takže to sú len moje domnienky, preto som radšej napísala, že dôvodom si istá nie som. 😀
@cocolino234 tiez som hladala a nic .. Iba dake studie a statistiky o zenach co do 2r maju opakovane abortion.,( vacsinou su 16-19r non European etnikum v usa co som nasla ) osobne som raz stretla mladu moslimku v uk co bola 3x na potrate lebo byt single matka v jej rodine by bol koniec sveta a pouzivat antikoncepciu sama nechcela z nabozenskych dovodou ( paradoxne nabozenstvo slo bokom ked chcela sexovat )
@melanta vidim dodatocne ze ty nie si autor diskusie, sorry.
ale inak ostatne plati.
skratka tie tragicke pripady, ktore clovek v okoli vidi, su prave preto tragicke ze ti ludia su v danej situacii, mentalnej, spolocenskej, ekonomickej. Niekedy sa im podari z toho vyhrabat inokedy sa v tom placaju a maju dalsie deti...
Napadol ma taky pripad, moja sestra poznala v okoli jednu taku jednoduchsiu soc. slabu mamicku so 4 detmi. Jej mama bola bezdomovkyna, otca asi ani nepoznala, nemala sa ani kde ucit, nedokoncila ani ucnovku, takze ma len zakl. vzdelanie. Vzala si prveho chlapika s vlastnym malym bytom, sice nepil ale rozumu a ochoty pracovat vela nepobral. Placali sa na pridavkoch, jej rodicaku, on obcas nejaka fuska ale do roboty sa mu nechcelo. Deti boli ako tak oblecene, vzdy im niekto saty podaroval, ale strava slaba, pomocky do skoly biedne, pod stromcekom ledva omalovanky.
Potom ani ta materska nebola... moja sestra jej pomohla aspon napisat zivotopis, popchla ju najst si pracu, teraz pani robi upratovacku, ma aky taky slusny prijem, hned sa jej zlepsilo sebavedomie aj cela situacia. Dalsie deti uz nema, ostala pri tych styroch...
takze ... niekto odsudi, niekto relevantne pomoze.
@melanta ked aj ty nevies citat medzi riadkami ,tak plati rovnako pre teba,ze nechapes,kde som mierila a nevnimas nadsazku...statistiky nemas,a mas to skreslene prostredim kde zijes,ano.pretoze ja rovnako ako ty statistikami nedisponujem ale okolo seba mam len normalne mnohodetne rodiny.vzdelane,zabezpecene..cize nestrielaj do vzduchu haluze,ked nevies v akej socialnej skupine ludi ziju tie mnohodetne rodiny.a douc sa pravopis..nepiseme takýto ludia,ale takito ludia..
Tak povedzme si, kto nedokaze uzivit jedno dieta a robi si dalsie a dalsie, to su povacsinou jednoduchsi ludia proste, oni nerozmyslaju, co bude dalej, ze treba nejaku zodpovednost za ne atd. Co narobis. Inak k tym surodencom, tiez si myslim, ze je to precenovane. Ak ma s nim niekto dobry vztah, je to urcite super, ale veru nie je to vzdy, velakrat su priatelia blizsi ako rodina.
@zuzinka888 no úprimne pochybujem...ja mám super vzťah so sestrou, ale nemyslím, že je to tak...rodičia sú celkom iste dôležitejšì
@omama40 melanta ti to už vysvetlila naozaj najjednoduchšie ako sa dá ale nedá mi nereagovať na tvoj odveci komentár.
"Bavíme sa podľa mňa primárne o ľuďoch, ktorí majú deti napriek tomu, že na to nemajú prostriedky. O tých, ktoré tu potom píšu, ako majú dlhy, exekúcie, muža roky alkoholika atd a nemajú čo obliecť svojim 4 deťom." Toto sú jej slová, ktorými vyslovene hovorí o akých ľuďoch sa bavíme a preto je tvoj komentár totálne odveci. Nikto sa tu nepohoršuje nad ľuďmi, ktorí majú 6 detí a každé z nich sa má dobre, treba poriadne čítať. Vieš čo je vtáčia perspektíva? to je pohľad, ktorým vníma túto problematiku melanta, berie do úvahy mnohopočetné rodiny s deťmi v sociálne slabých podmienkach a o tých sa tu rozprávame a vníma aj také rodiny, ktoré su riadne zabezpečené a tie do tejto diskusie nepatria, takže neviem aké haluze tu trepeš ty, keďže ona vyslovene povedala o akej SOCIÁLNEJ SKUPINE hovorí. Totižto mnohopočetné rodiny nežiju len v jednej sociálnej skupine, je ich viac a my sa tu bavíme o tých slabších. Tebe chýba nejaké to koliečko. 🤦♀️ Nech sa páči 🧠
A ak ti do oka udrelo práve slovo "takýto" čo človek v zhone môže mechanicky napísať s ypsilónom, tak to nám o tvojej úrovni povedalo naozaj veľa. 😀 Ďalší dôkaz, že aj vš vzdelaný človek môže mať problém s čítaním s porozumením.. som myslela, že to je základom maturity. A nauč sa písať čiarky lebo tento neinteligentný horor sa nedá čítať.
Ja čo poznam okolo seba jedináčikov tak su tie matky v dospelosti velmi nešťastne, jeden ma už po 30 tke žiadna frajerka žiadna dieta nič. Druhy zas rodicia sa rozviedli a domov syn nepride ked nemusí. Skor si myslim ze tie matky ktore maju 1 dieta sa budu citit opustené ked budu v určitom veku. Aj ja som bola dlho jedináčik a brata by som si za svet nedala… zas nehovorím ze je spravne mat 10 deti ale nak si kazdy robi ako uzna za vhodne, ked niekto vie uživiť 10 deti nak ich ma. Ked niekto vie o tom ze dieta sa narodí s postihnutým a vie ze to zvládne tak nak si ho nechá.
@cocolino234 no, treba mysliet na to, ze kazdemu nie je dane mentalne. Ale aj takyto ludia maju pravo na zivot a maju pravo mat deti. Nikto im to nemoze upriet.
@melanta tiez by ma zaujimalo, ako by si to vyriesila?
Je lahke odsudit, opovrhovat. Ale takyto ludia potrebuju pomoct. A teraz nehovorim o tom, ze mame splacat ich dlhy…
Je kazdeho rozhodnutie kolko bude mat deti, tak ako je kazdeho rozhodnutie, ze nebude mat ziadne.
Vsetky tie, co sa tu bijete do prs, ako je surodenec najvacsim darom pre dieta - kolko dospelych ludi poznate, ktori maju v dospelosti vyborny vztah so svojimi surodencami? Ja mam brata, okej, ked sme boli deti, zahrali sme sa spolu, ale teraz mame viac take formalne vztahy nez osobne, moj muz sa za svojho brata nepriznava uz od detstva, bolo to dieta splodene ako "naplast" na nefungujuci vztah, problemovy typ. Ked sa zamyslim celkovo poznam velmi malo ludi, ktori maju dobre vztahy so svojimi surodencami aj v dospelosti. Cize nie, nie je to vzdy vyhra, aby malo dieta surodenca.
@elizabet173 však ja len pišem svoj nazor, akých ludi mam vo svojom okolí 🙂
@mateson to jedine ta zaujalo z mojho prispevku? Asi budes aj ty odporkyna 🙂 ...ockovanie nema s touto temou absolutne nic, len som vymenovala proti comu vsetkemu je. A mimochodom, ona u doktorky podpisala papier, ze neda ani toho maleho zaockovat na tie zakladne babatkovske ockovania... takze asi tolko k takym ludom .. nech len dufa,ze ten maly nedostane nejaky vazny virus neskor od inych deti v skolke..
@petricka22 majú právo mať deti a tie deti majú právo na PLNOHODNOTNÝ život, ktorý pri nich nikdy mať nebudú a s ich výchovou z nich vyrastú ďalší ich rodičia. Takže či má niekto mentálne dané alebo nie nehovorí o tom aký bude rodič, poznám prirodzene jednoduchších ľudí a sú to dobrí rodičia. Toto je čisto o tom aký je to človek a aký kus zodpovednosti v sebe nesie a takýmito nezodpovednými ľuďmi bohužiaľ opovrhujem. Mne je úplne jedno, že ten človek má exekúcie a nenaje sa ako je mesiac dlhý ale tie deti za nič nemôžu.
Najvacsia chyba tejto doby je, ze niektori rodicia chcu dat svojim detom VSETKO-vid ako tuto autorka. Uz teraz ma oblieva pot,ked si predstavim ,co z tychto deti vyrastie za par rokov. Vyrastla som v rodine,kde sme nemali vsetko. A viete co? Som za to vdacna, pretoze viem, co je to nemat vsetko, viem si vazit viac veci a hlavne ludi. Nemala a ani nemam vo svojom zivote vsetko, no najviac co mi rodicia mohli dat,su moje 2 sestry a svojim detom som ja dala to iste- surodenca.
Autorka- som rada, ze ty sa uz nemnozis, napisane tvojimi slovami. A dufam, ze ani tvoje dieta sa mnozit nebude . 🙏 Lebo ak sa ma tvoje /ci ine dieta,ktore ma/malo vsetko, takto vyjadrovat ako ty, tak je lepsie, ked nebude namnozene ,tak ako poniektore osoby s nizsim iQ....
No a ak si stojis za svojim nazorom,preco pises ako anonym?
@deti95060810 ved ju zaujimalo že načo sa množia postihnuté deti. Choré toto zmýšľanie. A presne ako píšeš čo je to veľa deti že je to široký pojem. Máš pravdu.
@terina25 preco si myslis, ze tym VSETKO sa mysli hned na materialne veci? Vsetkym sa moze mysliet aj dostatok pozornosti, zazitkov, kvalitne vzdelanie, dostatok kruzkov a mimoskolskych aktivit, lebo ano, bohuzial dnes to nieco stoji. Myslis, ze to hned robi z deti asocialov a to co ty tvrdis "boze co z nich o par rokov vyrastie"?

@nikanika97 žena môže interupciu podstúpiť 1x za 6 mesiacov a pokiaľ viem, tak je to zo zdravotného hľadiska ale dôvodom si nie som istá. 🙂