icon

Prečo sa rozhodnúť mať iba jedno dieťa?

15. mar 2025

Caute caute. Preco ste sa rozhodli mat iba 1 dieta? V com vidite pozitiva oproti surodencom?

My byvame daleko od rodiny. Nepomaha a ani nepomahal mi nikdy nikto okrem manzela. Sme dvaja a rozmyslame, uvazujeme a pocitame, ci sa do toh dat alebo nie. Odvasdial pocuvame, ze 1 dieta nie je dieta, ale zas vidim kamosky, ktore maju 2, ze su na okraji psychickeho zrutenia sa.
My sme inak stastna rodinka. Taka spokojna, kludna. Konecne sme volnejsi, slobodnejsi, kedze maly ma 4 roky. Ale sem tam ma obleje pocit potreby dalsieho dietatka.

Prosim, komentar typu, uz tu je vela tem takych, atd. Nepiste. Chcem aktualne odpovede a nie 3 rocne.

Dakujeeeeem

saxana000
17. mar 2025

Niekolko rokov som tvrdila a myslela si ze jedno dieta staci a ze nam je dobre. Scasti preto ze sa nam aj nedarilo a aj preto ze dcerka bola narocna NKS poruchy ucenia vela logopedii terapii vela casu straveneho nad cviceniami. Ale zrazu som to tak citit prestala a mame aj druhu 10 mesacnu.je medzi nimi 7a pol roka a ja by som nemenila uzivam si obidve.velka uz je partacka aj dost samostatna malinka zas milacik akoby druhy jedinacik lebo mam na nu naozaj obrovsku kopu casu kym je starsia v skole alebo vonku s kamoskami...nedokazem si predstavit mat dve male deti po sebe mne tento vekovy rozdiel absolutne vyhovoval.ci uz z hladiska emocneho alebo financneho..vedeli sme do coho ideme spravili financnu rezervu.to ze to teraz necitis neznamena to ze sa to este nezmeni.. a mozno to ani nepride a je to v poriadku lebo je to tvoj zivot.

eva102
17. mar 2025

Ešte keď sme nemali synčeka, tak sme s manželom boli stále naladení na to, že budeme mať 2 deti. Teraz máme jedného pol ročného synčeka, ktorý je tak náročný že nám to vynahrádza aj za troch takže bude určite jedináčik 😂. Mám len jedny nervy a ako sa hovorí šťastná mama = šťastná celá rodina.

ivik4
17. mar 2025

Este som nikdy nezazila na koni ( a to som tu od roku 2012), aby sa nejaka jednomatka vtrela do debaty matiek s viacerymi detmi a ako bezmozek tam pisala : pre pana preco mate 2 deti? 😱
Alebo aj : toto co je za argument aby na starobu nebolo dieta same ?
Ja neviem ale Vas normalne zerie ze uuuuplne cudzie zeny maju inu predstavu o svojom zivote a ICH argumenty su pre ne podstatne zatial co Vy to nechapete. Fakt som este nevidela takuto temu v opacnom garde ,nieto nazivo prist za niekym a pytat sa naco ma niekto napriklad 3deti. Zatial co tie s viac detmi si proste musia kopnut so slovami : kedy bude druhe ? A rozpravat svoj pribeh o zivote a detoch ked sa ich na to nik nepytal a tie matky to skutocne vobec nezaujima ked sa na to nepytaju.
Konkretne Tato diskusia ma nazov : preco sa rozhodnut mat len 1 dieta ? Autorka potrebovala nazor zien s 1 dietatom.
Diskusii o tom kolko chcete mat deti je tu az az, tam by som to chapala ze sa vymienaju nazory,na to tie diskusie sluzia 💁‍♀️
Vsak uz respektujte inych, nie sa smiat na ich( nasich) argumentoch. Nam su Vase argumenty tiez cudzie ale nemame potrebu ich rozoberat a riesit 😃 ci pisat ze mi to je smiesne
Ja by som do temy o viac detoch nesla, naco. Vsak nemam co relevantne k tomu povedat kedze sama som jedinacik a aj moje dieta. Tak sa nevnucujem a nevtieram svoj nazor alebo moj zivot kt. By tam tie zeny predsa vobec nezaujimal. Clovek spokojny sam so sebou neriesi rozhodnutie druhych

7lenka11
17. mar 2025

@ivik4 lebo je to diskusia a sloboda vyjadrovania.. môžu sa tu zapojiť aj matky s 5 deťmi a každému to môže byť ukradnuté 🙂🙂🙂 keďže je to DISKUSNÉ FÓRUM je normálne, že sa tu diskutuje 🙈 a tiež jednomatky robia chuderky z matiek, ktoré majú viac deti.. prečo by sa teda nemohli ozvať? Veď debata je konštruktívna, nikto nikomu vulgárne nenadáva 🤷🏻‍♀️

ivik4
17. mar 2025

@7lenka11 prosim Ta a ty si myslis ze nejak autorke pomozes konkretnej v TEJTO diskusii tym ze budes pisat ze ty nechapes argumenty jednomatiek ? Fakt ma to zaujima . Lebo podla mna nie, rovnako ako keby ja pisem ze nechapem argumenty matiek s viacerymi detmi ale ja ich narozdiel od Teba pochopit dokazem, netoci sa totiz celi svet len okolo mojich predstav o zivote a nemoze tak zit kazdy len preto ze mne sa to tak zda spravne. Takze preco to nechapat alebo o tom este pisat,rozoberat to ci sa z toho smiat . Ale myslim ze debata je uplne zbytocna,proste patris k ludom ktory riesit musia. Aj to chapem ,niesme vsetci rovnaki.pa 🙂

7lenka11
17. mar 2025

@ivik4 hlavne pokoj, nádych výdych.. ani v jednom komente som nereagovala na autorku.. reagovala som na teba, lebo sa mi nepáčilo, ako sa vyjadruješ o matkách s viacerými deťmi.. a reagovala som na ďalšiu osobu, s ktorou zdieľam pocity.. nič viac, nič menej.. ja autorku netlačím do viacerých deti, ani nikoho neurážam, nevnucujem jej svoj život.. z celej diskusie som zareagovala na dva komenty, netuším prečo ta to tak strasne rozhodilo.. však si mi sama napísala, že ta to nezaujíma, ani to nečítaš… ale tak asi to čítala.. čiže pokoj a kľudne scroluj ďalej, keď ta niečo nezaujíma.. ani ja som necitala všetky klmenty jednomatiek, lebo na to nemám dovod

7lenka11
17. mar 2025

@ivik4 a kto sa z čoho smeje? Tomuto vôbec nerozumiem. Kto sa komu vysmieva?

ivik4
17. mar 2025

@7lenka11 ved ja dycham co by som nedychala 😃. Nie,vcerajsi koment som necitala celi,dnesny ano. Tak su Ti smiesne argumenty ake maju jednomatky. Ze kamosi nenahradia surodencov a co ja viem co. Ja sa mozem zas smiat ako su surodenci partaci na celi zivot a potom tu citat diskusie ake maju otrasne vztahy,alebo sa skriepia o majetok ( tych tem je tu vela), pripadne ako jedna matka 4deti place v 7 nebi ze sa na nu vsetky deti vykaslali💁‍♀️. Naco...
Jednoducho vsetko je individualne, mne surodenec nechybal ani len minutu a ty mas mozno zas naozaj velmi dobre surodenecke vztahy. Netreba to zbytocne rozoberat, je to fajn.
Autorke to fakt nepomoze

7lenka11
17. mar 2025

@ivik4 ani raz som nenapisala, že sa na niečom smejem.. vôbec sa nikomu za nič nesmejem.. áno, mam brata, 15 rokov sme nemali žiadny vzťah, v dospelosti je vzťah ukážkový.. a áno, žiadna kamarátka mi brata nevynahradila, keď sme spolu nevychádzali.. ani dodnes nemám pocit, že čas strávený d kamarátkami je niečo hodnejsie, ako rodinne chaty, grilovačky, oslavy.. len som napísala svoju skúsenosť, tak ako x ďalších z vás, ktoré tu píšu.. ja toez nerozumiem, prečo sa všetci odvolávajú na zle súrodenecké vzťahy, veď je kopec súrodencov, ktorí majú krásny vzťah..

softiesofie
17. mar 2025

Ja poznam v mojom okoli viac jedinacikov pokojnejsich a vyrovnanejsich ako deti pochadzajuce z viacpocetnych rodin.
Dokonca su socialne silnejsi ako deti z viacpocetnych rodin. A maju kvalitnejsi vztah so svojimi rodicmi ako deti z viacpocetnych rodin.
Kazde dieta z viacpocetnych rodin si so sebou z tej rodiny nieco nesie (nejaku traumu). Lebo prirodzene ak 2 rodicia pracuju, je ina kvalita casu a pozornosti k 1 dietatu a ina k 3 detom.
A co viem, vela rodin "nuti" (z poslusnosti) do dobrych surodeneckych vztahov, lebo sa to patri.

princezna_bosorka
17. mar 2025

presne preto som mala druhe rychlo po prvom (rozdiel 1,5 r), aby som nebola na dllllho v rezime, ze mam nesamostatne deti, ktore nic moc nebavi, ktore potrebuju vela spat atd.

Teraz je to este narocne (mladsi ma 10 m), ale
v lete uz to bude v pohode...

podbel2512
18. mar 2025

@7lenka11 presne. Kamosky sa menia casom. Odstahuju sa kade tade tak uz sa ten kontakt tak neudrziava. Rodina zostava navzdy.

miui
18. mar 2025

@softiesofie tak toto je asi najvacsi blud co som tu kedy citala...cize jedinacikovia su top of the top bez traum z rodin?

daniela.ho
18. mar 2025

Mam jednu dceru. Nie z vlastneho rozhodnutia. Viac mat nemozem. Sem tam ma prepadne lutost ze nemam viac. Ale verim ze plnohodnotny zivot prezije moja dcera aj ked nema surodencov 🙂
Ja mam sestru a brata, kazdy uplne inde…
Manzel ma tiez sestru a brata a nenavstevuju sa aj ked byvaju pri sebe, nemaju vztah ziaden.
Takze rozhodnut sa musis ty a manzel. Ja kebyze mozem mam isto este jedno dieta.

gerrwie_girl
18. mar 2025

@really8 to tiež nechápem ze aktuálne odpovede 😀

luizina
18. mar 2025

@autorka ja mam len dceru, aj ta bola neplanovana, ale velmi milovana a urobim pre nu vsetko co kedy bude v mojich silach. Nikdy som nemala žiadne "volanie", "tikanie", ci tuzbu po dalsom a som za to neskonale rada. Nikdy nevies ako sa život, ci vztah vyvinie.. a s jedným dietatom je to aspon o nieco lahsie. Uz sme vela rokov same, nic nam nechyba, aj ked nie vzdy to je lahke, ale ver, ze ma nikdy nenapadlo, ze by jedno dieta nestacilo. Aj dcera je takto spokojna. Sestra ma 3 baby, jedna uz dospela a tie mladsie dve su skoro stale v sebe, kym boli mensie tak sestra nic ine nerobila len po nich vrieskala. Ta najmladsia je velmi rozmaznana, vzdy jej všetko prejde, prostredna si to uz teraz uvedomuje a vnimato a ver, ze na to ani neni prijemny pohlad. Veľa krat sme to sestre hovorili, ale ona to nepripusti, lebo to nevnima. Keď mam byt sama ku sebe uprimna, tak podla mna žiadna zena/matka nikdy nelubi svoje deti rovnako, aj ked to mnohe tvrdia. Aj moja mamča to cely zivot tvrdi, ale neni to tak a ja ako prostredna som tiez bola vyradovana... Proste ja som mega spokojná a stastna, ze mam len tu moju, uz teraz 24 rocnu drndu (slecnu) a lubim ju ako koňa. S nou je moj zivot naplneny a nikdy mi dalsie nechybalo.

hacinka
18. mar 2025

Ahoj, ak môžem, napíšem ti môj postreh. Sú ludia, ktorí nemajú ani jedno dieťa a sú ľudia, ktorí majú detí aj 5. Ja mám dve. Mali sme ich krátko po sebe, pretože som s materstvom začínala trochu neskôr. Prvé som mala v 35 a pol a druhé v 38 rokoch. Dnes majú už takmer 11 a druhé má 8 aj niečo. Ked boli malé, bolo to veľmi náročné. Tu kde byvame, nemáme rodinu, a moji rodičia bývajú viac ako 20km od nas a mužova mama tak isto. Pomáhalima pomahajú mi vždy iba moji rodičia tak ako to ide, svokra je mimo hru, ale aj tak dobre 😁 Moj názor na to, či mať jedno dieťa: záleží na tom, z akého uhla pohľadu to chceme hodnotiť. Ak z finančného, časového alebo toho, ako moc náročné to bude a či budeme mať dosť síl to zvládnuť, tak áno, človek by si povedal, že bude rozumné zostať pri jedináčikovi. Ak sa však na to pozrieš z vyššej perspektívy a uvedomiš si, že jedneho dňa tvoje dieťa vyrastie, vy zostarnete a pokiaľ nebudujete pevné rodinné väzby aj s ostatnými ľuďmi z rozšírenej rodiny akymi sú bratranci, tety, atď, tak po vašej smrti môže vaše dieťa zostať bez najbližšieho príbuzného a na ťažké životné skúšky tu bude možno samo. Vidím to všade okolo mňa - väčšie rodiny si vedia pomôcť ked maju dobré vzťahy. Ja sama som jedináčik a v mojom veku si uz uvedomujem (a je to celkom depresivna predstava) že e raz tu zostanem úplne sama bez mojich rodičov...nepestujem bohvie aké vztahy so sesternicami, všetci sú zaneprázdnení aj rozlezeni kade tade po svete. Uprimne, je to dosť sklučujuca predstava. Preto učím aj moje deti, aby držali spolu, že budú mať jedna druhú ked tu už nebudeme my, ich rodičia.. môže sa stať čokoľvek. Muž napr má brata, ale ten nemal to šťastie mať deti a takisto, nestretavame sa. Ak by som mohla, mala by som aj tri deti. Tolko môj pohľad na túto temu, píšem ako jedináčik, ktorý prežil detstvo bez súrodencov a velmi, veľmi som vždy poml nich túžila a závidela tým, ktorí ich mali. Mam už vyše 40, takže v mojej dobe bolo tých jedináčikov ozaj málo, bola som fakt jediná z triedy 😔 Za mňa teda asi takto. A ešte jeden postreh ti poviem: máme znamu, ktorá mala tiež iba jedno dieťa. Mala ho v 30tke, muž bol od nej mladší trochu.Vsetko fajn, dieťa vyrástlo, vychodilo strednú aj vysokú, bolo úspešné a všetko. V 26 tragicky zahynulo. Ostali bez detí. Po cca 7 rokoch zomrel aj jej manžel. Dnes už nemá ďaleko do 80tky a ostala úplne sama, má iba psíka. Našťastie má aspon sestru a tá má dve deti, aj vnúčence. Ak by nemala ani ju, je tu naozaj ako kôl v plote na tomto svete. Držím palce, aby ste svoje rozhodnutie zvážili zo všetkých strán, nielen iba z jednej. Za mňa este jeden postreh - naše deti sa vždy spolu veľa hrali aj hrajú, kdežto ked boli a sú niekedy oddelene, tak je to náročnejšie ako ked sú dve. Ked sú dve, ani neviem, že ich mám veľa krát - dokážu sa hodiny hrať a nepotrebujú moju pozornosť toľko. Tiež ked k nám prídu decká z ulice, tak ich tu mám na dvore aj 7 😀 a mňa naozaj nepotrebujú. Môžem sa tak venovať aj iným veciam vo väčšom kľude 😊

cervenaruza123
18. mar 2025

No... My mame jedno dieta a cela rodina aj kamoska nas lutuju, ze je tazke mat jedno dieta, ze az ked ma clovek dva alebo tri, tak je vychova lahsia, lebo sa clovek nemusi tomu jednemu vkuse venovat, ale sa deti obcas pohraju aj spolu (samozrejme, ked dorastu do urciteho veku). A musim povedat, ze mne surodenec pre dceru chyba, ked bola mensia, dalo sa to, ale teraz naozaj si vyzaduje vela pozornosti a aktivit z nasej strany. Moji rodicia maju 4 dospele deti a jedno momentalne 10-rocne. A tiez vravia, ze vychovat poslednu najmladsiu je tazsie ako bolo vychovat nas styroch, ze o nas polku casu nevedeli, kdezto sestra sa stale musia aktivnejsie venovat a vymyslat jej program, lebo tak je doma sama vlastne. Nebudu ju predsa vacsinu dni ignorovat. Financne je to samozrejme narocnejsie.
Takze si myslim, ze neda sa to posudit rozumom, kazde dieta je ine, kazdy rodic, kazdemu vyhovuje nieco ine. Vyhody ma aj ked je jedno dieta, aj ked je ich viac. A takisto nevyhody. Clovek az ked zazije, zisti, co vyhovuje jemu.

lenkalienka321
18. mar 2025

V podstate je odpoveďou strach. Že to nezvládnete finančne, psychicky, zdravotne, časovo. Vždy sa niečo nájde. My sme po prvom vlastne ani neplánovali. Stále sme neboli " pripravení" stále sme odkladali, ale ďalšie 2 sa podarili asi zázrakom🙂. Vlastne sa teraz spolu deti zahrajú, najstaršia sa postará o najmenšie a my máme voľnejšie. A najťažšie to bolo aj tak pri prvom, ďalšie 2 sme už vedeli, čo nás čaká a brali sme to podstatne pokojnejšie.

caramellka
18. mar 2025

Ja som síce tak v 18tich chcela mať 3 deti, keď sa mi po 30tke narodila dcéra, veľmi som chcela pre ňu súrodenca a nevedela som si to inak predstaviť, no život to zariadil inak a dnes som úúúplne spokojná s tým, že som mama a že mám jednu desaťročnú slečnu, ktorá je už fajn parťáčka.🙂

17alexis
18. mar 2025

Autorka, ani nam nikto nepomaha, rodicmi sme ja a manzel, cize sme schopni sa postarat, neocakavame ani nepotrebujeme nikoho pomoc. Aktualne cakame druhe a keby sme boli mladsi, brali by sme aj tretie. Kazdy vsak ma svoje dovody, preco chce mat len jedno dieta alebo ziadne. Je to kazdeho rozhodnutie, ktore treba respektovat.

bboossoorka
18. mar 2025

Mám so siedmich tehotenstiev tri deti.Kazde po 7rokoch.Je to skvelé a keď vidím ako sa ľúbia pocit na nezaplatenie

kuko55
18. mar 2025

Ja naopak rozumiem tej požiadavke- "ktoré premýšľate teraz"

Tak pred 10 rokmi nebola vojna v susednej krajine😪😪😪😪- áno aj takéto smutné reality môžu ovplyvniť rozhodovanie či ísť do 2 dieťatka..

lenjaja84
18. mar 2025

Mozem sa opytat kolko mate rokov? 🤔

queen_el
18. mar 2025

Absolútne necítim potrebu ani tužbu mať druhé. Ak si predstavím to celé znova zažiť, pot ma obleje. Mala som a stále mám veľmi naročne dieťa a určite sú matky ktoré po prvom naročnom chcú aj druhé, ale ja jednoducho nechcem. Pomoc nemáme skoro žiadnu. Veľa ľudi ma druhé len preto, lebo to sa tak robí a aby dieťa nebolo samé. Je ale veľmi naivné si myslieť, že vždy to tak je, že súrodenec tu bude pre teba. Je to pekné, ak to tak je, ale milión pripadov je, keď je človeku súrodenec uplne na nič, nerozprávajú sa, pohadaju sa, nemajú nič spoločné. Ja súrodenca nemám, môj manžel áno, a vyzerá to v praxi ako keby sme obaja boli jedináčikovia.

majlo1234
18. mar 2025

Nuz ja ako relativne cerstva dvojmatka mam pre aj proti😆
Jedno dieta- pocas spankov si mozes stale dost dobre odpocinut, mensie nakldy na stravu😆 necitits sa tak prevnemovana, kazdy jeden moment si mozes naplno uzit lebo ho vies venovat len tomu jednemu. Dve deti sa ti zas aspon trochu vyhraju, naklad nie su o moc vyssie, lebp vsetko podedia po sebe, priestorovo to tiez au tqk nepocitis. Ale tie nervy, ked mas dve male deti achces sa im obom plnohodnotne venovat…na nezaplatenie

interneta
18. mar 2025

Z mojho okolia kamoska zvazovala len jedno pre narocnost okolo prveho dietata. Islo o predcasniatko, s ktorym to mali dost tazke. Place, dlho predlho hrozny spanok, dodnes (uz je v skole) ho v podstate nemozu nechat ani len u starych rodicov na prespavacku. Do druheho sa preto nehrnula. Nie je sice zamietnute, ale tak vek, zdravotne problemy...ktovie ako to bude. Ja som jedinacik a vzdy som snivala, ze mam surodenca.

luizina
18. mar 2025

@7lenka11 byt profesionálny animator pre dieta??? Ja som s dcerou vacsinu dna bola vonka so susedami a ich detmi (pocas materskej), ked bola vacsia, tak behala s deckami po vonku, alebo sa stretavali tam, tam, u nas... Doma sa preharala aj sama s hrncami a varechami kym som ja varila (to len ako priklad). Proste robit dietatu animatora je len blbost dnesnej doby a potom to tak aj vyzerá. Tie deti nevedia ani chvilu stráviť same a to je veru ten najmensi problem.

luizina
18. mar 2025

@lauricka sestrine dve mladšie sa nikdy spolu normalne nehrali, vacsinou im robila rozhodcu, nie animatora a musela dat pozor aby jedna druhej neublížili. Teraz su na zakladke a kazda je vacsinou vo svojej izbe. Prostredna bola a je najmladsou jedine tak vždy obmedzovana, nic nemohla bez nej, lebo by "plakala" a popri tom slo len o to, ze by mladsia nezniesla aby nieco robila bez nej, lebo bola a je naucena, ze je vzdy tak ako ona chce. Ani len ku mne nemohla ist nikdy sama, preto u mna nikdy neboli, lebo obe by som ich doma nezniesla (nech to znie hocijako). Mne to je velmi luto, lebo prostredna je fakt ze "chúďa" tam a ja ju mam velmi rada, aj ona mna od malicka. Ju by som s nami zobrala aj na dovolenku, hocikde, dopriala by som jej, ALE nemozem. Je to smutné. Nie vzdy, alebo skor malo kedy plati, ze deti si budu rozumiet, nebudu na seba ziarlit, budu sa spolu hrat atd atd. Všetko ma svoje výhody a nevyhody a kazdy nech si robi tak, ako jemu vyhovuje.

vuvu163
18. mar 2025

Ja som jedinačik, naši sa tak nerozhodli, mama mala problémy, potraty. Ja ako som bola staršia, súrodenec mi vždy chýbal. Ako dospelá som pochopila aj to, že by som mala ľahší život, keby som súrodencov mala....naučilo by ma to veľa, hlavne sa viac prispôsobiť iným. Nehovorím o rozmaznanosti, to som nebola, nemali sme peniaze na to, aby som mohla mať čokoľvek. ........podľa toho, čo píšeš, tak jednoznačne to druhé dieťa chces, len sa občas do toho ísť, .....taká je doba. Pozri, pri prvom si to mala prvý krát, teraz už veľa veci vieš a bude ti ľahšie .....stíhať možno nebudeš prvé 2-3 roky, ale potom to bude super. Aj pre teba, aj pre deti. Čím budú staršie. Ja mám jedno a mám veľké ženské problémy, ledva sa jedno tehotenstvo podarilo dotiahnuť do úspešného konca, ale určite ešte chcem, keby sa dalo, tak aj veľa. A ja tehotenstvo musím prelezat, úplne iný režim a po pôrode veľmi dlho mám katastrofálny stav, veľmi dlho obmedzený režim, ale stojí to za to, určite.