icon

Prečo sa rozhodnúť mať iba jedno dieťa?

15. mar 2025

Caute caute. Preco ste sa rozhodli mat iba 1 dieta? V com vidite pozitiva oproti surodencom?

My byvame daleko od rodiny. Nepomaha a ani nepomahal mi nikdy nikto okrem manzela. Sme dvaja a rozmyslame, uvazujeme a pocitame, ci sa do toh dat alebo nie. Odvasdial pocuvame, ze 1 dieta nie je dieta, ale zas vidim kamosky, ktore maju 2, ze su na okraji psychickeho zrutenia sa.
My sme inak stastna rodinka. Taka spokojna, kludna. Konecne sme volnejsi, slobodnejsi, kedze maly ma 4 roky. Ale sem tam ma obleje pocit potreby dalsieho dietatka.

Prosim, komentar typu, uz tu je vela tem takych, atd. Nepiste. Chcem aktualne odpovede a nie 3 rocne.

Dakujeeeeem

eliskas3detmi
18. mar 2025

Ja sa pripnem, som zvedavá...a napíšem úplne opačný prípad 🙃
mam 3 deti 7r, 6r, 3r a čochvíľa sa narodí štvrté. Teda mam ich celkom dosť po sebe. Na margo týchto komentárov chcem len povedať, že to, že ma niekto viac detí neznamená, že je "dojkou" pol života (nekojila som), ani že sa musí trápiť s obdobiami vzdorov (reálne to mavalo 1dieta z3), ani to, že roky žena trpi prebnenymi nocami (tie sme mali tiež len pri 1 dietati), ani to, že rodičom sa skončí život (jasne, obmedzenia su, ale vsetko je o planovani,dohadovani,respektovani potrieb druheho), ani to, že je lepšie "venovať sa 1dietatu poriadne ako viacerým a menej" (naše deti mali plavecký, lyžiarsky, chodíme korčuľovať, chodíme na pobyty, atd...)....nikto sa nám o deti nestará, nikto nám ich nestrazi 🙂 ...nemali sme to ľahké, 3zo4 tehotenstiev som mala v začiatkoch rizikové, 1 syn ako babetko skončil operovany a lezal na ARO, s druhým synom sme cvičili vojtovku, s ďalším chodíme na logopédiu (píšem na margo toho, že ľudia si myslia, že si môžme dovoliť viac deti, lebo naše sú urcite nenáročné a bezproblémové).
Podľa mna je v pohode, ak sa neikto rozhodne mat len 1 dieťa, nieje to pre každého, kazdy nech urobi, ako sa citi a nieje na tom nic sebecke 🙂
Ale bavi ma predstava veľkej rodiny, sama som z 3 deti a so súrodencami, ich detmi a rodičmi sa stretávame veľmi často, víkendy, chaty, stanivacky, grilovacky trávime spolu, neviem si predstaviť nemať veľkú rodinu-preto chcem toto dopriať aj mojim deťom.

darina77
18. mar 2025

@eliskas3detmi ja mam len jednu už dospelu dceru, a toto lutujem najviac ze nemam viac deti. Byť sucastou velkej rodiny je ta najuzasnejsia vec

jajka257
18. mar 2025

My sme rodina zložená z jedinacikov. Ja jedináčik, manžel jedináčik, dcéra jedináčik. Úprimne si neviem predstaviť, ako by som mohla svojej dcére urobiť to, že má súrodenca. Kto vyrastal ako jedináčik a bol spokojný, vie, ako to myslím

marketa7584
18. mar 2025

Ja jsem stastna za jednu dceru, i ja jsem si prala byt jedinacek ma to sve vyhody.Po druhem diteti jsem netouzila nikdy a ostatnim dve a vice deti teda nezavidim.Nastesti manzel ma stejny nazor takze je vse ok

krasneleto
18. mar 2025

Vždy som chcela dve,ale cesta aj k tomu jednému bola 6 rokov. Nie všetko je tak ako chceme a ako si vysnívame. Vseobecne razim teoriu,nech ma každý toľko detí o koľko sa vie postarať aj sám bez partnera. Lebo ten tu dnes je,zajtra byť nemusí. Moja dcéra netrpi že nemá súrodenca,hoc chcela. Ma okolo seba kopec kamarátov a sesternic. Mám jedno a ďakujem zaň každý deň. Keby boli okolností iné,mala by som dve... Ale ako sa hovorí keby bolo keby....

pieksamaki
18. mar 2025

2 deti je ideal.....ale inak som toho názoru.. nech si každý robí ako uzna za vhodne.

valeri80
18. mar 2025

Od malička som vedela, že chcem byť mladou mamičkou, a stačí mi jedno dieťa. To sa aj podarilo. Syn mal 17 keď nám na dovolenke oznámil, že buduci rok by chcel ísť s kamarátmi a nie s nami. Mala som 36 rokov a strašne som začala túžiť po bábätku, mali sme všetko, pracovala som viac ako dosť. Muž ale váhal, až raz po náročnom dni v práci som ho vedela nahovoriť, a mali sme obrovske šťastie hneď som aj otehotnela. Narodil sa nám taký úžasny syn, dobručký, kludný, usmievavy, proste tolko radosti k nám priniesol, že muž ma nahovoril a po dvoch rokoch som už čakala tretieho syna🙂 Tolko o mojich plánoch o jednom dieťati. Milujem ich najviac na svete🥰

mentolka12
18. mar 2025

ja som vzdy tuzila mat 2. ked som otehotnela prvykrat a potratila nieco sa vo mne zlomilo a zacala som sa modlit nech mam aspon jedno dietatko. tento velky sen sa splnil. A som tak nastavena, ze jedno a dat mu vsetko co potrebuje. nepoviem, ze som nemala obdobie ked som tuzila mat aj druhe ale to bolo len chvilkove. Po potrate kazdy den dakujem za to jedlo sidlo, ktore mame ❤️

flafly
18. mar 2025

Mám deti 2. Obe milujem nadovšetko. Ale keby sa mám znova rozhodnúť ostanem pri jednom. Bolo to cele veľmi náročne obdobie, aj druhé tehotenstvo, aj stav po ňom, aj výchova. Už majú 11 a 6 a stále necítim úľavu…

sasesoe
18. mar 2025

Aboj, na nejakej prednaske o vychove som pocula, ze ak je medzi detmi 5r a viac, tak z hladiska vychovy/vztahov je kazdy "jedinacik" (ina generacia) v zmysle, ze spolocne zaujmy budu mat asi az v dospelosti - zas aj toto moze byt neskor vhod (mne viac krat boli strazit moje deti moji mladsi surodenci pocas ich VS prazdnin a pod.) je to vyhoda i dobudcna (teoreticky) ak budu dobre vztahy, ze budu tu mat "niekoho" ked uz rodicia nebudu ... Pre mna aspon to bola taka prirodzena tuzba mat viac deti, aj ked pri poslednej som uz pochopila, ze uz je dost 😀
Sestra ma jedinacika, kt je trosku starsi od mojej najmladsej (skolkari) a ked su u nas, tak sa pohraju spolu (predtym so starsimi). Ked su doma, tak len s rodicmi (mamou), nejake ihriska, kruzky a pod. Vyhodu mat len 1 dieta zas vnimam v tom, ze ak chces riesit drahsie kruzky alebo sukromne skoly, tak je to lahsie pre 1 dieta ako napr pre 3 (resp vybrat, ze len ktoremu to umoznit). Sestra ma jedinacika kvoli kombinacii jej zdravotne dovody po prvom porode + jej manzela vek a dlhsie mala problem to akceptovat, no nejako to uz prijala. A dalsi dovod - vyhoda mi napada i nasledne pomoct zabezpecit dieta (dedenie, majetky a pod). Napr kamos jedinacik ostal byvat v rodicovskom byte, oni si postavili bungalov na predmesti a vsetci su spokojni. Alebo opacne, rodicia pomozu dietatu postavit/kupit dom a oni ostavaju v byte. Takze za mna vyhody prevazne materialne. Nevyhody - zalezi vela od povahy - su jedinacikovia, kt si najdu kamosov "na zivot a na smrt" a funguju spolu roky rokuce alebo si vedia v case a priestore vzdy najst niekoho, ale su i "samotari".
Ideal je rozpravat sa o tom doma, s manzelom, poznam aj rodinu, kde su 3 deti, ale kazde so 7rocnym odstupom, cize vzdy plne sustredenie na male a az ked zacina zš a funguje takmer samostatne, tak dalsie .. no je to velmi individualne,...

ilaryja
18. mar 2025

Môj názor je ze mat jedno dieťa je sebecké nie voči rodičom ale pre dieťa samotne...Ja som chcela 5 ,,mam dve vďaka Bohu za ne...A Vôbec som nemala pocit ze mi prepína alebo niečo podobné,, mala som aj uvarené,upečené upratané..Dcérka mala 3,5 keď sz narodil syn ..Dnes má 13 malý 10 a maju krásny vzťah a neľutujem.....

kuggis
19. mar 2025

My sme chceli s mužom 3 deti, keďže som mala 2 krát mimomaternicové tehotenstvo, dcéra sa podarila medzi nimi. Naša cesta sa dosť skomplikovala, dcéra má teraz 9 rokov a nie je šťastná, že je jedináčik. Môže mať kamarátov koľko chce , zavrú sa večer dvere a už je sama.Od sesterníc býva ďaleko (rozhodnutie našich sestier)a vždy prídu na týždeň, a potom cíti prázdno a je smutná. Aj toto nás viedlo k tomu, že po rokoch a vekovom rozdiele by sme chceli ďalšie dieťa, hoci sme v tom mali jasno, čas zmenil naše rozhodnutie. Ani tvoje nemusí byť definitívne. Časom si možno povieš, že by si zvládla aj ďalšie náročné dieťa.

lion777
19. mar 2025

Ak by sa čosi stalo, dokázala by si sa postarat o dve , či tri? Ty sama? Jedno stači, spon z mojho pohladu. Dokážem mu všetko zaobstarať. Deti sa rodia relatívne neskoro, po 30 príklad. A vsetko je na žene, od babatka. Pri urcitych veciach, to otcovia nevedia. Takže po porode, šup ako ryba do vody, bolí chrbát , ale musíš, to doho hormony a šestonedelie. A čim si staršia, tým je to tažsie.

kleopatra114
19. mar 2025

Keby som skôr vedela , že budú tak casto choré ( najprv jedno dieťa dva týždne , potom druhé dva týždne- a ja praktick nezamestnatelna ), tak to asi veľmi budem zvažovať .

momi86
19. mar 2025

@koniarova umna tak isto....

dobromila
19. mar 2025

Poznam z blizkeho okolia mamu jedinacika, ktora si velmi vycita, ze nesla do druheho dietata. Ked prisla na to, ze to nebolo dobre rozhodnutie, mala už pred 50 a už sa nedalo.Dalsia - sama jedinacik, vzdy s tym spokojna, planovala len 1 dieta. Druhe prislo do 2 rokov po prvom neplanovane a vyzera, že su radi. Dalsia - jedinacik, mala druhe dieta, aj ked nebol partner idealny a uz su rozideni. Nechcela, aby bol jej syn jedinacik a trpel tym tak, ako ona cele detstvo a aj teraz v dospelosti. (Stale byva pri rodicoch a je na nich zavisla) Dalsia - sama zo 4 surodencov, chcela len 1 dieta, ale nakoniec ma dve a je velmi spokojna

barbie2023
19. mar 2025

No tak ja mám 3 deti a teda môžem povedať ,že ano - jedno dieťa - žiadne dieťa 🤣 dve sú katastrofa a pri 3.tom je už to jedno 😄😄😄😄 nedám ich za nič. Ale ak chces mať kľud a pohodu a peniaze tak ostante takto ako ste 🤷

greta2017
19. mar 2025

Nic v zivote nie je idealne. To ze niekto ma 2 deti a ide sa zrutit neznamena ze aj ty to tak budes mat🙂 ja mam 2 a aj ked je to narocne NIKDY by som nechcela len 1 dieta. Moji maju rozdiel 2r2m a uzasne sa maju radi, hraju sa a proste velmi pekne spolu funguju.
Naokolo co mam znamych alebo rodinu s 1 dietatom, tak musim povedat ze kazde to dieta je svojim sposobom smutne (a nie nemyslim si ze kazdy jedinacik je smutny) ale matky veeeelmi supluju surodenca a to dieta ked sa chce hrat nema sa s kym a staaale vola hrat sa mamu a potom je mama unavena, vycerpana a hotova a prave preto kazda vravi ze druhe ani nahodou. Ale podla mna keby druhe mali tak by sa spolu vyhrali....
No proste ...poznam aj 1 par co ma 9 deti a zvladaju to s prehľadom 🤣 ale to uz musi byt iny masaker.

adrianajozko
19. mar 2025

Zaleži koľko mate rokov.
Ja mam sice 3 deti ale v podstate boli po jednom lebo mam velke vekove rozdiely najstarsi syn by bol o 27 rokov starsi a stredny je o 19 rokov starsi takze tretiu mam dceru po ktorej som tužila veľmi ale som sa s tym vyrovnala v tych časoch že už nebudem mať. Chvalabohu prišlo krasne obdobie a zrazu mam dceru v 43 rokoch veľke šťastie v živote. Teraz ma už 6 rokov a nikdy som neľutovala. Čim viac rokov mae tym je to naročnejeie aj fyzicky . Takse daj na svoje pocity.

adrianajozko
19. mar 2025

@greta2017 ano je to tak keď je jedno dieťa matka je kamarat,surodenec všetko v jednom ja som takto žila pri troch a s každeho som sa ja zabavala pretože starši bol už veľky. Takže je to určite naročnejšie a niekedy som zavidela mamifkam keď mali 2 po sebe a hravali sa spolu.

kominar
19. mar 2025

Z manželom sme plánovali 3 deti . No Pán Boh mal snami iné plány ako mi. Máme 1,tr syn hudobnú nadaný .V 3 rokoch som ho učila čítať . Písať ..... Teraz nemá problém s čítaním .... Nemenila by som . Sme 3 lýstok. Šťastný ......

petagal
19. mar 2025

Ja mám jednu dcéru a skončila som s rodením. Okolie to veľmi nechápe, ale toleruje. Nie som materský typ, dcéru milujem, ale materskú dovolenku som pretrpela, lebo ma to proste nebavilo a to dcéra bola dieťa na pohľadanie, spala celú noc prakticky od narodenia, o zuboch sme ani nevedeli, kedy vyšli, plakala málo, nebol problém s jedením atď. Teraz má sedem rokov, súrodenca by chcela, ale ja si myslím, že keby ho mala, tak by mala iný názor 😀 jasné, musíme sa jej venovať, lebo sa nemá s kým hrať, ale už je v dobrom veku, keď jej prídu kamarátky, vystačia si samé a nemusím im byť celý čas za zadkom. Neľutujem, že mám len jednu. V dnešnej dobe, keď všetko veľa stojí a chceš si život užívať, nielen ho prežívať, aj jedno je dosť.

kominar
Autor odpoveď zmazal
mariynka
19. mar 2025

Mam brata, ktory mi je kamosom. Preto som svojho syna nechcela nechat sameho. A vlastne aj kvoli dalsim 3r doma. Starsieho som nedala do skolky, bacovali sme dalsie 3r my 3doma. Boli to najkrajsie roky mojho zivota, bez nahanania, chorob. Chodili sme na kruzky, do parku, do mesta, na obed.. Ale kazdy, ako citi. Keby nemam komplikovane tehotenstva, isla by som aj do 3.dietatka❤️

7trisha7
19. mar 2025

Aj ja sa ti vyjadrím, ak nevadí, len z iného pohladu... ja som jedináčik (naši chceli mať aj druhé deti, ale nedalo sa), a doteraz ma velmi mrzí že nemám súrodenca a "závidím" kamoškám, čo majú sestry, bratov atď... čo by som za to dala 🙂 .. jediné šťastie že som mala sesternice a bratrancov a teda s tými som sa hrávala a chodili k nám spať, ale beztak mi vždy bolo velmi velmi lúto, že toho súrodenca nemôžem mať.. a ano, viem že vzťah medzi súrodencami nemusí byť vždy ideálny, netreba to písať :D aj tak by som chcela niekoho 😂 .. my máme tri deti a je to fakt záhul a občas mám chuť odstreliť sa niekde na Mars :D mať jedno dieťa je fakt v podstate idylka, klud, oddych .... ale aj tak som najhappy že moje deti majú súrodencov 🙂

piridoxin
19. mar 2025

počúvaj svoje pocity a intuíciu, rôznorodí úplne neznámi ľudia ti majú povedať, čo bude pre teba najlepšie a ako dopadne tvoj život???

sono2
19. mar 2025

Vôbec nie som zrútena a to mi manžel ani nepomáha taktiež rodina je 300km ďaleko mama tu chodí sporadicky. Je rozdiel dieťa a dieťa ja mam dve rozlične, mať mladšiu samu, tak sa vyložene nudím. Čiže áno jedno dieťa v prípadoch žiadne dieťa. Dcéry sú ale parťačky. Hrajú sa spolu áno aj hádajú, ale vždy som chcela dve.
Som sama a vždy som chanela sestru. Mladšia ma v strašnej 2,5 rozdiel doslova oporu. Som rada, že budú v živote dve.

zushorvath
19. mar 2025

Ahoj. Ja mam dve deti, 3,5rocny a 7 mesacneho. A poviem ti.. neprepina mi, nie som psychicky na dne a to mam oboch doma lebo sme skolku odlozili. Kojim, budim sa v noci xkrat.. som tu a som okej. Niektore dni su tazsie a niektore su uplne nadherne. Lahke to ale nebolo ani kym bol prvorodeny sam.
Denne sledujem, ako bezi s radostou k mladsiemu ked sa mladsi prebudi.. ako chce pomoc prebalit a chce pomahat ked sa mladsi rozplace.. hned vezme hracku a zabava ho - ked napr. varim alebo umyvam riad. Mladsi sa nanho diva ako na svaty obrazok.. prisaham. Ta laska v ociach.. ani na mna sa tak nepozera 😁😁. Starsi ho denne rozosmieva. Uspavam ich oboch naraz v jednej izbe na obedny spanok aj na noc - sme vsetci v jednej spalni. Maly ma este tri spanky. Denne chlodime von. Tiez mi nik nepomaha, babky dedkovia chodia do prace. Manzel chodi domov o piatej, siestej. Akokedy. Vikendy je s nami doma. Chodievame na dovolenky, na predlzene vikendy, sami s dvoma malymi detmi. Da sa to a uplne vklude. A vies co? Citim neskutocnu lasku a vdaku za deti a tesim sa az podrastu, aki budu partaci. Lebo viem ze budu.
To si musis ty v sebe vybavit - ci druhe ano alebo nie. Ja som si tiez nebola ista a tiez som sa radila a citala som same negativne veci.. je to blbost. Mat dve deti je uzasne. Obcas tazke ano, ale krasne.
Ja mam dvoch surodencov, lubim ich a som vdacna ze ich mam. Pravidelne sa stretavame s celou rodinou, sme si navzajom krstnymi, chodime spolu na chaty, na vylety rozrasteni o deticky. A chcela by som aj tretie dietatko. Mam 31 rokov.
Niektore zeny su uz take negativne pohodlne alebo ja neviem ako to pomenovat.. ale rucaju sa pri jednom. Odmietaju ist s dietatom do obchodu na nakup, nevedia vybavit lekara same s dietatom.. Prepacte ale je to tak. Ved my zeny zvladneme vsetko. Nechapem preco je tolko negativity ohladom materstva a rodicovstva.
Ja som tiez z tych co ma prve dieta energicke zive.. dokonca ako babatko mal koliky. Potom sa rok budil kazde rano s placom. Ale vyrastol z toho. A ja som aj vdaka tomu silnejsia nez som bola pred prvym tehotenstvom.

mariynka
19. mar 2025

@zushorvath krasne🩷

autor
19. mar 2025

Zeny, necakala som tolko nazorov, komentov. Dakujem vam krasne! ❤️ Zatial syn urcite ostava jedinacikom. Klobuk dole pred Vami, aj ked mate 1, ci 2,3,4,5 deti. Ste skvele a uzasne. ❤️🙏 Po precitani som sa iba utvrdila v tom, ze kazda sme ine, kazda mame inde hranice. Ja chcem byt vyrovnanou a laskyplnou mamou. Toto pri 1 dietatku viem na 99% slubit aj sebe a aj rodine. ❤️
Potom uvidime, ale inklinujeme k tomu, ze ostane jedinacikom.
Mam 33 rokov, niektora kocka sa pytala. 🌷