icon

Prečo ženy dobrovoľne znášajú rodičovské bremeno?

5. júl 2024

Donosit, porodit dieta a starat sa on od prveho nadychu az po dospelost, byt zan plne zodpovedny, zabezpecovat komplet vsetko co potrebuje, je samo o sebe narocne. Ten kto nevie do coho ide, ten velmi rychlo precitne a padne na hubu, ak ovsem nema okolo seba personal/babky/tetky/pestunky.. Ja ako matka jedneho (navzdy jedneho!) toddlera, si dovolim tvrdit ze uz tri roky som poriadne nespala, vyzeram ako zebrak, s muzom manzelstvo zazilo vela kriz, domacnost nieje v takom stave na aky som predtym bola zvyknuta, no proste zivot na ruby.
Ani keby mi dali milion €, dalsie dieta mat nebudem. Lubim ho samozrejme, ale zistila som ze je to az prilis velka obeta (hlavne u zeny) nato, aby som sa ulutostila nas nim a dopriala mu vecneho kamosa- surodenca....
Zeny kde beriete odvahu ist do druheho? Alebo odkial mate guraz, na zaklade coho sa rozhodnete, ze este x rokov sre dobrovolne ochotne predlzit svoje utrpenie (ano neklamme si prosim, je to fyz/psycho zahul ako delo), a idete do druheho, alebo nebodaj tretieho dietata?
Viete, ja som nikdy nebola ziadna pipina, ziadne party, ziadne sminky, bola som utiahnuty slabo priemerny spolocensky clovek, vela som studovala ale aj pocestovala po svete. Ale dieta ma dalo totalne na kolena.. Bez ohladu na lasku, a teraz ma fakt neukrizujte tuna, keby viem co ma caka a ako stratim seba, druhy raz ostavam slobodna dievka 😁

Strana
z8
culienka
7. júl 2024

@lusyc aj ja som bola takáto naivná pri prvom. Prvá dobre spala tak som asi mala čas vymýšľať. Dokonca som si myslela ze druhe bude lepšie jak prvé, úplne som mala takú ideu ze to bude lepšie už ideálne dieťa som si predstavovala, ale teda realita ma prebudila, prišla hneď v ôsmom týždni keď mi povedal ze to budu dvojičky 🤣🤣🤣. A to bol presne čas kedy skončili moje materinského ideály. Odvtedy už na rizikovom len deťom som posluhovala ešte ani na svete neboli. Ja som taka slúžka doma a najlepšie ze moje deti si myslia ze ma to baví ( viem to lebo som sa ich pýtala) 🤣🤣🤣

zuzanockamt
7. júl 2024

@andreatytler Pre mňa nie.

abcmajacba
7. júl 2024

@andreatytler a čo som napísala zlé na tvoju osobu keď si už tykáme?

elenkaba
7. júl 2024

@lusyc ja mam presne rovnaky pocit, ze som nepocestovala, neuzila si zivota, a kym deti vyrastu, tak uz budem stara. A presne otrok rodiny, s babatkom vstavat v noci milionkrat ja, potom na materskej cele dni okolo deti vacsinu prace ja a muz ma pocit, ze kolko toho vela pre nas robi...rozhodnut sa este raz, tak by mi jedno dieta stacilo

andreatytler
8. júl 2024

@abcmajacba Pises ze lutujes mojich rodicov, to sa da pochopit len tak ze ja som zla dcera ktora sa o nich nepostara. To akoby som ja napisala ze lutujem tvoje deti.
Tu si vsetci tykaju. Je to v pravidlach.

abcmajacba
8. júl 2024

@andreatytler ale veď pre teba je to v poriadku, že sa nechceš o nich starať tak nechápem prečo to berieš ako urážku. Ja som to smerovala na nich ako, keď mi je ľúto že je niekto chorý. Keby som napísala, že si bezcitná, nevďačná a neviem aká bolo by to smerované na teba konkrétne a urážanie, nemôžem za to, že ty si nesprávne vysvetľuješ, čo som napísala. Ja si tiež teraz môžem myslieť, že útočiš na mňa skrz moje deti ale ty si to dala len ako príklad, či?

reanda
8. júl 2024

@abcmajacba urazas jej rodicov.. preco si myslis, ze su na polutovanie? predpokladas, ze su tak neschopni, ze sa nedokazu o seba postarat inym sposobom, ako ze budu musiet byt odkazani na pomoc od dcery?
ja by som skor polutovala tych ludi, ktori uz pomaly od pocatia svojich deti pocitaju s tym, ze deti sa o nich na starobu postaraju.. to mi pride ako velmi nestastny postoj k rodicovstvu a taktiez sam k sebe - pocitat s vlastnou neschopnostou.. nie, staroba nemusi nutne znamenat neschopneho cloveka a postarat sa o seba da aj inak, ako pocitat s 'povinnostou' niekoho sa o mna starat..

abcmajacba
8. júl 2024

@reanda jej rodičov urážam? Za to, že mi je ich ľúto že dcéra sa chce na nich vykašľať, keď to budú najviac potrebovať? Zaujímavý názor, tvoja vec 👌 Ja mám svoje pohľady a názory, ok? Môžem? Z môjho pohľadu som nikoho nijak neurazila. Vyjadrila som svoj pocit - ľútosť, to je všetko. Nemám, čo k tomuto dodať, ja mám svoje, každý má svoje...😉

zuzanockamt
8. júl 2024

@reanda Ty si už zažila starobu, resp. starého a chorého človeka vo svojom okolí? Toto teoretizovanie je o ničom. Treba vám tu niektorým riadny preplesk od života, potom sa spamätáte. Vždy to tak bolo,že sa deti postarajú o rodičov. Nenechajú ich niekde v DSS a pod. Mimochodom, bola si už v takom zariadení?
Tiež mi je ľúto starých ľudí, ktorí vedia, že sa na vlastné deti spoľahnúť nemôžu a prežijú starobu sami.

reanda
8. júl 2024

@abcmajacba stavim sa, ze jej rodicia s ich pristupom ziadnu starostlivost nikdy potrebovat nebudu.. ale to ty tazko pochopis so svojim nastavenim.. vyjadruj si svoje pocity, kolko chces, ale rataj s tym, ze aj budu neprijate, lebo lutost to je taky trochu hnoj - kto by si to dobrovolne nechal na seba kydat ?

reanda
8. júl 2024

@zuzanockamt vlastnu starobu som zatial nezazila, ale inteligentny clovek nemusi vsetko zazit, aby nieco chapal..
a ano, mam uz svoj vek, matku mam uz po smrti, otec, s ktorym zijem v jednej domacnosti, ma takmer 80 rokov, stary otec dozil v domove dochodcov, takze nejake tie skusenosti mam, keby si mala pocit, ze len teoretizujem 🙂

zuzanockamt
8. júl 2024

@reanda Tak sa čudujem,že nemáš trošku pokory v sebe.

reanda
8. júl 2024

@zuzanockamt pojem pokora je vo vseobecnosti dost nepochopeny

kassandra25
8. júl 2024

No neni si ziadna výnimka. Mne sa prve dieta narodilo vychovane, bolo od narodenia na urovni dospeleho extra inteligentneho cloveka. Nikdy dieta nerevalo. Od narodenia prespalo kazdy noc 8 h. Cez den som bola prespatá, odpocinutá, doma urobené nsdramec, mohla som sa venovat sebe, a este som musela cakat, kedy sa dieta zobudí. Dieta nikdy nerevalo samo, ani na vonkajsie vplyvy, napr.ked dostalo injekciu od doktorky. Nebolo vobec chore. Ak s niecim nesuhlasilo, skaredo sa pozeralo. V skolke prospievalo nadramec, celkove v zivote extra, ucitelky boli hotove, ake je nadane. Nikdy sa nespytalo moje dieta cokolvek detské a nikdy sa s nicim nehralo. Zaujimalo ho vylucne iba anglictina a otazky z medicíny a poznania sveta. Dospeleho blbeho cloveka s debilnymi otazkami odrovnalo okamzite. Pri takomto dietati by napadlo kazdeho jedneho cloveka mat druhe, ze aka je to zivotná lotéria. Druhé prislo. Grázel sveta. Nikdy nespal, minutu neprereval! Samoztejme kszdy zdupkal, aj muz. Decko od narodenia kradne, papuluje svoje, zbije kazdeho, nosi poznamky za poznamkami, nic insie nikto nemoze robit ako zjapat pri nom, jacat, chciet nezit, lebo ked ti niekto zdemoluje byt este ako nie 2 rocny, odjakziva mas nakradnute, vsetko rozbite, zdemolovane, pokazene, rozbite okna, dvere, jednoducho mas dogu krizenu s gorilou, tiez keby si mal toto druhe dieta za prve, nikdy v zivote viac ta nenapadne mat druhe dieta. Doslova ide o prezívanie.

abcmajacba
8. júl 2024

@zuzanockamt u nás, moja birmovná mamka mala viac detí a ako je rok dlhý nemajú na ňu čas (jedno z detí si postavilo dom v jej záhrade a ostatní bývajú do 20 km) a to nepotrebuje ani opateru... Ale, keď sa bude dediť to bude iná pesnička... 🥺.

culienka
8. júl 2024

@abcmajacba ľútosť je negatívna emócia, takže to bolo negatívne čo si jej napísala 🙂

zuzanockamt
8. júl 2024

@abcmajacba Áno, keď sa rieši dedičstvo, zrazu je aj ten záujem.

andreatytler
8. júl 2024

@abcmajacba Ked ches nieco podat ako svoj nazor na problematiku, musi to byt podane tak aby si sa nim nedotkla inych ludi a musis hovorit o sebe. V momente ked hovoris o inych a slapnes na niekoho emocie uz to nie je nazor, ale urazka.
Ukazka nazoru: Ja si myslim ze deti dlzia rodicom pateru a tym padom by sa mali o nich v starobe postarat a preto to tak aj mienim urobit. Chapem ze iny ludia to maju inak.
Ukazka urazky: Tvojich rodicov mi je luto, lebo sa na nich vykasles ked budu stari a nevladni.
Ak uz fakt nevidis v tomto rozdiel, je to preto lebo nechces.
Toto tu citam takmer denne. Ludia napisu nieco urazlive a potom to obhajuju, ze ved to je moj nazor a na ten mam pravo. No mas, ale najskor sa nauc ten nazor spravne vyjadrit.

andreatytler
8. júl 2024

@culienka
@reanda
@dskjhfdlkdjhl
@luccija
Dakujem za podporu dievcata.❤

luccija
8. júl 2024

@zuzanockamt ja ti rozumiem...tiež byvam 20 min od rodičov a neviem si to predstaviť inak a tiež sme si zažili na jeseň jednu nohu v hrobe, ale niekedy sa deti odsťahujú idú za lepším životom a cesty späť niet.Moja teta žije ďaleko deti ma tam, zázemie, prácu, keď babka ochorela prišla na mesiac a pochovala ju.Aj, keby sa bolo o ňu treba starať nemohla tu zostať dlhšie a už vôbec nerátala s úplným návratom sem.Ma tam dospelé deti, ale chce byť s nimi.

jazzy03
8. júl 2024

Ja si nemyslim, ze to kvoli detom pride kriza… ano, v dnesnej dobe clovek nie je pripraveny na zmeny, co prinasa rodicovstvo… zije sa uplne inac ako pred sto rokmi. Ale na druhej strane, v dnesnej dobe je to aj obrovska prilezitost na zmenu k lepsiemu - v osobnom rozvoji. Ako byt lepsim clovekom. Pocas materskej sa vela zien akoby “prebudi”. Uvidia, ako nechcu zit, co chcu na sebe zmenit… To vidim v okoli, aj pise sa o tom. Kriza posuva cloveka dopredu… a v rodicovstve najde clovek velke zrkadlo, ktore mu ukaze vsetky “miesta na zlepšenie”… o vacsine clovek netusi pred detmi. Zije si v takom sebeklame- samozrejme existuju vynimky.😊

rodicovstvo je cesta, nie ciel a deti nam nastavia pravdive zrkadlo. Vtedy treba vela empatie k sebe samej. Nikto ti neda to, co potrebujes, ak to nenajdes v sebe.
Neviem, ci toto bolo trollovanie, ci MK brigadnicka akcia, alebo skutocna osoba. Ale ak skutocna, tak verim, ze bude vediet spracovat pocit, ze bez dietata bolo lepsie… urcite to uznat, ale aj nieco s tym spravit.❤️

beronsche
8. júl 2024

@jazzy03 👍

vilma7
9. júl 2024

Sme mimo Sk, nemáme babky a ani žiadne pestúnky a mať deti bolo pre nás rozhodnutie nie týrania sa. V živote by ma nenapadlo, že som týraná žena...len preto lebo sa rokyenej vyspím a je tu niekto, kto má potrebuje teraz viac, neskôr menej?

kristinka92
10. júl 2024

@autorka tak teraz smekám klobuk ako si to napisala “na plnú hubu”, uplne ako mne z duše napísané. som rada keď si prečítam úprimnú, naozaj naozaj úprimnú spoveď a viem, že v tom nie som sama ❤️ veľmi ti ďakujem za tento príspevok. áno deti sú úžasne, ale je to ku*va obeta najmä zo strany ženy

Strana
z8