icon

Preháňajú niektoré mamy starostlivosť o deti?

2. apr 2025

Myslíte si, že niektoré mamy to s deťmi preháňajú? Alebo som len unavená?

Cítim sa ako zlý človek, ale keď vidím niektoré mamy, čo sa celý deň točia len okolo dieťaťa – nespí, neje, nehrá sa, nechodí na 5 krúžkov denne – mám pocit, že to celé nezvládam. Ja niekedy fakt len dám dieťaťu tablet a idem si dať kávu. Má to tak ešte niekto?

Strana
z2
andrea2323
2. apr 2025

Ono je to dosť otázne, koľko má tvoje dieťa rokov 😀 lebo dať dieťaťu tablet je rozdiel, či má 2 roky alebo 7 😀 chápeme sa

mandzula
2. apr 2025

Ja som mojej tablet nedavala, lebo tablety v tom case neboli bezne, telku som jej vsak zapla a v pokoji som si vypila tu kavu. Moje dieta nie je ani zavisle, ani debilne, dokonca vyhravalo a vyhrava vsetky mozne sutaze, s nami ma perfektny vztah, lebo nie je podstatna ta polhodka pred telkou, pocas ktorej som nabrala energiu na zvysok dna, ale prave ten zvysok.

tiezjedna
2. apr 2025

@deedol tak to je kus od kusu. Našim by takýto režim napríklad nevyhovoval. Majú krúžok každý deň - atletika 3x do týždňa, golf, tenis, tancovanie. Závodne sa ale venujú iba atletike. Keď sa im na iný krúžok nechce ísť na tréning, pretože únava, alebo proste nemajú chuť, tak nemusia. Ale to sa stáva výnimočne, fakt ich tieto veci bavia, chodia tam radi. Ihrisko stíhajú tiež, ale moc ich to tam nebaví, už sú väčší.

777januska777
2. apr 2025

V tomto prípade neexistuje správna odpoveď. A rovnako aj ty môžeš mat skreslený obraz o starostlivosti druhých. Lebo je veľké množstvo veci, ktoré nás odlišujú a neexistuje žiadny rovnaký prípad. A rovnako neexistuje správna výchova, ktorá zaistí tu správnu budúcnosť dieťaťa.

deedol
2. apr 2025

@tiezjedna jasne, prvy a druhy stupen zs je urcite rozdiel, ale rozdiel je aj ms/zs a mala som pocit, ze v povobnom prispevku sa spominaju kruzky v tom veku 2-4r (autorka spomina vypitie kavy, tak som tak nejako pochopila, ze dieta je este male). tam to podla mna az take prospesne nie je.

tiezjedna
2. apr 2025

@deedol jasné no. Naši začínali v 3 rokoch s tenisom, ale bol to skôr sranda krúžok, pretože rakety boli pomaly väčšie než oni 😀 V tom veku rozhodne "nekrúžkovali" každý deň. Ani každý druhý 👍

heln
2. apr 2025

najskor som chcela napisat nieco uplne ine, ale ked citam diskusiu, ze sa mnohe komentare chytili toho tabletu.... citala som v jednom clanku, rozhovor s lekarom z pohotovosti, ze lepsie je nechat dieta chvilu plakat v ohradke, nech si mama v klude vypije kavu, akoby malo dojst k urazu, lebo v tom clanku pisali, ze k vela urazom a obareninam dochadza prave vtedy, ked je matka vycerpana a nema ani chvilu na tu kavu, dieta sa okolo nej mota a nestastie je na svete, takze v tvojom pripade je v poriadku dat dietatu tablet, kym si vypijes tu kavu.
druha vec, ano prehanaju.
dieta nepotrebuje animatora a mat vyplnenu kazdu sekundu, dieta potrebuje aj nudu. tak ako nepotrebuje kazdych pat minut jest a pit, dieta ma pit ked je smadne a jest ked je hladne.
tiez som citala, ze niekde dal riaditel skoly zakaz vodit deti do skoly autom, takze museli prejst 50 metrov peso, rodicia sa ohradili, ze co ked bude prsat a riaditel im odpovedal, ze im maju dat dazdnik. skratka tie deti potrebuju zazit aj nekomfort.
potom tie kruzky, pondelok anglictina, v utorok sport, v stredu vytvarna, v stvrtok ide na hudobny nastroj a dieta je tak pretazene, ze nevladze.

dory11
2. apr 2025

Dávame mobil/tablet ale iba v aute alebo u lekára alebo doma keď inhaluje ( ale len keď je chorá a za odmenu keď zje lieky )inak nie .
Mám televízor ale aj ten má niejaky čas kedy môže pozerať stim že je podmienka jedno video je na ucne ( farby ,zelenina zvieratá atď)+ sme teraz pridali že jedno video je k cvičeniu podľa toho cvičíme)potom rozprávku ktorá má niejake ponaučení .pesničky , kreslenu ktorú chce ona ale podmienka je že nepozeráme hneď ako vstane ale až minimálne 30minut po zobudení stým že tam nieje v kuse hráme sa hry pexeso knihy atď. Je tam viac keď je chorá ale inak je tam celkom malo .proste strazime hranicu aby nebola závislá .
Úplne v pohode bola na dovolenke minuli rok bez tv 5dnj (cestou tam mala tablet aj cestou späť a raz v pozerali tv a ubytovaní .)

A nie ste zla mám keď dáte mobil/tablet .len proste trebujete chvíľu aj pre seba

cukroska
2. apr 2025

Je to úplne c poriadku a bez výčitiek.

maya_hi
2. apr 2025

Čo len robili unavené mamy pred 20-100 rokmi 😏 Inak, odporúčam túto knihu https://www.martinus.sk/3032115-vzestup-a-pad-l...

hederamonstera
3. apr 2025

@maya_hi pred 20r pustili telku alebo odviezli babkam a dedkom aj na mesiac😆 pred 100 rokmi deti vyhnali rano von a vecer dufali, ze sa vratia ;) to nejde porovnavat

kinus
3. apr 2025

Ja mam v okoli kopec deti (do 20) v roznom veku od cca 3 rokov po 15 rocnych. Asi len 1 je taky, ze si chce dobrovolne priberat kruzky, lebo skola mu zabera minimum casu, staci mu vyklad. Ale kolko je takych? Vidim kopec takych, ktorych rodicia vozia z kruzku na kruzok, len aby malo dieta program, stimul a pritom to dieta by chcelo byt vonku s ostatnymi sa nahanat a lozit po stromoch... ale neda sa, lebo kruzok, skola a zrazu treba ist spat 🙈 mam v okoli aj kopec deti-sportovcov a teda trening a zapasy zaberaju 6 dni v tyzdni zo 7 a ked este pocujem, ze o 6rano pred skolou uz trenuju 🤦‍♀️ no wau.....deti maju moj obdiv, ale ptm pocujem od rodicov, ze uz vecer placu, lebo nieco ine nestihli, nemali vikend, nemohli ist s kamosmi von a zrazu zase skola a celotyzdnovy kolotoc.... akoze za mna kruzky ano, s mierou. Ak nesadne kruzok, po semestri sa da vymenit za inu aktivitu (zodpovednost dokoncit co clovek zacal). Aj skolu treba vyberat, ale v case prveho stupna je dolezite, aby sa deti naucili samostatnosti, zodpovednosti, utuzit socialne kontakty. To tiez vidim na detoch, ktore a just rodicia poslali do "lepsich" skol, spadova nebola dostatocna na rozvoj a tie deti chodia bud s poznamkami alebo ovela neskor, lebo cesta je komplikovanejsia, tak musia cakat na rodica kym skonci v praci...
Ludia zabudaju, ze su to len deti. Nemusia byt pod tlakom uz v 3,5, ci 9 rokoch. Treba deti podporovat, motivovat, aj ten tablet a tv im dopriat, ale vsetko s mierou a rozumom v bezpecnej forme, idealne vo forme, ktore im nieco aj da. Myslim, ze aj autorka je trochu pod tlakom okolia/spolocnosti, lebo je tu nejaky chory obraz dokonalej matky, ktoremu sa zeny snazia priblizit a je to nerealne.
Ja osobne chodim najradsej na navstevu tam, kde nemaju cerstvo upratane a maju "prevadzkovy poriadok". Na mna to ma blahodarny ozdravny ucinok, lebo proste je pestovany kult zeny/matky venujucej sa svojmu dietatu, s cerstvo navarenym obedom kazdy den, vyluxovanou domacnostou - ved zeny su predsa cely den doma 😂😂😂
....nerobme to aj detom. Odbehla som mozno od temy, ale v sirsich suvislostiach sa to tyka aj toho tabletu. Lebo same si na seba robime tlak a niekedy ho robime aj na deti. Vypustime paru, zivot nie je sutaz o lepsieho rodica a sikovnejsie dieta, inac by sme boli vsetci rovnaki s rovnakyni podmienkami, ptm by to bola ferova sutaz.

A este chcem k tomu, ze za kazdpu unavenou matkou je neaktivny otecko.... to je velmi lahke ukazovanie prstom. Oteckovia v case MD a RD zivia rodinu, nie kazdy zaraba 2-3tisicky a pracuje 8 hodin denne. Nie kazda matka ma babky/tetky/sestry ochotne pomoct hned za rohom. Byt rodicom je narocne, mozno byt matkou trosku viac ako byt otcom - co sa tyka psychiky a emocionalnych stavov. Muzi beru zivot inac ;) (teraz generaluzujem ja). Ale zase hned by som oteckov nehadzala do jedneho vreca s napisom lenivci 😊

jana_eyre_2
3. apr 2025

Podľa mňa diskusie a pozastavovanie sa nad výchovou ostatných sú tie najhoršie diskusie, síce sme si všetky vedome že nerobíme všetko najlepšie, aj tak vieme ostatné súdiť a myslieť si že to vieme lepšie ako tie iné mamy.. pritom je 1000situacii, 1000rieseni, 1000 rôznych ľudí.. Tak ako ty vidíš problém v proaktivite, iný vidí zase problém v tablete.. nič sa však nemá robiť prehnane veľa a najmä(!) nemá sa porovnávať.. nikto nie je dokonalý, ale každý je jedinečný.. čo robí jedna mama, nemusí druhá, jedna má také dieťa, druhá ma zase iné..

sjun
3. apr 2025

Mame tri deti 8,5 a 1r. Je to sialenstvo ale ja sa normalne 3x denne najem a vypijem kavu...nie som otrok. Ano starsi dvaja chodia na kruzky syn fucik dcera tanecna. Nenutime ich ale chcu cize podporujeme. Tzn jeden z nas musi ist zaviezt. Kazdy den ma niektore dieta kruzok pri dobrej konstelacii hviezd (rozumej ked nesopli atd). Co sa tyka najmensieho musi sa aj sam pohrat doma alebo robi veci so mnou...neviem poriesit domacnost ak mam pri nom sediet na zemi a skladat kocky. Tak isto vonku na ihrisku som pri nom pritomna sledujem chodim za nim ale nechavam to na neho nech si vymysli hru ked chce zbierat kamienky ok nech sa paci.....uplne priznavam ze najviac som sa hrala s prvorodenym haha pri dcere uz nastupil syn ako partak a pri najmensom ten si moze vyberat s kym sa chce hrat. Proste sa neviem rozkrajat.

tiika
3. apr 2025

Nemyslim, že sa predháňajú. Skôr mi pride, že ty to tak vnimas, keďže možno veľmi nie si na nejaké aktivity s deťmi a tie mamky porovnávaš so sebou. Však rob tak, aby tebe a tvojim deťom bolo dobre. Nerieš ostatne.

danielockazihlavka
22. apr 2025

To, čo robia iné mamy, do toho sa absolútne nestarám, pretože nemám na to čas a v prvom rade je to ich vec. Ja mám dosť svojích starostí, takže sa nezaoberám starosťami iných. Venujem dieťaťu toľko, koľko som si zvykla JA, nie podľa toho,ako to ma niekto iný. Každý je zameraný na niečo iné a zaoberaním sa niekým iným by mi bralo energiu. Ani mňa by mnohí nepochopili, ale to preto, že nemajú obuté moje topánky života.

Strana
z2