icon

Preháňam?

29. nov 2022

Ide o to,že odkedy sa mi narodil synček,snažím sa ho vychovať ako najlepšie viem.Odmalicka mu kupujem knižky,keďže sama rada čítam.Zacinali sme leporelami,potom sériami Kubka.Ked mal cca dva roky som mu kupovala malého zajačika pracovné zošity,bavilo ho lepiť nálepky a riešiť úlohy.Potom som mu kupovala montessori pracovné knižky,paw patrol pracovné zošity,aj úlohy pre škôlkarov.Jeho to baví riešiť úlohy,spojovacky,bludisko a pod.Nemyslim si že by som ho do toho tlačila.Sam si pýta že chce robiť "úlohy".Teraz má 3roky,učím ho čísla a farby.Zakladne už vie.Kupila som mu taký kalendár kde sú mesiace dní čísla a ročne obdobie.Sestra len krúti hlavou že čo toľko preháňam a kupujem malému blbosti.Ze kopa vyhodených peňazí to je a tie veci sa naučí v škole,na čo zbytočne ho s tým zaťažujem.Aj podľa vás to preháňam?

annm81
29. nov 2022

Samozrejme, že mu pri tom treba asistovať. Väčšina ľudí má deti preto, aby s nimi trávili čas a pomáhali im rozvíjať sa, nie?

@natalala Nepoznáš viac nálepkových knižiek v slovenčine - kľudne aj na iné aj na náročnejšie témy, ako je to "Ovocie a zelenina"? Teda, že nálepka sa má nalepiť na konkrétne správne miesto?

marca12
29. nov 2022

Sestra je leniva venovat sa detom,tak sa bude radsej smiat z matiek,ktorych bavi venovat sa detom. Nerobis nic zle. Je to len plus do zivota,bude sa mu lahsie uct,lahsie chapat,cibri si logiku,zrucnosti,rozmyslanie. Nevidim nic zle na rozvijani deti.

autor
29. nov 2022

@annm81 Poznám takých ľudí čo nechcú sa venovať deťom a najradšej im strčia do rúk mobil len aby mali pokoj.

natalala
29. nov 2022

@nykkushka tie prsteky som objednavala zo svojtka.sk, ale teraz pozeram ze maju tu za lepsiu cenu https://www.preskoly.sk/p/698776-odtlac-prsteky... alebo aj na stranke https://www.megaknihy.sk/naucne/3703454-odtlac-...
Tie hadanky o zvieratkach som kupila v predajni knihy pre kazdeho, mame ju v dome, tak tam sa stale mala chce ist a nieco tam vynurat :D online najdes napr tu https://www.preskoly.sk/p/484757-hadanky-o-zvie...
A tu zeleninku som objednavala z littlekingdom.sk (tam malej kupujem aj hracky) ale najdes to aj tu https://www.preskoly.sk/p/605982-samolepkova-kn...
Celkovo na tej stranke pre skoly.sk maju vselico dobre 🙂

shee11
29. nov 2022

Zla matka urcite nie si, ale nepáči sa mi, ako tu vykresľujes tvoju sestru, ako neschopnú matku, ktorá púšťa svojim detom telku lebo sa jej nechce čítať a hrat sa s nimi. To nie je celkom fer. Som si istá, ze aj ona je dobrá matka. Ty mas zatiaľ iba jedno dieťa, mas cas sa mu venovat. Nehodnoťme iné mamy, nevieme co prežívajú, aké maju problémy, ci su psych.ok, alebo vyhoreté, vystresované...Ani ty nevieš co ta caka v budúcnosti.

autor
29. nov 2022

@shee11 Nevykreslujem ju zle.Kazdy máme dobré aj zlé stránky.Ona robí iné veci činnosti čo robí s deťmi,čo zas ja nemám rada.Priklad chodiť s deťmi na ihrisko a do detských kútikov.To mňa vôbec nebavi

natalala
29. nov 2022

@annm81 este mame taketo, tie dve su podla nazvu v “anglictine” ale vacsinou v nich nie je ziaden text, tak to je asi jedno 🙂 tie nalepovacie mozajky su fajn, nam musi dietatko poskladat zo stvorcekov obrazok ako puzzle. Je ich naozaj nekonecno vela vselijakych ked otvoris napr stranku preskoly.sk alebo megaknihy.sk 🙂
Niektore su take, kde je predtlaceny jemnou farbou obrazok a dietatko sa snazi to presne trafit a niektore, ze mas iba scenu, napr les a dieta sa moze vysantit a byt kreativne (pri tom si rozpravame pribehy, kde ake zvieratko moze byvat, kt v lese/na savane/pod vodou) obidva druhy maju svoje vyhody 🙂

annm81
29. nov 2022

Tak také deti sú oberané o to, aby využili svoj potenciál, škoda. Inak ja mám staršieho - skoro 6 rokov a na jeho stole tróni 25 cm vysoká kopa pracovných zošitov, cez ktoré sa postupne prehrýza a ja nemám pocit, že preháňam... snažíme sa, aby naše deti mali všestranný optimálny rozvoj. Vieš, že nie jedna krajina má štátom podporovaný program, kde sa snažia dosiahnuť, aby každé dieťa "prečítalo" za prvých 5 rokov života aspoň 1 000 kníh?

natalala
29. nov 2022

@annm81 ja mam ale ani nie 3 rocnu, tak take zlozitejsie, co by sa pre tvojho maleho asi lepsie hodili este nemame 🙂

annm81
29. nov 2022

@natalala Tie mozajky poznám - máme jedny z Usborne (ja som obrovský fanúšik ich pracovných zošitov, ktorých sme mali doma snáď desiatky). Chcela by som ale niečo v slovenčine, kde si syn môže trénovať aj prácu so slovenským textom. Bohužiaľ je málo takých slovenských zošitov, kde je napísané "sem nalepte nálepku tekvice".

mimi3008
29. nov 2022

Treba deti rozvijat, starsi syn ma teraz 3 roky, tiez mi vraveli, ze prehanam, ked bol maly, ale podla mna mu to moje "prehananie" bolo len prospesne. V 13 mesiacoch vedel asi 10 farieb, v 15 mesiacoch ich vedel po anglicky, v 18 rozpraval zlozene vety, lebo sme vela citali, spievali a rozpravali, vie precitat celu abecedu velke tlacene pismena, sklada puzzle 100 ks sam, 180 ks s nasou malou pomocou, ovlada vela anglickych slov a aj par spanielskych slov a fraz. Nenutili sme ho nikdy do nicoho, chcel to sam, podporili sme ho. V com by mu to mohlo uskodit?

jesenzima
29. nov 2022

Keď ho to baví, je to ok. Moju dcéru moc takéto aktivity nebavia, ale snažím sa "učiť" ju za pochodu, napríklad čísla, na tie sa pýta napríklad vo výťahu, na značkách áut, písmená na billboardoch, vo výkladoch atď ...

basska_b
29. nov 2022

Podla mna je to super, ze sa mu venujes, citas mu a spolu robite ulohy. Ved ty ho nedrilujes ako cvicenu opicu, aby si si cosi dokazala, ale uplne prirodzene ho rozvijas a to je super. My to robime podobne. TV a Youtube nezapiname, lebo vidim, ze na to len bezducho civia a nic im to nedava. Prejde hodina a nic.... cas von oknom vyhodeny. Tieto zosity su super,najma ak sam chce. Ano, treba pri tom sediet, ale tak naco sme si robili deti, aby sme ich do kuta odlozili, ze neotravuj 😃

erinka90
29. nov 2022

My tiez cca od pol roka sme dcerke ukazovali knizky, obrazky, neskor citali, v 2 rokoch poznala farby, a cislice, neskor pismena. O 2 mesiace bude mat 3 roky, a vie dni v tyzdni vymenovat, Snehulienku naspamat, tvary rozlisuje, ked mala 2 roky tak planety rozlisovala. :D Stale sa pyta: "tu co pisu? ...takze kto sa vela pyta aj vela vie. A nenutime ju, niekedy by sme aj chceli troska pokoj, ale neda sa. Stale nieco. Teraz ma braceka o 2 roky mladsieho, tak uz zacala donho "hustit". :D

lacibo
29. nov 2022

Mas podla vsetkeho nadane dieta..vedies ho super..viem to z vlastnej skusenosti..dcera bola tie, takto " narocna" poskytla som jej maximalne vela podnetov..tablet a mobil.vobec nie u nas..teraz je prvacka v triede pre nadane deti..riad sa sebou a svojou intuiciou, na reci druhych nedbaj..

mon777
29. nov 2022

Náhodou podla mňa super 🤗😊 u nas sa učitelky v škôlke sťažujú, že deti nepoznajú ani len ovocie či rastie na strome alebo na kríku, nepoznajú základné kvety ako tulipán, púpava a ruža. Teraz v pondelok zapalovali v škôlke prvú adventnú sviečku a len naša malá z celej triedy vedela povedať čo robia, prečo, kolko sviečok kedy horí. A to nie sme veriaci. Vela sa pýta, veľa sa jej snažím vysvetliť. A keď neviem, hľadáme spolu na internete. A to hľadáme všetko možné od húseníc cez zvuk klokana až po vesmír a čierne diery😅 a to má len necelé 4 roky. O psíkoch a o tom, ako funguje útulok vie hádam viac ako dospelý človek, lebo ju to proste zaujíma, keďže sme si tento rok adoptovali sučku a ja nie som typ, čo povie "na to si ešte malá".
Takze za mňa topka. Radsej 1000 kníh a zošitov, ako 1 tablet 😉😉😉😉

alzbetka1783
29. nov 2022

Podľa mna ides skvelou cestou. Moja bude mať teraz 2 roky a tiez jej čítam. Ucime sa riekanky , uz vie aj o Mikulášovi,o žabke,o myške.kominarovi,a plno inych. Tie knizky hlavolamy sú super. Aj moja ľúbi kreslit, maľovať, magneticku tabuľku, tiez spolu varíme, a nie dať jej telefón....
Ideš super 👏👏👏👏

aurorastone2
29. nov 2022

Jasne ze to nie je nútenie, ak by si mu ukazovala aj "matku twrezu" a keď nebude mať záujem tak sa na to všetko vykašle ale jeho to baví to je mega super a len ho v tom podporuj, segra možno len žiarli ze jej deti nie sú také? 😁

tianna
29. nov 2022

Nie, nepreháňaš 🙂 nemá náhodou sestra tiež dieťa/deti? Lebo ak áno možno porovnáva so svojimi/i.. my máme deti 3, každé úplne iné. Najstarší syn je síce ZTP no okolo 2 rokov sme to ešte nevedeli. Starší dvaja v 2,5 roku vedeli cca 20 slov, ako mama, tata, baba atď. porozumenie u najstaršieho prakticky 0 bodov, u stredného celkom fajn no obmedzené. Čítať sa im absolútne nedalo, nemali záujem, trhali mi knižky z rúk. Keď som im dala farbičky pocmarali (najmä najstarší) akurát tak stenu. Najmladší drobec má 2r5m, prakticky plynule komunikuje, je pekne za stolom, odnesie po sebe tanier, vidlička, lyžička je uňho samozrejmosť (občas je vtipné keď upozorní stredného syna (8) aby používal tiež lyžicu a nejedol rukami 😄). Má ešte plienku, pri prebaľovani mu púšťam španielske a anglické rozprávky (nie, systematicky ho zatiaľ nemám vôbec v pláne jazyky učiť no jedna jeho obľúbená rozprávka je práve v týchto jazykoch 🙂), vie niektoré slová (farby) po španielsky a anglicky zopakuje čísla do 10. Sám si pýta aby som mu čítala, farbičky - teda výtvory z nich - vie že patria na papier od 1,5 roka. Je niekde úplne inde ako boli jeho bratia v jeho veku a čuduj sa svete ja mám samozrejme prístup rovnaký. Teda nedaj sa odradiť sestrou, no zároveň v tomto veku ho rozvíjaj jemne a len v tom čo ho naozaj zaujíma 🙂

katarka_tatarka
29. nov 2022

Nečitam ine komentáre, ja len že podľa mňa si dobrá maminka ❤️.
Naša Dorotka bude mať v januári tri a tiež vie na svoj vek toho veľmi veľa, farby, čísla, počítať, písmenká (hrávame sa hry povedz niečo na A...a podobne)a ešte veeeela iného, to len pár prikladov. Ja sa jej od malička snažím všetko tak prirodzene. Hádam od pol roka som komentovala napríklad farby, príklad aha aké krásne červené auto, žltý mesiačik....čísla a písmenká sa chce sama....je toho veľa.....úplne ťa chápem...a chápem, že každá mama je iná, venuje sa inak, sú pre ňu dôležitejsie iné veci.....hlavne je, aby bolo dieťatko šťastné, spokojné ❤️.
Aj ja počúvam od dedka stále, že co bude robiť v škole, škôlke....kamarátka ktorá pracuje s deťmi má syna a tá mi nedávno povedala, že to že malý vedel písmenká už v škôlke a vedel trocha čítať v piatich rokoch mu len pomohlo. Je prvák a s čítaním sa vôbec netrápi.
Takže kľud,si super maminka,najlepšia akú tvoj synček môže mať ❤️

elisebah91
29. nov 2022

Myslím že nepreháňas len sa mu venuješ....netreba hneď odsudzovať sestru, ja ju chápem , alebo si myslim že som na tom podobne ako sestra. Máme tri deti (6,3,1rok) tak sme chceli keďže máme s mužom 10rocny rozdiel medzi sebou. Ja mám rada všetky a všetkým sa chcem venovať ale nevenujem, neviem ako. Najstaršia by rada všetko ale príde mladšia a začne dačo vyatrajat, stredná by rada skladala puzzle ale mrnous je všade a všetko ničí (aj krásny poriadok) ok dá sa všetko vymyslieť a presunúť, ale treba im asistovať a ja nie som pedagogický typ, takže keby mám podmienky snáď by som to dala ale keď mam asistovať najstaršej s malým na rukách čo sa všade doťahuje a stredná dačo kričí na mňa...tak 🤷🤷🤷🤦😭 no nie takéto situácie nedávam..asi sa potrebujem len sama sebe dáko ospravedlniť alebo čo keď to tu tak rozpisujem 😅..ale nedávam im tablet(to nepoznajú) a rozprávky sem tam, nie je to vždy, napr dnes nepozerali nič, teraz mám čas a je aj ticho ale všetci už spia takže zase ziadne venovanie 😅 ja som fakt vďačná za škôlku lebo, veľa sa naučia, samozrejme aj ja ich naučím ale veľakrát neviem ani čo ich mám učiť(keďže som nepedagog, ale zdravotak tak môžme riešiť expiraciu liekov a ktorou ihlou sa čo pichá) ...fakt ženy potrebujem reset lebo materská demencia u mňa fičí v plnom prúde 🙊🙈..majte pekný čas 🤪

elenita
29. nov 2022

Tak moje starsie deti v 2 rokoch poznali farby, cisla aj pismenka...mali sme taku magneticku tabulu, velmi ich to zaujimalo, sami sa pytali...teraz 16-mesacna najmensia tiez zboznuje knizky a velmi radi si citame. Pokial dietatko chce a samo sa zaujima, je to super. Len netreba do nicoho nutit.

20erika07
29. nov 2022

Kedze ho to sameho bavi ,je to uplne super 🙂 myslim, ze sestra asi trochu podvedome ziarli ,ze co vsetko v tom veku tvoje dieta vie a chce vediet dalej ,a mozno sa citi aj zle, ked vie ,ze ona s detmi toto nerobila (mohla,nemohla,nevedela,chcela ale nebol cas a mrzi ju to) , ty v tom pokracuj ,je to tvoje dieta a mas v rukach jeho buducnost zatial ty 😊

buba12
29. nov 2022

Moja ešte ani nie trojročná, kreslí, lepí, strihá, počíta a to s ňou tieto veci ani nerobím ale má dvoch starších súrodencov a všetko chce robiť s nimi. Puzle tiež skladáme. Keby to nechcel tak ho neprinútiš môj najstarší to nemal rád. A čo sa školy týka veľa vecí očakávajú, že už budú vedieť pri zápise.

adrianap83
29. nov 2022

Ako nehnevaj sa, ale nechať sa vyviesť z rovnováhy od ženy, ktorá má názory tohoto typu. Aj keby to bola moja sestra. Nech si sestra prečíta zopár knih o deckom mozgu atď., deti môžu zatiaľ kukať na telku, času ma.
A si super maminka. Keď dieťa nechce, nedonútiš ho. Zjavne ho to baví, tak prečo mu nerobiť radosť.

sim_icek
29. nov 2022

Ja tiež zbožňujem kupovať a zabávať malého knižkami, zošitmi, nalepovaním atď a už sa teším keď sa budeme učiť čísla a farby a pod. Nie nepreháňaš. Preháňanie a hodné krútenia hlavou by to bolo vtedy, ak by sme tie deti do toho nútili nasilu a nie vtedy ak ich to baví a chcú to tiež ☝️

svetlonos
29. nov 2022

@dadka128
individualita a sikovnost je neziadana, rafsej nech vsetci funguju ako stado a rozum pouzivaju len v dovolenej miere! Bohuzial, system je nastaveny debilne.

palla12
29. nov 2022

Môj názor je, že sa mu venuješ a učíš ho. Ja mám 3 deti. 1. dieťa išlo do predškolského ročníka a vedel čítať. Nie 100% ale vedel si prečítať slová. 2. je teraz predškoláčikk, pozná písmena, prečíta krátke slová. Tiež ma všetci kritizovali. Už sú ticho. Proste sa mu venuješ. ♥️

aculy
29. nov 2022

Ja sa tiež dcére od malička veľmi veľa venujem. Od dvoch rokov kupujeme časopisy, veľa tvoríme, vymýšľam jej rôzne úlohy, hráme sa na školu. Teraz už ma 6 rokov (mala začiatkom novembra) a nevie sa dočkať, kedy pôjde do naozajstnej školy.

sono2
29. nov 2022

Tak, ja som z tých lenivých matiek, ja sa deťom nevenujem, pretože mám domácnosť, pracujem.
Muž chodí neskoro o ôsmej večer domov.
My sme ale veľa vonku. Musím ale povedať, že moje dve dcéry, keď zoberiem napríklad staršiu, vedela všetko toto čo píšeš v rovnakom veku, perfektne v 2,5 roku hovorila, sme v zahraničí a ako 5 ročná ovláda bez problémov cudzí jazyk, písmenká, baví ju matematika.
Mladšiu som nikdy nič naučila, len kukam, aké básničky sypú zo seba, pesničky. Proste to ide samé. Podľa mňa časť vecí deti prirodzene odkukajú, dcéra 5 ročná koľkokrát na nejakú situáciu nájde také riešenie, že len s mužom pozeráme. Učí sa z tabletu angličtinu a proste ju veľmi vediem k samostatnosti.