Prezentovali by ste pred niekým svoj úžasný pôrod?
Hovorili by ste pred druhou ženou o ktorej by ste vedeli, že mala veľmi ťažký porod, dieťa následne dlho na jiske, dlhodobé zdravotné problémy atd. Rozprávali by ste pred takouto ženou o tom, aký ste mali vy ten porod uzasny a dokonalý? Prirodzený okamžite hektolitre mlieka a že vás lekári a sestry vychvalovali, ako nič nepotrebujete?😅
Dá sa tvrdiť, že takýto človek nepobral moc empatie? Alebo si len domyslam?
No najdu sa take…. Moja kolegyna ked porodila mala cisarsky,maleho ozivovali,tak druha kolegyna jej zahlasila ,ze joooj ty bud ticho,ty nevies co je rodit ,ty si mala lazo plazo len vybrali. 🫣
Takýmto spôsobom určite nie. V takýchto prípadoch nezaškodí trocha viac empatie...
Mas pravdu. Nepobrala moc empatie. Niektori ludia su fakt otrasni.
Ano, rozpravala. Ale vhodnym sposobom, nie takym, aky popisujes. Vyjadrila by som jej sucit a povzbudila a ako priklad uviedla ten vlastny, ale normalne, nie kvetnato.
Tak moja kamoska prišla o 2 deti pri pôrode, ja som mala porod suprový, aj sme sa o tom rozpravali, no vhodným jednoduchým sposobom, určite treba byť empatický a súcitný
Nie takýmto štylom, ale ak je tema porod, tak ti ma ta druha klamat, aky mala hrozny porod aj ked ho mala pekny, lebo ty si to šťastie nemala?
Ja som mala síce dieťa našťastie v poriadku, aj keď tam bol stres zo začiatku a akútna sekcia, a kamoška mi povedala iba vetu: jooooj, tak takto je to ľahké, ty si vlastne ani nerodila, a v Tom mixe hormónov a vyčerpania ma to dalo riadne dole a neuveriteľne, ako to dokázalo spustiť výčitky a pocity menejcennosti.
Mala som ťažký pôrod a dieťa po ňom na JIS, ja sama som skončila na JIS a dlho sa spamätávala. Napriek tomu rada počujem, keď mi niektorá kamoška povie, že mala dobrý a pekný pôrod. Mne to naopak dáva nádej, že naozaj určite môže byť pôrod aj pekný a dobrý a teším sa, že ho takto pekne mohli prežiť a že nemuseli riešiť to, čo ja. Takže mne osobne to napríklad vôbec nevadí.
Na druhej strane už mám odstup 3 rokov, takže asi aj psychika je viac-menej zahojena.... Neviem, ako by som to brala mesiac po pôrode ... Ale zas nespomínam si, že by mi nejaká taká myšlienka vybehla, že mi vadí, že niekto mal dobrý pôrod. Skôr mi bolo ľúto toho môjho.
Mne by to nevadilo. Veď je to super, dobré udalosti sú vzácne, treba si ich vážiť a tešiť sa z nich. To vážne sú šťastní ľudia považovaní za sebeckých a neempatických, len preto, že sa tešia z dobrých vecí vo svojom živote? Ber to tak, že sa teší a teš sa s ňou, určite ti to nepovedala preto, aby ťa zranila, alebo sa tým pred tebou vychvaľovala.
Ak by to nebolo dva dni potom, tak mi to kľudne môže hovoriť. Pôrod je pre mňa vec nad ktorou nemeditujem desaťrocia. Ci teraz nikto kto mal nejakú zlu skúsenosť nedokáže zniesť dobrú skúsenosť iného človeka? Nerozumiem.
Záleží na tej žene.
Poznám baby, čo sa vôbec nechcú baviť o "šťastných" pôrodoch kvôli ich traume, ale aj také, čo to práveže vyhľadávajú, lebo sa jednak z tých ľudí tešia a jednak dúfajú, že aj ich ďalší bude lepší.
To máš ako s potratom alebo snažením sa o bábo. Niektorú to trápi, nechce o tom nič počuť, a iná sa teší z každého ocikaného testu a bábätká, lebo sama nevie mať.
Všetko záleží do ženy a jej nastavenia, psychiky.
Tema pôrod ma nezaujíma, nerozprávam o svojim a nepotrebujem počuť o pôrodoch iných žien. Takže nie, nerozprávala by som.
Nejako to neprezivam. Keď som mala pôrod bez komplikácií, tak to poviem. Keď bol ťažký, tiež to poviem. Osobne svoje pôrody vždy zhrniem do pár viet, ak to niekto chce pocut, a bodka. Aj tak pre mňa všetko začalo až po pôrode. A v podstate neriešim, kto mal aký pôrod. Napr moja švagriná robí drámu zo všetkého, známa na pôrodnici mi povedala, že takú bábovku tam snáď ani nemali. Ona svoje pôrody aj tehotenstva popisuje ako koniec sveta. Takže niekedy tie ženy, teda aspoň niektore, musíš brat s rezervou...
ja som nemala ľahký pôrod, ale mne osobne by to nijak nevadilo ak by mala potrebu sa pochváliť 🙂 mňa to nijak nepoznačilo, takže ...
Tak ja som mala 3 veľmi dobre pôrody. A áno, mám kamošky aj v rodine, ktoré to mali ťažké. Akútne sekcie, takmer vykrvácanie, raz šlo o život aj mamine aj bábu, jedna kamoška celé tehotenstvo mala zle, predčasný pôrod, malá bola v nemocnici cez 3 mesiace. Jasné, že keď baby porodili, tak som tam neospevovala svoje pôrody. Ale zas keď bola téma, tak čo som mala povedať? Alebo keď ja som tretíkrát rodila, tak som kamoške s naozaj komplikovaným pôrodom a tehu normálne povedala ako bolo. Ale tam bol rozstup už asi aj 5 rokov. Nemyslím si, že by ju to vzalo alebo ja som bola neempatická. Proste, záleží od kontextu.
Mala som tazky porod a nemam problem s tym, ak mi niekto iny rozprava, ze to mal jednoduche 🙂 vsetko v zivote ma mozno niekto iny jednoduchsie, jasne treba byt obcas empaticky, na druhej strane by sme asi nemali vela tem na rozhovor, ak by sme len korektne temy, ktore sa nikoho nemozu dotknut riesili, skor to znie akoby ta osoba s tazkym porodom ten porod a traumu stale nespracovala
Moj prvy porod bol tazky a nevadilo mi, ked mi niekto rozpraval o tom, aky mal on uzasny porod. Len som to, popravde, nedokazala pochopit, ze sa to fakt da, ze porod moze byt uzasnym zazitkom. Myslela som si, ze tie baby prehanaju, alebo su to take lesany, co rodia len pocas splnu, do vane a okolo nich pobehuju lesni skriatkovia... ved porod boli, nemoze to byt pekny zazitok. Az som porodila druhe dieta a pochopila som, ze porod moze byt naozaj uzasnym zazitkom.
Ak sa zena nedokaze vyrovnat s tazkym porodom a prekaza jej, ak niekto opisuje svoj porod ako suprovy, tak by mala vyhladat psychologa, lebo ocividne ma traumu (za predpokladu, ze nie je kratko po porode - tam by sa este dalo pochopit, ze ten zazitok je prilis cerstvy, telo ubolene a hormony pracuju).
A ja napríklad vôbec nechápem načo komu opisovať pôrod. Tý, ktorých sa to týkalo tam boli a ostatných je do toho prdlajz!
Keď sa bavíme so ženami o pôrodoch, tak poviem aké som mala - jeden horor na Slovensku, doteraz trauma a jeden dobrý o 10 rokov neskôr. Nemám potrebu ani prikrášľovať ani sa tvariť že to bolo horšie ako bolo. Verim ženám, ak mali zlý pôrod, alebo poporodne problémy , či dieťa malo nejaké problémy, ale nebudem ani klamať, ani mlčať len preto, že mojim deťom nešlo o život.
Kto chce počuť len horšie skúsenosti mal by to povedať hneď na začiatku. Ja som sa našťastie s takymi ženami nestretla a to mam kamošky ktoré potratili vo vyšších štádiách, jednej išlo jej aj dieťaťu o život a jednej dieťa hneď po pôrode brali helikopterov na operáciu do iného mesta. Ani si nechcem predstaviť, čo museli zažívať, ale ani jedna ma nenazvala neempatickou trubou zatože som bola po pôrode hneď fit a dojčila som obe deti.
Odporúčam všetkým super precitlivelým nezačinať a nezučastňovať sa tém, ktoré ich vedia nasrať, alebo vopred upozorniť, že kto zažil prirodzeny pôrod a nešlo mu pri ňom o život a ich dieťa nestrávilo mesiac na JISke a dokonca svoje dieťa dojčilo nevyjadrovať sa k téme 🤦♀️
Urcite by som to nehovorila.
Iba ak by sa ma na to spytala, ze ako to bolo u mna.
V prípade, že by túžila po ďalším dieťati a z dôvodu predchádzajúcej skúsenosti by mala strach, tak áno, hovorila. Vhodným a povzbudzujúcim spôsobom
Záleží ako je tá druhá strana nastavená 🙂 ja som mala ťažký preťažký pôrod ,zachránili nás v hodine dvanástej....ale keď mi niekto rozpráva o svojom ideálnom pôrode,tak sa z toho teším a som rada,že nemusela dotyčná tak trpieť ako ja a že dieťatko je zdravé.
Ja som mala problémy pri pôrode, urgentný cisársky, dieťa aj ja na JIS-ke, doktor sa vyjadril, že nás zobrali hrobárovi z lopaty, dojčenie nešlo... A brala by som úplne v pohode, ak by mi niekto rozprával, že mal super pôrod, žiadne problémy, ani pri dojčení. Nevidím dôvod, aby som to nejako zle prežívala, aj ja, aj syn, sme chvála Bohu v poriadku.
Nie nehovorila. Naco aby si sa pochvalila ze ta lekari chvalili?? Trochu detinske nie.
Mne nevadí ak iná žena povie že mala super pôrod. Veď ak mala v pohode, tak mala. Ticho závidím, ale doprajem. Čo mi vadilo bolo, keď ma niekto začal presviedčať, že veď ten môj nemohol byt taký strašný.
No zalezi od okolnosti. Ak je to moja kamoska, ktora sa ma uprimne opyta, tak ano. Preco nie? Vedela by som o tom co sa stalo jej, ale neznamena to, ze uz cely zivot musim chodit po spickach a nepovedat pravdu z niecoho co sa tesim ak ma ona sama zaujem o moj zazitok. Moja kamoska mala taky porod a dieta na jis dlho. Ja som mala traumu inde a velku. Tiez som sa zaujimala o jej situaciu, ktora dopadla uzasne a naozaj ma to zaujimalo a tesila som sa, ze ona to ma inak. Zaroven - ak by to nebol pre mna dobry rozhovor, tak by som to povedala. A hlavne sa zamerala na seba a skusit sa najst cestu ako sa vyrovnam so svojou skusenostou❤️🙏🏼
@lonely66 je tazke uverit, ze niekto moze mat z porodu aj pozitivne emocie? Bola bolest? Bola. Ale neznamena to, ze nemozem mat z porodu napriek bolesti pekny zazitok. To ako keby ja sudim, ze ako moze mat niekto z porodu traumu? Ved priviedol na svet dieta? Za mna hrozne zmyslanie. Nie, nie som roztiahnuta. Toto je tiez hrozne
Jasne prečo nie. Ak nie je hysterka, tak nebude brať negatívne

Nie, ja by som nehovorila
Sama som skoro zomrela takze by mi to len pripomenulo co mam za sebou