icon

Rozhodli ste sa nemať viac detí kvôli náročnej povahe prvého dieťatka?

10. apr 2025

Ahojte, je tu niekto, kto sa rozhodol, že viac detí mať radšej nechce, kvolu tomu, že to prvé nezvláda? Aj keď ste predtým snívali o trošku väčšej rodine (myslím tým 2-3 deti)? Mám dvojročného syna, veľmi ho ľúbime, je neskutočne zlatý a spoločenský, robí nám často radosť, ale je to typ naozaj “intenzívneho” dieťaťa. Je neposedný, neustále v pohybe, reálne nie je 5 minut kedy by bol v kľude, tiež je výrazne kontaktný, čo znamená, že si vyžaduje neustálu prítomnosť, pri hraní, pri zaspávaní, stále. Okrem toho je veľmi citlivý, keď má nejaký diskomfort alebo sa mu niečo nepáči, neskutočne zúri. Dáva nám veľmi. veľmi zabrať, a to už od bábätka. Doslova keď si spomeniem na prvé mesiace, tak sa roztrasiem. Teraz je to trocha lepšie, ale stále to nezvládam. Možno je to tým, že tiež som citlivejšej povahy, ale určite je to aj náročnou povahou syna, čo mi potvdrzujú aj ľudia z rodiny a kamaráti, keď s ním trávia čas alebo ho strážia, po hodine už majú dosť.. Preto sme sa s manželom bavili o tom, že ďalšie dieťa už nie… ťažko sa s tým viem zmieriť :( realne viem že by sme to nedali, na druhej strane je to zvlastny pocit, nechciet mat viac deti kvoli prvemu..

katuskamala1
11. apr 2025

Je to na vas... pytala si sa nazor, vacsina ako vidis mame opacny. Ja by som ti vsak chcelanporadit s tym prvym : dieta v rodicovi ma mat v prvom rade respekt, to vsak nevylucuje, ze laska a istota maju ist nedajboze nabok. Ale ten respekt je zakladom vychovy. Nemoze ti dieta skakat po hlave. Musis niektore veci len zavelit (ano zavelit,bez vysvetlovania) a ono ak neposluchne tak pohrozit trestom ak i tak neposluvhne tak ten trest udelit a aj ho dodrzat!!! Nie,ze na druhy den uz je zlaticko tak ty mu napr tu sladkost co si mu zakazala das.. A toto vela rodicov nevie - dodrzat trest no a dieta samozrejme skace po hlave lebo nema ziaden respekt. Skus sa zamysliet ,ci to tak je i u vas... ci to,co ty sama povies i ty sama dodrzis alebo sa mu podvolis...

basulaak
11. apr 2025

Chcela som 2-3…mam 1 a viac nechcem prave kvoli tej jeho narocnej povahe. Je to uzasny chlapec, k malym babatkam a malickym detom sa sprava krasne pomaha im, poda hracku, pomojka. Ale nie. Je to extremne temperamentne dieta ktore ked si postavi hlavu amen tma. Vekom sa to lepsi ale staci mi to zazit raz. 🤭

michaela175
11. apr 2025

ahoj, ak chceš napíš mi.

beronsche
11. apr 2025

@katuskamala1 nesuhlafim, že prvoradý je respekt..
dieťa potrebuje jasne stanovene hranice, bezpodmienečne prijatie a lásku. Toto sú rovnocenné faktory. Ak toto ma, vyrastá v bezpečnom prostredí, potom aj ten rešpekt automaticky je.
Rešpekt na základe trestov je o ničom. To je direktivna výchova, ktorá má plno negatív.

katulienocka999
11. apr 2025

Pri prvom sme si veru povedali nikdy viac a nakoniec mame aj druhé,ktoré je úplný opak ale aj keď sme nevedeli aké bude tak me to rozhodnutie nelutovali a neľutujem 🙂 ináč je našťastie úplný opak 🤣

mmoni89
11. apr 2025

Z môjho pohľadu trocha sebecké.Aj my sme mali prvého veľmi náročné, od narodenia som sa nevyspala a keď mal 20mesiacov narodil sa.mu brat a áno nehovorím ze to nebolo náročné, ale neviem si predstaviť ze by nemali jeden druhého..potom sa stretávam s rodičmi ktorý majú jedno dieťa a sa sťažujú ze aké je to náročné stále sa venovať dieťaťu..jasne keď sa nudí sám.Mame 3chalanov a nemenila by som.

beronsche
11. apr 2025

@mmoni89 prečo sebecké?

mmoni89
11. apr 2025

@beronsche píšem že je to môj pohľad, ale príde mi to tak pretože neverím tomu ze je dieťa ktoré by nechcelo súrodenca.My sme 4sestry a neviem si predstaviť ze by som bola jedinacik. Pretože odpoveď nezvládam-všetko sa dá zvládnuť, nemusí to byť hneď, nemusí to byť najlepšie ale verím ze každý sa s tým dokáže popasovať.Nemusi to každý takto cítiť to chápem, možno niekto kto bol jedinacik to vníma inak

deedol
11. apr 2025

@mmoni89 ja praveze poznam vela ludi, ktori nikdy nechceli surodenca... ja som chcela sestru (aj jednu mam), ale moj syn napr. nechce (jasne, mozeme polemizovat, ci chape, co hovori). ale poznam aj dospelych, ktori nikdy nemali taku tuzbu. podla mna nie je dobre takto zovseobecnovat, ze "neveris, ze je dieta, ktore by nechcelo surodenca..."

terry658
11. apr 2025

Daj tomu čas. To, že to tak necítite teraz neznamená, že to tak nebudete cítiť o tri roky.
Aj malý trochu vyrastie a bude menej intenzívny.
U nás v rodine ti môžem povedať, že najlepšie čo môžeš dieťaťu dať je aspoň dvaja súrodenci. Je to prosto skvelý dar mať niekoho iného okrem rodiča. Aj keď niektorí napíšu, že súrodenci sa nemusia mať radi a sadnúť si ale zatiaľ som to v okolí nevidela. Prosto súrodenec je súrodenec a ľúbia sa takým iným spôsobom ako máš rád napr.kamarata.

mmoni89
11. apr 2025

@deedol jasne ved píšem ze je to môj pohľad, ja zas nepoznám nikoho kto je jedinacik a nezavidel mi súrodencov,ale teda beriem ze je to individuálne 😊

beronsche
11. apr 2025

@mmoni89 mňa to len zaujalo, preto som sa pýtala...
Ono, su aj súrodenci, ktorí sa nevedia zniesť, tak tí by s tebou nesúhlasili..
Ale chápem, čo si tým chcela povedať.

A neviem, či všetko sa dá zvládnuť, pri zachovaní kvality zivota... Teraz nemyslím autorkinu situáciu.
Napr. mat dieťa s ťažkou diagnózou, myslím si, že by som ďalšie nemala. Ale samozrejme, len teoretizujem..

kvietok1233
11. apr 2025

@beronsche pretože ak sa neobetujes pre dieťa tak si proste sebec...kašľať na seba , na svoje zdravie a psychickú pohodu hlavne že dieťatko sa bude mať s kým hrať a nebude sa mu treba toľko venovať 🤣 asi takto to chapu ostatné super matky ktoré nevedia čo je to mať extrémne náročné dieta.

daja07
11. apr 2025

Autorka, tvoj opis je velmi strucny a realne nevieme ake tvoje dieta je. Vyzera to vsak na uplne normalne aktivne dieta. Je to vase jedine dieta, tak chce pozornost. Ak je to aj jedine take male dieta v rodine, tak chce pozornost vsetkych a vsetci sa mu venuju. A ze ti povedia, ze je narocne, ked ho chvilu strazili je tiez ok. Moje deti v takom malom veku strazili raz svagrovcia venovali sa mu vkuse asi 2 ci 3 hodky, ale boli na to pripraveni a venovali sa len jemu. Moji rodicia alebo svokra, ked boli moje deti take male, tak ich strazili chvilku, kym som sla na wc alebo navarila ci nieco spravila a mali dost. Lebo standardne sa aktivne dieta v tomto veku chce hybat. Stari rodicia chcu sediet na gauci a pol dna sa pozerat ako sa samo pekne hraje. Takych deti je ozaj minimum. Opakujem, je to tvoje prve dieta a nemas tusenia ake bude druhe a ako by to zmenilo to tvoje terajsie dieta. Ja som si pri druhom uvedomila kopu veci, ktore by mi ulahcili zivot pri prvom. Ale tak pri prvom sme zistovali aky je svet s dietatom. Malo spalo cez den, tazko sa uspavalo kedykolvek, neznasalo cestovanie, stale chcelo byt so mnou. Ma 8, zvladlo v prvom rocniku skolu v prirpde na tyzden bez nas, doteraz je to ale velmi citlive dieta, prejavuje svoje emocie, je kamaratsky a chce stale pomahat. Ak si budes hovorit ake je to hrozne, tak to hrozne aj bude, je to o tvojom nastaveni.

samik88
11. apr 2025

Tak ja som jedináčik a vždy mi chýbal súrodenec ,aj teraz v dospelosti. Preto som chcela viac detí. Ale veru stačia mi dve ,je to náročné. Pevne verím,že budú mať dobrý vzťah v budúcnosti a budú si pomáhať.
Autorka tvoje dieťa má len dva roky ,postupne bude samostatnejšie a bude to ľahšie. Určite to ešte prehodnotíte keď bude starší.

777januska777
11. apr 2025

Trosku ina situacia, ale u nas, keď začali problémy s druhým, tak tretie už bolo na svete a teda občas som si povedala, ze co som nerozmýšľala viac, prečo som chcela tretie. Ale dnes keď sú väčší, tak vidím, že to, ze mame 3 je to najlepšie čo som 2. mohla dat (prvý nebol taký narocny). Psychicky a aj celkovo mu tretí súrodenec veľmi pomohol. Štvrte, ale nechem, nie kvôli deťom a kvôli ich vztahu, ale kvôli sebe a tomu aké boli pre mňa tehotenstva vyčerpávajúce. Takže ak dieťa nechceš, nech je to iba kvôli vám a kvoli vašim problémom nie kvôli povahe dieťaťa, lebo práveže ten súrodenec dokáže veľmi pomôcť.

mirka0677
11. apr 2025

Už niekoľkokrát som tu čítala diskusie, že máme 2-3 deti, sme unavení. nezvládame ich, už prvé bolo neskutočne náročné.. A odpovede boli často, že prečo ste si robili druhé dieťa, keď ste nezvládali ani to jedno.
Ja sama v okolí poznám ozaj náročné deti, často jedináčkov, kde sa ani nedivím, že nemajú súrodencov. A potom som videla aj strhané mamičky, kde stašie na ihrisku bolo nezvládnuteľné a to mladšie som normálne ľutovala, ako ho "zanedbávajú", lebo sa musia venovať stále tomu staršiemu.
Podľa mňa až keď vykúšate, zistíte, či ste spravili dobre 🙂

nikushka8
11. apr 2025

Podla popisu sa jedna o normalne 2rocne dieta skusajuce hranice, je normalne,ze je vsade,vsetko chce skusit a ano je to obdobie na slucku. Ak sa necitite na dalsie dieta,je to na vas. Mame takych kamosov, druhe zavrhli,ze by to nezvladali. No maly uz bude mat 6 a uz dlho sa ukazuje ako strasne mu chyba partak. Ani na chvilu si od neho neoddychnu, tym ze je sam, vyzaduje nonstop interakciu. Nezavrie sa do izby so surodencom,kde sa hra so surodencom ako ine deti. Ano, mat 2 deti je tiez narocne, tiez nedavam,ked sa naťahujú a dohaduju, no vacsinou o nich ani poriadne neviem. Ono aj tym dotahovanim sa ucia empatii, deleniu a ze nie su stredobodom pozornosti.

mmoni89
Autor odpoveď zmazal
mmoni89
11. apr 2025

@beronsche tak zasa hovorím o normalne zdravom dieťati.To zas klobúk dolu pred rodičmi ktoré majú choré dieťatko a potrebuje špeciálnu starostlivosť.ale áno samozrejme ťažko sa takto súdi situácia niekoho druhého.Ja som len odpovedala na otázku autorky ,ako som to cítila ja a vnímala ale netvrdím ze tak to ma byt .

mmoni89
11. apr 2025

@kvietok1233 nemusíš byť vztahovacna .Autorka sa pýtala tak som dala odpoveď ako to vnímam ja.Nehovorim ze to je jedinú správny pohľad.Niesom.super matka.A viem čo to je mať náročné dieťa.Ale nevnímam môj život ako obeť pre deti

cafelatte
11. apr 2025

Autorka možeš tomu nechať čas, 2 roky je ešte málo, uvidíš ked bude mať 4 a áno je pravda že každé dieťa je iné....mne prídu divní rodičia, ktorí sa pýtaju svojho dieťaťa či chce mať súrodenca, nechávajú rozhodovať dieťa, či budú mať druhé alebo nie..

smilingwoman
12. apr 2025

Áno aj ja to tak mam. Je úžasný, najviac ho ľúbim,ale strašne kontaktny, od mala malo spi, a neobsedi...Moje dieta je aj casto chore, su aj cele mesiace kedy nejde do skolky. Do toho pokryt pracu stale. A ziadne babky ,pestunky. Samozrejme aj muz sa stara.K tomu som mala problémové tehotenstvo. A momentálne opäť riešim zdravotný problém. V kútiku duše aj ja túžim po druhom.babatku. no neviem ci na to bude vhodná doba. A ak náhodou bude , či už nebudem moc stará. No nezavrhujem tu myšlienku 🙂

rhodesian
12. apr 2025

Ja som mala prvého syna zlatíčko. Dcéra mi to dala "zožrať" aj za 10 detí, má 3 roky, vôbec nespí (tým myslím naozaj vobec, riešime u neurologa poruchu spánku.) Jej potreba spánku sa počas 24h pohybuje v rozmedzí 2-4h, na etapy. Zdriemne si v noci 30 minút a hotovo, je vyspatá, fungujeme ďalej. Často idem 48h+ bez spánku, padám na hubu, vychudnutá som na kosť, domácnosť v strasnom stave, vzťah rozpadnutý. Ona je dôvodom pre ktorý som sa v relatívne mladom veku rozhodla podstúpiť sterilizáciu. Keby bola ona prvé dieta, nikdy, naozaj nikdy v živote by som nemala ďalšie. Čo je najhoršie, je na mna naviazaná tak, že ju nemôžem nechať vobec s nikým, nikdy ju žiadna babka-dedko neprišli kocikovat, keď mi príde niektora z kamošiek na kavu, som im vďačná za to že dokážu vydržať jej plač aspon kym sa osprchujem a takto mi pomôžu. Do práce sa vrátiť nemozem, ona nemôže ist do skolky, čakáme či nám schvália predĺžený rodičovský. Jedným slovom je to šialenstvo.

A ani jedným mihnutím oka neľutujem svoje rozhodnutie už nikdy nemať žiadne ďalšie dieťa.

terimon
12. apr 2025

Áno, dcéra bola a stale aj je veľmi, veľmi náročné dieťa a to ma už 7 rokov a je prvačka. Manžel robí v zahraničí,3 týždne preč, 10 dní doma.Mam pocit,ze som na ňu len sama,od rodiny žiadna pomoc. Ako nastupila do škôlky,je nonstop 10 mesiacov v roku chorá. K tomu tiež,precitlivena, za všetko plač. Manžel na mňa tlačil,ze chce ďalšie dieťa,ale rozhodla som sa,ze nie a nazor nezmenim,(mam 35 rokov).
Sama mam 2 sestry a je mi ľúto,ze nebude mat surodenca,ale nedala by som to.

lili205
12. apr 2025

Zaujímavé, koľko žien ta tu zhejtovalo, pripadne si dovolilo tvrdiť ze je to sebecké zmýšľanie...alebo že máš vyskúšať a možno mu súrodenec pomôže....a co keď nie? Co potom? Príde ti tu niektorá z týchto žien deti postrazit, aby si mala aspoň chvíľu kľud?, keď to nebudes zvládať??? Príde ti niekto s detmi pomôcť?? Nie nepríde....takže takýmto ženám sa ľahko radi, a tobôž keď jednoducho také temperamentne, tvrdohlave alebo uplakane dieta nemali 🤦‍♀️ ja som mala prvú dcéru totálne uplakanu, 90% svojho prvého roka preplakala, spánok bol katastrofálny, proste bolo to ťažké obdobie a koľko krát som sa len pozerala z okna s placucim dieťaťom v náručí, zatiaľ čo iné mamicky kocikovali vonku a ja odtiaľ práve prišla z 15min. prechádzky s totálne uvrieskanym babom...proste dcéra bola strašne dráždivé babatko ....cestovanie bol horor, vo vajíčku rucala, v kočíku tiež, nosic tiež nič moc...proste to trebalo len prežiť a potom sa to zlepšovalo (ale na druhej strane nemala žiadne obdobie vzdoru, v 2r sa v priebehu týždňa hravo odplienkovala, nástup do škôlky bez plaču....proste takéto míľniky úplne super zvládla...len ako babo to bola katastrofa 🤣) ...no a tým som chcela povedať, že tiež sme druhe dieťa neplanovali....a potom zrazu bum, ked mala dcéra 6r, narodil sa jej brat ..neplanovane 🙈 syn má momentálne 1,5r, tiež je to živé babatko, spanky ma tiež na figu ...ale aspoň nebol taký uplakany 😀 a 6r vekový rozdielnje úplne super, dcéra je už moja partička, rozumná, no pritom sa s nim vie super vyblázniť....takže ja by som v tvojom prípade momentálne dieťa neplanovala, ked sa na to necítite...uvidíš ako bude syn starší, možno si o par rokov povieš, že teraz je ten správny čas a pôjdete do toho ...kým som nemala deti, chcela som matv2 s rozdielom 3r maximálne...potom ma preplieskala realita 😀 a nakoniec som aj rada, že to je tak ako to je ...takže za mňa vekový rozdiel idealne 4 a viac rokov 😁

7lenka11
12. apr 2025

@lili205 ale ved každý napísal len svoj pohľad a svoju skúsenosť.. to každý ma autorku poľutovať a napísať, aby do druhého nešla? Na to diskusiu ani nemusí zakladať. Veď je to diskusia, nech každý radi podľa svojej skúsenosti 🙈🙈 ja už nechápem niektoré reakcie tu na MK.. mam pocit, že každý sa sem chodí len uistovat vo svojom názore a čaká, že každý mu dá za pravdu v tom, čo prežíva.. a predstav si, moja prvá je extrémne náročná, poznačená ťažkým pôrodom, už ma viac ako dva roky a stále veľa plače, vrieska, je na mne zavesená.. a vies čo? Po 16 mesiacoch prišla druha dcera, ktorá nám uplne zmenila vnímanie, myslenie a doslova nás vyliečila z niektorých veci.. a žiadna katastrofa sa nedeje, nikto sa u nás v rodine neruca z dvoch malých deti.. je u nás živo, veselo a občas aj ťažko.. a čo? Veď tie deti nebudú navždy ukričané bábätka. A ja osobne by som nikdy nešla do vekového rozdielu 3 roky a viac. Mam vo svojom okoli tri také mamičky a s každým dieťaťom žijú uplne diametrálne odlišný svet.. babatko + škôlkar/skolak tiež nie je v každej rodine ideálna kombinácia.. proste ani na toto neexistuje univerzálny návod

lili205
12. apr 2025

@7lenka11 ved jasne, rozumiem co si tým chcela povedať, ale stále si myslím, že napísať hneď že je sebecká mi príde cez čiaru....autorka sama nie je stotožnena so svojím rozhodnutím, a napísať jej niečo takéto len tak zmosta doprosta mi príde cez ....proste nikto autorke nezaručí, že to druhe dieťa bude kľudnejsie, alebo ze sa zrazu ukludni syn...a keď sa na to teraz neciti, tak nech radšej počká a uvidí časom...ved o rok sa na to môže pozerať už úplne inak...a nie ísť do druhého len preto, lebo sak tak sa to robí, dieťa nemá ostať jedináčik a pod....jednoducho jej neistota a pocity sú úplne v poriadku...

biela_sova
12. apr 2025

Ahoj, robím roky rokúce, cez desaťročie, rodinnú a vzťahovú poradkyňa. Ak cítiš, že jedno dieťatko stačí, a ste s tým uzrozumení obaja, urob tak, ako Ti intuícia hovorí. Poznám rodiny, ktoré ostali pri čísle 1 a pochvaľujú si. Sú rodiny, ktoré cítili, ze 1 dieťa stačí, no podľahli tlaku okolia a ľutujú. Nie je ich málo. Druhé je ešte náročnejšie alebo rovnako náročné ako prvé. Sú rodín, kde druhé dieťa je citujem "ako za odmenu". A sú rodín, kde druhé je ako za odmenu, pokojne, no strada, pretože u prvého sa potvrdila diagnóza. A rodičia majú odvedenú pozornosť stále na prvého, náročného na čas a usmerňovanie.
Zahraniční klienti často volia jedno dieťa kvôli socio-ekonomickej situácii. Kvôli tomu, že sociálna politika a politika zamestnanosti garantuje po držanie pracovného miesta žene na materskej iba pár mesiacov. Alebo, kvôli rovnakému doovu, ženy rodia neskôr a aj pri boli mat dve deti stihnú iba jedno. Aj to často cez IVF.
Každopádne, aj jednodetný rodič je plnohodnotný rodič. V našich zemepisných šírkach sa ešte "patrí" mat aspoň dve, ideálne ešte aj párik 😊🤭
Heslom, jedno je málo a tri je priveľa.

Urobte si po svojom, zakryte sa takou perinou, na akú máte. Keď si trúfate na jedno, smelo do toho.
Na SR už ale tiež prevládajú rodiny s jedným a dvomi deťmi. Kde jednodentné sú na vzostupe.

Chcem Ta aj potešiť. Kombinácia Tvojej hypersenzitivity (ak správne chápem z kontextu) a jeho náročnosti môže aj dobre vypáliť. Ak badáš aj intelektualne nadanie, o pár rokov sa to zlomí a stane sa z neho parťák, schopný viesť rozhovory s dospelými, a odbremení Ťa. Ak tiež správne dedukujem.
Každý, nech si vytvorí SVOJU rodinu snov🩷

michaela175
12. apr 2025

@biela_sova ahoj, nie som autorka, ale ďakujem za Tvoje slová, velmi pekne a múdro si to napísala! 🙏❤️