icon

Rozhodli ste sa nemať viac detí kvôli náročnej povahe prvého dieťatka?

10. apr 2025

Ahojte, je tu niekto, kto sa rozhodol, že viac detí mať radšej nechce, kvolu tomu, že to prvé nezvláda? Aj keď ste predtým snívali o trošku väčšej rodine (myslím tým 2-3 deti)? Mám dvojročného syna, veľmi ho ľúbime, je neskutočne zlatý a spoločenský, robí nám často radosť, ale je to typ naozaj “intenzívneho” dieťaťa. Je neposedný, neustále v pohybe, reálne nie je 5 minut kedy by bol v kľude, tiež je výrazne kontaktný, čo znamená, že si vyžaduje neustálu prítomnosť, pri hraní, pri zaspávaní, stále. Okrem toho je veľmi citlivý, keď má nejaký diskomfort alebo sa mu niečo nepáči, neskutočne zúri. Dáva nám veľmi. veľmi zabrať, a to už od bábätka. Doslova keď si spomeniem na prvé mesiace, tak sa roztrasiem. Teraz je to trocha lepšie, ale stále to nezvládam. Možno je to tým, že tiež som citlivejšej povahy, ale určite je to aj náročnou povahou syna, čo mi potvdrzujú aj ľudia z rodiny a kamaráti, keď s ním trávia čas alebo ho strážia, po hodine už majú dosť.. Preto sme sa s manželom bavili o tom, že ďalšie dieťa už nie… ťažko sa s tým viem zmieriť :( realne viem že by sme to nedali, na druhej strane je to zvlastny pocit, nechciet mat viac deti kvoli prvemu..

Strana
z3
lucia147852
10. apr 2025

A teraz budeš synovi celý život behať okolo zadku? Ak ho nezvládate, treba sa poradiť so psychológom. Treba mládencovi nastaviť hranice. A nie, ak by som chcela viac deti, nikdy by som sa kvoli prvému tejto myšlienky nevzdala.

maminkadeticiek
10. apr 2025

Zvlastne uvazovanie.Som presvedcena ze 2.dieta by bolo uplne inej povahy.Kto ma 2 deti ako cez kopirak nech sa prihlasi...Myslim,ze takejto povahe by pomohol do zivota prave surodenec,namiesto koncentrovania pozornosti vyhradne nanho.Ale kazdy ma pravo sa rozhodnut kolko chce deti.

sweet20
10. apr 2025

Nech sa na mna nikto nehneva... podla mne je "rozmaznany".. ja som vzdy chcela mat dve deti ale neviem si to predstavit tak ako to mate vy... nema hranice a robi len to co mu dovolite
... ale to je len moj nazor

kaktusik007
10. apr 2025

no ja som mala prvorodeneho totalne narocneho... atopicky ekzem, alergia na bielkovinu kravskeho mlieka a kym sme na to prisli, mal skoro rok... dovtedy spaval max 3x 20 minut denne, bol z toho nervozny a patricne to daval najavo svojou nervozitou a revom... ja dodnes hovorim, ze ak by som neostala tehotna hned, tak druhe dieta neviem ci by som mala...
na druhu stranu - to ako uvazujes je vlastne blost. Kazde dieta je ine, a napriklad ja mat iba mladsieho - materska dovolenka by realne bola dovolenkou.

sweet20
10. apr 2025

Ale ano suhlasim, ze napr prve dieta je kontaktne a druhe uz nie... velmi sa nestava aby obidve deti boli rovnake

stefanny
10. apr 2025

Ja si myslim pravy opak. Prave jemu a kvoli nemu mat dalsie,aby mal surodenca,nebol sam v zivote,ano lebo ma.koncentrovanu pozornost ktora pri 2 a viac detoch nieje mozna a je to len dobre. Netreba dietatu dat vsetko, lebo to prabe skodi. Mam pocit z toho prispwvku ze dieta je na piedestaly a vy zijete len prenho. Tak to nema byt. Musi sa zit dalej a dieya sa len prida a tiez ma prisposobittomu zivotu ktory ste mali pred nim.
Lebo budete jeho otrokom cely zivot.

diewcatqoo
10. apr 2025

Pozri, ked malo moje starsie dieta 2-3 roky a obdobie intenzivneho vzdoru, tiez som si hovorila, ze mat dalsie urcite nebudem. Este to by mi tak chybalo, mat babatko a denne riesit 200 zruteni starsieho dietata kvoli veciam typu "prenasleduje ma tien", "voda je prilis mokra", "zle nakrajane jablko" a pod. Fakt som si to vtedy nevedela predstavit a bola som nastavena, ze bude jedinacik.. aj babatkovske obdobie mal zle, aj porod bol zly, mala som aj poporodnu depresiu, proste ziadne pre nebolo na to, aby sme mali druhe. Az ked bol syn starsi, usudili sme vsetci, ze sme asi pripraveni na druhe. A tak mam medzi detmi 7 rocny rozdiel. A to druhe je uuuuuuuuuuuplne ine ako prve.

beata_k
10. apr 2025

To musis mat s malym vekovym rozdielom? Bude srarsi, bude rozumnejsi.

lenkakravcova
10. apr 2025

Každé dieťa je úplne iné. U nás prvé dieťa preplakalo polku dňa večer, nechcelo spať, bola som úplne na nervy z toho niekedy, nevyspata, unavená.. keby že na základe tohto rozmýšľam či ďalšie dieťa, tak ďalšie nemáme. Potom prišlo ale ďalšie a prvé dieťa zrazu malo parťáka na hranie a celé sa to otočilo. Tretie bolo úplne super, to do roka len jedlo, spalo, smialo sa, hralo a tak dokola. 🙂 Takže nie, na základe prvého dieťaťa by som závery nerobila.

gatusa
10. apr 2025

Rozhodnutie mat/nemat dalsie deti patri len vam dvom (tebe a muzovi) nikto iny o tom rozhodovat nema. Ak sa nakoniec rozhodnete/nerozhnodnete mat dalsie deti je to len a len vase rozhodnutie, nedavajte tomu ziadne dalsie privlastky preco a kvoli comu ano/nie. Urcite to nehovorit pred dietatom. Nikomu dovod vasho rozhodnutia nemusite oznamovat.

danielahamar
10. apr 2025

Keby je moje prvé dieťa toto naše tretie, tak ma nikto na viac nepresvedčí, ale keďže je posledný 😂 reklamovať sa to už nedá 2r presli

bolarazjedna
10. apr 2025

Moja sestra chcela mať 4 deti, po prvom (autista, po 2 rokoch sa stal úplne ako odtrhnutý z reťaze, predtým zlaté, milé, spolupracujúce dieťa), odvtedy sestra stále hovorila, že syn je chodiaca antikoncepcia.... Majú 2.dieta, ale s rozdielom 9,5 roka.
Ja si myslím, že časom tvoj syn bude rozumnejsi, kľudnejší, chapavejsi, viac bude spolupracovat a bude partakom... A vtedy dostane chuť riešiť ďalšie dieťa.... Teraz ste vyčerpaní, tak jasne, že si to neviete predstaviť, je to v poriadku, nechajte tomu čas... Môj syn v lete bude mať 3 roky, tiež je veľmi aktívny, riadne šidlo.... Ale vidím podstatný rozdiel, aký bol v 2rokoch a teraz po 6-8mesiacoch, čiže aj pol roka - rok spraví veľmi veľa.

zonjushe
10. apr 2025

@maminkadeticiek mam 4 taketo deti a nechapem ako sme to s muzom prezili..naozaj nechapem..

babydesire
10. apr 2025

Autorka, prave preto by ste mali mat dalsie dieta,,zistis, ze vzdy moze byt aj horsie aj lepsie,,ale vazne,mame dve deti, syn je rovnako zivy ako opisujes a to od narodenia,,tuzby mat surodencov sme sa nevzdali a tak nas nic neodradilo ist do toho znovu..o rok a pol sa nam narodila mala slecna,,jej prvy rok bol ako z rozpravky (az na dojcenie, to mi neslo zial ani pri jednom) potom sa z nej stala mala diablica,kopia svojho brata,,neni dna kedy by u nas nebol krik a boj.. doslova a neprehanam. Napriek tomu vtipkujeme aj o tretom ak by sme este raz mohli... Kazdopadne, on je v obdobi (a takych obdobi bude este spuuuusta) kedy skusa hranice, je jedinacik, nema rovnocenneho supera...zvlast tieto zivsie deti potrebuju surodenca. Ze ho rodina po hodine nezvladne? A kto? Babka?dedo?tety...? Su v rodine aj dalsie male deti? To je individualna emocionalna vec nazoru v danej chvili... A hlavne rozpravaj sa s inymi rodicmi o ich detoch, pozor druhe deti a zistis ze nieste natom tak zle..vies ako ma prekvapi, ked zistim,ze niesme jediny? Ver mi,,zive dieta je sice dennodenna skuska nervov, ale je to vyzva a zivotna skuska..ale to ktomu patri..

kvietok1233
10. apr 2025

Ja...proste tiež mám náročné dieta a druhy krát už toto absolvovať nemienim (nespím poriadne už 5 rokov, je nonstop chorá zo škôlky a my s nou, tak isto v kuse v pohybe, 5 min není kľud doma, večne všade sami bordel, ja sa cítim nonstop unavené a vucerpane, od kedy som porodila tak mám jeden zdravotný problém za druhým atď.). Ľúbim ju samozrejme, ale proste dáva mi zabrať a ja sa už teším kým vyrastie a bude trochu kľud. Som sebec? Možno áno. Ale radšej budem mať jedno a ako tak to zvládneme ako mať dve a psychicky zrutenu matku. Ja si naozaj neviem predstaviť ku nej mať ešte jedno dieťa. Kto také dieťa nezažil, nepochopí 😃. Moja svokra čo mala tri deti hovorí že mala je za dvoch chlapcov, že je veľmi živá že toto ona nemala ani s jedným a to má dcéru a dvoch synov 😄

7lenka11
10. apr 2025

Moja prvorodena je presne ako váš syn. Ale teda pod správanie mojej dcéry sa podpísal aj ťažký pôrod. Nikdy som druhé neplánovala. Nakoniec sa pošťastilo a nič lepšie sa jej nemohlo stať, ako to že dostala surodenca. Ona nevie byť sama, bola nonstop na mne zavesená, nonstop som jej robila program, nonstop plakala len čo som isla do druhej izby. Bola som psychicky vyfľusnuta. A vies čo? Druhé dieťa u nás veľa zmenilo - zmenilo sa naše vnímanie a dcera dostala partacku. Každé ráno po prebudení mam čas na svoje povinnosti, varenie atd, lebo sú baby spolu, hrajú sa. To iste na detskom ihrisku. Staršia hojdá mladšiu, hrajú sa s kamienkami.. My sme ten šťastnejší prípad, kde súrodenec veľmi veľmi pomohol 🙂🙂

hariet
10. apr 2025

Uplne relevantny dovod nemat viac deti podla mna. A to sme s prvym mali pohodicku a ziadne problemy, proste dve male deti je zahul v skoro kazdej kombinacii a fakt staci, ze “len” jedno je to narocne.

deedol
10. apr 2025

necitam vsetky prispevky, ale celkom ti rozumiem. my sme este bezdetni "planovali" dve deti, ale potom sa narodil prvy, takmer zomrel pri porode (tj mam traumu a velky strach), potom nas strasili, ze bude mat DMO, prvy rok bol narocny, lebo reflux, koliky, vojtovka, atd. atd. (uz si ani nechcem spominat, co vsetko sme riesili). potom to uz bolo menej narocne, ale syn je podobna povaha ako vas, zivy, energicky, hypersenzitivny a nadany (uz je skolak, ma to potvrdene testami). my sme si s muzom povedali, ze nam jedno dieta staci a sme s tym spokojni, ale neformulovala by som to tak, ze kvoli tomu, aky je prvy narocny, nechcem dalsie, ale ze ja ako mama a moj muz ako otec sme teraz - podla nas 🙂 - dost dobri rodicia tomuto jednemu a neboli by sme taki dobri rodicia dvom. v tejto situacii mame dost casu, trpezlivosti a vsetkeho ostatneho (aj penazi), aby sme sa mohli venovat synovi, ale zaroven mali cas aj na seba a svoje veci, a teda boli spokojni a vyrovnani (vacsinou). pri dvoch by som minimalne ja bola ovela strhanejsia, unavenejsia, zrejme aj nervoznejsia a ukricanejsia. mne je zas zvlastne mat druhe dieta, "aby prve malo surodenca", to mi nepripada ako relevantny dovod 🙂 ale to je len moj nazor a viem, ze vela ludi ma iny a je to tak ok 🙂

mandzula
Autor odpoveď zmazal
beronsche
10. apr 2025

Nie. Prvé dieťa mega náročné, dlho nezrela nervova sústava a s tým súvisiace neprimerane reakcie, bol to zaberak pre všetkých naokolo. Ale chceli sme aj druhé. To bolo bábo ako za odmenu.

@sweet20 máš úplné minimum informácií, ale podľa teba je len rozmaznany.
Takéto turbo rýchle sudenie na základe pocitu má vždy pobaví...
Vieš, nie všetky, na letmý pohľad rozmaznané deti, aj v skutočnosti rozmaznané sú.

deedol
10. apr 2025

@beronsche presne ma zarazilo, ze niekto napise o dvojrocnom, ze je rozmaznany, ale nechcelo sa mi to takto na vecer riesit 🙂

sweet20
10. apr 2025

@beronsche ale ved v poriadku, ja ti tvoj nazor neberiem... ja som len povedala co som "citila" z toho prispevku... ani autorka to nemoze brat neviem ako vazne, ved ich ani nepoznam...

7lenka11
10. apr 2025

Inak pre mňa je v takýchto podobnych diskusiách vždy divne, keď ľudia napisu “viem, že by sme to nezvládli/nedali”.. nemyslím to v zlom, ale ako to môžete napísať, keď ste si tým nikdy neprešli a ani si tým očividne nechcete prejsť? (Poprosím bez hejtu, nie je to žiadny vyrývačný koment). Mam dve deti s maličkým rozdielom, všetci nás pripravovali na totálnu apokalypsu. A nikdy sa nič také nedialo. Dokonca mam pocit, že pri dvoch deťoch mam väčšiu pohodu ako pri jednom, ktorému bolo treba stále robiť animátora.
Určite je veľa veci prave o tom, ako je človek nastavený a ako si dokáže zmanažovať veci (starostlivosť) okolo seba.

deedol
10. apr 2025

@7lenka11 u mna je to o tom, ze dostatocne dobre poznam seba a svoje limity. jasne, ze by som to zvladla, keby som musela (napr. keby som neplanovane otehotnela), ale netuzim po tom. (tiez odpovedam bez hejtu, hadam to citit 🙂)

ja_bb
10. apr 2025

Ja som deti nechcela nikdy, toboz nie chlapca. Mala som syna. Bolo to na nervy, vravim si ,nikdy ďalšie. Po 6rokoch sme videli,že syn je samostatny,bezproblemovy,tak mi zacalo byt smutno,mame dcerku. Za mňa určite nie malý rozdiel,by som sa zblaznila. Pocuvala som seba,že to nedam.prisiel den,keď som si povedala,zeto ide. Sama mam s bratom 8 rokov rozdiel a žijem. Naši majú 6,5 a lepšie som urobit nemohla. Nevzdala by som sa myslienky,len dajte tomu cas. My sme chceli,že aj to tretie,ale dcéra je predcasne a tie kontroly, lieky,no bolo to ine. Narocnejsie. Takže my sme sa rozhodli,že už tretie nie,ale vo vasom prípade je ešte skoro si myslím,na definitívne rozhodnutia.

erika237
10. apr 2025

Mam jedno dieta a pri tom uz ostavam, ale vedie ma k tomu viac dovodov nie priamo spojenych s povahou dcery. Tiez je rovnako aktivna, neobsedi, doma sa jej teraz usta nezatvoria, je ale aj velmi sikovna, zbavna ale teda na babatkovske obdobie nespominam rada, teraz neustaly kolotoc chorob, soplov, bacilov, virusov ked mala je chora a potom mna to pocas jej prveho roku v skolke odpalilo niekolko krat na umretie. Je hrozne citliva a zaroven tvrdohlava a bojko a riesenie lekarov alebo nejakych liecivych procedur vyzera skor ako tyranie a ja uz mam len strach v ociach ked pocujem ze vecer chrapci a viem ze tu mame dalsie kolo. Viem ze teraz si vieme veci spolocne uzit a tiez viem, ze s viacerymi detmi by som nebola lepsou verziou samej seba, ale klbkom nervov, uzkosti a stresu.

dory11
11. apr 2025

Nie tiež mám náročné dieťa ale ďalšie dieťa chcem určite .proste to je môj sen / túžba mať minimálne 2 deti

barka1
11. apr 2025

Toto vaše rozhodnutie je velmi nešťastné. Neviem, kolko máte rokov, já som rodila vo veku 34 a 35, takže už som mala pomerne dost. Áno, bolo to náročné, nie, ani jedno dieta nebolo ako ty popisuješ...ALE píšeš o náročnom období, ktoré ale aj tak netrvá viac než 5 rokov. Co je to v porovnani s celým zivotom? Kvoli par tazkym rokom takto radikálne uvažovat a menit svoje plány a sny je velká škoda. Pretoze moje děti maju teraz 9 a 10 už je to tak dávno, co bolí malí...uz si to "takmer nepamatam".

Takže pokial vás netlačí vek a čas, nerobila by som taketo rozhodnutia. Bohate stačí "teraz nie".
A este inak - každé dieta potrebuje inu výchovu, univerzálny recept nie je. Ale každé, naozaj každé potrebuje VÝCHOVU.

denkabemommy
11. apr 2025

Tvoje dieťa je podľa opisu úplne normálny 2r chlapec - mam dvoch a sedí opis na obe deti. A budem úprimná, nie si citlivejšia ale psychicky labilnejšia odporúčam skôr pre teba psychológa 🙂

andrejka1974
11. apr 2025

Práveže by pomohlo mať ďalšie dieťa, lebo by si sa sústredila aj na iného a nie ken na neho , že je živý je úplne normálne

Strana
z3