Rozhodnutie nemať druhé dieťa pre nedostatok financií
Ahojte zienky, bojujem vnútorne s jednou vecou a rada by som vedela či to niektorá prežila a ako to vyriešila...Máme jedno dieta a napriek tomu že túžim po druhom, hlava a penazenka mi hovori ze si ho nemôžeme dovolit. Už pri prvom to bolo o hubu, pre vysokú hypo na obyc byt v BA som sa musela vrátiť v roku dieťaťa do práce lebo proste jeden príjem nestačil...STATNE jasle tu stoja 360€ čo teraz síce pokryjeme z RP ale desi ma co bude so školkou keď štátne sú plné a súkromné sú strašne drahé, babky v BA nemáme...a proste ako pocitam tak počítam, druhé dieťa si neviem predstaviť ako by sme utiahli...zasa sa vrátiť ani nie po roku do prace, platiť aj jasle aj škôlku,
nehovorim náklady keď deti rastú...proste strašne ma to vnútorné trápi lebo túžba tam je, manžel sa nevyjadruje vôbec lebo samozrejme citi vinu že sa nevie postarat... pritom ma VS ale tabulkovy plat, ale proste je to sialene pritom nemáme vysoké nároky, nerozhadzujeme...ako ste sa rozhodli vy? Ďakujem za každú skúsenosť
To už dávno neplatí, že kde sa uživí jedno dieťa, uživia sa dve, či tri. A áno, niektoré babky a matky mali viac detí, ale niektoré nie. Takže je to veľmi subjektívne a navyše to bola úplne iná doba s inými problémami.
Autorka...keď sa na to necítiš, nemaj. Nemusíš nikomu nič vysvetľovať. Nikto ti nemôže prikázať, aby si mala druhé dieťa. Nikto tu z prítomných ti nepomôže. Nemusíš mať žiadne, keď sme už pritom.
rozumiem ti. a drzim ti palce aby ste sposob nasli ak druhe babo chces. moznosti: refinancovat hypo? predat byt a kupit byt v okoli BA? rajka? luzna? zverit sa rodicom mozno vedia pomoct jedny ci druhi? najst si extra prijem zacat podnikat/brigadovat? tento rok uz schvalili aj prispevok pre tehotne! to nepomoze? pripadne si precitajte knihu materska od mihala. ak by vysla maximalna materska tebe a potom aj muzovi tj rok by ste boli na 1600-1700eur? rodicak je zvysemy na 370? drzim palce
Dámy, v prvom rade má žena porodiť len toľko detí, o koľko sa dokáže v prípade potreby/nevyhnutnosti postarať aj sama. Ak majú problém postarať sa o deti dvaja, čo v prípade, ak sa jednému z nich niečo stane? (rozvod, úmrtie....)
A k tým rečiam o tom, že pri dvoch sa naje tretie, štvrté.... My sme mali dve s väčším vekovým rozdielom (chceli sme obaja zarábať, získať lepšie bývanie aj budovať kariéru).
Tretie (vekovo medzi nimi) sme získali do NOS neplánovane a teda výdavky to zdvihlo poriadne - lebo sa o neho chceme postarať rovnako. Zasa bolo treba zmeniť byt za väčší, väčšie auto, bežné poplatky, šeky, strava... vsetko išlo hore.
Detské porcie u nás fakt nepoznáme, čo im chutí, to jedia ako drevorubači. Oblečenie veľmi nededia, lebo prvá je dcéra. Najmladší nosí občas po prostrednom tričká, inak všetko zničia. Hračky má každý svoje, inak sa hádajú a bijú. Záujmy majú rozdielne, ani tu neušetríme. Do budúcnosti chcem, aby všetci vyštudovali strednú školu bez brigád (nie na úkor štúdia), chodili na jazykovky, urobili si vodičské preukazy a študovať išli na VŠ mimo SVK. Kde tu je nejaká položka, kde sa dá ušetriť? A to sú úplne zdravé deti, akurát najstaršia má krivé zuby, čo ma stálo už cca 2000 eur.
kto chce, sposoby si najde, kto nie, hlada vyhovorky. Ked uz nechces dalsie dieta z financnych dovodov, nevybijaj si v buducnosti svoju flustraciu na inych zenach s vacsim poctom deti ako jedna 😉
@elizabet173 u nas doplácali rodicia 20€ Štát preplácal 280€ cca
@heleninamama suhlasim s tebou, tiez mam deti 3, jedno z toho neplanovane osvojene. Vtedy som sa musela vratit do prace, hoci mladsia nemala ani 2 roky. Dievca chlapec v podobnom veku - oblecenie sa teda nededilo. Najmladsia s rozdielom 6 rokov a obkecenie nededila, az na vynimky. Vzdy bola drobatko, do prvej triedy sla vo velkosti 104 😅 Kym doradtla, tie veci uz boli nepouzitelne.... a vacsinou nesedeli na jej postavu vily... Zaujmy a potreby kazde dieta ine.... vzdy som ich podporovala v zaujmoch a studiu, starsi brigaduju, ale studium je prvorade. Len to studium u jedneho z deti je mesacne vyse 600€. Nedoprajem mu, ked vedomostne na to ma?
@simsalabim Presne, lenže u niektorých nie je priorita životná úroveň a pekný život pre seba aj pre tie deti. Stačí im starý dom v zapadákove , ktorý opravujú svojpomocne celý život, robota za pásom v blízkej fabrike, pripadne v Lidli (nikoho sa tým nechcem dotknúť) a načo investovať do vzdelania? Veď ani rodičia ho nemajú (vidieť to na obsahovej a formálnej úrovni niektorých prispievateliek z ktorej sa mi chce zvracať ), tak prečo by im na ňom záležalo u detí...
Ale ak človek niečo dosiahne, vybuduje a má, tak závidia a nenávidia. A hneď si označený ako
nenažraný, tvoje deti sú rozmaznané a budú Ti písať, že nepoznáš pravé životné hodnoty....
@heleninamama prepáč, ale tvoja úroveň tiež pokrivkáva občas nie? 🙂 Niektoré prirovnania a pod.
Tiež otázka - že čo je zapadákov? Niekoho sen mať dom na dedine. Dedina - nerovná sa negramotný sedliak 🙂
Ja žijem v BA, mám firmu, byt bez hypo...a niekedy by som prijala ten život v zapadákove. Za tým pásom a v Lidli musí tiež niekto robiť, aby ti mal kto nablokovať nákup. Každá práca je potrebná a že niekomu stačí, to je jeho vec. Je to o ľuďoch a ich hodnotách, ako a k čomu deti vedú.
@klarka56 Nereagujem na Teba, ale na konkrétne osoby, ktorých nicky a názory poznám z iných diskusií. Za ostatným si stojím, aj za vyjadrovaním. Denne sa tu rieši, ako je na tom Slovensko zle, ženy tu píšu také príspevky o svojich životoch a životoch detí, že fakt na zaplakanie... Akoby sme žili v nejakej rozvojovej krajine. Ale použiť občas rozum, to nie, zato pohlavné orgány, tak tie do roztrhania...
@klarka56 ja zijem podla @heleninamama v zapadakove a vobec ma to neurazilo ;) lebo rozumiem tomu ako to mysli. Netreba sa hned chytat kazdeho slovicka a staci sa popozerat po okoli ako niektore rodiny ziju ;) tak ako to napisala heleninamama
Kolko zien si odklada peniaze na rodicovsku dovolenku? Asi tak 1%, ostatne placu, aby sa o ne postaral stat.
@heleninamama ja to neberiem osobne. Skôr som myslela, že či niekto býva na dedine v dome, robí managera či v pokladni Lidl..to neurčuje jeho iq a čo odovzdá deťom do života. Toľko poznám vysokoškolsky vzdelaných blbcov na vyšších postoch...
Ja som sa teda bavila a reagovala na tento daný príspevok, nie na iné, tak preto asi nechápem. Veď to, že je tu kopec smutných príbehov, za ktoré si môžu z väčšej časti ženy samy vieme. Buď je to ozaj nedostatok rozumu alebo slepá láska, v oboch prípadoch radšej nekomentujem.
@klarka56 Zapadákov je super ako miesto pre chalupu, ale nie pre ženu, ktorá nemá potom možnosť ísť do práce, lebo nemá autobusy, nemá auto či vodičák, nemá škôlku... Deti majú problém dochádzať do škôl, na krúžky...
Nízke vzdelanie je fakt terno, preto tu každá druhá po RD (niekedy aj počas nej) narieka, že by si chcela privyrobiť, ale nič nevie, že chce pracovať, ale nemôže, lebo voľné sú len ponuky na smeny a to s deťmi nemôže.
Toto je to naivné škatuľkovanie o ťažkom živote, ktorý dá deťom automaticky správne životné hodnoty. Občas tu len tak čítam a je mi ľúto, že koľko žien má zlý život, lebo rodičia im nedopriali, nemohli dať viac (nielen lásky).
Vždy na to doplatí len ten slabý - a to sú deti a často aj ženy. A práve ony to môžu zmeniť k lepšiemu. Možno nie celkovo, ale vybudovať si lepšie možnosti pre seba a svoje budúce deti.
@heleninamama v niečom sa možno zhodneme, v niečom nie, nevadí. Taktiež je naivné škatuľkovanie, že z lepších pomerov vzídu automaticky spokojné a úspešné deti.
@klarka56 S deťmi je to riziko vždy, ale spokojná a zabezpečená matka má určite lepšie možnosti vychovať úspešné dieťa. A ak dieťa vyrastá v dostatku, venujú sa mu, rozvíjajú jeho potenciál, určite má šance lepšie ako dieťa z horšieho sociálneho prostredia. O peniazoch ani nehovorím - všetko dnes stojí peniaze: vedomosti, šport, kultúra... Dokonca aj to zdravie si kúpiš: pozri koľko žien tu a cez Ľudia ľuďom robí zbierky do Piešťan na Adeli. A vždy je príbeh rovnaký: Sme obyčajná rodina, narodilo sa nám postihnuté dieťa, chceme mu pomôcť, dá sa, ale nemáme na to peniaze.
@heleninamama tak toto je ozaj skvelé prirovnanie.....hlavne ked má niekto jedno dieťa a uvažuje o druhom, uplne nemiestne....množiči sú v tomto štáte niekto iný a bohužiaľ decká tých množičov prispievať každý mesiac do sociálneho systému raz nebudú....aj takto sa to dá poňať.
a autorke....je to áno o prioritách, ale čísla nepustia, v tomto nie si sama, je to dilema mnohých, ja by som radila počkať, kým sa trocha pozbierate, dieťa môžeš mať aj neskôr....
Ze v 3 rokoch das do statnej skolky v BA a mensie do jasli. Velice ma to dnes pobavilo 😀 Rovnako ako to, ze veci podedia. Jasne dievca a chalan, ina postava, ine rocne obdobie narodenia... Alebo to, ze ved kym starsie nejde do skoly a mama je na RD, moze byt s nou doma. Perfektne na socializaciu, kontakty s rovesnikmi a odputanie sa od rodica.
autorka: ak ta netlaci vek a tuzis po dietati pockaj, financna situacia sa moze zmenit k lepsiemu, dosetrite, zmenite pracovne pozicie... 🙂
@heleninamama tak na Adeli nemá niekedy ani stredná vrstva... Ja netvrdím, že peniaze nie sú fajn (stačí napr. zubár), ale pre každého je dostatok iný pojem. Niekomu stačí strecha nad hlavou a mať čo do úst, niekomu sú aj 2 dovolenky ročne málo. Ale mám pocit, že škatuľkuješ práve ty. A že sa rodine narodilo postihnuté dieťa a nemá mu ako pomôcť... no s týmto zjavne skúsenosť nemáš, či? My máme "iné" dieťatko, ale veľmi šikovné, tiež nás to stálo kopec peňazí navyše, od nikoho sme nežiadali. A keď niekto žiada, má zbierku a pod., nemám mu za zlé. Ale z tvojho pohľadu je to pomaly chyba rodiča. Nikto nevie, kedy sa v akej situácii ocitne (viď len táto korona-kríza). Aj úspešné podniky skrachovali. Možno máš teraz peniaze, zabezpečenie, decká špotrujú, ale nič nie je nikdy isté... nič. Len smrť a dane 🙂
@november1111 súhlasím...nie vždy peniaze rovná sa zdravie,, ano vieš si dopriať lepšiu starrostlivosť, ale zas nechodme do extrému, autorka chce len druhé dieťa a nie desiate
@klarka56 Ja upozorňujem na to, že deti sa majú rodiť, keď sú na to rodičia prípravení, a to aj materiálne. Nepíšem, že ľudia deti mať nemajú - vnímaš ten rozdiel?
Človek má byť zodpovedný, kým sa pre dieťa rozhodne, lebo nikdy nevie, aké dieťa sa mu narodí. Potom je plakať už neskoro. My síce "iné" dieťa našťastie nemáme, ale ja prispievam cez spomenutý portál deťom, ktoré som spoznala tu. Vždy sa môže stať všeličo, s tým súhlasím, ale vždy mám a robím si istú rezervu. Mnohí však žijú len pre dnešok a potom plačú. A to je hlúpe.
Byvali sme v BA, viem ze to je ťažké, ja som nemala ani materskú iba rodicak, muž obyčajný bežný plat..no neviem si predstaviť mat jedno dieťa.Mame už 3 .Pohlavie síce rovnaké ale iné rocne obdobie,ina postava..no itak to bolo podstatne lacnejšie a teraz tomu tretiemu sme za 17mesiacov okrem plienok kúpili možno 5veci 😆ale surodenca nenahradí nič,naozaj nič.nwviem si predstaviť zeby nemal syn súrodenca a ani ja napríklad.my sme 4 sestry, nasi vždy mali pomenej peňazí, mamka nerobila,ocino mal roky rokyy 2prace ,nechodili sme na dovolenky, do kina ,do MCdonaldu a podobne ,no mala som krasne detstvo napriek tomu a som vďačná rodičom za to ze nas viedli ku skromnosti, ochote deliť sa a ze mi dali sestry . samozrejme je to každého rozhodnutie a každý si musí zvážiť na co ma a na co nie no toto je môj pohľad.drzim vám palce
@heleninamama hlúpe je tvoje posudzovanie iných, niekto si vytvára rezervu a keď sa niečo stane, minie ju rýchlo a potom vyplakáva, jeho chyba? Vždy? Keď po nehode ostane člen rodiny invalidný, druhý sa musí starať... Hovorím príklad. Jednoducho tvoje kritériá sa nedajú uplatniť vždy, nech sa človek snaží akokoľvek.
Keby sa rodili deti len pripraveným a zabezpečeným rodičom, je ich tu minimálne o polovicu menej. Niekedy sa proste stane. A vypáli to super. Koľko detí sa narodilo nepripraveným stredoškoláčkam a sú to úspešní ľudia (poznám osobne takéto dietko mega šikovné a vzdelané).
@lucia147852 druhe dieta lacnejsie? Do akeho veku? Mam 3 deti, skolne, strava, kruzky, oblecenie - v urcitom veku uz nemozu a ani nechcu nosit po surodencoch, dovolenky, studium, atd atd.. len listok do kina cela rodina kolko stoji, a to si pukance pasujeme z domu 🙂 Nehovoriac o vysokych skolach...
NIE. Dalsie deti nie su lacnejsie.