icon

Rozhodnutie nemať druhé dieťa pre nedostatok financií

4. jan 2021

Ahojte zienky, bojujem vnútorne s jednou vecou a rada by som vedela či to niektorá prežila a ako to vyriešila...Máme jedno dieta a napriek tomu že túžim po druhom, hlava a penazenka mi hovori ze si ho nemôžeme dovolit. Už pri prvom to bolo o hubu, pre vysokú hypo na obyc byt v BA som sa musela vrátiť v roku dieťaťa do práce lebo proste jeden príjem nestačil...STATNE jasle tu stoja 360€ čo teraz síce pokryjeme z RP ale desi ma co bude so školkou keď štátne sú plné a súkromné sú strašne drahé, babky v BA nemáme...a proste ako pocitam tak počítam, druhé dieťa si neviem predstaviť ako by sme utiahli...zasa sa vrátiť ani nie po roku do prace, platiť aj jasle aj škôlku,
nehovorim náklady keď deti rastú...proste strašne ma to vnútorné trápi lebo túžba tam je, manžel sa nevyjadruje vôbec lebo samozrejme citi vinu že sa nevie postarat... pritom ma VS ale tabulkovy plat, ale proste je to sialene pritom nemáme vysoké nároky, nerozhadzujeme...ako ste sa rozhodli vy? Ďakujem za každú skúsenosť

Strana
z5
heleninamama
4. jan 2021

Jedno dieťa máte, venujte sa tomu, veď nemusíte byť ako množiči na ľudskej farme. A pracujte na sebe, zarábajte obaja, šetrite, situácia sa môže o pár rokov zmeniť k lepšiemu.
A nie, dobrý vzťah súrodencov nezáleží od malého vekového rozdielu.

lucia147852
4. jan 2021

Tak je to o prioritách. Druhé dieťa je podľa mna lacnejšie ako prvé. Veľa veci už máte. Oblečenie vieš kúpiť aj z bazáriku za lacno. A muž by mal uvažovať teda o zmene prace, aby nemal tabuľkový plat. V ba sú možnosti čo sa týka práve omnoho vacsie ako napr u nás v malom meste. Ak však cítite veľkú finančnú tieseň je asi na mieste dieťa odložiť, kým si neporušíte lepšie prijimy.

nevludna
4. jan 2021

Chvalim ta, ze takto rozmyslas. Bodaj by tak rozmyslali vsetky zeny❤️ Hned by bolo viac stastnejsich deti.
Ak naozaj pri druhom nevyjdete s peniazkami, tak sa pokuste karierne porast a aj nieco nasetrit na to obdobie rodicaku.
(ja uz tak setrim rok, aby som mohla byt aj po 3 rokoch doma, ked tak ;)) a potom sup do toho 🙂 drzim moc moc palce

deti95060810
4. jan 2021

druhé dieťa ťa vyjde menej ako prvé.... veľa veci máš po prvom. Ja by som do toho šla, však peniaze nie sú všetko...

terezka1947
4. jan 2021

@deti95060810 dieta je aj otazkou priorit. A otazkou,na aky standard sme zvyknuti.

laila18
4. jan 2021

Ahoj ja aktuálne čakám druhé, som na začiatku, ale presne s týmto som bojovala, odkedy som na rodičáku ideme takmer od výplaty k výplate 😔 nežijeme v BA ale pri Malackách a aj ty sú ceny šialené, hypotéku máme od roku 2017 už, mesačne 430€, plyn a elektrina spolu 179€, poistka, telefóny, internet... spolu 800€ ide preč mesačne a to kde je ešte jedlo a iné sem tam potrebné veci..je to hrozné, ešte to druhé zvládneme ale tiež zostanem doma už kratšie nie celé tri roky...až je mi to ľúto no

puklica13
4. jan 2021

@deti95060810 toto je taka blbost..plati akurat v prvych rokoch..ale zacnu chodit do skoly a naklady sa iba znasobuju..mam 3pubertakov, na obleceni neusetris nic lebo to znosia, zoderu, navyse jedia ako za desiatich, maju vlastne zaujmy...

anjelicek26
4. jan 2021

Nesuhlasim, ze dalsie dieta je lacnejsie. Podla mna nie je. Staci, ked vychytas ine pohlavie, ine rocne obdobie, inu postavu a... si niekde.. odkedy deti sportuju, chodia na hudbu, poziarnikov, doucovanie (proste nie su jednotkari), tak to lezie riadne riadne do penazi..Zlate casy, ked to bolo o mlieku plienkach a dupackach. Tiez som v praci odkedy deti nemali ani dva roky, proste mam rada financnu stabilitu. Nam to takto pekne vychadza aj zo 4mi detmi. Treba v prvej rade rozmyslat rozumne, dobre robis.

autor
4. jan 2021

@laila18 no my máme hypotéku s energiami 800€ mesacne za neprerobeny 3i byt...nepočítam benzín, poistku, telefony...3 roky by som nemohla urcite, súkromné škôlky tu stoja 400 a vyššie...

klarka56
4. jan 2021

@heleninamama že množiči na ľudskej farme?? Hej, to je presné pomenovanie túžby po druhom dieťati... 🙈 choré...

Pre autorku - ak ste z BA, ako píšeš, tak chápem. Tu sú byty neskutočne predražené. Aj služby. Tiež chápem, že chcete pre dieťa súrodenca. Možno, ako písali vyššie, skúsiť trochu našetriť (aj keď to bude ťažké, obzvlášť v tejto dobe). Pribrať nejakú prácu na doma? Skúsiť optimalizovať financie? Neviem, aký máte vek, ale ak sa dá, počkať a urobiť si aspoň akú takú rezervu finančnú.

laila18
4. jan 2021

Áno ja viem čo to stojí v BA, je to neskutočné, celkovo na západnom Slovensku je to predražené, a tie čo ti tu rádia inú prácu pre muža...no neviem v akom odvetví robí ale nie je také ľahké ani v BA nájsť ozaj dobre platenú Prahu. Dokonca teraz ako je korona tak čo pozerám Profesiu, tak mám pocit, že aj platy ponúkajú firmy menšie ako pred rokom 🤔

ostap
4. jan 2021

Tiež som pri prvom dieťati bola zúfalá z financií a šla skôr do práce, a hneď na to som zostala neplánovane a nechcene 2.krat tehotná - to som mala chuť sa snáď zabiť. Teraz môžem povedať, že to bol chvalabohu môj najväčší omyl v živote. Ono, vždy sa niečo stane, vždy sa všetko nejako vyvŕbi. Menší vekový rozdiel je podľa mňa určite lepší, než väčší - viem to, teraz už mám deti 3 🙂 tiež materstvo som zvládala omnoho lepšie, keď som bola mladšia. Hovorí sa, že súrodenec je najväčší dar - dieťaťu (aj rodičom) to dá celkom iné hodnoty. A v ťažkých životných chvíľach, kto mu bude oporou? Okrem toho, mám dosť kamošiek, ktorým sa už druhé dieťa nedarí, ja by som nečakala. Áno, staršie deti sú inak finančne náročné, ale je to naozaj dosť o prioritách - základ a to podstatné im snáď dáme, čo chcú navyše, si budú musieť trochu zaobstarať aj sami (ja som brigádovala od 14tich rokov), myslím, že im to dodá aj snaživosť a budú viac ostrieľaní do sveta. Nebudú chodiť na úplne všetky krúžky, ktoré chcú, sú naučení, že oblečenie má iný účel, než prezentovať značku niekoho, koho osobne vôbec nepoznám, na doučovanie ich dávať nebudem - ak im niečo nejde, nebudem ich v tom zbytočne drilovat, chcem im rozvíjať tie oblasti, v ktorých sú dobrí (ale samozrejme prepadnúť ich nenechám🙂) áno, je to niekedy aj veľmi ťažké, keď chcú ísť za deň na zmrzku 2x a ja mám len na 1, ale to sú práve tie priority... Mimochodom, veď teraz vraj zaviedli aj dávku tehotenské a aj rodičák pre pracujúce matky je už dosť slušný

janinah
4. jan 2021

Všetko sa dá,ak sa chce.Niekto tu spomína pubertiakov...kým budú vaše deti v puberte môžete mať velmi pravdepodobne lepšie príjmy.Ale ked tie lepšie príjmy budú a vy na ten čas budete s dieťaťom čakať,tak už možno to druhé dieťa nebude môcť prísť.Keby tak počítali naše mamky a babky,tak tu polovica z nás nie je.Aj teraz cez koronu vidno ako sa dá normálne žiť bez krúžkov,bez kina,s málo oblečením,bez reštaurácií a s nákupom 1x týždenne.Myslím,že sme už príliš materiálne rozmaznaní a názor,že mať len jedno dieťa a nech ono má všetko mne príde chorý/dieťa má 3-4-5 rokov a už nevedia čo mu kúpiť na narodky,lebo má vštetko....okrem súrodenca/.

mogaa
4. jan 2021

Tak 2roky počkaj a druhé dieťa potom...Ale ako počítam, tak počítam, tvoje dieťa má viac ako rok, ak otehotnieš, ostávaš doma s prvým dieťaťom , nemusíš ho dávať do jasiel, ved budeš doma, čiže ak bude to mladšie mať rok, tak staršia bude mať už viac ako 3roky a už môže byť v štátnej škôlke,či? čiže staršie dieťa bude chodiť do štátnej škôlky a mladšie do jasiel a ty do práce.....ono rozdiel v nákladoch pri jednom a dvoch deťoch veľký nie je, teda ak nerátam situáciu že by si súbežne platila 2súkromné škôlky....tam kde sa uživí jedno, uživí sa aj druhé.....

heleninamama
4. jan 2021

@klarka56 Nazvala som to tak, lebo tu je trend vychŕliť čo najviac detí v čo najkratšom čase bez ohľadu na podmienky.
A mnohým ženám sa to zdá normálne a potom deti strádajú a trpia. A tie isté ženy pištia, že dávky od štátu sú nízke, že oni nemajú na počítač počas dištančného vzdelávania, že zubný strojček stojí majland a oni na to nemajú, lebo majú ešte ďalšie deti... (nájdeš tu x takýchto tém)
Deti síce vyrastú, ale ako?
Túžba po deťoch je pekná, ale človek má používať aj rozum. Najskôr zabezpečím podmienky a potom rodím.

nevludna
4. jan 2021

@janinah my chceme len jedno a kludne mu dam vsetko, samozrejme zasluzene, chcem prenho najlepsie skoly, dovolit si mu zaplatit vsetky jeho zaujmy, ked to bude mozne a chcem aby to bolo mozne ;) aj mne nasi dali vsetko co mohli, aj ked sme patrili medzi chudobnejsich, nikdy mi nic nechybalo. Aj tak som sla brigadovat odkedy mi stat dovolil, lebo proste nasi boli pracanti a tak som to nejako po nich pobrala. (Deti su kopiou rodicov - nie ich reci/prikazov/zakazov ale ich cinov) ;) a doteraz patrim medzi najsnazivejsich ludi co vo svojom okoli poznam ;) takze pisat, ze mat jedno a dat mu vsetko je chore, je taky sebecky pohlad, ktory moze niekoho zranit. Ja nepovazujem surodencov za nutnost (mam dvoch), predsa clovek bude zit so svojou rodinou, mat priatelov a pod.

paskolinka
4. jan 2021

tak si to skus vyratat tak, aby si nemusela davat dve deti naraz do skolky, lebo tie ceny su fakt hrozne. uz ked starsie bude chodit do skoly, to hadam vyjde lacnejsie, ako sukromna skolka a potom druhe by sa snad dalo zvladnut?

anjelicek26
4. jan 2021

Ono je este celkom hruba stredna cesta - medzi dietatom, ktore ma vsetko a dieta, ktore nema vobec nic - tym myslim fakt, znosene oblecenie, ziadne vreckove, ziaden lyziarsky, ziaden vylet, ziadne kruzky, ziadna dovolenka s rodicmi, ratanie posledneho eura do vyplaty ci odratavanie do rodicaku... To je proste smutne obmedzovanie detstva. Nedopriat synom gitaru, nedopriat dcere kurz malovania (ano stoji 80e mesacne, ale proste ma talent), obaja synovia hraju za svoju vekovu kategoriu hadzanu, mladsi syn cvici na naradi velmi dobre... treba platit, dresy, topanky, naradie dokola... keby to neviem zaplatit, mne by to bolo tak strasne luto, citila by som to ako nejake zlyhanie...

nevludna
4. jan 2021

@heleninamama asi tak, tiez som si toto vsimla, je to prevaha takychto rodin...keby si to aspon priznali, ale ony to budu odporucat este inym😀

klarka56
4. jan 2021

@heleninamama veď ok, ale tak autorka viditeľne rozmýšľa a kalkuluje, aby jej to vyšlo, postarať sa o 2 deti... A niekomu sa stane, že otehotnie neplánovane (aj kondóm a antikoncepcia môže niekedy zlyhať). A čo teraz? Toto sú prípady, ktoré netreba posudzovať vôbec alebo každý individuálne. Mať 12 detí, žiť v chatrči a neustále sa sťažovať je jedna vec... Ale druhé dieťa je pomerne normálna túžba. Ja mám tiež 2 a keby mi to situácia umožňovala, mám aj 4.

mogaa
4. jan 2021

@heleninamama tak zase 2deti nie je tak veľa aby ich rodičia nevedeli uživiť či obliecť...je na zváženie či s druhým čakať alebo ich mať po sebe.....ak sú deti po sebe má to aj svoje výhody - mladšie veľa vecí znosí po staršom, mamička si OČR odbije naraz, prázdniny je tiež jedno či dáva na varovku jedno alebo obe deti, prehrajú sa jej.....iné je ak má niekto 4-5detí, ale pri 2nevidím veľký rozdiel čo sa týka nákladov za deti....ak bude pár rokov čakať, výdavky na druhé dieťa určite nižšie nebudú.....a spoliehať sa že platy o pár rokov budú vyššie ....no budú vyššie aj výdavky....takže mamička si veľmi odložením druhého dieťaťa nepomôže.....za mňa určite lepšia možnosť 2deti ktoré sa budú vedieť uskromniť a nebudú mať všetko na čo si ukážu ako rozmaznaný jedináčik ktorý má všetko na čo ukáže a nič si neváži....

klarka56
4. jan 2021

@janinah toto večné porovnávanie, čo by urobili/neurobili naše mamky, babky, prababky... Kedy už skončí? Každá generácia žije inú dobu, rieši iné problémy a pod. Moja vlastná mama mi povedala, že sa nedá porovnať život našej mladej rodinky a ich, keď mali nás... Aspoň ona má rozum.

janinah
4. jan 2021

btw z môjho pohľadu z okolia sa v živote lepšie uplatnia tie deti,ktoré vyšli zo skromnejších pomerov,vedia sa dostať k dobrým školám aj k dobrej práci,takže tých 10 krúžkov v detstve a dovolenky s rodičmi kdekade asi nebude to najpodstatnejšie.samozrejme výnimky sú

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
janinah
4. jan 2021

@klarka56 podla toho čo berieš do úvahy a čo považuješ za podstatné...ak materialno,tak jasné,že sa to nedá porovnávať....ale morálne hodnoty,vzťahy v rodine to je rovnaké vždy,nemôžeš predsa povedať,že vtedy matky menej ľúbili svoje deti,lebo bola chudoba

pupavka89
Odpoveď bola odstránená
benit
4. jan 2021

Teraz si uzivajte dietatko ktore mate. Mozno casom ked bude vacsie zmenia sa vam podmienky a pojdete aj do druheho. Nie je pravda, ze vydavky na 2.dieta su mensie. A ked ratas naraz skolku a jasle tak su to riadne palky. Nastupom do zs platis škd, kruzky... mam doma 2 pubertakov a ver, ze naklady su vacsie ako ked boli babatka. Syn robi sport, poplatky mesacne plus vybava. Teraz je v raste len tenisky sme menili kazde 3-4 mesiace. Kazde boli okolo150e. Sustredenia, zrazy, sutaze dalsie eurace. Oblecenie uz nekupis po 3e ako malinkym. Nosi uz dospelacke. Dcera 18.rocna ani nehovorim.

klarka56
4. jan 2021

@janinah pointa príspevku je snáď o materiálne, nie? Tak sa držme témy a toho, čo autorka rieši. Lebo presne, tieto žvásty o tom, ako sa uživí aj druhé, tretie, štvrté dieťa... Keď si spomínala tie mamy a babky, mali aj ony niekoľko sto eurové hypotéky? A pletieš jablká s hruškami. Tu sa nerieši 10 krúžkov pre každé dieťa ale elementárne základné ľudské potreby, aby na ne zvýšili financie. Takže je rozumné, že niekto aj nad týmto uvažuje vopred. Netreba hnať veci do extrémov a hovoriť o rozmaznávaní.

elizita
4. jan 2021

Pockat, kym starsie pojde do skoly by bolo riesenie. Nie? Rok budes s druhym doma, uskromnite sa a mozes ist do prace.

ninusa221
4. jan 2021

Jasle su do 3 rokoch preplácanie...

Strana
z5