Rozhodnutie nemať druhé dieťa pre nedostatok financií
Ahojte zienky, bojujem vnútorne s jednou vecou a rada by som vedela či to niektorá prežila a ako to vyriešila...Máme jedno dieta a napriek tomu že túžim po druhom, hlava a penazenka mi hovori ze si ho nemôžeme dovolit. Už pri prvom to bolo o hubu, pre vysokú hypo na obyc byt v BA som sa musela vrátiť v roku dieťaťa do práce lebo proste jeden príjem nestačil...STATNE jasle tu stoja 360€ čo teraz síce pokryjeme z RP ale desi ma co bude so školkou keď štátne sú plné a súkromné sú strašne drahé, babky v BA nemáme...a proste ako pocitam tak počítam, druhé dieťa si neviem predstaviť ako by sme utiahli...zasa sa vrátiť ani nie po roku do prace, platiť aj jasle aj škôlku,
nehovorim náklady keď deti rastú...proste strašne ma to vnútorné trápi lebo túžba tam je, manžel sa nevyjadruje vôbec lebo samozrejme citi vinu že sa nevie postarat... pritom ma VS ale tabulkovy plat, ale proste je to sialene pritom nemáme vysoké nároky, nerozhadzujeme...ako ste sa rozhodli vy? Ďakujem za každú skúsenosť
@klarka56 robila som x rokov HR manažment. Dopriala by som ti vidiet tie uchádzačky o pracu po 6 rokov materskej. Vš vzdelané ženy, ktore nikdy nikde nerobili. Už tie CVčka boli katastrofálne - vela pravopisných chýb. Potom to prišlo na pohovor - obrovske problemy s vyplnením jednoduchého dotazníka, angličtina úbohá, ostatne vedomosti žiadne. Okrem toho mali tie źeny kopec požiadaviek - pracovny čas max. do 15.30 aby stíhala vyzdvihnúť deti z zdruziny a MŠ... služobne auto muselo byt 7 miestne aby zmestila detské sedačky. Dva dni do týždňa home office. A takych žien tam bolo 80%. Sem-tam sa našla nejaka schopnejšia, ktorá okrem šesťročného kočíkovania bola schopná si dorobiť skolu alebo zdokonaliť jazyk, resp. aspon na čiastočný úväzok pracovať.
@extempore akože chápem... Ja som robila v personálnej agentúre chvíľočku, ale zažila som tiež.. Človek počas pohovoru odišiel vedľa, vybaviť si hovor, lebo mu zvonil mobil. Alebo prišiel v teplákoch a teniskách. Alebo vedeli trepať nemiestne vtipy... atď atď. Ale netreba hádzať do jedného vreca. Poznám šikovné maminy, ktoré neosprostejú na MD, popritom aj pracujú po večeroch, nociach. Vzdelávajú sa. Ja robím s menšími prestávkami (okolo pôrodu a tak) popri oboch deťoch, z domu, doteraz. A práve mám pocit, že ovládam momentálne najlepšie time-manažment vo svojom živote. Skôr si hovorím, čo som predtým nestíhala? Keď deti neboli. Ale práve s deťmi som sa naučila robiť x vecí naraz a efektívne. Čiže dá sa. Ale je pravda, že nie každý má možnosti. Práca z domu (pre maminu ideál) sa ťažko nájde. Keď nerátam MLM blbosti.
@puklica13 keď deti začnú chodiť do školy, tak už aj mama zväčša pracuje, takže sú príjmy dva..
Autorka, klobuk dole za zodpovedne uvazovanie, naozaj...to je tu na Slovensku este stale skor vynimka 🙂 Vo vasej momentalnej situacii by som si druhe dieta urcite este nerobila, skor by som hladala cesty ako zlepsit zivotnu situaciu. Pises ze mate obaja VS, skusil sa muz poobzerat po sukromnom sektore? Alebo ak chcete ostat obaja v statnej sprave, nebolo by lepsie odist do mensieho mesta, mimo Ba?
No ja sa na to pozeram skor z pohladu, ze mat surodenca je super (manzel ma brata a ja dve sestry) moj otec je jedinacik aj manzelova mama a teda maju to celkom tazke, kedze sa musia starat a venovat rodicom. V situacii ako ste vy je v Ba vacsina rodin. Financie su dolezite ale surodenca nic nenahradi ( ani domace zvieratko). Takze druhe babo by som definitivne neuzavrela. Predstavte si, zeby ste mali dvojcata ako prvorodene, tiez by ste to museli zvladnut.
Je dobré rozhodnutie nemat druhé dieťa pri nedostatku financií. Kiež by tak aj iní rozmýšľali...
@jana_eyre_2 ved ano, ake to nijako neznizuje narast vydavkov..o tom ja hovorim
Ahoj. Podľa mňa je najhoršie to obdobie rodičovskej, na to musí mať človek nasetrene. Ja som to riešila tak, že mám väčší rozdiel medzi deťmi, 4 a pol roka. Teda medzi materskými som pracovala a nazgrlila co to na tu ďalšiu, lebo u nás tiež 1 plat nestačil. Ale tiež sme to dali len tak tak. Ale napr hypo sme si nastavili polovičné splátky na 2roky,dá sa kadečo vymyslieť. Držím palce. Ja uz som naspäť v práci po 2 deťoch, v situácii sme boli podobnej, BA, hypo, bez rodičov, ale teraz som rada ze tie dietky sú dve.
@heleninamama skutocne? A kolko takych neromskych rodin je? Máme problém udržať naše obyvateľstvo, starneme. Mať 2, či 3 deti nie je chrlenie , ale udržateľnosť národa, lebo sa rodia aj postihnutí, umieraju na nehody a choroby ľudia. Niektorí sú neplodní, či nechcú mať deti. Samozrejme, že treba rozmyšľať nad financiami, aby som každému dal výchovu , vzdelanie a adekvátne materiálne pomienky.
@nyphadora Ja som jedináčik a nechýba mi súrodenec a ani si neviem predstaviť, že by som mala vyrastať so súrodencom. A navyše nie vždy sú tie vzťahy ružové a vidím to v najbližšej rodine...takže za mňa je to "príslovie" bs.
Tu ide len o to, koľko je človek ochotný pre deti poľaviť zo svojho "životného štandardu".
Nemyslím si, že na Slovensku si niekto naozaj "nemôže dovoliť" viac detí (a DRUHÉ ani nie je "viac", nechápem, čo tu kto o akých plodiacich farmách drísta) z finančných dôvodov, že by museli žiť v biede (až na nejaké výnimky, kde je to skôr intelektuálny problém a tí naopak plodia, ako im príde). Ja som z piatich súrodencov a nemyslím si, že sme boli o niečo ukrátení (vďaka zodpovednosti rodičov, ktorí nerozhadzovali peniaze, sme si žili vcelku slušne aj v trojizbovom byte).
Pre dieťa je dôležitejšie, aby sa mu rodičia venovali, nie až tak materiálne veci, ktoré má k dispozícii. Dcérina spolužiačka-jedináčik má hračiek plnú izbu, telku, mobil, tablet, ale aj tak často vyplakáva, že by chcela súrodenca (čo jej rodičia nechcú). Iný jedináčik zase má plnú pozornosť matky, ani si nemôže vydýchnuť. Aby sa jej jedinému dieťaťu, ktoré je "jej všetko", nič nestalo, v kuse ho kontroluje, musí sa teplo obliekať, nesmie moc divoko behať, atď. atď.
@hefo To si napísal hlúposť. Takže matka sa nebojí o dieťa, keď ich má viac? Neoblieka ich teplo? Keď má dve + deti a niečo sa stane tak si povie, veď čo...mám ešte jedno dieťa? Tvoja mama mohla mať 5 detí, ale to bola iná doma. Predpokladám, že si 30+ takže rodičia nemuseli mať hypotéku a prácu mali "stabilnú". To bola iná doba. Nevidím nič zlé na tom, keď rodičia nechcú poľaviť zo svojho štandardu a štandardu ich dieťaťa.
@deti95060810 nesuhlasim, niečo máš síce po prvom, ale ak budeš mať párik tak to poroku dvoch končí. Malej som v zime pod bundu a na doma vedela dať veci po chlapcovi.
Ale inak nie. A naopak si to neviem predstaviť. Neviem koľko máš rokov, ale ak máš chvíľočku , tak je asi lepšie počkať šetriť a možno porozmýšľať buď lepšie pkatena práca alebo lacnejšie mimo mesto byvanie.
Ak neviem nechaj tomu čas. Radšej nie. Hovorím z vlastnej skúsenosti. Dávam deti večer spať a idem na brigadu.(som na rodičaku) a dala som sa ukecať na druhé dieťa ako aj na úver a je to mega náročne bez starkých po ruke.
aj súkromné jasle sú do 3 rokov preplácané, v jedných som robila a mali ich rodičia plne hradené, doplácali si len hudobný krúžok od Sonita Music
@acrobaleno mám 4 deti a bojím sa o každé dieťa.... aj keď pri prvom bol ten strach o moc väčší ako pri treťom, štvrtom....
Matka miluje všetky svoje deti - samozrejme bavíme sa o normálnej matke, nie nejakej asociálke....
Do dalsieho dietata by som sla az ked na tom budete financne lepsie. Sama mam 3 deti a stoja dost. Druhe ani 3tie nie je lacnejsie, v com? Potrebuje obuv, oblecenie, skolku, stravu rovnako ako starsi surodenec. Nehovorim o kruzkoch, pocas skoly...
Nech muž ide do súkromného sektoru. Určite tam zarobí viac. Pre teba je štátna správa ako pre matku výhodnejšia. Môj muž túžil učiť, ale ten plat by nám ako rodine nestačil. Pracuje vo firme. Prúžny pracovný čas. Plat je neporovnateľný a stále sa vie posúvať ďalej. V statnej správe môže byt šikovný ako chce, tabuľka ho nepustí.
@dzejsik no len tie jaslicky asi neboli v Bratislave - autorka pise o BA. Viem z okolia, ze platia viac, teda musia doplatit. A aj vtedy, ked je dieta doma chore a mama na OCR sa plati. A to narusi rozpocet.
@november1111 toto urcite nie je cesta co sa tyka BA a okolia
@simsalabim to áno, stredné Slovensko, pozerala som a aktuálne dávajú na jasle 280€, to sa oplatí nechať si skôr rodičák 370€ a robiť popri ňom

Neviem kolko mate rokov, ale na rozhodnutie este mate cas. Moze sa vam situaciu uplne zmenit casom. Je to smutne rozhodnut sa definitivne v takejto doelzitej otazke. Skor treba pracovat na vylepseni tej financnej situacie, ked pojdes do prace a dieta do skoly, moze sa situacia zmenit... Kolko ludi ma tabulkove platy a maju dve deti.. aj viac a vyjdu v pohode. Urcite ak je problem cena skolky, tak dvoch skolkarov naraz neutiahnete.. cize aj tak potrebujete trochu casu medzi detmi..