icon

Smutná zo skončenia rodičovskej

sandyka90
2. jún 2022

Ahojte, akurát pri mne odfukuje moja dcérka (2r3m)..
Všetko sa začalo v marci keď mi volali z roboty či sa nechystám späť do roboty skôr. Kolegyňa ktorá je už minimálne 4r dôchodkyňa zrazu chce do dôchodku (jej dcéra robí u nás a podľa mňa chcela ju ja jej miesto ale to sa nekoná)...tak sme sa dohodli len tak, že ak pôjde v škôlke dobre adaptácia tak možno v novembri na pol dňa a od decembra normálne nastúpiť do roboty...inak by som mala 1.3.23
Nooo od toho marca na iné nemyslím...smutno mi je za túto etapu s dcérkou spolu.... že sa budeme od seba lúčiť... plačem keď na to spomeniem 🤷‍♀️
Včera sme boli s malou v robote a malá pustila rev keď všetky kolegyne sa na ňu vrhli...a hneď poznámka "ako takto vydrží v škôlke?!"... cítim tlak.... škôlka robota... tiež si myslím že ako 2,5r bude malá na škôlku...ak by sa dalo najradšej by som ju az od januára dala 🤷‍♀️😔😓 ešte nie je ani odplienkovana...rano sa vycika do nočníka ale inak protesty ani nohavičky nechce vyskúšať a ja nerobím jej z toho peklo a
nátlak ...chcem keď bude v byte teplo aby bola bez plienky, vonku ocikat travu a tak ju k tomu naviesť...len nie nasilu🙏... mamičky ako ste to všetko zvládli keď ste mali veľmi silný vzťah s dieťaťom?!toto "odlúčenie"?!

mimi3008
2. jún 2022

@sandyka90 a preco s nou teda neostanes do toho marca? Nemusia ti v praci drzat miesto do 3rokov?

paulinkaa2
2. jún 2022

@sandyka90 ahoj ja skm chcela dať moju vyedy 2.5r do škôlky od januára. Lebo všetci daj ju do škôlky bude jej dobre. Ja by som isla do roboty. No potom si hovorím a kedy dozeniem potom ten polrok, malinka je len raz. Tak som ju nedala. A urobila som dobre. 🙂

pragmaticka
2. jún 2022

Neprehanas trosku? Obe decká išli v 22mesiacoch do jaslí od 2,5roka do škôlky. Vôbec nič im nechýba, zvykli si hneď a doteraz nemajú problém. V zahraničí je to úplne normálne, len na svk/cz ste ešte stále 3 roky doma s deťmi, co je čistý luxus.

maciatkolulu
2. jún 2022

@sandyka90 ako to robia v tom zahraničí, v podstate na skoro celom svete, keď o Ela mladšie deti idú do jaslí, škôlok, nevyrastaju z nich sociopati a ani nič ine. Ja obdivujem zavestnavatelov... Ja som síce so všetkými deťmi bola doma a aj som doma, ale aspoň neblokujem niekomu miestona XY rokov. Ja neviem, ale tragédiu robiť a plakať, lebo dieťa bude mať tri mi príde hysterické a trosku choré. Áno, konci etapa, ale začína nová. Mňa to fakt fascinuje ako na sk sa sedí na riti s požehnaním štátu 3 a viac rokov a ešte sa aj fnuka
@pragmaticka ma pravdu, stačí sa mrknúť na to často prídavkovo spomínané Rakúsko, kedy konci materská, rodičovská. A na iné staty. A nikto ti nedáva možnosť predloženého pokiaľ nemáš reálne choré a nie na také diagnózy ako na sk, dieťa. Takže trochu racia zapnúť a svet bude krajsi

asia83
2. jún 2022

@pragmaticka Vôbec nič im nechýba…vôbec nič im nechýbalo vám povedal kto? Vaše temer dvojročné deti či? Vaše svedomie?

dididudu
2. jún 2022

Dcéra ma 11mesiacov a ja som uz neviem dočkať kedy bude mat dva roky aby šla do škôlky a mohla som nastúpiť do práce. Môj nazor je ze lepšie ked dieťa ide skôr do škôlky ako neskôr. Prvy syn mal skoro styri ked isiel do skolky a mladší dva roky aj tri mesiace a omnoho lepšie to zvládol ako starší.

minutka
2. jún 2022

Moj isiel presne 3 r a tyzden. Moje pocity boli rovnake. Zle som to znasala pol r vopred. Syn v skolke des. 3 tyz plakal vkuse. Bez pauzy. Zvykal si ze hodinu, dve, postupne. Ja som plakala pod oknom v skolke. Hrozne to bolo. A po 3 tyz v skolke 1.x spal. A od toho dna viac neplakal. Po 6 tyz mi povedal ze viac lubi p ucitelku. Skoro som umrela 🙈🤣 ale inak sme to vsetko zmakli v pohode. Drzim palce

sandra163
2. jún 2022

@sandyka90 ahoj, úplne ťa chápem. Nemyslím si, že ostať s dieťaťom do 3 rokov doma je luxus. Tie 3 roky majú svoje opodstatnenie, som si istá, že v zahraničí by veľa mamičiek rado ostalo doma s deťmi dlhšie, ako napr. pol roka. No hold, taká je doba. Žijeme na úver, mamičky sa ponáhľajú do práce skôr z rôznych dôvodov. Niektoré by rady ostali aj do 3 rokov, no financie nepustia,niektoré proste sa potrebujú realizovať, sú dlho v jednom kole, už by riešili aj iné veci, ako stále dookola to isté... 🙂 Neodsudzujem ani jednu. Sama mám 3 deti, staršie nastúpili do škôlky keď mali 3 roky a 2 mesiace. S mladším, bude mať 22 mesiacov som stále doma a veru, neplánujem ho dať ešte do jaslí ani škôlky. Cítim a viem, že teraz ešte potrebuje hlavne mňa. Detský kolektív jej nechýba, trávi čas aj s inými deťmi, sme často von, spolu spoznávame svet. Keď príde správny čas, nastúpi do škôlky. Mám to šťastie, že nemusím nastúpiť do práce, nakoľko pracujem v manželovej firme. Mám obrovské šťastie, dokonca s nami býva aj moja mama, svokru mám neďaleko, napriek tomu ich "služby" nevyužívam 🙂 Milá autorka, naozaj musíš nastúpiť do práce? Ak nie, ostaň s dcérkou doma, deti rýchlo rastú, tieto chvíle sa opakovať nebudú, treba si ich vychutnať. Ak na výber nemáš a musíš nastúpiť, neboj sa, určite to zvládneš. Možno to zo začiatku bude pre vás obe ťažšie, no zober si, že veľa mamičiek necháva aj mladšie detičky v jasličkách, a horšie mamy to z nich nerobí. Rovnako ľúbia svoje deti. Nech sa rozhodneš akokoľvek, určite to bude správne rozhodnutie. Držím palce, všetko dobré prajem ❤️

nafka0483
2. jún 2022

@sandyka90 Je uplne jedno ci inym matkam vyhovuje byt doma do 3 rokov alebo idu do prace skor.

Ak ty nechces ist do prace skor ako ti skoncu RD, tak proste nechod. Nikto ti nedrzi zbran pri hlave.
Treba byt aj trosku asertivny, nie ze v praci prikyvnes, ze sa vratis skor a potom doma reves ked na to pomyslis. Tak im oznam, ze si si to rozmyslela a nastupus az v marci.

maciatkolulu
2. jún 2022

@sandra163 sklamem ta, nie financie, lebo väčšina mamiciek co v až dávajú deti do jaslí a nie škôlok sú doma. Ja sa ani nečudujem, že deti robia cirkus v školách, keď vidia, že sa ich mamičky rucaju už pol roka pred ich nástupom, deti sú vnímavé a veľmi. Naozaj trochu racia a je to.

sandra163
2. jún 2022

@maciatkolulu nesklamala si ma, aj moje "racio" je v pohode 😁 dokonca ani moje deti, ktoré nastúpili do škôlky v 3 rokoch, nenavštevujem na psychiatrii, sú v úplnej psychickej pohode, teda v rámci svojich možností, keďže sú to puberťáci 😉 písala som, že mamičky dali do jaslí deti z rôznych dôvodov, nielen kvôli financiám. Zastávam názor, nech si všetci robia tak, ako uznajú za vhodné. Nikoho neodsudzujem, ja som sa rozhodla stráviť 3 roky so svojimi deťmi, lebo som mohla, chcela a neľutujem. Každá mama nech sa tiež rozhodne, ako chce. Všetko dobré prajem ❤️

sonicka19983
2. jún 2022

Páčia sa mi tieto diskusie kedy dať nedať dieťa do škôlky....ja či chcem či nechcem musím byť so synom do 3,5 roka doma lebo ad1 niet štátnych ani súkromných škôlok kde by som ho dala...ad2 na opatrovateľku nemám a nikto zo starých rodičov nie je spôsobilý sa postarať.... čiže tak to máme podaktorí 😉🙃🤔

fliacik
2. jún 2022

Osobne si myslím, že rovnaké pocity by si mala, aj keby si škôlku riešila o rok. Proste si na dieťa citovo naviazaná a desí Ťa predstava, že ho celý deň neuvidíš, že ho stískať budú "cudzie tety" a buď bude za Tebou plakať a Ty tam nebudeš, alebo plakať nebude a Tebe bude ľúto, že mu ani nechýbaš 😀 Myslím, že rovnakými pocitmi prejde veľa mám, darmo, dlhý čas žiješ s dieťaťom vo svete, kde ste iba Vy dvaja a zrazu sa všetko rozpadne. Ja som oplakala obe deti v škôlke, a to nastúpili až v troch rokoch, nie skôr. Doma som chodila ovoniavať opustené pyžamko a odpočítavala čas, kedy pôjde po ne. Ale neboj sa, o pár mesiacov si zvykneš na novú realitu a bude dobre. Budeš sa tešiť do práce na novú realitu (ja som si po RD v práci doslova oddýchla, konečne som kávu pila teplú) a s totálne čistou hlavou som sa po práci zase tešila na deti a čas, ktorý sme spolu trávili naozaj intenzívne až do večera. Drobček si zvykne, získa nových kamarátov a obe budete šťastné a spokojné.

sandyka90
autor
2. jún 2022

Ďakujem mamičky za milé slová. ❤️
Tieto stavy ma chytajú miestami... keď na to spomeniem... uvidíme ako bude v septembri...totp mi hovorí aj manžel aj mamina...no len ja vždy musím dopredu rozmýšľať a "trápiť" sa po tom...
A áno, asi je to aj v tom ako jedna mamička napísala, že v robote vyhovieť a potom doma sa trápiť. Prácu mám rada len som si predstavovala byť doma s ňou dlhšie...ale aj tak by musela nastúpiť do škôlky takže tak...🤷‍♀️
Asi tak to bude najlepšie že tomi uz konečne dám voľný priebeh... uvidíme odplienkovanie, adaptáciu v škôlke...a keď na to nebude pripravená pojde v januári...budem hľadieť len na ňu ako bude na to zrelá. Narýchlo ju do jaslí tiež nesupnem. Lebo tam to tiež môže ísť ťažko ta adaptácia akurát by tam plienky nevadili...mala by som fakt robiť podľa seba a nie vyhovieť každému. Aj keď do roboty sa ja rada vrátim...
No a s malou sme áno veľmi na seba naviazané od rána do večera všetko robíme spolu.
A manželom horko ťažko vydržia keď ja 2x do týždňa odídem cvičiť....aj von len so mnou lebo muž s ňou sám nechce takže... áno sme na seba naviazané...
Ďakujem

pragmaticka
2. jún 2022

@asia83 8 a 5 ročne decko ktoré nema v živote problém s ničím na jeho vek!! Potom príďem na svk a vidím rozmaznych nevychovanych spratkov(česť výnimkám), co im mamičky behajú okolo rite, riešia za ne ihriskove poticky a utekajú s nim k psychológom ak im nedajbože niekto zobral na ihrisku hračku ci v škole zlomil ceruzku.