icon

Som chúlostivá mama?

25. jún 2023

Ahojte maminy idem si trošku vyliat srdce a mozno mi niekto trochu otvori oči.
Mam 4 mesačne vytuzene prvé bábo a som nan velmi hákliva mozno to už preháňam. Napr mi vadi ze ho chce moja mama krmit ze mu da flasu uplne z vyšky a uplne donho to mlieko tecie nie ze si sám ťahá, že moj otec ho nosi na rukach tak že mu nefixuje dostatočne hlavičku. Po novom som vylúčila partnera z kupania lebo viem ze to sama spravim najlepsie a snazim sa drobcovi navodit taku prijemnu atmosferu a manžel pritom brblal o vsetkom moznom (vojna na ukrajine, politika,...). Celkovo mi vadia napr neohlasene viacere navstevy za jeden den ked napr pride niekto poobede a potom aj na večer že je maly z toho cely ohucany. Vadi mi ako ho chce kazdy len prevlacovat, nosiť na rukách a som zhrozená ako s nim manipulujú. Kamoška ma vysmiala ked som s ňou nechcela ist o 12 kocikovat v tom najvacsom horku...ina kamoska ma vola s jej rocnym na kupalisko co som odmietla ...kolegyne ma volali na vikendovy pobyt ale pride mi to skoro odist od tak malého bábätka a samozrejme nemali pochopenie. Svokra sa na mna urazila ked som jej drobca ako 2 týždňového nechcela dat na ruky bez zavinovacky (ma cez 70 rokov).
S malym mame vytvoreny super režim večer pekne spinka sledujem bdele okná a uz presne viem naňho reagovať kedy je cas papat a kedy spať...aj cez den všetko slape ako hodinky proste drobec takmer nikdy neplace...ale u nikoho sa nestretavam s pochopenim ze to mojou starostlivosťou je spokojné bábo. Je moje spravanie cez čiaru? Pride vam ze to preháňam?

Strana
z2
autor
25. jún 2023

@svetlonos 2 tyzdnove v marci v zavinovacke nie 4 mesacne

babulkomale
25. jún 2023

To bola tak trosku kritika do vlastnych radov so štipkou ironie, ze keby som poznala bdele okna a kadeco ine, mozno mohli moje deti lepsie spat a s nimi aj cela rodina.
Teda ak to chapem spravne a ide o nejake pochopenie spankovych cyklov a ich vyuzitie pri rezime dietata.
My sme mali len bdelost, rev alebo tvrdy spanok, rev a bdelost vzdy zasadne v nevhodnych casoch 😃

babulkomale
25. jún 2023

Jaj to je len toto? Tak to sme robili. Bohuzial moji vzdy prekvapili, fazy- nefazy 😂

svetlonos
25. jún 2023

Autorka, tak to ja som vtedy ziadnu navstevu nechcela. Zakazala by som. Rodila som pocas korony, za mna super. Teraz budem mat termin druheho a pri dobrej voli mesiac ziadne navstevy nebudu. Ziadne. A nie som izkostluva ale mam rada svoj klud. Chcem aby sne sa ako 4 ckenna rodina spolu zzili a zorganizovali, nie riesit navstevy 🙈

autor
25. jún 2023

@babulkomale uz chapem 🙂 no ja som to odsledovala u kamosiek co mali viac deti a časom sa o tom dovedeli viac...pri prvom dieťati si vytrpeli doslovne že cele dni a noci bez spanku uspavanie na fitlopte do 10 mesiacov ze ruky odpadavali, hodinove nosenie na rukach po byte a potom ako dieťa odložiť do postielky aby sa neprebudilo ..a zrazu pri druhom treťom žiadny problem nebol ... položiť do postieľky v spravnom čase a spokojni rodicia aj bábätko

autor
25. jún 2023

@svetlonos no a mna nikto vtedy nerešpektoval...manzel ma obrovsku rodinu vztahy výborne...a vlastne ja mam s nimi tiez velmi dobre vztahy..preto nejako hladam taku zlatú strednú cestu (a otvorenie oči) že čo je ok a kedy sa je vhodné ozvať...lebo trochu si aj uvedomujem že nieco mozu byť moje hormony a niečo môže byť že potrebujem aj nejake hranice a náš vlastný režim v rodine

domkakvet
25. jún 2023

Podla mna z polovice prehanas a z polovice nie, ako v com, odist od tak maleho dietata si myslim, ze je este skoro, kupat by ho mal aj tvoj manzel, to uz prehanas, 70 rocna zena je lepsie ho nechat v zavinovacke, s tou flasou tiez prehanas, tak ze sa skus na to pozerat z ineho pohladu.

zuzudrnda
25. jún 2023

Za mňa v pohode. Prídeš mi starostlivá a bábätko má 4m, ozaj najviac potrebuje mamu. Pri prvom bábätku mas na toto všetko čas. Aj na uzkostlivost. Stačí poziadat okolie o pochopenie. Máte dobré vzťahy,isto pochopia. Mám pocit,že skôr vadia veci,ktoré neberú ohľad na teba a potreby dieťaťa,resp.ked sa necítis rešpektovaná a skôr chces vyhoviet... Napr.ja som úplne nerozumela, prečo má potrebu niekto v mojej prítomnosti kŕmiť moje dieťa, ved to nie je živá hračka,alebo podávať si ho z rúk do ruk ako štafetový kolík. Si zaň zodpovedná ty, rob ako citis...Nie kamošky, starkí ani maminy na modrom koňovi. Naše názory sú v tomto irelevantné keďže vychádzajú z iných skúsenosti a stituacii, rob podľa svojho najlepšieho vedomia a uži si tento babatkovy čas. Trvá krátko🍒

evaachesa
25. jún 2023

Mňa by len zaujímalo či by si bola v pohode s tým, keby ťa manžel vylúčil z kúpania lebo to robí lepšie ako ty. 🤔

svetlonos
25. jún 2023

My sme s muzom mali jasno iz pred porodom priebeh po aj mimo korony. Jasne a zrozumitelne som oznamila nasim, ze ziadne navstevy sa konat nebudu. Vycitky, place a podobne - mi boli uplne ukradnute. S malym sme boli koli atb par dni dlhsie v nemocnici. Aj tel diskusie som zrusila. Zbytocne sirili paniku a pro otazkach a teatralnychvreciach sa mi tlak dvihal. Bola som v kontakte akurat s mm a kamoskou. Treba si s muzom upratat priority. Ake ze nerespekt?! A hormony? No ano su a co?

olimuc
25. jún 2023

Kupalisko vikendovy pobyt a teoreticky ta hlavicka (aj ked to uz nie je aktualne) … ale zvysok by som vypustila z hlavy.. hlavne vynechat tatka nepovazujem za Dobry napad … 4 mesacnemu je jedno, co rozprava .. kym nevrieska, tak nech mu cita aj kvantovu fyziku

autor
25. jún 2023

@evaachesa no nebola samozrejme 😬 este raz to tu zopakujem proste maly je pritom kupani taky vyhukany zatiaľ nie je z tych deti co maju radi vodu a posobi vtedy tak napäto... Proste mam vtedy potrebu naňho brblat prihovarat sa proste sa snažím navodiť taku "atmosféru" niekedy sa uz stalo ze sa maly uvolnil usmieval sa...no len ked manžel to berie ako rutinnu vec ze umyt osušiť vybavené...uz mi dnes proste došla trpezlivosť že on si ide svoje a ja svoje ze zrovna v tom čase fakt par minut kúpania nemôže vydržať a vtedy sa musi vykecavat o vojne a proste takých negativnych veciach ..tak len preto som mu povedala ze budem kupat radsej sama...ale uz som sa mu ospravedlnila že ako som to myslela

autor
25. jún 2023

@zuzudrnda ďakujem ❤️
A presne to krmenie...keby kojim takyto problem by som nemala...a kedze davame flasu tak samozrejme že ved to je take rozkosne ked si babatko cucka z flasky kazdy ho chce nakŕmiť...ale maly ma reflux čiže treba tomu prisposobit aj polohu na krmenie a tempo na krmenie..lenze samozrejme že ked mala moja mama mna tak o takom ze reflux nepočula čiže ma svoju hlavu svoj nazor..porodila tiez deti čiže sa vie postarať a ja si hryziem do jazyka lebo ze ved aj mna tak krmila a tu som...😩

basulaak
25. jún 2023

Ja som bola uplne rovnaka, nic si z toho nerob. Iste veci nie, to s kupanim, chcela som aby kupal aj muz ale on razne odmietol.zvysok som tiez mala podobne, len s tym rozdielom, ze muz sa zapajal v noseni napr., a bola som zato rada. Ale presne hlavicka, kocikovanie v upekoch, nekonciace navstevy do vecera a pod. ma dost stresovali. Spanok bol hrozn takze som sa tiez snazila pochopit tym oknam. Pohoda to sa vsetko zrovna, len manzela viac zapoj a bude dobre.

zuzudrnda
25. jún 2023

Je to náročné,ale tu som bola ozaj asertivna a riešila som záujem dieťaťa,nie dojmy inych. Kŕmenie nie je len o jedení,ale aj o kontakte. A je jedno či je to kojenie. Ak má s jedením bábätko problém, duplovane. Je skvelé,že mamina vás dobre vychovala, vďaka jej za to a poziadaj ju,aby túto možnosť dopriala ak tebe a dôverovala ti,že vieš čo robíš. Moja plná podpora robiť tak aby si bola spokojná ty aj dieťa a zastať si to. Aj za cenu výmeny názorov.

lenkakravcova
25. jún 2023

S tým spaním to riešiš veľmi dobre. Ja som to pri prvom dieťati tiež nevedela. Chudák si niekedy aj poplakal, kým zaspal. Ďalšie deti už spalo viac, už som to mala vyskúšané - ze proste späť potrebujú a nie je pre ne nič (okrem mlieka ešte) prednejšie.

atinkaa
25. jún 2023

@autorka, ja myslim, ze mnohe je pochopitelne, nielen u prvorodica (schvalne nepisem prvorodicky), lebo aj tvoj manzel je v tom prvykrat, tiez to nejako preziva a ja si napriklad neviem predstavit, ze by mi niekto takto nahrubo flochol, ze to robim cele zle a veru, ze v nemocnici su na to expertky, teda skuste sa rozpravat, aby vas dieta spajalo, nie rozdelovalo.

Mozno kopu veci mozete robit spolu, s manzelom, dvaja a mat ritual vsetci traja spolocne.

Co sa tyka ostatnych clenov rodiny, nikdy nikto nebude nic robit presne tak ako ty aj ked by u teba boli na 10-dnove skolenia a velmi chceli a ked si to predstavis, tak je to aj dobre, dieta sa nauci reagovat aj na inych, co ale mozes a mas plne pravo urobit, je oddialit tento cas, na navstevy a vela ludi je vyborne nositko, ktore de facto znemozni cokolvek z toho, co popisujes. My sme boli fest nositkovi, teda ja na to nedam dopustit, z neho ti ho nik nevyrve, veci mas pod kontrolou a aj dospelych z rodiny. No pre situacie, ked bude dietatko starsie mu/im dopraj stretnutia, skus citat o tom ako su aj vztahy s babickami a dedkami prospesne, knihu o takych vztahoch napisal profesor Zdenek Matejcek https://www.databazeknih.cz/recenze/radosti-a-s...

Navstevy a kupaliska a wellnesy, ci pobyty chapem uplne, myslim, ze je uplne vporiadku, ak si to chces uzit v mikrosvete doma, dieta zatial viac nepotrebuje. Asi najvacsi prusvih je kupanie dietata s manzelom, bez manzela, nazvi si to ako chces, ak chces byt rodina, tak nie je dobry plan striktne nie, rozhovory o tom, co sa ti paci, co robi inak ako ty a aj ti to pride vhodne, vie to sikovnejsie ako ty, ocen, s cim nie si spokojna, tak to povedz, len skus tak, ako by si to chcela pocut ty sama.

Knihy, ktore mozete citat vsetci a mohli by pomoct ku komunikacii spolocnej v prospech dietata - https://www.martinus.sk/?uItem=124622 a tiez https://www.martinus.sk/?uItem=715275
Dieta je vzdy radost, pre vsetkych, teda nejaky cas im vsetkym dopraj, ale aj s babickami a dedkami sa je mozne rozpravat, co je vas cas ako rodicov a dietatka a co je ten dalsi cas aj pre nich. Drzim palce, nech sa to podari!

tiika
25. jún 2023

Pre mna je to, čo popisuješ úplne v pohode. Možno som i ja divná, ale mám to podobne a necítim sa nejako prehnane uzkostliva. Skratka je to moje dieťa, chcem pre neho to najlepšie, záleží mi na tom, aby sa cítilo dobre, mám svoju predstavu o výchove. Áno, ostatní to nemusia schvaľovať, ale mali by to respektovat. Nemusi byt ani všetko do bodky podľa mna, nebudem dieta držať v zlatej klietke, tolerujem aj iný prístup, iné zaobchádzanie, veď skôr či neskôr sa s tým stretne. Keď však vidím niečo, čo mi vyslovene vadí, alebo čo by sa dalo urobit lepšie, tak slušne poviem, upozornim, poprosím, vysvetlím. Viem vela krát nad niečim mávnuť rukou, predýchať, no keď je niečo už za mojou hranicou tolerancie, ozvem sa, nebudem ticho trpieť (a nenechám trpieť ani dieťa - zlá manipulácia, vela podnetov, nervozita..).
Mužovi by som povedala, co sa mi nepáči, co by mohol robiť inak. Väčšinou to akceptuje, a keď nie, nechám veci na ňom (nech si teda keca i o politike), ak to babu veľmi nevadi.

siska53
25. jún 2023

Su veci, ktore prehanas a su veci, ktore su za mna ok.

mamamasama
Odpoveď bola odstránená
mamamasama
25. jún 2023

Zavinovačku zruš hneď. Má tvoj muž nejaké deformacie? Hádam tvoja svokra vie ako držať bábo 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

jenisjenis
25. jún 2023

A vies co ja ta chapem ze sa bojis aj ja som taka bola.
a tiez viem ze " mama" sa postara najlepsie ( aj pri kupani cisteni nosteka usiek, kremikovanie-masaz..obzvlast ked ide o tak male babo.Ono nikoho nepotrebuje este len maminku.Ty si s nim stale mas to dobre podchytene ked vies kedy hore a kedy spat tak to ma byt.
Este je dolezite ci to tatinko vie vsetko urobit tak ako ty (lebo sory niektori su nemotorni ale cest vynimkam) ale ak ano skuste sa striedat 1 den on a potom ty.Tatinka staci zapajat ak to dobre nevie aj neskor..ked uz npr.babo sedi potom to maju lahsie trosku.
2 tyzdnove babo by som sa tiez bala dat len tak naruky babke ( muzova je stara chora ale moja je fitneska) takze ak zvlada - nevidim problem.
O 12 hod sa kocikovat v horucave nechodi to je pravda jedine zeby v tieni a pri vode kde sa lepsie dycha a pofukuje ako npr.aj to kupalisko - vyskusaj aspon uvidis ako sa mu tam bude dobre spinkat ak nie uz nemusis ist.
Vikendovat bez dietata 4 mesacneho neprichadza do uvahy to je moc skoro podla mna
A co sa ti nepozdava - ako ze zle drzia flasu alebo hlavicku tak to ich len pouc nabuduce daju pozor.
Z komentarov si nerob velku hlavu kazda sme ina a inak to mame nastavene.Inak to beru 20 rocne maminy inak 30-40 rocne ked sa im nedaj boze nedarilo alebo to vyslo na niekoky x tak su o to ustrachanejsie.

taga
25. jún 2023

Ja len tak nesmelo...
Spokojnost tvojho babatka nie je len kvoli tvojej starostlivosti, je v tom proste len kus blbeho stastia,ze mas take dieta 😉
Hovorim za vsetky matky, ktore mali nastudovane asi vsetko (bdele okna to je snad uplny zaklad) a napriek vsemoznej snahe boli ich babatka nespokojne - lebo proste boli a basta..
V preklade, ked mas spokojne babo, bude spokojne asi aj ked uberies polovici z toho, co robis 😉

denithestrange1993
25. jún 2023

Tak jedna vec je,ze urcite veci vies,ze spravis najlepsie,ale zas ta tento pristup moze odclenit od rodiny a priatelov,dokonca od vlastneho manzela. Je jasne,ze kazda mama si najlepsie pozna svoje dieta a chce prenho najlepsie,ale mozno to najlepsie je niekedy trochu odflaknute kupanie,obcasna zla manipulacia s dietatom ked si chcu pomojkat babka s dedom drobca atd. Neboj sa ked ho raz zle chytia nedostane z toho skoliozu ani nebude mat oneskoreny vyvoj. Ked ti to vadi skus ich instruovat ako drzat baby. Ohladom toho rezimu,ak ti to vyhovuje ok. Tiez by som pri takom malom dietati nechcela mat denne neocakavane navstevy. Skratka skus to brat trochu viac easy,ak si unavena dovol aj inym clenom rodiny pomoct ti s malym.

radkaradix
26. jún 2023

ja mam tiez len 1 dieta, sice ma uz 4 roky, ale to co si opisala mi pride uplne normalne a nie prehnane uzkostlive.. 🙂

elmivelmi
26. jún 2023

to nie je pravda co pises,ze pri druhom uz je rezim a vedia uspat.To ozaj pen dobre deti su ale al mas setky deti co maju menej vyzretu cns a maju problem si sponit tie dva spanky bez prebudenia tak mozes mat aj 10deri a kazde bude mat problem so spanim.Potom uz len naozaj nechat vyrevat a sa naucia same.

elmivelmi
26. jún 2023

Bdele okna ale mozu fungovat len u deti co bedia dobre spat;/)A ty mas asi stastie na take dieta,to mas vyborne.Vodu nemusi mat kazde dieta rado,moje neznasalu kupanie cize tobolo u nas rychlo ,rychlo do vody mamocit porevali si do nordova a rychlo von-🙂Si pamatam prvy krat ked som namocila ake revy to noki az sa islibdoevat chudatka.Az cekomsa to zlepsilo.

lucia13022023
28. jún 2023

Podľa mňa to nie je až také hrozné ☺️ vynechanie partnera s tým súhlasím co písali baby vyššie, je to tiež rodič, napríklad ja svojho zapájam do veľa veci, aj to je tak zle povedané.. Proste aj on sa stará ako ja, aj on je otec. Chápem rituál pri kúpaní, my ho mame tiež no môj malý sa miluje kúpať a je mu jedno co hovoríme, ale viem si predstaviť keby je mrzuty, a platí na neho len niečo, tiež by ma asi hnevalo ze nepoužíva tie "upokojujúce slová" ale rozpráva o vojne atď...
Co sa tyka kŕmenia, ja som pri prvom dala kŕmiť hocikomu, ved co je na tom... Co je na tom? To ze mu zabehlo mlieko a boli sme 2 týždne v nemocnici s dvoj týždňovym dieťaťom so zápalom pľúc lebo mal mlieko v plucach.. Takze krmim len ja alebo partner a aj to som sa učila a bála dlho dlho...
To ze nechceš dat na ruky? Chápem, ani ja som nedala ved dieťa nie je mača co treba naťahovať..
A bdele okná sú super, mne pomohol profil na ig, jasne ze nedodrzujem presne na minútu, ale mame režim ktorý nám funguje a som spokojná ja aj malý..
To ze nechceš ísť od baba chápem, ani ja by som nešla, a úprimne, neviem ci by si sa aj vedela odreagovať lebo ja by som myslela iba na môjho syna.. Takže toľko o tomu, podľa mňa až tak nepreháňas, len nevynechavaj manžela ☺️

autor
29. jún 2023

@lucia13022023 ďakujem za pekne slová a manžel už veselo kúpe zapracovali sme na tom 🙂 to s vasim malym ma mrzí muselo to byť náročné a ešte iba s 2 týždňovym 🙏

Strana
z2