Som na pokraji nervového zrútenia a dôvodom je dieťa
asi sa zhrozite z toho co Vam tu teraz napisem no ide ma rozdrapit od zlosti mam pocit ze moj syn mi robi iba napriek vsetko 😠 . nerespektuje ma nepomaha krik bitka ani lac dokonca ani vyhrazky typu odidem a uz sa nevratim(nepotrebujem radu ze to nemam hovorit ja to viem no uz som na konci so silami) mam pocit ze ponom v jednom kuse iba vrieskam a bijem ho po zadku (a to ma 20 mesiacov necelych) pisti po mne otrieskava si hlavicku rozhadzuje jedlo olieva sa vodou vyhadzuje mi oblecenie taha na seba susiak kope ma stipe a hryzie( poviete si totalne nezvladnuta vychova ale to mi robi posledne 2 tyzdne ) nikdy sme ho nerozmaznavali ani mu nic extra edovolovali a ani nezakazovali ale co uz on vystraja posledne dni je hroza nieco sa mu nepaci zacne rumazgat skace z postele ( synovec 15 mesacny si takto zlomil zapastie) a ja som z toho na nervy vrieskam po nom tak co mi bola suseda zo 4 / povedat nech budem ticsie ze jej deti spia a ja byvam na 7p niekedy mam fakt chut odist lebo si myslim ze bezomna mu bude lepsie 😢 akonahle pride mm z prace je to zlate dieta akokeby vymeneny nic nevystraja nerumazganezlosti nerobi neplechu... som vari ja ta zla?
@majulino dostava sa do ťažkehé veku. Nie len pre neho ale aj pre teba. Ale treba si uvedomiť, že v prvom rade musíme robiť to najlepšie pre dieťa. Môj maly ma tiež take stavy, kedy ho chytia nervy a strašn kričí, kope do hračiek a najnovšie svoju zlosť vyjadruje tak, že začne pluť. Ako ani ti nebudem hovoriť ake je to neprijemne, ked ho nejaky človek oslovi na ulici, spyta sa ho, ako sa ma, a on začne pluť. Fakt hrozne. Neviem odkial to nachytal, ale je mi to luto. LEbo ja viem, že tak prejavuje svoju nejaku vnutornu nepohodu a nechcem ho za to ani biť ani po nam príliš vrieskať. Tiež neviem čo s tym robiť, lebo viem, že ludia si nepomyslia nič dobre ked ma taketo prejavy... Rozmyšlam či ho netreba viac objimať, aj napriklad v stave, ked ma nervy, nehnevať sa, ale chytiť ho a ukludniť po dobrom. U nas to niekedy zaberie a niekedy nie. U nas je navyše to, že mam už mladšiu dcerku, tak možno pocituje aj nejaku krivdu. JEj predvčerom aj zakusol do pršteka. Ale ona je anjel asi pol minutky plakala a maly jej na to začal robiť opičky tak sa mu hned začala škeriť. Ale tiež neviem čo s tym
@ria_zuzolova ahoj daujem ti 🙂 to ze mu bezomna nebude lepsie som uz zistila dokonca ho nemozem ani s nikym inym nechat lebo robia to co mi tu radia mamicky prekrocia a odidu
pocas sviatkov sa nam rezim nemeni (teoreticky ziaden nemame prakticky si ho majko vytvoril sam vstava okolo osmej ranjkujeme hrame sa pomaha mi varit alebo upratat podla nalady potom desiata a ideme spinkat cca okolo 11 az 13 hod. spi max 2 hodine vstane ideme papkat (je iba ak si sam vypyta ak som mu nutila jedlo nejedol vobec) a potom vonku na taku odinu minimalne ak dovoli pocasie aj dlhsie alebo sa ideme povozit na trolejbuse starsne sa mu to paci
tato pride z prace medzi 15 a 15:30 neje sa a uz mam pokoj do vecera kym nejde majko spat no nemozem ist nikam z bytu lebo v pravidelnych intervaloch ma pride majko skontrolovat 😀
nie vzdy hadze jedlo a mna to ani nerozculuje ak mam pravdu povedat napisala som len preto aby mali mamicky ktore by mi chceli pomoct predstavu co robi aj ked hodi jedlo o zem aj tak potom je a stale ma na svojom stoliku nieco male na zobnutie ak by bol hladny este medzi halvnymi jedlami a ak ma chut tak ride ku mne a pyta si ccicik alebo si ho jednoducho zoberie sam a ukaze mi ze len trosicku malnko chce 😀 a z toho ze je mokry ma neskutocnu radost takze nepomaha ani ked o necham trosku mokreho a najnovsie si vie dat bodynka dole tak ze tu mokru cast ma na pancuskach 😝
zial ja ked mu poviemze hlasnejsie tak to aj urobi u nas zaberalo donedavna ked som zvysenm hlasom povedala ze ticho ale s takym srandovnym podtonom a grimasou no teraz to uz nepomaha 😠
@majulino tak to je dobre😉
@majulino teraz čitam dalšie prispevky, kukam, že tvoj maly dosť reaguje na to, ked je niečo inak ako by chcel. Presne to mame. Ale ja mam tršoku podozrenie na niečo hlbšie, niečo čo mame v rodine, len dufam, že sa to nepotvrdí. či nahodou neciti taku nepotlačitelnu uzkosť, ked je niečo inak ako by podla neho malo byť. My mame napriklad aj problem, že niekedy ani nevie čo chce, a čokolvek urobim, je z toho velky plač. Napriklad niekto zaklope na dvere, ja sa už radšej dopredu spytam, či chce otvoriť, lebo niekedy ked chce otvoriť a ja si to neuvedomim a otvorim ja tak je zle. Ale proste niekedy nemôžem otvoriť tak poviem nech otvori on, lenže ani on nechce otvoriť, a proste chce aby dvere ostali zatvorene.. No to ale nieje možne nechať navšetvu pred dverami. Alebo ideme domov a proste ten isty scenar, len s tym, kto vyťuka kod na otvorenie vchodovych dveri, alebo zažnutie svetla vo vchode... Ja ale pevne dufam a verim, že je to len vek a že je to normalne a že to prejde, že to nebude niečo važnejšie
@aliza ja netvdim z emoje dieta je zle a ja som uzastna matka chcela som iba raadu ako dalej lebo ziadna z tychto rad nefunguje a ublizovanie si sa stupnuje a dokonca ani netvrdim ze ho trieskam hlava nehlava dostane po zadku (plienke) ale nei silnu a hlas zvysim iba ak uz hrozi vazne ublizenie si ajked mi dr neustale opakuje ze otras mozgu moze mat aj z ulne slabuckeho ale presneho uderu asi som to uz sem pisala ale moje problemy s byvalou mm su uz vyriesene a majk nebol svedkom nasich hadok
@kinna on ma vsetok moj cas navarim minimalne na 2 dni a neupratujem denne iba ked tak zbieram hracky po byte ale inak ulne ale uplne vsetko robime spolu mazname sa denne aj ked dostane zachvat a prejdeho to tak potom sa ideme pomaznat ako by sa nic nestalo pusinkujeme sa hladkame a stale mu hovorim ze velmi lubim aj mm s nim robi to iste
ludia, kazda ma tu svoju pravdu,ale neurazajte a neosocujte sa navzajom...mamicka chcela poradit,ale vzdy sa pri takychto temach rozburia hormony 😝..kazde dieta je ine, tazko bude jedna mamicka kydat na druhu,ze je zla matka, ked ma doma ine dieta!a deti su dnes ine ako kedysi, staci,ze vidia nieco v TV, skolke alebo tak a napodobnuju!A mamicka sa moze ist roztrhnut, ked dieta nechce a nechce si dat"poradit'..
@vejula trolililinku to zavna autizmom...riesila si s dr?ja teda nechcem davat diagnozy...len ma to tak napadlo mozno to s tym vobec nesuvisi....@majulino ja si myslim ze rodic nema dovod aby dieta ,ktore nekona vedome zle, bil ...a je jedno ci po plienke alebo po prstoch alebo po hlave...mne to tak pripada ze ste si vytvorili so synom nespravny navyk...obaja nezvladate naporove situacie..skus nejakeho psychologa..
@loxa nie autizmus určite nie, môj manžel je psycholog. _Ja mam podozrenie skôr na OCD... LEbo to mame aj v rodine a presne viem ako sa to to prejavuje a toto spravanie ma k tomu velmi blizko. Len ťažko určit u ani nie trojročneho dieťatka či ide len o vzdor a presadzovanie si vlastnej moci alebo už ide o niečo viac. No necham tomu ešte nejaky čas, a snad to prejde
@majulino no hej, ale vysvetliť musíš v prvom rade to, čo CÍTI malý, až v druhom rade to, čo robí nejaká postavička, či zvieratko... 😉
@vejula jezis tak to potom ty vies najlepsie , teda skor pan manzel....to ja som len tak plesla , prepac..ja som tiez mala ocd od 17r spustilo to znasilnenie, v kombinacii s depresiou...stale som sa umyvala na intimnych miestach..ale potom som sla ku psychiatrovi , dostala som lieky...chodila na psychoterapiu...otehotnela, lieky vysadila a uz nemam ocd😀..bolo to v hlave a iba v hlave,,,vyrovnala som sa s tym a je to ok🙂
@kinna on ma vsetok moj cas navarim minimalne na 2 dni a neupratujem denne iba ked tak zbieram hracky po byte ale inak ulne ale uplne vsetko robime spolu mazname sa denne aj ked dostane zachvat a prejdeho to tak potom sa ideme pomaznat ako by sa nic nestalo pusinkujeme sa hladkame a stale mu hovorim ze velmi lubim aj mm s nim robi to iste
@katka1981 na dieta som pripravena bola uz ako 15 rocna som chodila strazit tetine deti a navyse ma 3 rocneho brata s ktorym som mame velmi pomahala dakujem za ten link 🙂
@reanda prepac ale uz som z toho posledneho tyzdna boal na nervy a v ten den to vyvrcholilo ale vsetko co som sem pisal je pravda pocnuc tym sebaublizovanim cez pokojne chvile az po zlate dieta ktoremu nic nieje nepamatam ci som to uz sem pisla ale vrieskam iba ked si ublizuje inak nie nechcem mu predsa znicit detsvo
@loxa tak to je super, že je to za tebou. Ako aj OCD ma rôzne stupne, u teba sa to zrejm erychlo podchytilo, tak sa s tym dalo dobre pracovať 🙂 Preot nechcem ani ja nič zanedbať, lebo ak čosi je, tak je dobre čo najrychlejšie podchytiť. Alestale dufam, že to proste je len môj strach, kedže viem o čom hovorim
@vejula inak presne to co pises mame aj my 🙂 napr nemohli sme nastupit do auta bez toho aby nesiel najprv on dopredu. vzdy tam "potreboval" stlacit radio a cerveny trojuholnik. ked tuto ulahu splnil, nebol problem presunut sa do zadu. pri odomykani to iste, kluc musi strcit on a ja mozem potom otocit. takisto zapinanie svetla, privolavanie vytahu, pchanie mince do kosika..... atd. denne je to x veci, ktore keby som ho nenechala urobit, tak lezi v hysaku na zemi 🙂 chce to len trpezlivost, on si spravi co potrebuje a obidvaja sme spokojny 🙂
@majulino fakt je to cele len o tvojej trpezlivosti, on ma svoje potreby, ktorym my nerozumieme, ale ked mu to nesplnis, tak je cirkus, oni to zatial inak ako rozculenim sa, krikom, hodenim sa o zem nevedia vyjadrit. nam by sa tiez nepacilo, keby sme mali nieco rozrobene a niekto by nas nasilu v polke cinnosti zacal tahat prec, asi by sme mu tiez vynadali, ci?
kedze som s malym stale, tak uz za ten cas viem presne ze co su spustace, takze viem sa im vyhnut, napr. vonku ked nemam cas sa zastavovat, volim taku trasu, kde nestretneme mlaky, ihrisko, macku za plotom.... aby som ho nemusela od niekade tahat. v obchode dostane lizatko hned pri vstupe, tym si zabezpecim pokojny nakup, doma moze robit skoro vsetko, akurat musim byt stale pri nom, aby som zabranila pripadnemu vytopeniu susedov alebo inej nehode 🙂
je to podla mna cele o pristupe spokojne dieta=spokojna mama a naopak 🙂
urcite aj ty vies uz za ten cas, ze co spusta tie navaly hnevu u tvojho maleho, podla mna to nieje ziadna porucha, ked pises ze pri otcovi to nerobi. keby mal poruchu tak asi si nevybera ze pri mame budem mat navaly zlosti a pri otcovi nie, to je hovadina. asi vzdy ty spravis nieco co ho rozdrazdi 😠
@majulino, preco sa omluvas za svoje pocity??? Napisala si to co si prave citila, je to normalne. Daj zo seba zle vsetku negativnu energiu. Mne psychologicka ked sme k nej chodili s malou radila aby som sa odventilovala v druhej izbe, no nedalo sa, mala ked salela, tak zasadne pri mne. A inak aj ona vedela na svoje deti nahukat, aj raz tak streskla dverami az sklo prasklo, jej 3 deti sa na nej dobre pobavili. Ja som tie po malej hulakala. A vysledok, ma zo mna srandu a robi naprieky a strach nema, tak som rada. Ja mam pocit, ze deti nemaju vyvinuty nervovy system a nevedia spracovat emocie, tak to potom takto vyzera. Mozno o 3 mesiace ho to prejde. My sme mali obdobie okolo 2,5 roka priserne, to boli tie otlkance, potom to casom preslom, neviem presne kedy a nedavno zas mala obdobie ze sa zacala ubhryzat nechty, hryzt sa, ale zas obcas zabralo natacat ju na video a kedze nechcela aby som to ukazala jej kamoskam, hned nahodila usmev. Vzdor ma stale, neposlucha, ale keby nebolo to co predtym, tak sa to da. Len clovek je z toho dlho otraseny.
https://www.youtube.com/watch?v=qycqF1CWcXgpresne tato hudba je pre mna balzam na dusu. Pokial by sa tie amoky nezmiernovali, tak potom skus este ist k nejakemu odbornikovi co ti niekto doporuci. Ale verim, ze sa to zlepsi. A dik ze si prispela, aspon viem, ze to co mame doma, je este nic 🙂
@olivex tak si ma ukludnila, snad je to len normalny decky prejav nejakej tvrdohlavosti.... A mate niekedy aj take, že sa zatne, napriklad, že mu daš kluč nech ho strči do dveri, ale on to odmietne, ale odmieta aj to aby si ho tam strčila ty, že akoby nevie čo chce? LEbo toto su take ťažke situacie
@loxa och to ma mrzi, alde jemu sa to raz isto vrati...
@katka1981 iba doma a v obchode aj uvidi ze redavacka triedi zhnite ovocie alebo zeleninu (asi si tiez mysli ze im ublizuje lebo hovori dzzzzz au au mnam
@olivex ja nedokazem nijako ovplyvnit to co si suseda oblecie alebo to ze vtacik uleti ci to ze niekto sa potkne ale co si vsimam tak najvacsim spustacom toho vsetkeho je ked si niekto ublizi (teda ze majko to pochhopi tak ze si ublizil) potknutie zlomena ruka( synovec o 5 mesiacov mladsi ma rucku v sadre a ked boli na navsteve tak si majko cely den buchalhlavicku z oso( jozko) ma au au. Pri ocovi to nerobi lebo spolu nepozeraju rozpravku s tatom robi akoze zakazane veci ktore su cisto iba chlapska zalezitost (vozenie na tatre smatranie po suflikoch(tazko sa otvaraju) pitie vody lyzicou ci hranie sa s notebookom) alebo take polievanie kvetin to je tiez cisto chlapska zalezitost aj behanie po nakupnom centre dame rozok do rucky maly akupny kosik nosi si ho z domu ja si idem nakupovat a oni tiez vyhadzuje z regalou potom uklada naspat minule sme kosicek zabudli doma tak chodil s velkym a mm hovor ze zoberu don ovocie nech ja neeriem a ja ze ok dojdeme k pokladni a tam take ovocie co sme sa na seba pozreli ze kto to tam dal 😀 😀 kivi nashi hrusky hrozno ale aj kopor ci mrkva
@majulino neľutuj že si sem napísala, aspoň si dodala odvahu porozprávať sa o svojom trápení ostatným ženám, ktoré tú odvahu nemali aby to sem napísali, dcéru som mala dobrú takže tento problém nepoznám a nepomôžem, ale čítaj len konštruktívne rady a odsudzovanie a hádzanie viny len na teba si neber k srdcu, to ti nepomôže. Sama som poznala ženu ktorá bola milá dobrá a mala božskú trpezlivosť a jej dieťa, hádzanie o zem z ničoho nič, vreskanie za každú blbosť, nikdy som to nepochopila, už s nou nie som v kontakte neviem ako to dopadlo ale bolo mi jej fakt ľúto. Niečo čo som našla na nete
http://babetko.rodinka.sk/babetka/vyvin-a-sprav...
http://babetko.rodinka.sk/vychovavame/vychovava...
Ale podľa toho čo opisuješ ak je schopné samé si ubližovať tým trieskaním hlavičky zašla by som najskôr za detským psychológom. Držím palce aby ste toto obdobie v zdraví prežili obaja 😉
@vejula hej, ale to je tiez preto ze ho asi naserem 🙂 napriklad uz sme odchadzali, chcela som mu do flase nabrat vodu, zbadal to, a chcel si to napustit on, ale to je take napustanie, ze sa pri tom cely zamoci, a uz sme sa ponahlali, tak som mu tu flasu nedala, spustil rev, tak ja teda ze mu ju dam, ale uz nechcel, a reval a rozculoval sa dalej. takze bud musim tu vodu napustit tak aby to nevidel, alebo ho musim nechat, potom je to bez kriku. takze u mna je to tak ze ked mu dam to co chce vtedy kedy to chce, tak je vsetko ok, zlate stastne dieta, ale ked ne, tak zuri, a uz pomoze len nejak odputat pozornost na nieco ine. Ale samozrejme nieje to vzdy, 10x si pustenu vodu ani nevsimne a akurat ked sa ponahlam tak si to vsimne, to je jak naschval 😖
ale aj dost zabera ked mu hovorim a vysvetlujem, napriklad ked vies ze kakas navstevu, tak uz ha na to pripravuj, ze pride navsteva, zazvoni zvoncek, pojdete otvorit..... potom na tu situaciu bude pripraveny a vie ze treba ist otvorit.
ja len ze poznam pripad ako cez kopirak toho co pises ty a bol diagnostikovany autizmus 😒
@majulino a preco aj ty snim nemas take zabavne aktivity ako tato? tak to je potom jasne o co mu ide. asi sa pri tej telke nudi a tvoju pozornost vzbudi len tak ze si udre hlavu. to je cele, on len chce tvoju pozornost. tato ti dal dobry navod ako sa s malym vyjasit, tak si ber priklad a mas po probleme 🙂
@sherynkamalinka u nas nastastie nebol dufam ze ani nikdy ebude

@traktor ulavilo sa mi a strasne aj ked na druhy den som zacala lutovat ze som sem vobec pisla lebo vyroky typu ze som nezrela a zla matka velmi bolia milujem svojho syna a nikdy by som nedovolila aby sa mu nieco stalo