icon

Som zlá matka

angi07
4. sep 2013

Ahoj. mám veľké výčitky, že som zlá maminka. Mám 5 mesačného synčeka, ktorého sme síce veľmi chceli, 2 roky sme sa usilovali, mám po sebe 1 neúspešné Um.opl. a nakoniec, keď som už povedala, že bábo teraz nechcem, že je aj lepšie, že sa nepodarilo , máme veľa starostí, staviame dom, financie atď.tak sa nakoniec podarilo. Tešila som sa, boli sme šťastní . Vedela som, že to bude náročné, že sa nám zmení život. Bola som na to pripravená. Prvé mesiace boli nesmierne ťažké, bolesti bruška, neustáli plač. prekonali sme to , zlepšilo sa to , teraz zase zúbky.... nespala som už 5 mesiacov, malý sa v noci zobúdza každé 2 hodiny, kým horko ťažko zaspím zas je hore.... cez deň spí tak max. hodinu , kým sa najem, vyperiem, umyjem riad, je už hore. keď mám čas tak cvičím, snažím sa dostať do formy, ked aj nespí, je pri mne, držím ho za ruku, alebo dám do hojdacieho kresla, aby ma videl ako cvičím. Varím, tak, že je pri mne v kočíku, ale stále plače, je mu dobre len na rukách. Mám 160 cm a 54 kg, drobec má 8 kg, nevládzem ho stále nosiť na rukách, denne si dávam lieky od bolesti, lebo kríže aj plecia - kĺby- ma nesmierne bolia. Viem, že pre dieta všetko, treba sa obetovať, že to je normálne, že sa to zlepší, ale včera už som bola v koncoch, nieže plakal, ale normálne reval, že mu hlas odišiel. lebo sa mu nechcelo sedieť v autosedačke...a začala som s ním kričať, bola som drzá , že načo mi bolo dieťa.. už sa hanbím za tieto slová ! ☹ mám pocit, že som zlá mama, že by som chcela prespať aspoň 8 hodín, že by som sa chcela starať troška len o seba , že by som chcela troška vypadnúť niekam SAMA.........

dejka77
4. sep 2013

Taketo stavy su uplne normalne. Cele je to len z nedostatku oddychu. Poradila by som ti v prvom rade najst si niekoho kto ti pomoze s malym, manzel alebo ina rodina. Normalne chod niekam von odreagovat sa, hoci len na nakup. Alebo nech zoberu maleho vonku na prechadzku a ty si pospi. Pokojne aj na viac ako len 2 hod., ty len nakoj ak kojis a maly nech je s niekym inym zatial.

zuzkanik
4. sep 2013

@angi07 Tieto pocity sú normálne, veľký súvis majú s hormónami a neustálou únavou. Plač dieťatka je veľmi stresujúci, zažíva to každá jedna mamička. Žena v tomto období potrebuje chápavého partnera, alebo aspoň rodičov (mamu), ktorí ju vedia aspoň trochu odbremeniť. Zoberú dieťa s kočíkom von, aby si mamička mohla trochu oddýchnuť, alebo aspoň pomôžu s domácimi prácami... Nepoznám jednu jedinú ženu, ktorá by prešla týmto kolotočom absolútne v pohode. Ak taká existuje, nervy má asi z ocele. Tak teda hlavu hore, náročné časy pominú, všetko sa utrasie a život sa vám opäť dostane do normálnych koľají. Ale jednu takú malú radu vám dám: Vaše dieťatko cíti, ak ste nervózna, alebo podráždená a v podstate sa zrkadlí. Mám to vyskúšané na mojich deťoch.

brmbo
4. sep 2013

@angi07 ak ho prikrmujes ja som davala kasu od hammi na vecer200ml a 220ml mlieko a prespala potom. 🙂

aristka
4. sep 2013

takže určite zvolni,doma nemusí byť 100percentne upratané ,ponožky nech si manžel upratuje sám,má ruky a ak je doma nech funguje pri malom on..v noci som manžela nenútila vstávať ani ja ,hodí do roboty,takže mi to prde neférové ,ale ak je doma a treba niečo robiť ,drobča mu treba zbaliť a nech s ním ide von...ak sa dá čo naviac manžela zapájaj...a ak si nevieš rady a j s malým ,nekrič na neho ,ale otvor okno a krič na celú ulicu,na nervičky si nasaď magnézium ,veľa pi a neboj bude dobre... 😉

bianca2
4. sep 2013

Este doplnim, prave sme boli s dcerkou v nemocnici 3 dni, chytila rotavirus, 1 den vracala, 1 den 40 teploty, potom sme sli do nemocky ze co sa deje, tam zistili rotavirus, teploty uz padli a 1 den silne hnacky.dalsi uz vsetko ok aj krvne testy v norme.3 dni bola na infuziach, na infekcnom, ja pri nej den a noc, aj tam sme spali spolu,dali nam postel.steny presklenene,kedze tam mali intenz.starostlivost a v tych dalsich izbach deti uviazane rucky,nozky v postielkach cele dni a plskali.nik k nim neprisiel.bolo to velmi surove.chudats deti.najest im dali,okupali ich aj to tak drsne s velkym revom,jednoducho horor.tu som si povedala ze ja teda nie som zla matka, ked mala place stale je na rukach, sme stale spolu a samu v nemocnici by som ju teda nenechala.

miskamaj
4. sep 2013

nie si zla matka!!! A nemohol by Ti niekto pomoct tak, ze by si zobral celu nocnu? Mne takto pomahala maminka aj svagrina. Ak nemas nikoho poruke, tak co tak aspon obcas opatrovatelku (ak by ste to financne zvladli)? A dovolenku, Len Ty sama. Ja som na tom bola podobne. Ja som dokonca z toho zacala trpiet nespavostou (este stale to sice trva, ale uz je to poooodstatne lepsie) Rucalo sa mi kvoli tomu manzelstvo, podpisala som rozvodove papiere, povedala manzelovi, ze onho nebudem bojovat, lebo na to nemam energiu. velmi som uz dlhe roky tuzila vidiet urcitu destinaciu. Normalne som sa rozhodla, ze tam pojdem, zbalila som syna, odviezla ho mame a 4 dni na to som uz lezala na teraske plazoveho domceka v exotike. SAMA. Bola som tam 8 dni. Vela ludi ma za to odsudilo, ze som opustila syna. Je mi jedno ich nazor, tak dobre som si naposledy odpocinula este v tehotenstve. A od mojho navratu (je to asi 6 tyzdnov) je vsetko lepsie, aj manzel sa vratil, aj syn sa ukludnil- lebo bol zo mna nervozny. Naozaj odporucam

miskamaj
4. sep 2013

a este som chcela dodat, ze manzel od teba vyzaduje teplu veceru? 😠 Tak ho vyved z omylu a zacni teplu veceru vyzadovat Ty od neho.

flopo
4. sep 2013

Plne chapem co citis, aj my ostatne mavame taketo depky,ale nie si zla matka.To by musela byt kazda jedna.Aj ja vybuchnem (mam tri deti a cakam stvrte),ale niekedy to proste inak nejde.Kolko krat si poviem,ze tie decka musia vytrvalo rozmyslat ako ma zase vytocit az do nepricetnosti a kolko krat si aj poplacem 🙂 Tvoj drobcek sa zmeni a cim bude starsi,tym bude kludnejsi len to chce hoooodne trpezlivosti a lasky.Co sa tyka toho neporiadku,to neries,nauc sa trosku relaxovat vo volny cas.Ver mi.Mne pomohlo kolko krat aj 20 minut spanku cez den a bola som jak znovu zrodena.Upracte s manzelom spolu ked pride z prace,nie je to hanba,ze si nestihla alebo nemas navarenu veceru.Zohrej volaco z obeda alebo drahy nech sem tam odcasu spravi veceru aj tebe.My tak fungujeme.Proste starat sa o dieta cely den je psychicky velmi narocne.Kolko krat som mojmu manzelovi povedala,zeby som si to s nim jaradsej vymenila,radsej by som tahala 16-hodinovu sichtu ako byt s detmi doma 🙂 On to chape a preto sa snazi my aj pomahat.Hlavu hore,ten drobcek ti to vrati aj z urokmi 🙂 🙂 🙂

angi07
autor
4. sep 2013

@miskamaj
@flopo Ja mám manžela velmi rád, ho lubim z celého srdca no ked príde domov, hned uteká na dom, ja viem že to robí pre nás, ale niekedy mám pocit, ze ide len aby nebol doma. on to nechápe, ja som v tom denno denne monotónne , každý skoro rovnaky , keby ten krpec nevymýšľal stále niečo nové --- teraz napr. už tretí deň len vykrikuje 🙂 je zlatý, najdôležitejší v mojom živote ale fakt niekedy je toho veľa. manželík ked príde večer domov , tak si sadne pre počítač, keď krpec je už okúpaný, keď nie tak ho okúpe, tak sa ho spýtam, či je hladný a on na to : dal by som si niečo, ale nejde, tak ja mu spravím nejaký sendvič alebo zohrejem, ked som stihla obed navariť. Mamina tiež pomáha ale skôr finančne, čo je super, len mi nechá rozmrazené masko , jemne naznačí aby som uvarila niečo. a minule som od nej dostala, že však celý deň nič nerobíš... :-/ no zbohom. už aby sme boli zvláť, snáď sa nám podarí na vianoce sa odsťahovať do domu, aj tak mi nikto nepomáha, tak je jedno, či budem sama , aspoň bude ticho a nezobudí mi nikto malého . lebo aj to je bežné, že dôjdu domov, telka, hudba, buchot dverí.... ach, vydržať len.mimochodom aj ja som povedala manželovi, že idem namiesto neho naspať do roboty, aj s tým súhlasil, ale on v noci nevstane ani na plač malého. chudák minule mal horúčku z očkovania, tak ja som mu dávala studený obklad na hlavičku, on sa síce zobudil, opýtal sa čo je, otočil sa a spal ďalej... takže asi tak. 😕

angi07
autor
4. sep 2013

@bianca2 môžem sa spýtať či bola malá očkovaná proti rotavírusu ?

angi07
autor
4. sep 2013

@miskamaj o dovolenke ani nesnívam ☹ staviame domček, teraz je to dôležitejšie. ale fakt veľmi rada by som vypadla už troška. Aspoň na pol dňa 🙂

miskamaj
4. sep 2013

@angi07 aha, takze vy este byvate s rodicmi a mama Ti nepomoze? 😕 😕 Tak ja mam teda mamu najlepsiu na svete 😅 byva od nas 40km a chodila k nam pravidelne pomahat: varovat, nieco upratat a aj na nocne, aby som sa mohla vyspat. Teraz uz menej, lebo u nas bol prelomovy prave ten +/- polrok a syn uz aj prespi noc (asi 3 tyzdne) od 19.30- 6.00 (cca), takze uz pomoc na noc nepotrebujem, ale maminke budem vdacna do konca zivota, lebo z tej vycerpanosti som bola zrela akurat tak na Pezinok a ona ma vlastne zachranila 😅 Ale narocne dieta mam doteraz, stvornozkuje tak rychlo, ze za nim musim behat a uz ma za sebou aj prvy krocik, takze nevarim, neupratujem (len to najzakladnejsie) dodnes- lebo nie je kedy 😅

sharlotta
4. sep 2013

@angi07 viem, ako sa citis, mali sme doma to iste a ja som mala pocit, ze to nikdy neskonci. Ale cim bola dcera starsia, tym sa to po malych krockoch zlepsovalo. Velmi mi pomahalo, ze osm chodila s kamaratkami a ich detmi von, pokecali sme, dali sme kavu, alebo len tak pokocikovali, ale nebola som sama. A skusala si ergonomicky nosic? Z toho krize nebolia. Ja som mala tu smolu, ze moja dcera v nom nechcela byt, iba ked ju nosil manzel, ale pri mne len na rukach.

miskamaj
4. sep 2013

@angi07 jasne, ked staviate 😉 a keby si manzel zobral dovolenku 1 den a ty niekam odisla, napr. len tak sa poprechadzat do nakupneho centra, alebo do parku, alebo na vinko, prip. kavu s kamaratkou. Ten jeden den ak sa nebude na dome nic robit, nikoho nezabije a vsetkym vam to pomoze 😅

sante81
4. sep 2013

@angi07 nemám čas čítat diskusiu, ale bud rada ze ma ešte len 5 mes, čo budes robit ked začne lozit? bude sa učit chodit? mne príde tvoja momentálna nálada ako opozdena poporodna depresia, mozno sa mylím. potrebujes si oddychnut, trochu zrelaxovat, na domácnost by som sa vykaslala a sla by som von s kočíkom, slnko, vzduch, niekam na kávu, sadnut, vyvetrat hlavu. ak moze pomôct mama, svokra, tak zavolaj ich. ja mam 2 deti s ročnym rozdielom, a nespala som uz 5 rokov, muz v práci, rodicia v inom meste, svokrovci chodia do práce. netvrdím ze nepomáhaju, ale musela som sa naučit spoliehat sama na seba. tiez je to častokrát o hubu, hlavne v zime, ked sme doma, ked je vonku kosa, ale nedala by som ich za nič, a najviac ich milujem vtedy ,ked obidvaja večer konečne spia

sharlotta
4. sep 2013

Ja som takmer vobec nespala rok. Ked som si ju po roku dala k sebe do postele, tak som sa konecne aspon trocha vyspala a doteraz si "bucham hlavu o stenu", ze som to neurobila skor a ze som pocuvala cudzie mudre rady...

darzneba
4. sep 2013

@angi07 vitajte medzi nami.... a plakat v polohe ne chrbte moze kvoli zaseknutym grgom, nase to vsetky robili, zlepsilo sa ked zacali spavat na brusku...

angi07
autor
4. sep 2013

@miskamaj tak moja je taká zvláštna ona kúpi všetko možné, som pre to vďačná, len od 7.00 do 18.00 robí, potom zbehne k babke, potom na nechty potom do reštiky.... takže asi tak. ja ju sledujem , podľa mna na nu ide klimax. tie jej hormóny sú všelijaké. raz je ochotná, raz je ako beštia... museli sme odísť z podnájmu, aby sme ušporili na domček. v 2 izbovom byte som mala aj dvoch psíkov a nemala by som dať ani detskú podstielku, tak sme boli nútení prísť sem.

sante81
4. sep 2013

mala som na mysli deti s 3ročnym rozdielom

miskamaj
4. sep 2013

@sante81 nemyslim si, ze opozdena poporodna depresia. Ja ju uplne chapem, je to totalna vycerpanost, hlavne fyzicka. nedostatok spanku moze mat aj zdravotne nasledky. Ona potrebuje pomoct. Ani ja som sa nehanbila poziadat o pomoc. Manzel jednoducho nevedel pochopit, ze sa potrebujem vyspat (kdezto on sa spanku ani za boha vzdat nechcel). Treba najst niekoho, kto pomoze aspon v noci aspon obcas. Ked nekoji o to je to jednoduchsie.

sante81
4. sep 2013

@miskamaj ja som mala poporodnu depku vyse mesiaca. nemyslím ze starostlivost o 5 mesacné dieta je náročna. mam 2 deti a vela prebdenych nocí. mame za sebou aj koliky, aj dojčensky strajk. 5 mes dieta kam polozís tam sedí, lezí, ides na prechádzku, nevyzaduje az taku starostlivost ako dieta starsie. a navarit sa dá do 30 min ráno, ked dieta ešte spí.

sharlotta
4. sep 2013

@sante81 iba v tom pripade, ze mas "dobre dieta". Moje dieta sa napr. nikdy nedalo len tak polozit. Ked mala 5 mesiacov uz ani v kociku nevydrzala. Jedine, ze spala, ale akonahle sa zobudila, bol vresk....Praveze cim bola starsia, tym to bolo lepsie. Ked zacala lozit, konecne sa aspon na 15 minut niecim zabavila. V obyvacke sme odstranili vsetko, cim by si mohla ubizit a konecne som mala pocit, ze som aspon na chvilu slobodna.

miskamaj
4. sep 2013

@sante81 to sa neda povedat, ze starostlivost o dieta nie je narocna. O niektore nie, o niektore ano. Moja kamaratka ma dieta, ktore prespalo noc od 1. mesiaca, spapa vsetko, co jej daju, ma rok, este nechodi, velmi nestvornozkuje, lebo sa jej nechce. Ano o taketo dieta je starostlivost nenarocna. Ale o deti ako mam ja, ako ma zakladatelka temy je starostlivost taka, aka je. Extremne narocna. Ak to niekto nezazije na vlastnu kozu, nepochopi. Kazde dieta je ine....tak isto ako aj kazda matka. niektora zvladne fyzicky viac, niektora menej...

sharlotta
4. sep 2013

Hahaha, ze prespat celu noc...velmi rychlo som prisla o iluzie a take nieco som ani necakala. To sa nam doteraz stalo asi tak 5x, aj to nie skor, ako mala 2 roky a 2 mesiace.

miskamaj
4. sep 2013

@angi07 tak si sadni s manzelom a vazne sa porozpravajte. Povedz mu, ze jednoducho nevladzes a ze potrebujes pomoct, najdite spolu nejake riesenie. Takto to dalej fakt nejde.

miskamaj
4. sep 2013

@sharlotta tak, ja som syna toto musela naucit. Mal problemy s bruskom (reflux, extremne silne koliky az do 6 mesiaca) a jeden lekar nam odporucil, ze zaludocek by potreboval "odpocinut" a ze mame skusit nejest v noci. Za 2 mesiace sa nam to podarilo. Ale viac-menej pomohlo k prespaniu noci hlavne to, ze som prestala kojit.

sharlotta
4. sep 2013

@miskamaj ja som prestala kojit, ked mala 2 roky. Doteraz ma so spankom problem, ale noci su uz ako-tak...ked neratam nocne mory.

miskamaj
4. sep 2013

@sharlotta mne prave vtedy pomahala maminka (s tym ucenim prespat noc), lebo to sme sa museli vzdat vela hodin spanku v noci. Takze dalsi bod, kedy mojej maminke dakujem za obrovsku pomoc. A naozaj, odkedy synov zaludok odpociva v noci, uz nie je vobec ziadny problem. Chvalabohu.

angi07
autor
4. sep 2013

@sante81 aj moja mama sa stále usmieva keď vidí , aká som vyčerpaná. že z čoho? lebo my sme boli také, že nás položila a boli sme v kuse 4 hodiny ticho. prespali sme celú noc od začiatkoch, . Ona nevie, aké to je vstávať každé 2 hodiny, hlavne keď niekto spí tak , ako ja, že doteraz som mala zátky v ušiach, lebo všetko mi vadilo, teraz zrazu aj na najmenšie suchotanie som hore. do kuchyne , spraviť UM, nahriať vodu atď. nakŕmiť, grgnutie (niekedy trvá aj 10-15 minút ) tak sa normálne zobudím. kým zaspím, zas je hore. cez deň nespí v kuse viac ako 30 minút, plače, tak dudel, alebo je hladný.. lebo môj nie je ako niektoré že vypije svoju dávku a pokoj 3 hodiny. on niekedy si vypije 60 ml a vydrží 2 hodinky, niekedy 150 ml a vydrží len hodinu a zas je hladný. Z kočíka ide vyskočiť, musí všetko a každého vidieť aby bol kľudný. Medzi nami nezaspí, zaspí len vo svojej postielke. ja ho nemôžem položiť len tak, môže to byť hracia deka, posteľ, medzi hračkami, to je jedno. keď som od neho preč na 10 minút už je zle. aj teraz leží medzi mojimi nohami na gauči a rozprávam sa s ním, lebo inak to nejde. a navariť ráno... hmm. keď sa už 4 krát zobudí o 06.00 ráno, a až do obeda nezaspí normálne, ... áno mohla by som variť a nechať ho plakať v kočíku. kto na to má nervy, nech to robí. kto to nezažil, ten to nevie. a prezradím aj to že som už skúšala aj TV ale nič. musím tam byť JA !!! čo je aj lichotivé ale aj únavné .