Som zúfalá z materskej

15. feb 2023

Baby asi sa chcem len vyzalovat… tečú mi už nervy zo všetkého.
Mame 16 mesacne dieta. Cakame druhé- náhodou sa podarilo, už som sa tešila do roboty…
Cely deň sa točím doma dookola to iste, snažím sa mat navarene napecene, to zvládam ale to upratovanie….mám nato strašne nervy. Stále je tu bordel, stále. Od rana do večera behám dieťaťu za zadkom, upratujem po ňom, niečo upracem a za ti chvíľu mi 5 veci vyhodí, natrusi, vyhadze. To už nikdy človek pri deťoch nebude mat poriadok?! Pred detmi som bola ako Monk, vsade cistucko, ešte aj v suplikoch pekne poukladané, naleštené…pri dieťati mám na to nervy, vsade capky, otrusinky, vysavam aj 4x denne, to už neni možné. Príslovie “bordel v byte, šťastne díte” poznam, ale nedokážem sa nato vykašľať. Keď vidím špiny kde tu a rozhádzané hračky tak mám pocit na zadusenie že v akej špine to žijeme… Keby to malo aspoň zmysel si objednať upratovačku a nech mi pomôže s poriadkom ale je to zbytočne lebo na druhý deň to tu vyzerá rovnako. Už som z toho zúfalá. Kedy u Vás prišiel ten prelom že ste mali pocit že keď doma upracete tak to vydrzi dlhšie ako 24hodin?

marianarem
15. feb 2023

My sme so sestrou boli neskutocne bordelarky, az kym sme neodisli z domu, ale nasim sa podarilo aspon lokalizovat nas bordel do nasej izby. Myslim, ze uz ked sme boli skolkarky, tak sme sa vedeli ako-tak obmedzit len na nu.

54tinka54
15. feb 2023

Mám 18 mesačného takže viem o čom hovoríš 😅 na to si musíš asi len zvyknúť a nejak to vydržať, kým sú deti malé. Mne veľmi pomáha robotický vysávač a napr omrvinky u nás nehrozia, o tie sa hneď postará náš psík 😀

denden77
15. feb 2023

moja ma 2,5r a este to neprislo 🤣🤣🤣
ale prislo nieco ine, uz mi je to jedno 🤣🤣🤣

liljana
15. feb 2023

Nerozumiem mamickam, ze cele dni upratuju cely byt, ci dom. Ved sa hrajte v jednej izbe, v hracom kute a nie vo vsetkych.

st_277
15. feb 2023

roboticky vysavac, ak by som cakala druhe babo urcite by som rozmyslala nad jaslickami, tehotenstvo je narocne same o sebe, mozno by stacilo aj pol dna a tebe by to pomohlo si upratat, oddychnut…

mimi3008
15. feb 2023

Tiez mam 16 mesacneho, ale ten je len slaby odvar oproti 3 a pol rocnemu😆tiez som bola ako Monk pred detmi, ale rychlo ma z toho vyliecili. Mat doma spinu, ze po zemi natrusene, neumyta kupelna, prach, to neznesiem. Ale bordel v zmysle rozhadzanych hraciek znesiem, to je proste zivot, co z toho, keby som mala doma tip top poriadok, ale ich by som nemala? A naco mu chodis za zadkom? Ved sama vidis, ze to nema zmysel. Ja priebezne upracem to, s cim sa nehraju a snazim sa ich viest k tomu, aby mi pomohli. Ale nie vzdy sa im chce. Teda jasne, ten mladsi ulozi par kociek do vedierka, ale snaha sa ceni. Snazim sa upratat, ked ideme von, nerada sa vraciam do bordelu a vecer. V kuchyni mam v rohu tycovy nabijaci vysavac , stale sa pri jedle natrusi, to povysavam v kuchyni na miestach, kde treba, aj 4x denne, inde frci roboticky vysavac

nika898
15. feb 2023

Buď si nato zvyknite alebo sa zamerajte na to že hrať sa budete iba v izbicke, papať iba v stoličke a za stolom tak isto aj piť, na gauči sa sedí a pozerá sa rozprávka, pripadne sa cita rozprávka, maľuje sa iba v izbicke za stolíkom a len na papier (môže sa stať že vam pokresli aj steny 🙈). Ja som sa o toto snažila ale neúspešne a tak som si zvykla na omrvinky na zemi ale je pravda že každý deň púšťam roboticky vysávač, umývam kúpeľnú, raz za mesiac operiem poťah na gauč a to majú chlapci 5 a 7 😂😂😂😂.

drahomirrra
15. feb 2023

Omfg, dalsia ktorej sa “pritrafilo” druhe, ked ma problem s prvym. Nuz, odpoved je nie. Uz nikdy nebudes mat poriadok, na ktory si bola navyknuta. Pocit upratanej domacnosti pride, ked dieta odide z domu, predpokladam, lebo tinedzeri maju este vacsi svincik, nez urobi male dietatko.

simona20201309
15. feb 2023

Mne práve konci materská. Je mi to tak strašne ľúto ako to ubehlo. Nemôžem uveriť, že to dieťatko ma už 3r a že to obdobie je definitívne preč. Čakajú nás už len MS, ZS, SS.... proste reálny život.
Tieto 3 roky boli to najkrajšie v mojom živote. Neviem to ani opísať.
Áno, poriadok vydrží naozaj len chvíľočku, ale nikdy som nebehala deťom za zadkom, malo kedy mam napečene.
To, ako si ty nastavená je tvoj problém. Materská dovolenka nie je o vyluxovanom byte, ani tip top domácnosti. Máš sa v prvom rade venovať dieťaťu a tráviť s ním čas. Ak na to nemáš nervy, daj ho do jaslí q chod do prace. Keď bude v jasliach, nebude ti robiť doma neporiadok.

simona20201309
15. feb 2023

Na co budeš spomínať? Že ste mali doma stále napecene a poriadok? Pripadne budeš spomínať na to obdobie ako na niečo hrozné, lebo si mala neporiadok?
Úprimne ľutujem mamicky, ktoré si toto obdobie nedokážu užiť presne kvôli takým povrchnym veciam.

marzuz89
15. feb 2023

A preco ho neucis, co moze a co nie? Nema ziadne hranice? Ako mozete mat spinky, omrvinky po celom byte? Papa sa iba za stolom. Nie je tak naucene? Vyhadze? Co vyhadze a preco mu to dovolis? U nas neexistuje vyhadzovat zasuvky s oblecenim a podobne. Miesto behania za zadkom s vysavacom sa dietatku venuj a nauc ho, co ano a co nie.

domka222
15. feb 2023

Počkaj, bude to ešte horšie, keď budú dvaja 😂 tiež tak mám doma

diuska86
15. feb 2023

Ja mam doma 7rocneho,5 rocneho a par mesacneho a doma nonstop bordel🙂mam obavy a zlu predtuchu ze mi neostava nic ine len si zvyknut🙂)

mimi3008
15. feb 2023

@simona20201309 presne tak, matersku si treba uzit. Som doma uz 4 roky, mladsi kedze ma 16 mesiacov, tak si casto vravim, ze uz mi to ide z kopca (kedze mam v plane, ked bude mat 3 roky navrat do prace) a niekedy ma az stisne pri srdci, ked vidim, ako rychlo rastu a ktovie, ci este v buducnosti bude alebo nebude tretie, takze toto je premiera, ale zaroven mozno an derniera a ja to vnimam ako nadherne a neopakovatelne obdobie zivota (samozrejme ale aj velmi narocne)

i_j_k
15. feb 2023

Sucitim, bola som na tom podobne. Vitaj vo svete materského a životného rastu! Občas to nepríjemne boli,ale na konci príde úľava, pochopenie a radosť.
Z môjho pohľadu máš nereálne nároky a očakávania. (Ktorým ťa pravdepodobne naučili v tvojej rodine.) Mať dieťa je celoživotná zmena a zmieriť sa s tým že poriadok v byte bude vyzerať trošku inak ako doteraz je vec ktorá k tomu neodmysliteľne patri. Dieťatko sa učí žiť a fungovat a je občas nemotorné. Ešte nevie ako sa má celkom správať, je na svete krátko aby to chápali a dokázalo aj prakticky vninat. Niečo, čo chce len presunut rozsype, nerozumie prečo kocky nemôžu ostať na zemi a pod. teda je jasné že okolo neho bude neporiadok, pod stolom omrvinky a pod. Ty tým že sústredujes pozornosť hlavne na to negativne, ukracujes samu seba o to, aby si vnímala zázrak vo forme dieťatka ktoré ti behá po byte. Radosť, smiech, hrdosť z dostuahnutych míľnikov.Samozrejme, keďže veľa času venuješ upratovaniu, nemáš potom pravdepodobne čas na seba a aktivity ktorym by si sa v radosti mohla venovať a frustrácia sa násobí. Povedala by som že - skús si napísať svoj rebríček životných hodnôt. Je upratovanie a poriadok na jednom z prvých troch miest? Ak nie, musíš to prijať. Nie tak že musíš za jazdu cenu, že niet z toho východiska a utápať sa v bezmocnosti. Ale sama vedome sa rozhodnúť to prijať ako pauzu v tom tip-top poriadku, lebo sú tu deti. Predpokladám že v rebríčku budú vyššie než poriadok v byte. S láskou sa pomaly uč prijímať fakt, že kým ti budú pomáhat ten poriadok udržiavať, kým ich to ty naučíš, dovtedy to bude chvilami vyzerať trochu inak ako doteraz. Krok po kroku to príde. A zmení sa to na radosť a pohodu. Prajem veľa trpezlivosti a síl!
PS: mňa v upratovaní zachránil minimalizmus. Odložila som asi 1000 veci ktore v byte nemali žiadnu funkciu a boli to len pekné lapače prachu. Tak možno jeden z krokov ... Plus napr.2h dopoludnia a 2h popoludní travime čas vonku. Potom je vnútri menší bordel 🙂

kvetinka75
15. feb 2023

keď natrúsi, nech jedáva na jednom mieste, žiadne pobehovanie so stravou, piškotami, keksikmi. Hračiek tiež dieťa nepotrebuje veľa, čím menej, tým väčší poriadok. A tým pár ks po zemi sa dá zniesť. A neroznášala by som ich po celom byte. Necháš v jednej miestnosti, ostatné zatvoríš, nemusí behať po celom byte, dome. 16m dieťa ti ešte nedokáže spraviť taký bordel ako väčšie.To ešte len potom uvidíš čo dokáže 🙂

h2
15. feb 2023

Neviem si predstaviť, čo také natrúsi dieťa, že 4x denne vysávaš. Či behá s jedlom po celom byte?
K ostatnému: chodievajte veľa von. Keď nebudete doma, nenarobí tam bordel. Keď niečo vyhádže, pekne si k tomu spolu sadnite a spolu ukladajte naspäť. Lebo keď to robíš sama, tak kým to ty uložíš, ono vyhádže niečo iné a môžeš začať zase. My sme so synom všetko robili spolu. Keď som napríklad varila, on dostal svoju misku, varešku, do misky som mu nasypala napríklad suché cestoviny, alebo fazuľu a miešal. Alebo som mu spravila cesto na hranie (múka + voda = super plastelína na hranie! 😃) a vaľkal a vykrajoval. Spolu sme aj upratovali, dostal handričku a utieral, dával do práčky prádlo, ktoré som mu k nej nachystala...
No a na záver už len: zľav z nárokov na poriadok. Tak, ako pred deťmi, už mať nebudeš. Alebo aspoň niekoľko dlhých rokov.

keksik83
15. feb 2023

Prepáč, možno budem tvrdá, no mne vždy pomohlo, keď mi niekto nezávisle a tvrdo povedal, ako sa veci majú... Si matka, chcela si byť matkou (predpokladám, že 1x ani 2x ťa pri "tom" nikto nedržal), tak sa venuj dieťaťu/deťom. Staršie môže ísť neskôr na pár hodín do kolektívu. Mladšie bude do roka ok, kým "neožije". Nemusí byť doma všetko tip top, uprac iba večer, pusti práčku a hotovo. Čo najviac času tráv vonku, ak sa dá, nájdi si kamošku s deťmi v primeranom veku a buďte raz u nej, raz u teba. Staršiemu o chvíľu už nebudeš stačiť a keď ho neplánuješ odbaviť tabletom či mobilom (ako dnes veľa rodičov, kt. si myslia, že dieťa bude vždy poslušne sedieť v kočiku), bude potrebovať nejaký program a aktivity. A pre mňa je napr nepochopiteľné, že keď máš nervy z materskej s jedným, ideš do ďalšieho dieťaťa. Nič dobré to nikomu neprinesie. V mojom okolí: jeden pár je pred rozvodom, keďže po 6r na MD a RD sa žena vrátila do práce a zúfalo nezvláda organizáciu dňa s prvákom a škôlkarkou, hoci muž pomáha, ako vie, ďalší pár s druhým naplánovaným iba prežíva, sedia doma a utešuju sa, že vydržia 3 roky a bude dobre. Najradšej by boli, aby obe deti už odmaturovali a išli z domu. A potom to tak aj vyzerá... Som učiteľka na strednej a akurát minule sme v rámci témy rozoberali rodinu - iba 6 detí z celej triedy žilo so svojou bio matkou a otcom a mali v pohode vzťahy, necítili sa, ako príťaž svojich rodičov. Veľmi smutné. Takže nevyplakávaj, nezúfaj a ži to, čo si si vybrala! Btw. aj nám sa "zadarilo", keď mala naša 10m, no rozhodli sme sa, že máme toľko detí, koľko vieme zvládnuť (nie finančne, ale psychicky vzhľadom na náročné pracovné aktivity a plnohodnotný vzťah s dieťaťom).

luccija
15. feb 2023

Za chvíľu buď vyhoris, alebo si zvykneš.
Ja mám 15 r pubertacku a rovnako, keď je popadaju omrvinky, nechá niekde mikinu, školskú tašku, v kúpeľni uteráky, keď niečo ide variť všetko ucapka, povyklada...ale ja som nebola nikdy Monk mám rada upratané, ale nestriehnem na každý cmuhu na stole.Neviem poradiť len, že oddychuj budeš mať 2 deti a skús prehliadať...tak povysávaj raz, keď vieš, že za chvíľu bude zase jesť a natrusi

lenkasarka
15. feb 2023

@drahomirrra predpokladáš dobre. Moja nàstka má v izbe taký bordel, že jej izbu kvôli svojmu psychickému pohodliu radšej neotvaram.

vreckovka2
15. feb 2023

Zorganizovat domacnost tak, aby si ju vedela lahko upratat. My sme odlozili vsetko nepotrebne. Hracky obmienam a vzdy ma vonku na polickach len zopar. V kazdej izbe ma vyclenene sufliky, ktore vyhadzuje. Su to veci, ktore neukladam, len nahadzeme naspat. Roboticky vysavac mi neulahcuje, lebo musim predtym vsetko povykladat. Premyslam nad tycovym. Tym by to bolo praktickejsie. Ale mne tie omrvinky nevadia. Nevysavam ich zakazdym. Zem, stenu, okno okolo stolicky na jedenie utierame po kazdom jedeni. Ja tiez neviem fungovat v neporiadku. Ale nejake omrvinky, capky a rozhadzane hracky ma nerozhadzu. Kupelne a spol. su ciste. Za zadkom dietatu behat nebudem. Ani otrokom domacnosti.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lucka_ke
15. feb 2023

ja sa držím tohto - doma má byť tak čisto, aby bolo zdravo a tak "špinavo" aby bolo šťastne... hračky nie sú neporiadok, dieťa je malé len raz, nepotrebuje mať traumatizovanú matku, ktorá stále behá s vysávačom a šalie z odtlačku malej ručičky

svetlonos
15. feb 2023

Daj sa liecit, dr ti s mit nkovstvom pomoze alebo potom druhe a tretie dieta 🤣🤣🤣
Moja kamoska pedant ako hovado. Pri prvom vsetko nalestebe pikobelo, isla sa roztrhnut, uvarene napecene. Mala som z toho komediu uz ako bezdetna 😁 Pre mna je jasne- dieta, otlacky, vsetko oblabkane na par rokov, prejde to. Zavolaj upratovacku kazdy den na hodku a hotovo.
Ty skludni hormon - v dobrom- inak ta drbne. Kamoska ori druhom a tretom potom uuplne pretocila hodnoty 😂 az mi vlasy dubkom stavali. V dome sodomakomora a ze doslova - tvoj opis priti tomu luxusby poradocek- a ona si polieva a presadza 20 orchideii… Mala som naozaj obavy co sa jej objektivnosti a zdraveho rozumu tyka, aj som sa jej ooytala, ci to fakt mysli vazne ??? Odpoved- ano kvety mam rada, bordel je aj tak stale.
Ja sim tazky pohodak oproti nej co sa (ne)upratovania pri detoch tyka. Ale to bola scena aj pre mba ako z divneho filmu 😂 Ja bych jej klud nemala ori takom binci v dome ani sa len najest, nieto este produkovat dalsi bordel. Inokedy zase to iste - kooopec roboty a ona pecie tortu, ake kdeze obycajnu! S kopou samovyrobenych figuriek, vyhrala sa s detailmi no nadherny konecny vysledok, skoda zjest 😂.
Ona si takto nasla svoju cestu a cas na seba, ze by ho inak nemala. Mm cely den v robote a vecer dialkove studium VS. Takze aj keby chcel, pomohol len vikendy. Zlepsilo sa to ked najmensi v 5 rokoch isiel do skolky. Odvtedy ma system, kedy co uprace a pohoda 😀
Ty si proste este neprehodila priority. Male decko neujocirujes bez toho aby si ho milionkrat upozornila, aj to bez vysledku. Ja mozem okna kazdy den pucovat - keby chcem. Kadlem nat, je to faza, prejde to a super poriadok mozes mat ked deti odrastu. Alebo aj teraz - ale ty nasrata permanentne a dieta z teba zostresovane. Tak si vyber. Nemusis mat perfektny poriadok a vsetko nalestene - to je fakt nerealne ori zdravom malom prckovi a este dvoch. Uvedom si to, prijmi a bude zivot krajsi omnoho🙂 Nebudes ta to horsia.

simca06022011
15. feb 2023

Co.vyhadze? Co vysype? Daj to preč. Variť a piecť netreba denne. Choďte von. 2x denne, unavit a dat spinkať. Keď spia nerobia dei bordel:D ja na skriniach som mala Zámky:D žiadne hranie sa v kuchyni. To boli pravidlá a držali ma pri živote:D potom jasle :D a detské centra a káva semtam

svetlonos
15. feb 2023

Inak, malemu dam vlhku handru a umyva okna sam aj zrkadla 😁 Je tak stastny a zahlbeny do „ prace“ - radost sledovat. On „ pomaha“ a ja si porobim, pochvalim ho on ma z toho velku radost. Umyjem po nom vecer, ked spi 🙂 A sme obaja spokojni. Minule poumyval tou handou aj podlahu v obyvacke 😀

callisia
15. feb 2023

V prvom rade sa ukľudni a zvoľní nároky lebo pri 2 deťoch ťa j*bne 😂 Ja nechápem túto upratovaciu mániu. Behať za deckom celý deň a upratovať po ňom. Je najvyšší čas ho naučiť, že keď sa už s niečím nehrá tak to upracete spolu (časom sám) a vyberie si inú hračku čo chce. Náš syn má 2,5 roka a krásne s nami upratuje, dokonca keď niečo veľmi chce tak si uprace sám od seba az zíram niekedy. Vonku je krásne počasie tak namiesto leštenia capiek choďte von.

jannka89
15. feb 2023

Ja mám dni keď upratujem viac, dni kedy menej, ale tak tak vždy je aspoň odpratany riad do umývačky, pusteny rotický vysávač, čistá doska v kuchyni, upratane stoly, ustlane postele a pretrete batérie v kúpeľniach, toto mi zaberá minimum času...večer pred spaním si deti úpracu hračky vo svojich izbách, snažíme sa stolovat prevažne v jedálni... Najväčší problém je hracia izba, tam koľkokrát len zavriem dvere :D :D keby mám ešte raz deti, určite dôkladnejšie dohliadnem na počet hračiek od príbuzných, ale tak snažím sa stále niečo vytriedit, darovať, predať ... Aj zvyšok domu sa snažím udržať v minimalizme, potom sa ľahšie upratuje, keď mám náladu, pretriedujem skrine a už aj pri kúpe sa snažím viac rozmýšľať či nám danú vec treba ;) a snažím sa si uvedomiť, že dieťa si bude viac pamätať čas strávený s nami, ako dokonale upratany dom ;)

callisia
15. feb 2023

@marzuz89 nemá čas naučiť ho čo môže a čo nie lebo furt upratuje 😉

beata_k
15. feb 2023

4x denne vysavas? Spytam sa ta bez okolkov. Si normalna?