icon

Máte pri malých deťoch doma stále neporiadok?

Včera o 08:00

Čaute, je tu niekto, kto nema doma kazdy den bordel pri detoch(v zmysle rozhadzane hracky, nahodne veci po zemi, ktore deti poroznasaju kade tade ?). Kazdy den plne kose pradla, pracky, susicky, vela riadu. A mam pocit ze vkuse vkuse nonstop upratujem, nosim veci, skladam, periem, prenasam, utieram a aj tak vkuse to tu vyzera neupratane🤣🤣sa otocim a moje dieta zas vsetko prevrati hore nohami🤣a toto vsetko mi sposobuje nervy, chaos, pocit ze nestiham a pod🤣prosim podporte ma ze to prejde hahha🤣keby nie je este tak chladno a casto sychravo tak by som sa smazila byt co najviac von aby to dnu vydrzalo co najdlhsie upratane🤣🤣🤣
Pekny den

thirstymonk
Včera o 08:10

@anonym_autor Áno, máme bordel jak v pi... a nemá absolútne cenu s tým niečo robiť. Máme ešte babätko, takže aj jedlo je porozrucovane, steny zarigane, bo to ocapu tými rukami... hračky mám všade... celé zle, ale nejako mi to začalo byť jedno. Včera šla pračka trikrat. Aby toho nebolo malo, najstarši sa v noci zrigal a cela perina, vankuš, plachta, kryt na matrac a pyžamo šiel do prania.

kacendana
Včera o 08:15

Myslím že to má tak každý s malými deťmi. U nás bol bordel všade, ja som už bola tak z toho znechutená, že som tie veci koľkokrát len zhrnula nohou na kopu🙂)) Teraz pri väčších je to už omnoho lepšie, takže to chce čas.

anonym_fb2b71
Včera o 08:19

@anonym_autor mám 4 a 2 ročných chlapcov. Bordel doma nemáme 🤷🏽‍♀️ nevedela by som žiť v bodreli.

krasneleto
Včera o 08:25

@anonym_autor nemala som nikdy bordel... a nemam ani dodnes... necitim sa ale nijako vynimocna oproti domacnostiam, kde jednoducho su deti zive a poriadok nie je az taka priorita...

maryetta
Včera o 08:29

Hmmm. Neviem toto nejako extra nevnimam ako bordel. Su to hracky...
deti ucim aby po sebe upratali. A ak nie tak im to aj ja z casu na cas "pretriedim".
Pradlo vzdy bolo aj bude. Aj riad...

Ja za bordel povazujem spinave umyvadlo. wc. Sporak a pod. To sa snazim ozaj kazdy den umyt. Povysavat. Kazdy den mam 1-2pracky.
Ale nas je doma 2+4. Je to proste kolotoč.

iwuska10
Včera o 08:33

nikdy som bordel nemala, nemam a nebudem mat. ja neviem zit v bordeli a chaose. ja potrebujem mat upratane tak, aby ten dom vyzeral ze v nom nikto nebyva. teda upratujem, vysavam, prach , pradlo, susicka.. to robim denne. denne ide umyvacka. to iste aj ked boli deti male, aj teraz ked su vacsie

anonym_56637c
Včera o 08:34

@anonym_autor neboj my máme to isté doma, tiež malé dieťa a je to kolotoč už ani hračky neupratujem ....

autor
Včera o 08:36
stvura
Včera o 08:39

taky "pracovny bordel" je vzdy pri malych detoch - aj kto napise ze nie, neverim mu, len sa vytahuje alebo deti su extra dobre/spave a ma casu na mraky...ale poznam cloveka ako moja sestra ktora ho nema...vsetko je tip top ako zo skatulky....ak si ale uplne normalna (moja sestra ma normalne upratovanie ako chorobu) tak kvoli zdraviu by som to nejako neriesila...nejako bolo a bude...deti vyrastu a budes mat poriadok.

anjelicek26
Včera o 08:45

Podla mna je rozdiel bordel a spina... upratujem vecer, ked to male tornado spi a ma to zmysel... jasne ale niektore veci nejdu, jeme vylucne pri stole, co si rozlozi hry-hracky, tak najprv spraceme jedno a vyberiem druhe, pracka a susicka vyvesiam priebezne, nemam na linke riad, proste ide hned do umyvacky, nech to tam nevyzera v kuchyni v dreze... vecer je to vsetko tip-top a dalsie rano zaciname odznova...

anonym_af2f02
Včera o 08:51

Bordel ako bordel. Špinavé riady na hromade čakajú, kým umývačka doumýva. Hračky sú rozhádzané po obyvačke lebo sa s nimi dieťa hrá, za bordel to nepovažujem. Do boxov ich nahádžeme za 2 minúty. Nemáme doma vyslovene bordel. Máme normálnu domácnosť kde je sa žije.

anonym_428bc4
Včera o 09:58
@thirstymonk

@anonym_autor Áno, máme bordel jak v pi... a nemá absolútne cenu s tým niečo robiť. Máme ešte babätko, takže aj jedlo je porozrucovane, steny zarigane, bo to ocapu tými rukami... hračky mám všade... celé zle, ale nejako mi to začalo byť jedno. Včera šla pračka trikrat. Aby toho nebolo malo, najstarši sa v noci zrigal a cela perina, vankuš, plachta, kryt na matrac a pyžamo šiel do prania.

@thirstymonk co som znamená ze zrigal? 😁

anonym_cf44a6
Včera o 10:01

Bordel je u mna spina, dlhodoba spina, tu sme nemali nikdy. Naucili sme sa priebezne upratovat, aj ked nevysavam 3x za den a ani prach kazdy den neutieram. Bordel je pradlo povalujuce sa po zemi, lebo "nedoslo" do kosa na spinave, voci tomu som razne zakrocila. Bordel su povalujuce sa veci, ktore sa zabudli vratit na svoje miesto. Proti tomu bojujem priebezne. Bordel je kopa oprateho pradla, ktora caka kym ju niekto odlozi do skrine (to sa u nas nestava, lebo rovno zo snury sa sklada a odklada do skrin).
Roztahane hracky nie su bordel, tie sa odlozia ked sa dieta dohra. Ani riad na dokvaplavaci alebo ten v dreze co caka kym skonci umyvacka nie je bordel.

anonym_30d6d7
Včera o 10:25

@anonym_autor mame 4 deti, piate na ceste, zvyknes si...ocapkane skla vsade, ale my nielen pradlo vsade, ale aj omrvinky, chlky, akurat sme kupili roboticky vysavac na Vianoce, takze trochu pomoze, ale na niektore miesta je kratky a musim ja.
Na linke vzdy nieco. Ale kedze mam aj ine "zaluby" ako upratovanie, naucila som sa s tym zit a riesim, len ked je velky bordel, akoze fakt. Nejdem sa z toho rucat, hovorim si, ze este mi aj luto za tym bude...

elin2525
Včera o 10:45

@anonym_autor Minimalizmus - mame malo
veci,hraciek, oblecenie, dekoracie, kuchynske veci, vsetko zminimalizovane, takze menej neporiadku. Kazda vec ma u nas svoje miesto. Ak nieco pribudne, musi nieco prec, aj hracky, ale uz davno nenakupujeme spontanne. Cez den deti samozrejme nechaju hracky v obyvacke, kuchyni, starsi uz to zbiera, ich izba sa upratuje pred spanim. A takisto mam pravidlo, ze vecer musi byt kuchyna tip top upratana, manzel uz to automaticky robi, lebo vidi ten rozdiel rano, ako si clovek vychutna kavu v cistej kuchyni. A kedze vela pracujeme, raz za tyzden upratovacka uprace kupelnu, zachod, povysava a pozmyva, ostatne dorobime cez vikend. Mozno sme extrem, ale my sme vyrastali obaja v rodinach, kde sa nikdy nic nevyhadzovalo, len kupovalo, u nas muselo byt cisto, ale u muza sa cistota az tak neriesila, takze nechceme takto zit.
Odporucam blog Som minimalistka, ma dobre rady, ako zacat, je to narocnejsie, mojho muza som tomu naucila az po niekolkych rokoch.

anonym_8fb14b
Včera o 11:30

Mam doma trojročné dieta a nie, nemam bordel ani špinu. Kde je bordel je detska izba, ale to su hračky a učím ho, ze ked sa dohra tak si po sebe uprace. Nie, nie je to dokonalo upratané ale ide o to, ze to urobil on sám.
Iné izby mam upratané, nevidím dôvod na bordel 🤷‍♀️

anonym_50cd80
Včera o 12:47

Mame v obyvacke velku detsku ohradku, hrame sa len tam, takze hracky niesu vsade. Je sa len za stolom. Pre mna sa stastie dietata nemeria tym, ze s jedlom v ruke pobehuje po celom dome. Oblecenie vzdy odlozim kam patri. Pracku a susicku zaliname hockedy v priebehu dna. Riad sa uprace hned, necakam kym je plna kuchyna. Ked deti vecer spia, tych par nahromadenych veci spraceme. Cez obed lezim s nimi. Takze jasne, sterilna domacnost to nieje, ale ani bordelom by som to nenazvala. A to mam deti s malymi rozdielmi a som na ne sama kazdy den. Takze za mna nie, "bordel jak v tanku" nie je "nutny" ani pri malych detoch...

autor
Včera o 13:47
@elin2525

@anonym_autor Minimalizmus - mame malo
veci,hraciek, oblecenie, dekoracie, kuchynske veci, vsetko zminimalizovane, takze menej neporiadku. Kazda vec ma u nas svoje miesto. Ak nieco pribudne, musi nieco prec, aj hracky, ale uz davno nenakupujeme spontanne. Cez den deti samozrejme nechaju hracky v obyvacke, kuchyni, starsi uz to zbiera, ich izba sa upratuje pred spanim. A takisto mam pravidlo, ze vecer musi byt kuchyna tip top upratana, manzel uz to automaticky robi, lebo vidi ten rozdiel rano, ako si clovek vychutna kavu v cistej kuchyni. A kedze vela pracujeme, raz za tyzden upratovacka uprace kupelnu, zachod, povysava a pozmyva, ostatne dorobime cez vikend. Mozno sme extrem, ale my sme vyrastali obaja v rodinach, kde sa nikdy nic nevyhadzovalo, len kupovalo, u nas muselo byt cisto, ale u muza sa cistota az tak neriesila, takze nechceme takto zit.
Odporucam blog Som minimalistka, ma dobre rady, ako zacat, je to narocnejsie, mojho muza som tomu naucila az po niekolkych rokoch.

@elin2525 presne nad tymto sa zamyslam, ze by som vyhodila 50% veci :D a hned by bolo menej vsetkeho.. mam kamosku ktora ma doma prazdne policky, proste nechce ani len sošku, ani fotoramik, proste nic.. ale myslim si ze to clovek musi mat aj v sebe, nekupovat somariny.. ja zas vela veci vyhodim, darujem ale zato kupim aj 3 nove🤣takze super postreh, pride muz domov a idem vyhadzovat 🤣

elin2525
Včera o 15:53
@anonym_autor

@elin2525 presne nad tymto sa zamyslam, ze by som vyhodila 50% veci :D a hned by bolo menej vsetkeho.. mam kamosku ktora ma doma prazdne policky, proste nechce ani len sošku, ani fotoramik, proste nic.. ale myslim si ze to clovek musi mat aj v sebe, nekupovat somariny.. ja zas vela veci vyhodim, darujem ale zato kupim aj 3 nove🤣takze super postreh, pride muz domov a idem vyhadzovat 🤣

@anonym_autor Skus na to ist postupne, jeden den jednu skrinku, suflik, alebo izbu. Ja som si raz urobila rok, ze som si skoro ziadne oblecenie nekupila, nosila som, co som mala, vseko sa pekne vynosilo a potom som si obnovila satnik. Sestra napriklad vytriedila oblecenie, zbytok dala so pivnice a ked nieco vynosila, doplnila. Lebo aj charity su uz preplnene vecami, sekace, atd. Vela ludi uz ani nechce zadarmo. Preto je najdolezitejsie nekupovat, len to, co treba. Aj ja mam prazdne policky, aj sufliky, moja mama to nechape, ale ja len takto viem doma dychat.
Drzim palce, naozaj na to chod postupne, je to menej narocne.

thirstymonk
Včera o 20:08
@anonym_428bc4

@thirstymonk co som znamená ze zrigal? 😁

@anonym_428bc4 pogrcal

anonym_428bc4
Včera o 20:47
@thirstymonk

@anonym_428bc4 pogrcal

anonym_81c1e8
Včera o 21:05

ze je "bordel" pri detoch, to kazdy normalny chape, nad tym sa netreba pozastavovat.
My mame doma bordel, lebo chlap je v tomto hrozny, vsetko vsade, kde mu od zadku odpadne, a mna to uz po rokoch prestalo byvit, vsetko robit, proste som sa nato z vysoka vysr...
Kupelku, wcko, kuchynu, spajzku si porobim, deckam pomozem, v ramci moznosti upratat izbicku a ostatne kde je roztahany chlap mi je srdecne niekde. A co ma nevie asi viac vytocit, ked cely tyzden mele o tom, ako sa cez vikend bude upratovat, a potom celu sobotu aj nedelu serie nato, rozvaleny pred telkou, a v nedelu vecer o 18tej-19tej dostane zrazu zachvat upratovania, zacne tade trtosit a behat a ze a toto je coooo? a toto je cooo? a toto kam patriii?
Zabila by som v tedy asi...

anonym_3a92a4
Včera o 21:30

Zienky ak mate neporiadok odporucam knizku Organizovana domacnost od S. Skultety len neviem ci sa da zohnat este. Inak prave od Silvie sa mame co ucit co sa tyka poriadku. Ja jej vdacim za vela a aj ona je dokaz ze aj pri detoch dokaze clovek udrzat poriadok 😇

andreatytler
Dnes o 03:31

@anonym_autor Myslela som ze to bude s dietatom vacsi bordel, ale da sa to.
Na hracky si zozen krabicu, alebo nejaky kos a tam ich nadazdes za 5 minut. Ak je uz kos plny a kupis novu hracky, nejaku staru musis darovat alebo vyhodit. Toto uc aj deti, nech oni rozhodnu, ktoru hracka pojde prec.
Kolko maju deti rokov? Od tych 2 rokov ich zacni ucit ze sa nemozu hrat s nou hrackou kym staru neodlozia do toho kosa, alebo spolocne hromadne upratovat pred vecernickom.
O tom non stop prani tu pocuvam casto na konikovi. Ja to nepoznam. Asi mam velku pracku, alebo nepotrebujem prat uteraky a obliecky tak casto ako ini ludia. Lebo neviem kde inde by som nazbierala pradlo na kazdodenne pranie.

mandzula
Dnes o 03:49

Asi ta sklamem, ale bordel som nemavala, a to sme zili v jednej izbe. Jedine, co bolo navyse oproti zivotu bez dietata, boli hracky, tie vsak mali po pouziti svoje miesto. Kedze dieta bolo naucene, ze sa je za stolom a potom sa umyju ruky, nemala som ani ocapkane steny, nabytok, ani vsade nastrusene. Mala som vsak pomerne pokojne dieta, takze udrzat takto nastaveny system nebol az taky problem. Co sa tyka prania, jasne, ze toho bolo viac, ale to som nijako dramaticky nevnimala. A hlavne som mala muza, ktory urobil poriadok presne tak ako aj ja, pripadne vzal malu von a ja som si v pokoji porobila, co bolo treba.

oskvarka
Dnes o 04:05

Závisí podľa mňa veľmi od počtu a povahy deti. Niektoré deti sú živé. Iné dokonca náročné rôznym spôsobom čo môže vyžadovať neúmerne viac času ako iné a to aj v prípade že sú zdravé. Takže je to rôzne ja mám 4 deti sú skôr živšie a v každom období života bolo minimálne jedno veľmi náročné. A ten čas ktorý potrebuješ venovať tomu dieťaťu skrátka nemôžeš venovať upratovaniu a potom je to na Tom domácnosti samozrejme vidno. Hlavne sa netreba porovnávať lebo naozaj rozdiely dokážu byť veľké. A na každú činnosť potrebuješ čas. Preto nikoho nesudim a nikomu nezávidím. A osobne sa tiež radím medzi tých čo majú doma častejšie "pracovný bordel" ako poriadok. Tiež každý má inde hranice bordelu ja so aj dosť benevolentna ale je to u mňa už často za hranicou toho s čím som ok..pre to píšem bordel... Podľa mňa sú domácnosti kde sa to stihne nad tu hranicu toho čo je pre tých konkrétnych ľudí prijateľné a naopak ty čo sú aj pod tou hranicou ...nemusia byť ani veľa len trochu a hneď je ten pocit že stále je neporiadok a si ako veverička v kolese tu 🫢. Takže ja radím neporovnávajte sa a tiež cítim že ako deti podrástli zlepšuje sa to. A ten minimalizmus je určite cesta ako si pomôcť z takéhoto dlhodobého stavu. Naozaj deti a ani my nepotrebujeme mať všetko čo sa dá kúpiť aby sa na "nezachcelo" práve že skúsenosť čím menej hračiek tým sa deti ľahšie rozhodnú z cimnsa budú hrať.

oskvarka
Dnes o 04:10
@mandzula

Asi ta sklamem, ale bordel som nemavala, a to sme zili v jednej izbe. Jedine, co bolo navyse oproti zivotu bez dietata, boli hracky, tie vsak mali po pouziti svoje miesto. Kedze dieta bolo naucene, ze sa je za stolom a potom sa umyju ruky, nemala som ani ocapkane steny, nabytok, ani vsade nastrusene. Mala som vsak pomerne pokojne dieta, takze udrzat takto nastaveny system nebol az taky problem. Co sa tyka prania, jasne, ze toho bolo viac, ale to som nijako dramaticky nevnimala. A hlavne som mala muza, ktory urobil poriadok presne tak ako aj ja, pripadne vzal malu von a ja som si v pokoji porobila, co bolo treba.

@mandzula no práve že keď žiješ v jednej izbe to nie je nevýhoda ale výhoda.. menšia izba tak nenakupis do nej milión veci a udržovať poriadok v menšom je jednoduchšie. A veľmi praktické a dobré riešenie, malé dieťa potrebuje mamu kontakt pár hračiek a aby sa mu mama venovala ...teda mala čas...

mandzula
Dnes o 04:24
@oskvarka

@mandzula no práve že keď žiješ v jednej izbe to nie je nevýhoda ale výhoda.. menšia izba tak nenakupis do nej milión veci a udržovať poriadok v menšom je jednoduchšie. A veľmi praktické a dobré riešenie, malé dieťa potrebuje mamu kontakt pár hračiek a aby sa mu mama venovala ...teda mala čas...

@oskvarka Vyhoda mat v jednej izbe spalnu, obycacku aj detsku? No ja ti neviem.😊 Skor je to o tom, ako si to celkovo nastavis v hlave. Niekto zaplieni jednu izbu a zaplienil by aj pat. Ja celkovo nekupujem milion blbosti, ktore nepotrebujem a mam teraz poriadok vo viacerych izbach rovnako ako v tej jednej. A teda jedna izba bola skor na slucku ako vyhoda😀 A hlavne som mala stastie na dieta, ktore sa mi neplieskalo o zem, lebo muselo jest pri stole, lebo si muselo umyvat ruky, aby mi nezacapkalo vsetko naokolo. Toto sme nerobili ani my ako deti, nikdy sme doma nemali od jedla spinave ci pokreslene steny.

oskvarka
Dnes o 04:37
@mandzula

@oskvarka Vyhoda mat v jednej izbe spalnu, obycacku aj detsku? No ja ti neviem.😊 Skor je to o tom, ako si to celkovo nastavis v hlave. Niekto zaplieni jednu izbu a zaplienil by aj pat. Ja celkovo nekupujem milion blbosti, ktore nepotrebujem a mam teraz poriadok vo viacerych izbach rovnako ako v tej jednej. A teda jedna izba bola skor na slucku ako vyhoda😀 A hlavne som mala stastie na dieta, ktore sa mi neplieskalo o zem, lebo muselo jest pri stole, lebo si muselo umyvat ruky, aby mi nezacapkalo vsetko naokolo. Toto sme nerobili ani my ako deti, nikdy sme doma nemali od jedla spinave ci pokreslene steny.

@mandzula ako určite je to aj o ľuďoch tých rodičoch že koľko si nakúpia veci do jednej izby. Ale všeobecne sa v menšom lepšie udržuje poriadok. Ja som mala tiež možnosť vyskúšať si viacero možností a viem rozdiel. Ale samozrejme je asi rozdiel ak už cítiš že sa nepomestite a stiesnene. Ja som tiež ako dieťa z rodičmi bývala v garzonke a boli sme už dve sestry vtedy ona bola o rok mladšia. Tak to už bolo dosť stiesnene. Ale závisí aj od veku. Do tých 3 rokov ak máš kde vyjsť von na ihrisko alebo park alebo čosi... Tak nepotrebuješ veľké prietoya menšie sú výhodou. Určite je tam nejaký limit.
Tak ale môže to byť len mojou povahou neviem.