Spokojný život maminy s jedným dieťaťom
Ahojte viem, že takáto diskusia už tu bola naozaj asi miliónkrát ale možno by bolo fajn zobrať to trochu z iného hľadiska. Sú tu prosím vás maminky, ktoré majú jedno dieťatko a ste tak aj vy aj dieťa spokojné? Vedeli by ste možno viac priblížiť váš život a povedať nejaké výhody toho mať len jedno dieťa?
Som dosť mladá mamina (22) a mám ročnú dcérku.
Každopádne momentálne (nehovorím, že sa to nikdy nezmení ale momentálne to cítim takto) sme s našou malou rodinkou spokojný. Dcéra je veselé dievčatko a robí nám s manželom radosť. Môžeme spolu cestovať, veľa sa jej obidvaja venovať, do budúcnosti ju zabezpečiť a mať takisto čas aj na svoje koníčky. Úprimne po pôrode som si tie prvé mesiace absolútne neužívala. Bola som jedno klbko nervov a iba som čakala buď kedy príde manžel z práce alebo kedy už tento deň skončí. Spätne ma to mrzí pretože s obdobia kedy bola dcéra novorodenec si pamätám len veľmi málo. A práve aj to je jeden z dôvodov prečo neviem či to chcem absolvovať znovu. Teraz keď už má dcérka rok je to super a je to čím ďalej lepšie. Dokonca aj moja láska k nej každým dňom rastie hoci som si myslela, že už sa to viac ani nedá.
Jednoducho napriek tomu, že som si vždy myslela, že budem mať hádam aj tri deti, naša malá trojčlenná rodina ma robí naozaj štastnou.
Preto sa pýtam... Podelili by ste sa aj vy ostatné maminy jedináčikov o vašu skúsenosť? Stále len počúvam aké je to zlé rozhodnutie a rada by som pre zmenu počula aj druhú stranu.
Samozrejme, že stačí jedno dieťa! Už len preto, že planéta je katastrofálne preľudnená, by sa mal každý v rozmnožovaní krotiť.
@anonym_e3f21f ... Až na to, že Európa vymiera.
Tak ako píšeš, je tu na to milion diskusii a kopu žien tam hovorí ako sú s rozhodnutím spokojné. Máš len 22, máš ešte kľudne 18 rokov čas na ďalšie dieťa. Možno začneš túžiť po druhom a možno nie. Jednej to vyhovuje a druhej nie. Veď ak budeš nespokojná s rozhodnutím mať iba jedno, tak si spravíš aj druhé. A ak budeš spokojná iba s jedným, tak do druhého nepôjdeš. Aký problém? Mne ako dieťaťu nevyhovovalo byť jedináčik, ale takéto rozhodnutia sú voľba rodiča a nie dieťaťa. A niekedy to nejde a musia nedobrovoľne rodičia zostať iba pri jednom.
Mame jedno a viacej neplánujem. Rodičovstvo je náročné. Mam sa rada a chcem aby dieta malo usmiatu a spokojnu mamu. Lahsie sa nam cestuje s jednym, lahsie si clovek vyberie dovolenku, moze sa jednemu viac venovat, viac si dovolit....Keby som mala viacej deti tak to nedam nielen finančné, ale aj psychicky....takze jedno a dosť. Ale každý nech ma toľko deti, kolko chce a kolko vie uživiť. Moje dieta chcem vziat bez problémov na výlet, zaplatiť mu lyžiarsky, na ktorom som nikdy nebola, lebo sme boli traja a neboli peniaze, chcem aby mal pekný detskú izbu, aby som mu mohla kúpiť topanky, oblecenie ake sa mi paci .l, ked ma.chut na hrozno, tak mu ho kupim a nepozeram ci je v akcii alebo nie..a podobne
mám jedno dieťa, ďalšie dve tehotenstvá nedopadli dobre, ale sme spokojní s tým čo máme
@anonym_autor No, ja som rovnako ako Ty bola nastavená hádam od 18tky, že by som chcela 3 deti. Prvýkrát som však ale otehotnela v 34.r.. Tehotenstvo aj pôrod v pohode, potom to bolo náročnejšie, keďže manžel robil na týždňovky a prešla som si s malou extrémnymi kolikami, aj kadečím. No stále sme chceli pre ňu ešte súrodenca. Aj som bola ešte dvakrát tehotná, ale nedopadlo to dobre. Vtedy ma to dosť zobralo, no s odstupom času som bola za to vďačná a vedela som, že to takto malo byť, šľak by ma trafil, keby som zostala sama s dvomi deťmi a z toho jedno novorodenec, keď sme sa s manželom rozišli. Teraz som šťastne rozvedená s jedným dieťaťom.
Ty si však ešte veľmi mladá, to že si užívaš vašu trojčlennú rodinku je úplne v poriadku. Možno časom, o pár rokov zatuzis po ďalšom dieťatku a možno nie a zostane to takto. Vobec by som teraz na Tvojom mieste neriešila a čas ukáže. Všetko dobré Ti želám.😊
@anonym_autor chcela som mať jedináčika a dopriať mu všetko, čo som ja postrádala. Keď mala 8 rokov, veľmi chcela byt samostatná, vtedy som zatúžila po ďalšom dieťati. Takže mám dve deti s veľkým vekovým rozdielom. 🤷♀️ s jedným dieťaťom to rýchlo ubehlo.
Mam jedno. Chcela som este jrdno, no zdravotne sa nedalo. Ale som rada, ze vobec je to jedno. A je to vyborne. Uz by som nemenila.
jedno dieťa ... a druhé ani náhodou ... prvé je ozaj akčné, náročné a je to 24/7 ... neviem si predstaviť druhe dieťa utiahnuť, ani časovo, fyzicky, finančne , no predovšetkým citovo ... radšej jedno , ktorému dám maximum seba, ako sa hnať do viac detí a nedokázať ich vychovávať plnohodnotne ... každý nech volí na základe svojich síl, zdravia, možností a pocitu ... ja si otvorene priznám, že by sme druhé dieťa nezvládli
V 22r sa tazko robia taketo životne rozhodnutia. Teraz to máš tak, o 10-15 rokov može byt všetko inak.
Teraz dieta nechceš, ok. Uvidíš, co ti život prinesie.
Vieš ako sa hovori - ak chceš rozosmiat Boha, povedz mu o svojich plánoch....
Ved dieta ma len rok. Ked malo moje prve dieta rok, ani mi nenapadlo, ze by som niekedy mohla mat druhe. Pri rocnom dietati je este dost prace, je to take velke babatko. Boli sme obaja nastaveni tak, ze jedno a dost. Az ked mal syn 5 rokov, obaja sme sa zhodli, ze mozno este jedno by nebolo zle. Druhe sa narodilo, ked mal syn 7 rokov. Si este mladucka, este sa to rozhodnutie mozno zmeni. A ak aj nie, je to uplne v poriadku. Nech ma kazdy tolko deti, kolko chce on, nie tolko, kolko od neho vyzaduje okolie.
Niekto potrebuje viac rokov ,aby dieťa podrástlo. Si veĺmi mladučká,to čo cítiš dnes, o 5,alebo 10 rokov nemusí byť pravda.Chyba je,že si pripúšťaš názory druhých .Žiadne diskusie,poďakovala by som sa zs nevyžiadanù radu a pripomenula vždy,že je to výlučne tvoja a mužova vec ,koĺko detí mať budete.Ja som chcela 2, nakoniec mám jedno a od určitého veku-po tridsiatke som vedela na 100%,že takto nám je dobre a že som sa zase natoĺko v materstve nenašla,aby som to chcela absolvovať znova od začiatku. Hlavne mi vadia deti v období vzdoru a rozmaznané, uvrieskané,čo sa celá rodina ide poserkať,aby uspokojila princátko. Mám jedináčika a vždy bol a je kamarátsky, nemal nikdy problém sa podeliť,požičať hračku a súrodenca si vyslovene nepraje , nikdy sa na to ani nepýtal, lebo mu to takto vyhovuje. Ja som sa opýtala viac krát a odpoveď bola jednoznačná.
@anonym_e3f21f ... Až na to, že Európa vymiera.
@anonym_e9bb94 mozno to niekto vnutorne necitit tak, ze by chcel viac ako jedno dieta a mozno to pre neho nie je financne, casovo atd realne…a najma zdravotne. Co v tomto pripade podla teba? Ma ist cez svoje presvedcenie a moznosti?
@anonym_autor Ja len že tie pocity čo si mala pri novorodenci sú úplne normálne a ma ich väčšina žien. Predsalen je to náročne- zmena života z 0 na 100, zrazu máš nonstop na starosti maleho človeka, hormony, tečie z teba hore dole, bolesti po pôrode, do toho malé dieta, spanok často nula bodov. Je to úplne v poriadku keď si to tak citila, ja som to tak mala tiež a teraz to vidím u sestry a tú v tom teraz podporujem psychicky, že to je normálne, leno to je náročne, ale prejde.. Ak ste takto spokojní, nemenila by som. Časom uvidíte. Hlavne sa čo nicoho nenúťte kvôli okoliu, ak to tak necítite vy sami.
Mam 24 a 3r syna. Vždy sme s muzom vraveli, ze budeme mat dve deti, ideálne po sebe. Realita ? Ani ja ani on nechceme dalsie deti. S jedným je to jednoduchšie. Všetko.
Aj ked syn je aj bol nenáročné dieta, som asi velmi pohodlná prispôsobovať sa vo veľkej miere. Akurat je chorý, včera vracal aj kakal zároveň, mala som co robit. Aj vtedy som si povedala, ze mat tak dalsie dieta, alebo dve, ktore robia to isté, alebo mat novorodenca ktory place a moje trojročné dieta tu hnackuje a vracia, tak som stratená.
Bude to v poriadku tak, ako to budete citit. Vyhodou je tvoj vek, zeny tahaju v plodnosti a schopnosti kat deti za kratsi koniec, a ked sa nakoniec rozhodnu, je castokrat neskoro. Ty mas este kopec casu, ak by si to prehodnotila
Si ešte mladučká. Za 5-10 rokov možno ešte zmeníš názor. A keď nie, budete mať jedno dieťa, je kopec spokojných jedináčikov. Ja som si tiež veľmi materstvo prvé roky neužívala. Do 4 rokov mojej dcérky som druhé dieťa v žiadnom prípade nechcela ale ako rástla, bolo to menej náročné a tak sme si povedali že ideme ešte do jedného. Budú mať 6 ročný rozdiel a menší by sme nedali.
No ja mam 2rocneho a 3,5 ročného syna, a akurát dnes som skonštatovala, že som nemala mať deti (boli vytúžené, plánované), alebo aspoň s omnoho väčším rozdielom. Vždy som sa považovala za rodinný typ, ale neskutočne ma frustruje, že celý deň mám byť v pohotovosti a niečo riešiť a neviem sa sústrediť na 1 vec.... Aj keď vidím u staršieho, že je zo už iné, ako s 2 ročným, dvaja spolu su úplný masaker pre moju nervovú sústavu. (samozrejme, sú aj pekne chvíle).
Ak máš 22, kľudne môžeš rodiť ešte aj o 5-20-15rokov, ak po tom budes neskoršie túžiť. A čo si nevieš predstaviť teraz, možno o rok budeš po tom túžiť a úplne inak o tom rozmýšľať. A keď aj nie, he to úplne v poriadku mat 1 dieťa.
Samozrejme, že stačí jedno dieťa! Už len preto, že planéta je katastrofálne preľudnená, by sa mal každý v rozmnožovaní krotiť.
@anonym_e3f21f hlavne na Slovensku, však? Ešte že v Nigeri, Čade a Afganistane nemajú s rozmnožovanímm problém.
@anonym_e3f21f hlavne na Slovensku, však? Ešte že v Nigeri, Čade a Afganistane nemajú s rozmnožovanímm problém.
@pr85 A ani fanatickí katolíci, však?
Teraz by som to vobec neriesila -mas mini dieta a sama si mladunka- a hlavne ani s nikym nerozoberala. Zbytocne to budi u druhych ludi vasne.
Chceli sme jedno, mame jedno a jediny kto ma k tomu co povedat je moj manzel 🙂 co si myslia ostatni a kolko deti maju ostatni mi je srdecne jedno.
@anonym_autor ak chcete rozhodne treba ist do dalsieho, vtedy je to uplna rodina .