icon

Šťastne bezdetní. Je naozaj nutné, aby všetky ženy porodili dieťa?

3. apr 2022

Ani neviem či potrebujem radu alebo sa len vyrozprávať
Je naozaj nutné aby všetky ženy porodili dieťa?
Bez ohľadu na zdravie tej ženy?
S manželom nemáme deti, nie, že by sme ich kedysi nechceli ale za dobu čo sme spolu, po situáciach kedy sme hľadeli smrti do oči sme sa rozhodli nemať nikdy dieťa.
Ja trpím ochorením pri ktorého atakách sú dni ked neviem udržať pero v rukách, poriadne chodiť a mám problém postarať sa o seba. Posledné 3 roky prevažuje počet zlých období nad lepšími, nevie o tom každý a nemusí. Lekári mi neodporúčajú žiadnu záťaž- fyzickú ani psychickú, tehotenstvo by som proste nedala. Nebolo to ľahké ale rozhodli sme sa pre život bez deti, sme spokojní, žijeme pekne a uživame si jeden druhého, uvedomenie si, že sme my dvaja a stačime si rozhodne neprišlo za jeden deň.
Problém nastal keď pred 6 mesiacmi porodila moja dobrá kamarátka, moji rodičia nás začali atakovať otázkami.
Kamarátka je onko-pacientka, sledovaná, moja mama mi ju dáva za vzor hrdinky. Neviem jej vysvetliť, že mne to proste hrdinské nepríde vedieť, že idem aktivne naproti tomu, že dieťa bude polosirota- neodporúčali jej tehotenstvo kvoli prognózam rakoviny.
Viem, že stať sa može čokoľvek ale ja na tieto hrdinstvá nie som a som spokojná tak ako to je. Čo je hrdinské na tom priviesť na svet dieťa nemyslieť trošku aj na to, že ho chcem vidieť rásť? Neviem to našim nijako logicky vysvetliť, keď som to takto povedala tak mi odvetili, že ak by sa niečo stalo- mne tak by dieťa dáko predsa vychovali
Ako im vysvetliť, že šťastný človek je aj ten ktory nežije podla šablóny na všeobecné štastie Dom, strom a syn?

walteaa
3. apr 2022

Nevysvetlovat. Oni ked maju svoj nazor, to nevysvetlis.
Ak ti ich postoj ublizuje, tak obmedz kontakt.
Alebo jednym uchom dnu, druhym von, ak to dokazes.
Normalny rodic chce stastie svojho dietata. Tvoji rodicia chcu v prvom rade svoje stastie, lebo viac im zalezi na tom, aby mali vnuca, nez na tvojom stasti a zivote.
Ja by som to nehrotila. Hoci su to rodicia, ale spravaju sa tak, ze mi ublizuju, a nepomohlo by vysvetlenie a dohovor, tak by som sa jednoducho odstrihla.

miadi
4. apr 2022

Povedz ze si zmierena so situaciu a uz by si ani dieta nechcela. A ze take reci ta len vytocia nech sa zmieria ze od teba vnuca mat nebudu. Nech si na dialku adoptuju dake dietatko v afrike alebo sa nejak inak zamestnaju. Kamoska a jej zivot je jej volba nie tvoja. Tak nech respektuju tvoj nazor na tvoj život ak ta maju radi nech temu dieta uz nespominaju Lebo ta tym len zbytocne trapia.

lintu
4. apr 2022

Ak sa ti nedarí vysvetliť im to, tak vysvetľovanie asi nebude cesta. Musíš nájsť iný spôsob. ako ich zastaviť. Prejsť na inú tému, odmlčať sa, začať spievať 😀 ,.... Takéto bezduché odpovede časom prestanú baviť a teda nebude dôvod ani sa pýtať.

misickaa4
4. apr 2022

Urcite to nie je podmienka, ze to proste musi byt. A za zdravie mamy/otca urcite nie...nemusis nikomu vysvetlovat nic. Preco by si mala? To je tvoj zivot. Takze to je ich problem a nie tvoje zlyhanie.

banalu
Autor odpoveď zmazal
banalu
4. apr 2022

Nic si z toho nerob.. zijeme v spolocnosti kde kazdy vie lepsie co mas robit so tvojim zivotom ako ty sama 🙄
A ked nemas dieta, aj ked mas krasny fungujuci vztah, tak patris v spolocnosti k nejakym menejcennym 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ ja to teraz vidim, ako sa niektori normalne ku mne zacali inak spravat, len preto, ze uz mam dieta a konecne som zapadla do nejakej sablony 🤦‍♀️
Je to velmi smutne a prajem vela sil!
Rodicov na chvilu odstrihni, nech pochopia, ze bud to nechaju tak, alebo sa s nimi jednoducho nebudes bavit... je od nich sebecke povedat, ze ak sa ti nieco stane oni vychovaju.. tak nech ti spravia braceka alebo sestricku ked tak velmi tuzia po dietati 😳
To, ze nebudete mat dieta je vyhradne na rozhdonuti teba a tvojho muza a bodka. Nik iny nema ziadne pravo do toho kecat.

asia83
4. apr 2022

Chcete dieťa, máte výčitky, pretože si stále hľadáte výhovorky prečo nie, pričom jediný dôvod je váš strach. Svedomie vás zožiera, vy sa ho snažíte upokojiť odpoveďami žien tu na fóre. Čakáte odpovede typu: jasné, je v pohode nemať dieťa, nebude vám chýbať. Pravda je však taká, že bude. Cely život budete ľutovať, že ste dieťa nemali. Vaša zdravotná situácia vám vôbec nebráni mať dieťa, a vy to dobre viete. Ak by ste dieťa mali, zrazu by vám temer nič nebolo. U vás je to predovšetkým o psychike.

stastna17
4. apr 2022

@asia83 suhlas, ani nie cely zivot, mame tak kamosku okolo 50tky uz je to take viditelne ze mu jej chodi za svojimi zaujmami a my s detmi uz pubertiacky atd. s nimi na nakupy , chodime opekat ako rodiny , deti su kamosi od mala a ona tam stale sama sedi. Ale ona vyslovene aj povie ze lutuje, ze ako 20+30+ deti neznasala nemala rada deti, preto nemali, ani on nechcel , ale ze teraz z odstupom casu velmi lutuje, ze ona mohla mat partacku ked je sama alebo syn by chodil na ryby s muzom. Ona je jedinacik takze ani surodnecov nema, citi sa sama nevie kto ju dochova keby ze manzel by odisiel skor. To su take veci na ktore sa nemysli ked si nizsom veku, starsi uz to vnima inak.

eko22
4. apr 2022

Nutné to nie je, je to len zaužívané zo spoločnosti, že ženy sa kedysi v mladom veku vydávali a mali veľa detí a táto myšlienka tu ostala. Problém je ale ten, že teraz je veľa párov, ktorí majú problém mám deti aj keby chceli a vtedy nie sú na mieste otázky na túto tému.

lily14
4. apr 2022

Neriadi sa inými ale sebou! Cítiš že chces dieťa urobte si ak nie nie!! Je to len vaša vec! Ja som cítila naopak v 41 druhé, každý má odhovárali ale ja som do toho išla! Rod ako cítiš!

ckocka
4. apr 2022

@asia83 Máš ordináciu alebo věštecký stan na jarmoku?

charaka
Autor odpoveď zmazal
vlado818
4. apr 2022

@asia83 Dobry den vas prispevok som si precital pre istotu 2x aby som to spravne pochopil. Chapem ze neviete pochpit ze zivot bez deti je,bude aky??? Podla mna skvely! Ona ma zdravotny dovod a vy jej pisete taketo p... Skor nechapem naco sem vobec ludia pisu svoje pocity. Dieta sme s manzelkou nemali, neplanovali a bolo nam super. Uzivali sme si zivot dovolenky,exotika co nas napadlo. Manzelka ale casom otehotnela. O.k
Mame 1 uplne staci!
Ale vysledok je ze dieta nieje v navode na zivot ze musi byt. Kto chce necha ma aj 10 ked to uzivi a zial aj vychova.

jarmila2010
4. apr 2022

podla mna,zbytocna tema...kazdy nech ma,ako mu vyhovuje...mam znamych(okolo 50ky),kt sa nedarilo mat deti a ziju bez nich doteraz a zda sa ,ze spokojne...venuju sa jeden druhemu...a dalsi znamy(<30) pre vazne zdravotne komplikacie,kde pri tehotenstve ona takmer zomrela,rozhodli sa neriskovat jej zdravie,ale adoptovali si,uz 2deti...a pocula som,ze uvazuju o tretom...

marianarem
4. apr 2022

Ja ta chapem. Tiez mam dlhodobe zdravotne problemy, ktore ma v istych obdobiach odrovnali. Rozhodnutie mat dieta nebolo pre mna uplne jednoduche. Ja som teda do toho napriek strachu sla, ale cakala som na obdobie, ked sa na to budem aspon trochu citit. Keby neprislo, nejdem do toho. Nelutujem urcite, maleho mam strasne rada, ale jednoduche to nie je, zo zdravia mi to ubralo a pravda je, ze som sa musela zmierit s moznostou, ze zase pride nejaka kriza a maly moze ostat docasne bezo mna.To je na tom asi najtazsie.
Poznam jednu babu, ktorej mama trpi cely zivot ochorenim fibromyalgia. Ta na svoje detstvo spomina tak, ze mama lezala skoro stale v posteli, nemala na nu a brata energiu. Obidvaja maju v dospelosti psychicke problemy. Urcite to tak nemusi dopadnut vzdy, ale niekedy moze.

hederamonstera
4. apr 2022

Nevysvetlis. Kto chce pochopi po prvy krat, kto nechce, nepochopi ani po tisici krat.
Jasne, ze zena nemusi byt rodiaci stroj. Je uzasne, ze mate vztah aky mate, uzivajte si ho.
My mame male babo, ale pred nim som bola velmi spokojna s nasim zivotom, moc mi to chyba a viem si predstavit, ze by mi dieta nechybalo. Vela zien ma naplneny zivot aj bez deti ;)
Drzte sa, na otravnych ludi kaslite.

nikpa
4. apr 2022

Nie, nie je to nutné. Je potrebné aby žena bola so svojím životom spokojná. Či už s deťmi, so psom, s chlapom, so ženou alebo s čímkoľvek si sama vyberie. Nechápem prečo sa stále spoločnosť stará či žena má alebo nemá deti. Nie sme stroje ktoré musia v prvom rade len rodiť. Ja deti mám a milujem ich ale odkedy si pamätám, som vedela, že toto bude to, čo ma bude dokonale napĺňať a aj to tak je, ďakujem za ne každý deň 🙏 ale plne rešpektujem ženy, ktoré sa z akéhokoľvek dôvodu rozhodnú nestať sa matkami. Je to tvoj život, nenechaj si ho otráviť od rodičov ani od nikoho iného. Veľa zdravia prajem.

ladyblcha
4. apr 2022

Tak ja osobne si nemyslim ale absolutne, ze kazda zena musi mat dieta.
Ale mam pocit, ze ten kto s tym je vyrovnany a stoji sebavedome za svojim rozhodnutim (akekolvek k tomu mal pohnutky), nepotrebuje na fore podporu cudzich ludi, ze jeho rozhodnutie je OK. Co u teba necitit. Ani istotu vo vasich rozhodnutiach, ani vyrovnanost s rozhodnutim tam necitit.

jaroe
4. apr 2022

Držím ti palce, aby si tie reci ustála. Nie je povinnosť mať deti a nie je to ani hrdinstvo. Tvoja kamarátka po dieťati asi veľmi túžila a zároveň vedela spracovať obavy. Čo je skvelé, ale to neznamená, že ten, kto to má inak je zbabelec, sebec alebo neviem čo...

timetotime
4. apr 2022

presne, nie je to povinnost, je to kazdeho volba. potom sa skor treba naucit ignorovat tie reci a vecne otazky na tuto temu.

kkovacovak
4. apr 2022

Asi im to nevysvetlíš a oni to nikdy nepochopia. Nie je hrdinstvo mať dieťa za každú cenu a potom sa oň nevedieť postarať. Tiež mám chorú kamošku ktorá chce silou mocou dieťa a podporujem ju. Ale vo svojom vnútri viem že to nie je dobrý nápad lebo by to nemusela dať. Čo sa týka toho že žena musí mať deti tak nie, nemusí. Cítila som sa v živote rovnako naplnená keď som deti nemala a aj keď mám. Keby mi nebolo dopriate tak viem že aj napriek tomu by som mala fajn život. Skôr je to niekedy naopak niektoré matky život po deťoch stratia a nemyslia vôbec na seba.

miadi
4. apr 2022

@asia83 tvoj koment je bezcitny a uplne mimo. Autorka mà svedomie čiste. Nepyta sa ako sa vyrovnat so zivotom bez dietata ako si to pochopila ty , ale ako vysvetlit nechapavym ludom ako ty , ze je so svojim zivotom spokojna aj bezdetna. Ak je jej mama ako ty tak nikdy nepochopi.