Sú rodičia šťastní, lebo majú deti?
pre vsetkych rodicov na modrom koniku; mam otazku. ste naozaj spokojni s detmi?
nehovorim, ze je zle mat deti; ak ste stasni,
tak budis. naopak, mate u mna velky respekt, pretoze ja sa nedokazem vidiet v pozicii rodica.
zacnem tym, ze som ako dievca a mam 14 rokov. urcite ste si domysleli ze si neviem predstavit rodicovstvo. rozpravala som sa o tom s viacerymi dospelymi ludmi a vsetci mi odpovedali rovnako: som este mlada, este to pride. ja jednoducho neviem, ako to moze prist. 😀😀
deti na mna nijako pozitivne neimponuju. chcu vsetko a nevazia si nic, stoja vela penazi a nedajboze, ak sposobia nejaky problem, ktory musi rodic riesit. ked su male, neustale placu, slintaju, a su vseobecne nechutne. neviem, co sa da na detoch milovat. navyse to ovplyvnuje rodicov zivot. vsetko sa toci okolo toho dietata; zabavit sa je nemozne, ked ste rodic. okrem toho vas ludia obvinuju zo sebeckosti, ak potratite "dieta", aj ked ste boli informovani, ze sa to narodi postihnute.
nechcem ani len mysliet na adopcny proces alebo tehotenstvo/porod. pocas tehotenstva vam mozu vypadat vsetky vlasy, mozte oslepnut, mozu vam vypadnut nechty, mozu sa vam polamat kosti... 😀 stoji to za to?
moja mama na mna kricala, ked som jej povedala, ze nechcem deti, vraj to je sebecke, comu naozaj nerozumiem. nie je nahodou sebecke nutit niekoho mat deti len za to ze chce mat vnucata?
moje otazky zneju: su vobec nejake vyhody vychovavania deti, ake su tie vyhody? su tu nejaki rodicia, ktori lutuju, ze maju deti, respektive nemaju deti a nelutuju to?
citim sa, akoby som bola sama proti svetu, tak dakujem za vsetky odpovede/skusenosti 🥲
Och, ako rodič Ti odpíšem, že som Bohu vďačná za moje dobré nezbedné deti a ako učiteľka sa Ťa spýtam: Opakovala si si dnes SJ a MAT na Monitor 9 ? 😎
Podobny pohlad na materstvo a rodicovstvo mala aj moja sesternica, dodnes deti nema a je to v poriadku
Vnimala som to velmi dlho podobne ako ty. Ked som mala 9 rokov tak sa mi narodil maly brat, a starostlivost o neho pripadla mne. Nemala som teda nikdy ziadne iluzie o materstve. Dospela som, dozrela, a pochopila, ze moja skusenost nemusi byt taka ista ako ostatnych, ze tie krasne veci mozu stat aj za velke obete, a ze si nemusim vychovat maleho sebca, mozem ho naucit stedrosti od malickeho veku. Pozri sa na seba - tiez si dieta. Nepomahas doma? Nedavas rodicom dary a pozornost? Nechvalis ich, neodmenujes? Ak to nerobis, tak to preto ze ta to nenaucili. Ty to mozes urobit inak. Takisto - nemas povinnost voci nikomu, ani sebe, deti mat. V pripade ze to bude tvoje definitivne rozhodnutie, odporucam pockat s nezvratnymi zmenami do 30tky. Zivot je zvlastnejsi ako fantazia a netusis, co sa ti dovtedy moze prihodit - osobnostne a nazorovo sa ustalis az po 27micke.
Sprav si screenshot toho čo si napísala a prečítaj si to v 30ke
Si dieťa a tak aj rozmyslas. Ozvi sa o 15 rokov
Ja som deti nechcela veľmi dlho, ešte po 30-tke. Teraz ďakujem Bohu 3x denne za môjho úžasného, fantastického, krásneho, múdreho, šikovného, vtipného syna. Je to, ako porodiť si najväčšiu lásku, najlepšieho priateľa, najbližšiu osobu na svete. Život s ním je úžasný, vtipný, zaujímavý, dobrodružný. Veľmi veľa mi to dáva, po všetkých stránkach. A áno, aj ma vytrháva z vlastnej pohodlnosti, našťastie!
Teraz sa tu dako rozmohlo oznamovať, ze niekto nechce deti. Mas 14 rokov, tieto veci sa ta v podstate este ani netýkajú..
@lentilkapb a ja Vam ako ziacka odpoviem: chodim na 5 rocne bilingvalne gymnazium takze nemusim si opakovat na monitor 😇
Tu nejde o výhody - nevýhody. Lebo láska k blížnemu sa nedá odmerať ani odvazit. Ale je to super pocit si ľahnúť spat s deťmi či to dieťa má pár mesiacov alebo rokov. ❤️
v tvojom veku som nechcela ani muža an deti a nevedela som si predstaviť, že sa to zmení... názor na muža sa zmenil oveľs skôr, vydávala som sa ako 23ročná, ale názor na deti sa zmenil až po 30ke, proste moje telo ako keby sa preplo do iného módu a zmenila som názor na deti a potomstvo úplne...
a mamke môžeš kľudne povedať pravdu, že si to zatiaľ nevieš predstaviť a hotovo
To, co chces - ci nechces - teraz je irrelevantne. Ja som v 14 rokoch chcela svojho spoluziaka Tibora a zit v Skandinavii. Teraz mam 52 a svojho spoluziaka Tibora uz nechcem 😅 Chute a tuzby a ciele sa menia. Tak to je spravne.
Suhlasim,ze je skoro na konecne rozhodnutie. :D Vsak ani partner staly najskor nie je. Skor sa zamysli,ci si samu seba vazis,ci vidis svoju hodnotu. A svojich rodicov. A rodiny. A ak nie,tak preco? Negativny vztah k sebe a rodicom neprospieva ale v puberte je normalny...Docastny zvycajne..ak nebolo nieco abnormalne pocas dospievania..
@simsalabim Tiez som sa preniesla cez Tibora, ale do tej Skandinavie ma to stale taha!
Zlatko , mas 14, ešte mas 20 rokov na rozhodovanie 🙂 ka som v tvojom veku ešte ani podprsenku nenosila , behala po stromoch a hrala sa na kvetinárku , kdeze tam rozmýšľať o deťoch 🙂 tie som mala až v 30 tke, ale žiadne biologické hodiny mi rozhodne netikali .
@malacibulka tak ja tam mam z manzelovej strany rodinu, takze aj kebyze ma to tam netaha, uz ma tam dotiahne on 😅
@trblietky v mojom ďalším živote budem mať len 1 dieťa, moooožno max 2, ale to ma bude treba dlho prehovárať. 😉. Ale v 14tich som myslela, že si budem žiť sama svoj život, kúpim si klavír a mačku a bude mi hej. A potom ti stúpnu hormóny z nejakého chlapa a o 20 rokov je to zrazu celé ináč 😂.
@kleopatra114 aj ja by som sa rada sklbala po stromoch, ani nemate ponatia ako rada chodim von, ale uz ked na mna mama aj babka tlacia s detmi; bombuju ma otazkami, ze ako si predsavujem zivot s detmi, veru niekedy pochybujem, ci so mnou naozaj nie je nieco zle, ked tie deti nechcem 🤔
@simsalabim 😂😂 Chudák Tibor! Ako si mu to mohla urobiť?!
@h2 😇
Ale vies, aky to bol fesak 😍
@trblietky Ok, držím palce v náročnom štúdiu jazykov ... dvere do sveta máš otvorené, si mladá, budeš cestovať, veľa toho ešte spoznávať, názory, postoje sa vekom, okolnosťami menia ...

@trblietky este 10 rokov mozes rozvijat teorie mat ci nemat deti ako tuto autorka:
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/mam-25-rokov-a-asi-nechcem-deti-2/?page=2#post-85789684