Svokra mi narúša súkromie
Ahoj. Vzdy som si myslela ze mam dobru svokru. Po svadbe sme byvali rok u nich. Potom sme postavili dom u nich v zahrade. Dostali aj kluc. Ked sme sa nastahovali vsetko bolo fajn az kym som neprisl z porodnice. Svokra tu bola vkuse, aj tu spala. Hrozne chcela pomahat. Vzdy si sama otvorila klucom ani sa neopytala ci nerusi. Bola stale nalepena na malej, mne ju ani nechcela dat. Dala mi ju len ked som ju isla kojit aj to mi ju musela podat na ruky ona. Nechcela som sa prednou vyzliekat ale bala som sa hubu otvorit. Pozeralami na prsiaponad plece ako kojim. Citila som sa ako chudera. Pred malou ma vzdy volala "zdroj" kym som kojila (3mes.)Po mesiaci mi to vsetko zacalo vadit tak som jej slusne povedala nech ide domou porobit si nieco, odychnut. Ona odmietla. Mne pukli par dni po tom nervy a nadala som jej. Odysla revuca a ja som bola ta zla. Vzdy mi roby naprieky. Na malu sa vkuse vypytuke, co papala ako papala, ci spynkala, ci je dobrucka a to kazdy druhy den. Nase vztahy su napate. Jeto uz 8mesiacov a oni si sem stale chodia bez pozvania. Manzel je na ich strane. Uz aspon klopu. Ale aj tak su tu kazdy den. To,, ze maju vnuca im predsa nedava pravo narusat nam sukromie. Mate niekto takyto problem? Ako ste to rozumne riesili.
Koľkokrát za týždeň nechávate stretnúť svokrovcov z vnúčatom a ako dlho. Myslím tým celkovo návštevy u vás, u nich a stráženie keď bývate hneď vedľa seba.
@janush_21 preco malu nezanesies k svokre a neuzijes si klud a pohodu? ... :D ved nemusi byt len u vas stale, ci? ako tu pisala zimmi1, btw velmi suhlasim, porozpravat, nastavit pravidla a sup vyuzit to, ze svokra sa ti stara o malu. moja je so svokrovcami stale, zboznuje ich, ja mam super svokrovcov, ale zas je to naozaj tak, ze oni svoju poziciu nezneuzivaju, respektuju ma a ja si chvile, ked napriklad zoberie malu na preliezky neskutocne uzivam.
@janush_21 sice nebyvame blizko, ale raz za tyzden pridu na 2 hodky na kavu. Aj to nie vzdy, ked ideme napr prec na vylet atd.. Byvanie v spolocnom dvore si neviem predstavit, ale ked uz to tak mate, nevidim dovod na kazdodenne navstevy a uz vobec ziadne vysedavanie v dome. Treba sa dohodnut, ze na navstevu ich zavolate, napr sobotna kavicka, ked su vsetci doma a cez tyzden sa mozete stretavat na dvore, ked je dieta najedene, vyspate, Ty upravena..resp jej zaklopes, ci chce ist s Tebou na prechadzku s kocikom..Hlavne treba hned kludne povedat, ked sa nieco nepaci, nehromadit to v sebe do vybuchnutia..
@janush_21 Nemam to az tak zle, ale v mnohom podobne, ak chces, ozvi sa do sukromnej posty. A nevyriesila som to rozumne, nedalo sa, ked som sa ozvala, mne sa defacto rozpadol vztah, ale to je uz o mojom manzelovi, kedze sa rozhodol priklonit na stranu rodicov a mna osocit z coho sa da. Ked po x rokoch zistits, ze zijes s nezrelym jedincom ktory este neprestrihol pupocnu snuru, hoci to tak nevyzeralo spociatku.
predovšetkým mudrovať že akú chybu spravila že tam stavala a že nenastavila hranice je už uplne zbytočné, ako jej to pomôže takéto reči? .. my sme na tom rovnako, nás donútili okolnosti bývať v dome na ich pozemku ale ten aj oni investovali .. na začiatku, keď sa nám narodila dcérka, to bolo fakt o hubu, každý deň tu boli, vbehli bez varovania, vyklopkávali na okno ... časom sa to zlepšilo, keď sa s nimi muž porozprával, že nemusia u nás byť každý deň, že mám dosť starostí s bábätkom a potrebujem si aj oddýchnuť a nie byť vždy v strehu, kedy kto vbehne. Aj ja som naňho veľa tlačila, hlavne keď bolo "ťuťumuťu", že: "No a teraz si predstav že vbehne tvoja mama abo oco" 😅😅 toto naňho zabralo, aby dal pokec s rodičmi. Už ku nám po polroku boja a naznačovania nechodia vôbec, len keď niečo potrebujú a to zaklopú .. ale zrobili sme kompromis, my chodíme k nim pár krát do týždňa na kávu , aby sa mohli pohrať s vnučkou 🙂 inak s nimi nemáme zlý vzťah, takže takto to vyhovuje aj mne.
@janush_21
Mozes si zvnutra zamknut a nechat kluc vo dverach a hotovo. So svokrovcami zacni jasne, strucne a bez urazok komunikovat napr . ,,Teraz potrebujem v klude nakrmit. Ja si to spravim sama. Nie dakujem. Teraz oddychujem. Pridi zajtra. Zajtra si mozes vziat malu von poobede atd. Mam zamknute, lebo necakam navstevu. ,,Neospravedlnuj sa, nevysvetluj, neznizuj sa.
Hranice si mozes nastavit teraz, ty a sama. Necakaj, ze uplne zmiznu, ked tam byvaju, ale aspon by sa malo ich doliezanie zredukovat . A este,, ja vam tiez necumim na prso,,. Ak by zasa mala svokra potrebu liezt do spalne.
Dievčatá pozor....lebo tá brutálna nenávisť voči svokrám sa vám vráti...hlavne tie, čo máte synov, to bude "o hubu" 😝 Mladá robí chybu, že starej nevie povedať dosť ! Môj dom-moje pravidlá....ale celá sa trasie, len aby si ju nepohnevala😂 Moje nevesty musia pol roka húkať, aby som tam šla aspoň na kávu....neotravujem...nevyvolávam.....neradím 😝 Ja mám svoj život a mladí majú zase ten svoj😉
@nikuska744 Mne Muž tiež povedal že na mna jeho mAma nadáva. No ja jej dala ufff. A opýtala som sa ohľadom čoho nadáva a povedala som jej svoje. A my povedala že som p.... a, že sa mám starať o svoje veci. Ja, že Ok budem. A neskôr sa nám narodili deti a ja som jej hneď pripomenula, že čo sa stará a pod. 🙂 A teraz žeby sa my do zadku nestačila že chce vidieť deti a pod. 😂
@diablikovci To je fakt také dospelé, že sa ti musí do riti strčiť, len aby videla vnúčatá 👎
@cecilia68 a to je take dospelé, že po týždni čo má len spoznala tak, začala nadávať. Nevieš čím som si prešla.
@diablikovci prepáč ale čo s tým majú vaše ( tvoje a manželove ) deti ? Čo majú oni s vašimi spormi ?
Je ťažké poradiť ti, čo máš robiť. Sama mám problémy so svokrou, ktoré vyústili až do takého extrému, že som musela doslova utiecť, lebo môj vlastný manžel nebol schopný sa ma zastať. A svokra? Len ona musela byť stále stredobodom pozornosti a keď nebola, teda keď nebolo tak ako ona chcela, bolo zle. Chápem, čo prežívaš, lebo sama som si niečím podobným prešla, len s tým rozdielom, že ja som u svokry žila 8 rokov a sama s dieťaťom, manžel chodil aj chodí pracovať do zahraničia a svokra je slobodná a učiteľka a manžel jedináčik. Takže si to vieš predtaviť. Tiež sme chceli stavať dom a dokonca na jednom pozemku, aby sa ušetrilo. A načo kupovať pozemok niekde inde, keď tu máme jeden veľký a zadarmo. Ale nesúhlasila som. V konečnom dôsledku som si uvedomila, že by sme ju doma mali každý deň od rána do večera, manžel by aj tak sedel stále u nej, lebo by ju ľutoval, že je sama a stále by sa len urážala, že ju neprídeme navštíviť, keď bývame len tu kúsok. Ja som si s ňou tiež zažila svoje a rozpisovať sa o tom, čo sa všetko dialo a ešte sme neboli manželmi by bolo nadlho. Len jedno ti poviem, nenechaj si skákať po hlave ako ja. Keď sa spätne pozriem na celú situáciu, určite by sa to dalo riešiť aj inak ako krikom-ja som už potom reagovala možno aj prehnane, ale už som toho mala dosť. Určite si s nimi sadni a porozprávajte sa, lebo tadiaľ cesta nevedie. Aj to, že sa ťa manžel nevie zastať nerobí dobrotu. Tieto situácie zvyknú v konečnom dôsledku vyústiť do rozvod. Môj manžel sa ma až vtedy opýtal, čo má urobiť, keď som mu povedala, že sa chcem rozviesť. Ale aj tak sa nič nezmenilo. Rodičia tu búdú stále pre nás a my pre nich, ale je dôležité, aby si uvedomili, že už máme svoje rodiny a treba to rešpektovať a samozrejme všetko s tým spojené.
@cecilia68 Keby Vám svokra povedala, po týždni že Vás neberie za nevestu lebo neviete po Maďarsky tak neviem neviem. A prídete na oslavu a všetci tam kecajú po maďarsky a ja on pozerala do stropu lebo som nič nerozumela. Alebo nadávala že aké meno sme dali synovi, že jej sa to vôbec nepáči. A preto som povedala Ok nepáči sa nebudem tu chodiť. A syna sme mali neskôr a to som už ku svokre nechodila cca 4-5r 🙂 a ani muž tam nechodil. Tu nieje kto je tu pán, ale sama tak chcela tak som jej spravila po vôli.
@diablikovci Ty nech máš spory so svokrou akékoľvek, ale je sprosté a detinské si ich riešiť cez deti ! Sa čudujem tvojmu chlapovi, že nevezme dieťa a nejde pozrieť matku...alebo potrebuje od teba nejaké špeciálne povolenie? Veď teba tam nikto nevolá, tak tam nechoď...ale deti s týmto sporom nič nemajú 😂
@cecilia68 tak lebo aj on mal a má nezhody z rodičmi. Lebo oni si vybrali druheho syna, že ich dochova, že oni sa tak rozhodli. Len vtedy boli plny síl a pod a vedeli sa o seba postarať. Môj muž to prijal, že Ok je to vaše rozhodnutie a tiez komunikovali 2-3x do roka. Lenže teraz prišiel čas, že sa o nich treba starať a ich vyvolený syn na nich kašle a teraz sa ozývajú, že asi sa zle rozhodli a pod. veci. Ja som do toho sporu prišla. A nechcela som vedieť čo a ako len to samé časom vychádzalo na povrch. Kedz sme začali spolu žiť tak, Áno niektoré veci som si povedala hneď na zaciatku, že ja tu žijem ja som tu už dala peniaze do toho tak to bude tak a hotovo. (On je starý mládenec bezdetný ako môj švagor) To by bolo na dlhe na rozprávanie. Tak tiež sme mali spor, ako človek povie hoc čo keď má nervy Ok, ale sama svokra povedala, že keď budeme mat deti tak nebude sa ne zaujímať a nebude ich mat rada a tiež, že ich ani nepostráži. A mne toto pride, že deti ešte na ceste neboli s už ich odpisuje. O 2 domy ďalej sme od nich byvali a ku susede o dva doma vedela ísť na kávu, ale na svoje vnúča sa prišla 2 do mesiaca pozrieť. Napr. Povedala, že svadbu robiť nebude, že ona neda penezi nato a i tak bolo. Ja s muzom sme si všetko zaplatili. A plno iných veci.
@diablikovci Tak potom čo riešiš stále??? Stará kašle na teba....na syna....na vaše deti, tak kašli aj ty na ňu....nechápem, o čo tu vlastne ide...raz píšeš, že sa ti ide strčiť do riti, len aby deti videla, potom zase, že deti vidieť nechce, že o ne nemá záujem.....mám v tom už bordel 😂 rozhodla sa, ako sa rozhodla a hotovo, nech sa o ňu stará, kto chce....bodka.
@janush_21 ale veď taká starostlivá svokra sa ešte zíde v čase keď dieťa príde do skolkarkeho veku,keď bude často chorlave, potom začne chodiť do školy, starostlivá svokra bude ho opatrovať cez chorobu či cez prázdniny....A to bude veľká pomoc.... Ja by som to až tak čierne nevidela...
@janush_21 uplne to iste...v spalni do postele aj chodila 😂 ze spravila mi nakup a vysypala mi salamu maslo a kktiny do postele o siedmej ráno😂 bez klopania v spani nonstop...pred svadbou som si ani vlozku cez kramy nemohla bez nej vymenit po celom dni v praci a behackach o svadbe...vtedy som do nej nakricala ale nic vulgarne ani urazanie...nakoniec to manzel riesil ze treba zaklopať zakazdym. Tak cely den nebolo nic ine pocut iba klopanie aaah...tak potom zasa manzel riesil ze nepotrebujeme s nou byt kazdy den nonstop nech si najde ine zaujmy...tak sa to skludnilo...ale zasa sestry tie si sem teda jedna ani nevedeli zavolat ze pridu na navstevu ani raz deti si tu behali otvarali mi dvere do kúpeľne na zachod videli ma v situaciach osobnej hygieny a podobne...ahjaj...prosil sestry Xkrat aby zavolali ked chcu prist k nam na navstevu lebo neznamena ze ked sa dohodnu s rodicmi tak su dohodnute aj s nami a ze si tu mozu svojvolne behat zije tu s manzelkou mame tu osobne veci zlato peniaze pracovne a podobne... nezabralo to tak sme si dali na medziposchodie dvere. Jedna sestra zavolala uz potom vzdy ze pride na navstevu druha nie😀 ale tej sestry co uz vola tak zasa deti tu behaju da ich strazit starkim a starki ich poslu ku mne. A to mam doma ani nie 2mesacne dieta som prvorodicka a zoznamujem sa s materstvom chcem mat klud chcem nejak to dieta rezimovat aby sme nemali chaos a potrebujem si aj oddychnut raz za cas samozrejme mam aj vlastny zivot a chcem chodit k mojim rodicom atd... tak ako uz prestali k nam chodit jeho rodicia samozrejme boli nastvani ked sme dali dvere a absolutne sa nezamysleli nad tym preco sme to tak vyriešili. Skoda. Ja som chcela dvere lebo som vedela co by bolo svokra by mi pokoj nedala furt chce malu natahovat na ruky..som zvedava kto by to dieta vlacil na, rukach v noci alebo kym budem chciet navarit keby sa naucilo keby som jej ju dala zakazdym ked ona chce 😀😀😀 ono je to riadne na nic ze ste im dali kluce to sa nerobí zavarili ste si tym a je skoda ze tvoj muz je na ich strane. V tomto podla mna strany nemaju byt proste ma svoju zenu svoju rodinu a ma respektovat aj ich potreby pretoze potreby rodicov idu bokom ked ma clovek uz vlastnu rodinu. A rodicia si musia uvedomit kde su hranice len vacsinou to byva tak ze sa citia zbytocni akonahle sa deti osamostatnia a staraju sa uz o seba sami. Aj mojho muza rodicia to povedali jemu. Ja to chapem ale teraz ked mame rodinu tak sa musime zabehnut a ked bude mala starsia bude chodit k nim a zasa bude niekto o koho sa budu moct starať aj ked neviem co vynyslaju naju este dalsich 5vnucat co sem chodia...takze neviem co sa maju co tak zle citit. Moji fotrovci napriklad malu videli 4krat a cakaju kym podrastie a budem ju moct tolko vlacit k nim a pohoda...tu im je malo ze ju vidia dvakrat denne och... tazko je to zit s rodicmi ci uz pod jednou strechou alebo na jednom pozemku 😀 my sme tiez rozmyslali stavat u nich na dvore alebo dokonca aj u nasich tiez nam to sami navrhli...strasne chceme vlastny dom...ale nie za taku cenu pekne pockame snad sa nam raz podari vybavit si aspon dlzobu v banke na dom 😂😂😂😂 moja rada znie aby si si stala za svojim bez kompromisu sukromie ke podla mna jedna z najdolezitejsich veci aby mali ludia dobre vztahy. Oni mozno budu mastvani na teba par dni tyzdnov alebo mesiacov ale raz to prejde clovek sa nemoze hnevat cely zivot a ak nie tak mas aspon kľud☺
@lulica Aj my sme tak mali, ze co si svokor pozval niekoho z rodiny na navstevu, a nam nepovedali ze pridu, tak vzdy este aj ku nam dosli, pozriet manzela. Aj taki ludia, co som ich raz v zivote videla. Je jedno co sme prave robili, zrazu len niekto zvoni, vraj boli sme vedla, reku sa u vas zastavime. Aj som si pohovorila, poprosila, ze dajte nam vopred vediet; ale cosi, ved si budu chodit, ako chcu, bo su tak zvyknuti, a nejaka mlada "cudzia" tu nebude urcovat pravidla... casom som to riesila, ze som si pokracovala vo svojej robote, ale nakoniec som z toho vysla ako ta neslusna, co sa nevie spravat, co sa sslusi a patri, a manzel tam vzdy s nimi vysedaval, a potom vyplakaval, ze nema na nic cas.... teda na robotu, a ze si neodpocinul ani si nepamäta... az nechapem.
Aj psychologicka mi povedala, ze co som davno z tej rodiny neodisla - no lebo som manzela lubila, a vravela som si ze zijem s nim, nie s nimi, ale bohuzial sa z neho vyklula padavka, ktora ma pomiesane zivotne hodnoty. A bohuzial to ani nevie, ze ich ma pomiesane, takze to nemoze ani napravit.
@vierkavlcekova To mas este dobre, ked sa ta to spytal, ze co ma robit. Ja ked som chcela rozvod, tak mi zacalo peklo, lebo teraz vlastne verejne vypuklo, ze su tu nejake problemy. lebo nielenze on nikdy neriesil, ale este aj tutlal. To je nasledok, ked neurcite hranice (a ze to niekedy nejde), a ked muzovi nedojde, kto je jeho partnerka, ze to je nova zena na "cely" zivot a ze maminka ide na druhu kolaj.
No, ako maju s vami muzi vyjst, ked neviete vyjst zeny ani same medzi sebou. 😉
Tema svokra je jedine riesenie, jednym uchom dnu, druhym von. Mamy si vzdy budu mysliet, ze su mudrejsie, lebo ste ich deti. A budu mudrovat aj do toho, v com sa nevyznaju - kupa bytu, financie,... Aj moja mama dobehne na navstevu a musi vzdy aspon trocha skritizovat, ze je niekde prach, spinave okna,... Ked nic nekritizuje, tak viem, ze je vsetko tip top. Kedze ju poznam, beriem to ako jej folklor, ako vyraz starostlivosti, ze ma pohana, aby som sa viac snazil. Ale tiez jej niekedy poviem, ze je na dochodku a ma doma vacsi bordel, ako ja chlap, co pracuje a dochadza do prace niekolko hodin denne. Ten ale nevidi. Vlastneho syna vedia poznamky od mamy nadvihnut, co potom partnerku ...
Na dom gulu, kluce davat, iba ak pojdete na dovolenku. Na navstevu 2-3 krat v tyzdni a ohlasit sa predtym mobilom. Ak chcu deti mimo navstevnych hodin, stretnete sa pred dverami domu a nech si dieta (v zavislosti od veku) zoberie.
Dovod? Sukromna zona. Chcem si chodit doma nahy/a a mat sex, kedy ma napadne a nepotrebujem nikoho, aby mi pri tom svietil, ani kontroloval hrubku prachu. Mam rad presne 1mm jemny prach na nabytku a cez spinave okna aspon tak nesvieti slnko v lete. 😉
Aj mne exsvokra raz zahlasila a to celkom vychadzame, teda aspon po mne priamo este nevybehla. Ked som si raz siel po dieta na tyzden na prazdniny. Ze nech ho radsej necham u nej, ze sa on nepostaram. Povedal som jej slusne, aj ked dorazne, lebo ma tym celkom slusne nadvihla. Mali ste tri deti? Mali. Kecal vam niekto do toho? Svoju sancu vychovat svoje deti ste dostali, teraz je rad na mne. Dovi.
Ani necekla, ale postazovala sa potom exke, ako dopadla. 😉 Ta to neriesila a my dvaja uz sme to uz nikdy nepreberali.
Zaklad je obojstranny respekt. Sadnut si a slusne vysvetlit. Nastavit hranice v sukromi a zasady spolunazivania, do coho sa smie a nesmie zasahovat, nepovolovat vynimky a dovtedy kludne ako malemu decku trpezlivo vysvetlovat, kym nepochopi, ze je uplne zbytocne sa rozculovat, hnevat, hadat, ze aj tak su pravidla jasne a nebudu sa prekracovat. Poradit obcas moze, zasahovat nie.
Uf máš ale ťažkú situáciu :-/ nezávidím. S manželom žijeme u svokry (jeho mami) a čakáme bábo. Neviem si predstaviť žeby som niečo také mala riešiť. Doposiaľ sa nám nejako extra nemontovala do života aj keď žijeme pod spoločnou strechou. ALE očakávam niečo podobné ako máš ty. Dúfam, že ma prekvapí a ani nepípne o tom čo mám a čo nemám robiť so svojim dieťaťom. Preto sa na to psychicky pripravujem. Radšej čakám katastrofu ako sa potom rozčuľovať nad každou somarinou. Doposiaľ som svokre stále povedala narovinu a hneď keď sa mi niečo nepáčilo. Jej sa to tiež nepáčilo čo počula, ale zmierila sa s tým že nepovolím hoc by sa na hlavu postavila :D
Vyrieš to čo najskôr, aby sa nezhoda neskončila nakoniec rozvodom :-/

@petronela1985 to si pekne vyriešila. Ja len ľutujem že som to hneď takto neriešila ale držala som hubu.