Svokra mi narúša súkromie
Ahoj. Vzdy som si myslela ze mam dobru svokru. Po svadbe sme byvali rok u nich. Potom sme postavili dom u nich v zahrade. Dostali aj kluc. Ked sme sa nastahovali vsetko bolo fajn az kym som neprisl z porodnice. Svokra tu bola vkuse, aj tu spala. Hrozne chcela pomahat. Vzdy si sama otvorila klucom ani sa neopytala ci nerusi. Bola stale nalepena na malej, mne ju ani nechcela dat. Dala mi ju len ked som ju isla kojit aj to mi ju musela podat na ruky ona. Nechcela som sa prednou vyzliekat ale bala som sa hubu otvorit. Pozeralami na prsiaponad plece ako kojim. Citila som sa ako chudera. Pred malou ma vzdy volala "zdroj" kym som kojila (3mes.)Po mesiaci mi to vsetko zacalo vadit tak som jej slusne povedala nech ide domou porobit si nieco, odychnut. Ona odmietla. Mne pukli par dni po tom nervy a nadala som jej. Odysla revuca a ja som bola ta zla. Vzdy mi roby naprieky. Na malu sa vkuse vypytuke, co papala ako papala, ci spynkala, ci je dobrucka a to kazdy druhy den. Nase vztahy su napate. Jeto uz 8mesiacov a oni si sem stale chodia bez pozvania. Manzel je na ich strane. Uz aspon klopu. Ale aj tak su tu kazdy den. To,, ze maju vnuca im predsa nedava pravo narusat nam sukromie. Mate niekto takyto problem? Ako ste to rozumne riesili.
@asia83 * návštevy niesu časté malo byť.
@misinka0611 Presne tak. Ony si myslia, že len ony vedia vychovávať deti, že nevesta je mladá, sprostá, nič nevie. No je predovšetkým matka s materinským inštinktom. Netreba to riešiť, netreba sa často stretávať.
@janush_21 Ťažko je radiť, keď už to zašlo takto ďaleko. Z toho, čo píšeš mi vyplýva, že ťa svokra absolútne nerešpektuje a neakceptuje ako matku svojho vnúčaťa.
Ono je dobré upresniť si hranice už od začiatku. Moja svokra je skvelá žena a mám ju úprimne rada. No hneď som si všimla, aký vzťah má so svojím synom, mojím manželom a vedela som, že môžu byť z toho problémy medzi nami dvoma. Navrhovala, aby sme stavali na jej pozemku, ako aj vy, to som odmietla, čo sa jej samozrejme nepáčilo. Keď sme začali robiť základy na dome, tak začala s tým, ako nám tu bude dobre, že budú chodiť na návštevy a ja na to, že nie kedykoľvek, iba po dohode. Týždeň sa so mnou nebavila. Keď som bola tehotná, tiež si plánovala zobrať dovolenku, keď prídem z pôrodnice. Ja som jej vravela, že nie je to potrebné, zobrala si. Nuž, sedela doma dva týždne, lebo som jej povedala, že som po pôrode a chcem byť s dcérkou sama, nech to rešpektuje. Odkedy máme dcérku sme mali tiež pár konfliktov, lebo mala potrebu mi rozprávať a dávať rady, tak som jej vždy povedala - moje dieťa, platia moje pravidlá. Teraz vždy zavolá, či môže prísť pozrieť malú. Už vie, že ak nedvíham telefón, je bachnutý v predsieni s vypnutým zvonením a že to znamená, že chcem byť s dcérkou sama. Chodím do práce, ona do škôlky, tiež sa jej chcem venovať bezvýhradne. Občas rebelovala a skúšala hranicu posunúť, predsa, prvé vnúčatko. Keď sme sa však na niečom pohádali a nevzala som k nej malú týždeň, tak pochopila, že cesta k vnučke vedie cezo mňa, nie cez jej syna. Tak občas mi jej bolo ľúto, ale viem, kam by to bolo zašlo, keby si nepostavím hlavu hneď na začiatku. Napriek tomu viem, že ma má úprimne rada a aj ja ju. Na manžela som to veru nenechala, lebo ten sa skôr prikláňal na jej stranu ako na moju.
Svokry su skoro vzdy potvory :( ale zalezi na tom ako sa k tomu postavy muz, to on musi urcit hranice svojej matke... Ja mam svokru hodinu cesty.. Nazivo videla mojho syna len raz aj to chvalabohu spal. Partnerovi vola kazdy den a pyta sa ci maly cikal kakal papal a spal... A partner sa to pyta mna kedze pracuje a netusi aky sme mali den. Pride mi to otravne... Navyse kazdy den prebehne videohovor medzi svokrou svagrinou na jednej strane a mojim partnerom a synom na druhej.. Co mi zacina liezt krkom.. Maly ma 3 mesiace a vzdy ked vidi svokru rozplace sa.. Ja ju volam jezibaba aj pred nim... S partnerom som 3 roky a svokru som videla iba dva razy.. Pred a po narodeni syna... A nezabudla ma skritizovat.. Ze som tehotna rozdychavala 3 hodiny... Potom zacala celej dedine vykladat ze bude babka. Boli sme u mojej babky aj s malym.. Ma 78 a moc nevladze chodit.. Inak by sa rozdala.. Fakt laskavy a srdecny clovek.. Svokrin opak. Partner to povedal svokre a ta Zvozila JEHO ako decko ze sme mali ist k nej a nie k neakej mojej babke.. On ma 38 rokov. Svokra tento rok 70.. Vraj bude mat zdarma vlaky tak sa mozem tesit...
No ja keď toto čítam .. fakt byť dnes svokrou neveste je dať si asi balvan na krk a skočit radšej do rieky. Áno sú aj svokry beštie, ale veľká časť z nich sú normálne ženy čo ľúbia svojich synov a aj ich deti . Niekedy sú v takej situácii že nevedia či pomôcť ( zle je ) alebo nepomôcť ( zas je zle ) . A nie , nie som ešte svokra a desím sa toho dňa keď budem .
Ja mám svorku tiež so spomienkovým optimizmom na svojich synov, kedy viem presne čo robili v tom danom veku a ako sa pýtali na kakanie ..jeden eee, druhý aaa , že všetko dobré majú po mojom mužovi a to zlé po mne na všetko sa dá nejakým vhodným spôsobom reagovať a obrátiť na srandu .
Ku mne príde svokra a chodí aj na týždeň dva, rada som keď príde a rada som keď odíde. 1001 krát si vypočujem znova aký bol môj manžel úžasné dieťa a aj jeho brat , a že čo má dcéra xy geny na matematiku , má ich určite po ňom ...na to stačí len pekne zareagovať veď ja viem mama 🙂 , nebyť tvojho syna tak rodím samých polodebilov. Chceš upratovať u mňa tak upratuj do roztrhania tela, vyžehliť košele manželovi ... no tak vyžehli , tam je žehlička. Nerozumiem prečo sa tomuto bránite , nech vyloží , naloží prádlo , vyvesí , poupratuje linku .. tak potom vy nemusíte nie ?
v skratke, u niektorych platí, cim viac sa snazite byt bez nich, tym viac vam vliezaju az do ehm, otvoru... zmen taktiku a zacni to vyuzivat vo svoj prospech, taketo nieco sa hadkami a zlostou nevyriesi. a chlapa do toho toboz nezatahuj, ono to niektori aj tak nechapu... musis na to ist prespekulovane. svokru to prestane bavit vo chvili ked zistí ze ti jej spravanie a vtierava pomoc vyhovuje. Mimochodom, je to dan za byvanie na ich pozemku....
@fefe123 A ešte je tu karegória ktorá nepotrebuje aby svokra chodila 🙂
@misinka0611 ale je smutne, že ľudia ( samozrejme na oboch stranách ) nevedia spraviť ústupky v prospech kľudnejší rodinnej atmosféry.... samozrejme, akási to čo len troska dá a naozaj na oboch stranach
@ceklis moja mi dieťa neprezlieka.. to by ma asi porazilo..iba mi tie haraburdy nanosí a ja to všetko vyhadzujem. Raz mi priniesla pre chlapca, ružové dievčenské nohavice na traky. Aby mal do škôlky. No chápeš to? A ošúchané topánky, po 4 deťoch. Ja nechcem, aby chodili moje deti poobliekané ako otrhaní cigáni? A mne potom vynadala, že čo svoje deti tak parádim, či nemám kde vyhadzovať peniaze..a koľko stálo toto a koľko tamto,..veď to nie je z jej peňazí...ona mi nikdy ani cent nedala. Minule keď som bola u nej dala mi kôstkovať červavé čerešne, že na koláč, chrobáka mám vybrať nožom a čerešne ukladať na cesto. Až mi zle z toho bolo. Jasné, že som to odmietla robiť, tak sa urazila. To sú spôsoby. A to bola kedysi pani učiteľka !
@nikuska744 viem, že sa to ľahko píše, mna čas naučil nejako sa už od týchto smiešnych správaní odosobniť a odvravam jej. Milým tónom, s úsmevom na tvári jej jednoducho vždy poviem svoj názor. Ako moja super kolegyňa hovorí “tón robí hudbu”, tak aj keď je to ozaj ťažké, skús sa dvakrát nadýchnuť a milo jej povedať nie na veci čo ta hnevajú
Na to obliekanie jej vždy poviem, že vyzerá ako decko bezdomovca a idem preč. Na topánky som jej povedala že ešte raz mu dá po svojom topánky, tak ho tam neuvidí a hotovo. Som v ich očiach určite zla, ale nenechám si po hlave skákať. Malého tam posielam samého, nech si spraví vlastný názor, oni ho majú radi a spravia pre neho prvé posledné, tak nech ma rodinu, to by som mu nevedela zobrať. Keď bude veľký, spraví si názor sam na jej spôsoby. Bojím sa aby ho nejako neovplyvnila :( no verím mu
Drž sa
@janush_21 chybu si spravila, ze potom, ako si to tolerovala, si jej vynadala .... prvy krok mal byt rozhovor, dorazny, jasny, ale nie hadka a nadavanie .... je jasne, ze si uz na nu alergicka, ale napr nadat jej, ked sa mala fogrcka - bol tam muiz, mal zasiahnut, jemu si mala zdoraznit, nech dieta lezi - a ked sa pogrcala, tak si ju vziat - si matka - a svokre dorazne povedat - vidite, vravela som, ze jedla a nemate ju teraz natahovat. bodka, pnktum. podla mna si vy dve uz nadavate pri kazdej prilezitosti ... ked ti prekazaju, ked pridu, ved sa im nevenuj a hotovo. vezmi malu, chod krmit. aby mi niekto cumel cez plece, ked kojim? starka, ja sa na vas nehladim, ked sa sprchujete ... obe ste ostre. bud si budete nadavat, alebo sa posnazis/te aspon neutralne spolu vychadzat.
@maminuska keby toto takto brala kazda svokra tak ako ta tvoja, alebo ta z tvojho opisu, tak drviva vacsina ma so svokrami idealne vztahy 🙂 Ale vies, zeny. To mas ako s dvomi kohutmi v jednom kurniku. Prepac za prirovnanie, ale nic vystiznejsie ma momentalne nenapadlo 🙂
Moja svokra je napriklad ten typ, ze vdacne pomoze, uprace, poperie, vsetko vyumyva... Proste ked vidi, ze sa to zide nestoji so zalozenymi rukami. Je velmi fajn ked ma odbremeni kym sa tocim okolo malej, ale..... Moja svokra nooo, je ani neviem ako to pomenovat. Liska? Vsetkymi mastami mazana. Na jednej strane je nadsena, cela natesena a vysoko nasadena do toho, ze ma moznost pomoct, ale na druhej strane nezabudne pretriasat pred kolegynami ako ona musi synovi pomahat a upratovat, prat a vsetko a zaklincuje to poznamkami o tom lebo je to preto, ze ma neschopne lenive nevesty, ktorych mamy ich nic nenaucili. Pritom na na navstevy chodi raz do mesiaca ale dovoli si vypustit "z huby" takuto somarinu. A ked nahodou mate spolocnych znamych a dozviete sa co o vas poza chrbat svokra vsade rozprava, je jasne, ze sa vas to dotkne a potom uz na svokru naladu nemate. Moja svokra ma zakazane 3roky spravat sa v nasom dome ako doma ked pride na navstevu aby som sa vyhla presne tymto ohovarackam. Ale nezabudne vytknut, ze synovi ja zakazem aby nam pomahala. Pritom jej syn jej sam od seba povedal, ze sa mu to nepaci a ze ak sa nemieni chovat ako na navsteve, tak nech k nam ani nechodi. Ale pointa je ta, ze ja som ta, ze vzdy je zla len nevesta 😃
@nikuska744 ahoj,zazívam čosi podobne. manžel sa nasťahoval k mojim rodičom. a od svadby je to strašne. ja si s našimi ako tak vychádzam aj môj muž vrámci možností. Máme ako také súkromie. Ale manžel sa odsťahoval od rodičov nie jej jedináčik má sestru v anglicku. Svokra to už na svadbe povedala že prichádza o syna...a od vtedy to ide dolu vodou. neustále cítim ako ma nemá rada. Chodíme tam na weekendy...xy krát som to zatrhla ale vždy ma muž nejak uchlácholil...a to sa u nich nedá hovoriť o súkromí....kludne si hocikedy otvori dvere ani nezaklope...dva týždne tam nejdeme a úplne pohoda klídek tabaček. nepovadíme sa ani nič. Ak sme tam povadíme sa vždy buď keď ideme tam alebo odtiaľ...a vždy som ja tá zla...už ma to nebaví....sme manželia rok a 10 rokov sme spolu chodili....konečne by sme mali mat pohodu a pokoj a stále nemáme...chystáme sa stavať dom ale je to beh na dlhú trať...hovorím mužovi nech sa osamostatníme no do bytu nechce isť...Ale ona si to ani len neuvedomuje...od svadby sa zmenilo to že mi ani nezavolá...ani ja jej teda...radšej svokrovi zavolám...ten je super....
V prvom rade si myslim, ze nie je v poriadku ked si manžel mysli, ze takéto správanie je ok. Je to ťažké s tým ze bývate na ich pozemku ale aj tak by mali platiť určite pravidla. Nevidím jeden jediný dôvod prečo by mali mat kľúč od vášho domu. Ty s manželom by ste mali prísť na nejaký kompromis a poprípade dohodnúť sa so svokrou v ktoré poobede príde. Slušne jej vysvetlit, ze potrebuješ súkromie a pocit vlastného domova. Radšej sa stav Ty u nej než aby chodila k Vám.; výmena zámku by pomohla. Tiez som stratila nervy pri svokre pri mojom prvom tehotenstve a bola to Ta najlepšia vec ktorá sa mi mohla stať. V mojom dome moje pravidla - v jej dome jej pravidla 😜🤣
@chvostik1 no hlavne, ze ty ju nikde neohovaras 😃
@maminuska z duse mi hovoris, radost byt dnes svokra 😃 Moja pride, ak chce pomoze, ak nechce pijeme kafe a kecame, pohra sa so synom, povaruje ak potrebujem, navari ak potrebujem (ano jasne vari inak ako ja, ale to varila aj moja mama, babka...), ma aj kluce, ale nikdy nepride, ze by nezavolala a to ma vlak zdarma 😃 Tiez ma svoje chyby, tak ako kazdy. Inak tiez ma spomienkovy optimizmus a ja sa na tom bavim 🙂
@janush_21 Ahoj presne tomuto som sa chcela vyhnut.Preto som vsetko robila preto aby sme sa odstahovali prec,kym budeme mat babo.Byvala som so svokrovcami 3 roky,svokra sa mi do vsetkeho starala a vedela som ze keby mame babo tak by mi robila to co tebe.Stavali sme svojpomocne 3 roky,nadreli sme sa,vadili sa ale teraz to stoji za to,ten klud,sukromie.Tiez som manzelovi vravela,ze svokra hento toto robi a viac menej stal za nou a obranoval ju.To su proste maminky.No ale teraz sa snazime o babo ked je uz klud a nic,teraz ma to trapi,ze mozno vtedy sa nam mohlo zadarit bola som aj mladsia,mame 7 rokov po svadbe a nic.Z toho 1,5 roka sa snazime :(
Proste jej povedz ze potrebujes trosku viac sukromia a klud,ze ked nieco budes potrebovat urcite jej das vediet.
@maminuska ale ako sama pises, teraz pride na tyzden, dva a odide. Takze mozno tie dva roky spoluzitia boli podfarbene ocakavanym stahovanim. Mozno to nebola vizia dlhodobeho byvania na niekolko desiatok rokov, mozno to bolo byvanie typu: kym si nasetrim na byt, kym si postavim dom... To sa zvladnut da, lebo vies, ze ten pokoj a sukromie pride. Pisem mozno, neviem ako to u vas bolo. Ale ak by si bola ochotna privitat svoju svokru 365 dni v roku do konca svojho zivota, aby ti pozehlila a este pourazala tvoje deti, tak ti gratulujem. A prosim si navod, rada dojdem k tomuto stavu.
@chvostik1 ale však nech rozpráva , dôležité je tu a teraz . A to je upratané a ty si odbremenená , samozrejme keď ona chce upratovať. A keď chce nech aj navarí . Ja napríklad vôbec neriešim ako tam deti chodia u nej oblečené ani čo im dá jesť, viem že ich má rada, vychovala dve deti , zas taká katastrofa to nie je . Hádam ich neotrávi a ani ich kolotočiari nepoberú také doobliekané .
Mnohé nevesty si ani neuvedomujú čomu vystavujú svojich manželov/ partnerov .. mlynskému kolu ktoré ich mele z jednej strany a aj z druhej . Nadávajú a hromžia na jeho mamu , častokrát pre absolútne hlúposti a somariny, proste jednoducho ak "príde k nám má držať papuľu" . Slová našej známej. Pritom synovia milujú svoje matky , vyrastali s nimi
@jersey87 nie nie je to tak , my sme medzinárodné manželstvo a polovičku roka strávim v tom prechodnom byte . Aj so svokrou a tu druhu polovičku chodí za nami .
A návod ? Veď ona moje deti neuráža , len povie že toto dobré majú po jej synovi , hento dobré zdedili po jej synovi , keď je zlé samozrejme je to po mne.. treba to zobrať s nadhľadom , urobiť si z toho srandu v štýle " áno Katka , máš pravdu , ešte že som si takého muža zobrala .
@janush_21 fuuuuuha ta gramatika je jedna hrooooooza.
@maciatkolulu nikto tu nerobi maturitu
@petronela1985 správne, takto sa nastavuju hranice, aj ked to možno vyzera tvrdo 😉
@janush_21 ahoj, tak na uvod, ja mam dobru svokru :D ano aj take su.. Ale to som nechcela rozoberat :D
To ze byvate na spolocnom dvore, to ze dostali kluce a pod. vobec neberiem ako problem, pokial sa viete normalne ako dospeli ludia dohodnut na nejakych pravidlach..
Kedze ste predtym spolu dobre vychadzali, skoda ze si hned s nou nehovorila otvorene o veciach, co ti vadia.. Svokra je zjavne premotivovana a nechape tvoju potrebu byt mamou, kedze doteraz videla, ako strasne ju potrebujes..smiesne, ale mozno to tak vnima..
Kazdopadne, skoda zahodit dobre rodinne vztahy- zbytocne by to narusalo vase manzelstvo a ver mi, raz za cas a hlavne pokial tych deti budete mat viac, sa naozaj hodi, ked ti ich svokra moze postrazit, zahrat sa s nimi..
Moj navrh je, aby si si so svokrou v klude sadla, ospravedlnila sa za svoje vybuchy (dobre citas 🙂, vybuchy v tvojom pripade su sice uplne normalne, ale zas, nespokojnost si mohla vyjadrit aj bez kriku, treba sa na to pozriet aj z pohladu toho druheho, navyse, moze ti to otvorit cestu k tomu, aby sa aj svokra snazila pochopit teba) a v klude jej otvorene povedz, co ta trapi..napr: mam ta rada, predtym sme spolu dobre vychadzali, ale chcem ta poprosit, aby ste k nam chodili len 2x do tyzdna, pretoze mam takto pocit, ze nemame ziadne sukromie..chceme byt spolu aj sami ako rodina..alebo... Dakujem ti, ze sa mi snazis tak velmi pomoct, lenze potom mam pocit, akoby si ukazovala ze ja nie som dobra matka, ze to neviem zvladnut.. Mala je v prvom rade moje dieta a chcem sa o nu starat sama, ako ja uznam za vhodne a ak si v niecom nebudem ista, potom sa ta opytam...
To bol len priklad, v podstate ide o to, aby si s nou hovorila v klude, ocenila jej zasluhy, ale zaroven dala najavo, ze takto sa ti to nepaci a jemne vymedzila hranice.. Podstatne je, aby ste sa vedeli navzajom pochopit.. Je to o to tazsie, ze doteraz nemala nastavene hranice a zjavne jej vobec nedochafza, ze vam svojou prilismou horlivostou robi zle.. Ale ak ste predtym mali dobre vztahy, hadam sa vsetko napravi 🙂 drzim palce

@asia83 Chlap nie je ten typ kt. by sa za každú cenu staral a montoval do týchto vecí. Ono nie je nič zlé ked chce pomôcť ale neviem prečo proste sú svokry ktoré prekračujú hranice ktoré si myslia že majú právo na dieťa také isté ako matky. A ked si tieto veci matka nevysvetlí so svokrou tak ako bude ubiehať čas bude to len horšie a horšie. Má to ťažké autorka a hlavne prišla o tie prvé a najkrajšie mesiace s bábätkom :( Pre mňa bolo tiež ťažké sa jej postaviť. My sme dobre vychádzali a neviem čím to je že ako sa narodí dieťa tak sa tie svokry zbláznia.. asi sme si ich niektoré príliš ako bezdetné pripustili k telu.. :/ Našťastie ja to mám poriešené ale stále som v strehu 🙂 A hlavne bývame od seba 130 km. takže naše návtevy niesu ťažké. Ona sem nechodí.