Tri deti a ako sa (ne)rozkrájať
Caute skupina, zaujima ma ako to funguje v inych domacnostiach. Ja som sa na deti dala s mojim muzom po kratkej znamosti. Mala som 32 rokov. Teraz mam 38 a koncim 600nedelie s tretou dcerkou. Tym povazujem svoju reprodukciu za uzavretu. Tretie dietatko nas zaskocilo, ale nebol dovod ju odmietnut. Tajze mame deti s 3rocnym odstupom. 6,3 a 0. Hoci som rada s detmi, aj som trpezliva a venujem sa im, citim,ze uz je toho nad hlavu. Znova prechadzat tym ziarlivostnym obdobim u prostrednej mi trha srdce. Starsia je super,sikovna, ale tiez nemam uz kolkokrat silu ci naladu sa jej dost venovat. Vsetky decka som si odkojila 3 roky aj nosila, spala s nimi, vydrala diery na kolenach od hrania a teraz prislo toto nase posledne slniecko a ja padam na hubu. Mam pocit ze su vsetci frustrovaní. Muz ma vybuchy, ze nemame na seba ani chvilu casu, nikto nepride postrazit, starsia dcerka komentuje, ze by som sa jej mala viac venovat, pritom ju ja rozvazam po kruzkoch, ihriskach, volam k nam jej kamosky, my chodime, nech sa nenudia a stale jej chybam. Ale neviem kde mam nabrat ten cas iba pre nu. Muz je v oraci nonstop, takze realne som nonstop s troma detmi, nikto nepocka. Prostredna teraz po narodeni malej sa odomna ani nepohne, zacala sa aj budit v noci a hladat ma,tak zas spime vsetky spolu, pyta sa stale na ruky, no a mimonko ma 6 tyzdnov,takze uz nema taky tvrdy spanok a viacmenej spi iba v nosoci alebo ked si k nej lahnem, pripadne na rukach. Takze brutalne ma ukoluje. Prosim vas, ako to islo vam?
@30ericka dakujem, v buducom zivote budem mudrejsia
@30ericka blbosť
@kukuricka1 teraz mate také obdobie, vydržať a o 2 mesiace bude lepšie a už len lepšie 🍀👏
@kukuricka1 prepáčte, nepomohla som vám s tou poznámkou. Klobúk dole pred vami, ja by som to nedala.
@kukuricka1 ide mi to zatial na h…o 😊 mam 4,5; 2,5 a mala ma 2 mesiace. Vydržím, prejde to. Aj mne stredná žiarli. V noci sa tiez začala budiť a jačať, cez den ked plače mala plače aj ona a pod srandy. Ja budem tiez nabuduce múdrejšia 😅 ale sme vsetci zdraví tak hadam to prežijeme. Prvý polrok je najhorší a potom bude lepsie.
Tiez mame takto deti. Presne aj tie odstupy. A neviem ja som prave pri tretom bola najspokojnejsia. Stihala vsetko 🤣
Sama nechapem. Kazdopadne. Deti maju ake kruzky? Nechcem odradzat od nich ale… dieta niekedy nepotrebuje kruzky ale teba. Teba nenahradi ziaden kruzok. Ziadna kamaratka.
U nas bolo tak ze najmensie na prsniku a so starsimi tu pexeso. Tu knihu citat.
Kym kusok spali tak albi knihy a kvizy spolu. Kreslili.
A ked casu “nebolo” tak im pustila jarosa. Spievankovo. Fihu.
Starsie deti isli do detskej. A najmensieho som mala pri sebe-postielka natlacena na moju postel. Mal svoj priestor ale sama som mala pohodlie.
Ono to chce hlavne zvyk a ten system na ktory prodes sama. Tak 2-3mesiace a bude lepsie uvidis 🙂
no robis toho privela... pre Teba zaujimat sa o dieta je mozno vozit na kruzky a podobne. A co takto sa na to vybodnut a si k nim sadnut na zem a proste len tak byt. Zastavit sa a byt s nimi.
@30ericka dakujem, ze ste si to uvedomila..viete, milujem svoje deti a chcela som uz mat aj viac casu pre seba a pre manazela a zvazovala som aj interupciu, ale zmierila som sa s touto vyzvou..mozno preto, ze som ozaj chobotnica a multitasking zvladam na vysokej urovni. Ale tu nejde iba o mna a pracu okolo deti, ja im viem ponuknut bohaty program aj naruc, ale skor mi ide o ten kluc, ze ako saturovat jednotlivcov. Ze kazdy chce byt so mnou len sam a z toho su vsetci frustrovaní, ze ako zvladaju tento aspokt viacdetne domacnosti
Vydržať aspoň 4 roky..A keď nevládzes tak nevyvazaj po krúžkoch a nechaj dieťa nech sa samé realizuje doma. Pretože ísť zaviesť najstaršie dieťa znamená vychystat všetky 3 deti a hlavne sa prisposobit dojčatu. Ja som 3tie porodila ako 36 r. a na rovinu mam dosť a to som prvé dve deti mala už vo veku 13 a 10..teraz bude mat 5 a je to lepsie, máš všetky deti dosť male, náročné..
@kukuricka1 chápem, musí to byť sakra náročné, priam nemožné sa venovať jednotlivo každému.. stále to venovanie sa nejakému dieťatu bude na úkor ostatných 2 detí a manžela, kamarátov, rodiny..
@belllinka príde sa na systém, deti si na seba zvyknú, naučia sa spolužitia, potom sa aj pohrajú a bude čas aj na .... medzi dospelákmi. Ja sama som myslela, že umriem, vedela som, že sa rokrájať nedá. / to mám dve /
Nájde sa čas a venovanie sa aj tretiemu, aj druhému aj prvému.
Autorka
@kukuricka1 prajem Vám veľa síl a trpezlivosti a čas na venovanie všetkým bez výčitiek. a aby Vám nerupli nervy a aj mangelovi 😉
@kukuricka1 Neboj, zvládneš/te všetko, len to bude pár mesiacov trvať, kým sa zohráte. Veľmi podobné to máme aj my. Ale nám pohodu vytvára domškoláctvo. Takže...nikam nemusíme chodiť, stresovať sa časom, kedy začína škola/škôlka/krúžky...to beriem ako najväčšie šťastie a devízu, ktorú máme ako rodina. Lebo potom sa všetko dá nejak stíhať a rozdeliť čas všetkým. Ale skôr by som to formulovala ako čas strávený spolu komplet všetci. Podľa mňa je lepšie riešiť čas so staršími deťmi spolu a potom ľahšie pochopia, že s najmenším členom musíš byť nejaký čas sama. Aj naši chceli hneď pomáhať, spať s najmenšou a byť pri mne. Ale sú tak zvyknutí riešiť svoj čas spoločne, že to zvládli úplne v pohode. Neviem, či tvoje staršie sa dokážu spolu zahrať. Ak nie, treba ich k tomu viesť. A dávaj im úlohy, ktoré budú schopné zvládnuť a budú sa cítiť dôležité. Aj to bude čas strávený s tebou. Držím palce 😉
Muž robí nonstop? Hádam je niekedy aj doma, môže zobrať dve z troch detí von a to jedno bude mať mamu chvilu len pre seba.
Ja mam 3 deti 2 roky, 5 rokov a 7 rokov a zatial som na to uplne neprisla.Stale mam pocit,ze sa mozem aj rozkrajat a stale nebudu vsetky deti spokojne.Na jednej strane je to lahsie,ze aj najmladsi sa uz chvilu zahra sam,pripadne vydrzi pri rozpravke.Najstarsia je prvacka,takze vecery kedy sa ucime su tazke.Vtedy napr.drobcom pustim rozpravku alebo im napustim vanu a spolu sa kupu,aby sme mali s najstarsou klud. A potom sa obcas s muzom a detmi rozdelime.V nedelu napriklad muz zobral mladsie deti von na ihrisko a ja som bola s najstarsou nakupovat.Velmi sa jej to rata.Stredna sice chodi do skolky,ale hocikedy ju necham doma a venujem sa jej ked maly spi.Alebo vezmem niekam dievcata,do kina,do divadla a muz je s najmladsim.
ja mám len jedno dieťa aj to veľké a rovnaký pocit - stále ma niekto potrebuje a ja potrebujem byť konečne sama a mať čas na seba svoje veci... s tromi neviem ako by som to riešila, ale asi viac zapojiť muža v starostlivosti o deti a potom tráviť čas s ním keď deti spia (jasné, že keď bude posledné väčšie a nebudeš zaspávať s ním)
@kukuricka1 to je omyl viacerých rodičov. To, že dieťa odvezies na krúžky, na ihrisko, zavoláš jej kamošky, to nie je venovanie sa dieťaťu. Preto ma dcéra napriek tomu pocit, že sa jej nevenujes. Menej je niekedy viac. Vezmi ju len na prechádzku, zahrajte sa doma clovece, kreslite si SPOLU. Zrejme jej chyba ten čas byť len s tebou.
Je to náročné a naozaj ti to nezávidím, ale to staré otrepané, ale pravdivé,,je to len obdobie".
Strednej daj nejaké dôležité úlohy, nech sa citi dôležitá a potrebná. Nepochybujem, že to tak aj robíte, len možno ju za to viac vychvslovat- prines cumlík, vyhod plienku, postraz ju.... a waaaau aká si zodpovedná starostlivá veľká sestrička.
A muža prefackat, nech sa preberie do reality.... 3 deti! Okrem toho si tesne po pôrode....
Tak nech prevezme na seba väčšiu časť starostlivosti a hneď sa ukludni. . .
Poľav z nárokov na seba, neroztrhas sa.
autorka, toto poznám... u nás keď som prišla s poslednou z nemocnice tak dcéra mala 18 m a ďalšia 4 roky... bývali sme u rodičov a stavali sme ešte aj DOM. Svojpomocne. Ráno o 4 h. som vstávala, aby som navarila obed pre chlapov na stavbe - rodinu. Celé dni s deťmi sama - manžel alebo na stavbe, alebo v práci... o syna som sa nestarala takmer vôbec - bol zanechaný sám na seba - 3 roky som nebola ani na rodičku - chodil na 8 roč. gymn.
Kedy bolo lepšie ? keď išla staršia do mš, a potom o istý čas aj ďalšia a ostala som doma len s tou poslednou...
V mš je ešte Ok, ale po čase deti idú do zš a tam to zas začína. písať, úlohy, skúšanie, diktáty, ....
Ani sa nenazdáš a ostanete doma s manž. samy - deti vyrastú a budeš už len spomínať ako bolo kedysi krásne....
deti sú radosť. ale v prípade, že ich človek zvláda. inak vám to môže prerásť celé cez hlavu :D sú ženy, ktoré zvládajú a majú psychiku aj na 5 detí, ja osobne si to teda predstaviť absolútne nedokážem. mám jedno a zatiaľ sa na druhé nechystám :D
@kukuricka1 jednoznacne viac zapojiť manžela. Urcite nie je v práci nonstop
@30ericka uprimne, kolko mate deti vy?
@kukuricka1 odporucam ti navstivit skupinu Mnohodetne rodinky, kde najdes kopec tipov.tu sa dockas akurat tak frustrovanych zien, co si budu na tebe vybijat kadejake emocie, s ktorymi si same nevedia rady.
Ja mám síce iba 2 deti (2r rozdiel, mladšia má 8m). A teda, doteraz som neprišla na nejaký systém. Dokonca mám pocit, že čím je staršia, je to ešte ťažšie a náročnejšie. Viac sa budí na kojenie, viac ma potrebuje, separačná úzkosť, učenie chôdze. Ešte si len sadnem a sú obaja na mne zavesený. Starší pýta pozornosť, mladšia žiarli, muž chodí domov iba v nedeľu 🥴 v septembri ide starší do škôlky, tak tam vidím troška nádeje, aj mladšia bude staršia a rozumnejsia. Pre mňa je toto obdobie, kedy sa učí chodiť, separačné úzkosti, ziarlenie, nespanie asi najhoršie 🤷♀️ a ďakujem všetkým svätým, že šiel manžel na vazektomiu, lebo tretie by som už nedala 🙈 milujem ich, ale momentálne som hrozne prestimulovana, preobchytkavana (koja sa obaja), prepoziadovkovana, a mám hlavu ako balón 🤣 čiže mi to ide tak, že mi to nejde. Týmto som ti asi moc nepomohla ale aspoň súcitim a posielam objatie 🤗
Mám 12r pubertiacku, čo celý svet je momentálne zlý, len ona lietadlo...ťažké obdobie veľmi. Keď nemá mobil, nedá sa s ňou vydržať, keď mobil má, nevydrží so mnou ona 🤣🤣 3r syna, čo len vreští, všetko ničí, všetko mami, mami,... 2r dcéru ktorá je ako anjelik, keď je so mnou sama, akonáhle je so starším, katastrofa, len vreskot, rev, buchot. Snažím sa, aby spali spolu v rovnakom čase, aby som mala čas sa venovať staršej, keď ovšem si vôbec všimne že som tam, teraz je radšej sama v izbe na mobile. Ja si len dávam čiarky koľkokrát idem za ňou alebo ju volám k sebe a ona nejde, nechce, chce ležať, chce volať s kamoškou, atď ..potom mi vykrikuje, že sa jej nevenujem. Najťažšie bolo na začiatku, keď ešte len potrebovali nosiť na rukách, odgrgnuť, nakŕmiť, uspavat. Teraz jedia samé, hrajú sa spolu, vonku tiež sa vedia hrať, večer, keď zaspia, ja popratam, dám prať, pozmyvam a idem aj ja spať. Rano varím. Ináč celý deň len s nimi. Všade so mnou, ani na wc sama nemôžem.
@tosomja ja som chcela ísť na sterilizáciu, ale muž sa "obetoval". Bol na tej klinike najmladšii, ktorému robili zákrok 🙈 ale keď dokojim, idem aj ja na sterilku. Ja mám normálne panicky strach z tretieho dieťaťa a bojím sa aj tej 0,01% šance, že sa mužovi znova spoja semenovody 🤣
Ja som stihla 3deti do 4rokov.. boli a sú lepšie a horsie dní.. to čo si mamy opakujú že je len obdobie, je NAOZAJ len obdobie.. niekedy je to obdobie blbé, niekedy dobre.. všetko zvládneš a deti vyrastú.. hlavne si niekedy nájdi čas na seba..
Ja mam 3 - 7m , 3r a takmer 5r. A je to v pohode. Staršia v škôlke tak vlastne veľká časť dňa len 2. Neviem, ale ono asi tie deti nie sú zvyknuté až tak na venovanie sa. Jedine najstaršia ešte najviac. Ale tým ze je už v škôlke tak sa realizuje tam. Ale ja už nemám na seba veľké nároky. Snažím sa aby mali vždy objatie a lásku, ale pohrať sa musia aj samy. A veru chcem štvrté. Len fyzicky nie som ôk, tak musíme počkať.
Ja ti len posielam silne objatie. Presne viem ako sa citis. Verim, ze to bude dobre. ♥️
Ja mám tiež tri deti, 5 rokov 2 roky a 7 mesačná..
Mám rovnaké pocity ako ty. Človek sa môže aj rozkrájať ale nikdy to nebude pre každého 100%. Muž je v Nemecku, bývame vo veľkom dome. Zatiaľ nosím len prvého syna do škôlky. Ďalší školský rok mu pribudnú krúžky ako predškolákovi. Mladší pôjde asi do škôlky a ja budem ešte rok s najmladšou doma. Aj keď je to ťažké a bude to ešte ťažšie, vždy zaspávam s pocitom, že som mohla im dať aj viac .

@kukuricka1 vždy si robte toľko detí, koľko zvládnete. Nie na úkor vás, vášho manželstva.. veď aj vy potrebujete žiť, nie prežívať