icon

Tri deti a ako sa (ne)rozkrájať

kukuricka1
28. mar 2023

Caute skupina, zaujima ma ako to funguje v inych domacnostiach. Ja som sa na deti dala s mojim muzom po kratkej znamosti. Mala som 32 rokov. Teraz mam 38 a koncim 600nedelie s tretou dcerkou. Tym povazujem svoju reprodukciu za uzavretu. Tretie dietatko nas zaskocilo, ale nebol dovod ju odmietnut. Tajze mame deti s 3rocnym odstupom. 6,3 a 0. Hoci som rada s detmi, aj som trpezliva a venujem sa im, citim,ze uz je toho nad hlavu. Znova prechadzat tym ziarlivostnym obdobim u prostrednej mi trha srdce. Starsia je super,sikovna, ale tiez nemam uz kolkokrat silu ci naladu sa jej dost venovat. Vsetky decka som si odkojila 3 roky aj nosila, spala s nimi, vydrala diery na kolenach od hrania a teraz prislo toto nase posledne slniecko a ja padam na hubu. Mam pocit ze su vsetci frustrovaní. Muz ma vybuchy, ze nemame na seba ani chvilu casu, nikto nepride postrazit, starsia dcerka komentuje, ze by som sa jej mala viac venovat, pritom ju ja rozvazam po kruzkoch, ihriskach, volam k nam jej kamosky, my chodime, nech sa nenudia a stale jej chybam. Ale neviem kde mam nabrat ten cas iba pre nu. Muz je v oraci nonstop, takze realne som nonstop s troma detmi, nikto nepocka. Prostredna teraz po narodeni malej sa odomna ani nepohne, zacala sa aj budit v noci a hladat ma,tak zas spime vsetky spolu, pyta sa stale na ruky, no a mimonko ma 6 tyzdnov,takze uz nema taky tvrdy spanok a viacmenej spi iba v nosoci alebo ked si k nej lahnem, pripadne na rukach. Takze brutalne ma ukoluje. Prosim vas, ako to islo vam?

amelie2017
28. mar 2023

Ja mam sice len 2 deti, myslim, ze to zvladame obstojne, ale chcem napisat len tolko..ze to, co ti pisu, ze o 2-3 mesiace bude lepsie...no neviem.u nas to bolo s babatkom ok..sranda zacala, ked maly zacal liezt a ozajstna zurka, ked zacal chodit, brat sestre hracky..na ihrisku musim ist, kde chce on, nie ona, lebo on este nechape, tu si sadni a rob formicky, ze uz nemozeme vytiahnut temperky alebo clovece nehnevaj sa, kedy chce ona, lebo maly nam vsetko berie..podla mna bude lepsie az ked sa obaja zabuchnu vo svojich izbach...a potom budeme nostalgicky spominat na tie krasne chvile, ked boli malicky a riesili sme prkotiny..

Na druhej strane, mozno sme tak velmi ovplyvnene dobou, internetom, instagramom, milionom clankov o vychove, psychickych ujmach a pod., ze stale len riesime deti, ci sme urobili dobre, zle, ci sa mame venovat viac, menej, zazitky, vylety, tvorit...moja mamina chodila do prace, po praci nakup, navarit, poupratovat, nahnat nas do vane,...sem tam nejake clovece a 3 krat do roka vylet..aj opelacka za Vahom bola zazitok. Som tu, ziva, zdrava, sebestacna, viem, ze mama ma lubi a mam s nou skvely vztah. Nepotrebovala som na to, aby sa so mnou kazdy den 8 hodin hrala, hovorila mi 30krat, ze ma lubi..myslim si, ze sme presli z jedneho extremu do druheho.

jaroe
28. mar 2023

@kukuricka1 mne sa narodilo tretie, ked mali starší 4,5 a 3. No bol to masaker. Ale ono to fakt prejde a bude dobre. Tak len vydržať a nič si nevyčítať. Nerozkrájaš sa.

kukuricka1
autor
28. mar 2023

@maryetta dakujem za reakciu. Ano hravm s nimi spolocenske hry, kreslime, spolu aj upratujeme..ja mam pocit, ze sa im venujem vkuse. Kolkokrat ani nestihnem dorobit svoju pracu a im sa to zda stale malo. Mate pravdu, ze treba nejak aj tie starsie zosuladit. Moje baby sa vsak dost vadia a hadaju, lebo mladsia je mega tvrdohlava a panovacna..na tom dost zlyhavaju vsetky hry a stale sa to konci krikom,placom..

kukuricka1
autor
28. mar 2023

@siss98 ♥️

bluka2
28. mar 2023

Ja sa tak niekedy cítim s dvoma, asi ti to nepomôže. Ale podľa toho, čo píšeš si vybrali dobrú mamu 😉 ono aj skúsenost, že nemôžu mať vždy všetko hneď sa do života hodí. Inak u mňa funguje využívať babysitting službu. Normálne som si v nedeľu jednu zaplatila na 5 hodín, vzala deti do múzea a ja v pokoji spravila veci, čo som chcela. Lepšie než doháňať v noci. Rovno aj dnes tu bola, keď som mala dlhý deň v robote. Viac ľudí, viac sily na tie deti. U nás je toto kľúč k spokojnosti všetkých. Fakt využívam túto službu presne toľko, koľko si to môžem dovoliť. Tretie dieťa by som mala iba keby som toto mohla mať non-stop 😂

kukuricka1
autor
28. mar 2023

@amelie2017 dakujem za tvoj prispevok ..tiez si tak vravim, ze moja mama nikdy netravila tolke hodiny hrami a cely program rodiny prisposobovat detom..a aj tak im je malo a robia mi vycitky. Myslim,ze si trafila klinec po hlavicke,ze je to neunosne, byt takto pod tlakom, z kazdej strany sa na teba rucaju info ake dolezite je nic nepodcenit do 6 rokov. Pritom tymto prilisnym pristupom mozno clovek narobi este vacsiu galibu. Ano,mam tretie dieta a ano, nechce sa mi uz byt tu len a len pre deti. Myslim, ze som dost dobra matka a detom som sa venovala az prilis a uz nemam kapacitu rozsirit svoje posobenie pri hre s nimi. Praveze su zrejme dost naucene na moju strostlivost a ked sa ten cas zasa trochu vydelil, tak sa ozyva nevôla.

amelie2017
28. mar 2023

@kukuricka1 vies, ja si to uvadomujem a som taka ista..a citim sa este horsie, lebo pracujem. Ale minuly tyzden ma chytil ischias a povedala som si dost. Ja vas vozim na koniku, na pleciach, spustam sa na kazdej smykacke, tancujem, spievam, robim kostymy, ....aby ma seklo? Od tohto tyzdna fungujeme..mama nemoze, aj mami boli..hrajte sa..a ony sa ozaj hraju. Musime mysliet aj na seba. Dcera mi nedavno vytkla, ze sa o nu len staram, periem, robim jej jest a hram sa..ako co viac mam robit??? (Nedala som jej o 8. vecer cokoladu) inak je uzasna 🤣🤣

amelie2017
28. mar 2023

Ona je velmi dobra, empaticka, suciti s inymi, so zvieratami, s muzom..len nie so mnou.. lebo som ju tak naucila. Ze mama je stroj a slape ako hodinky. Velakrat si to robime samy.

kukuricka1
autor
28. mar 2023

@januska12323 jasne, nerobi nonstop, ale 10-12 hodin robi, aj psychicky narocnu pracu, potom pomaha aj v domacnosti, ale deti chcu stale mna. Aj von chcu ist len ked idem aj ja. Takze zobrat dve je zasa len zdroj nespokojnosti..lebo maminka nejde🤦

maryetta
28. mar 2023

@kukuricka1 joooj ten krik. Plac. Krivda. Žalovanie jedno na druhe to je aj u nas. To už neriešim. V ramci moznosti ich nechavam riesit si svoje veci medzi sebou.
Ono niekedy stacia aj 2-3minutky. Pod ideme sa postiskat. A furt niekoho. Najmensieho doobedu. Starsi ked pridu domov zo skolky-skoly.

mikadooo
28. mar 2023

@kukuricka1 mám 3 deti, najmladší má 5. Skutočne lepšie začalo byť, keď malý mal okolo 2,5-3 roky. Trošku sa už pohral sám alebo s dievčatami, mohla som si aspoň kávu vypiť. Ale často sú u nás aj teraz situácie, že všetci chcú naraz niečo a hneď, tak potom mám hlášku "čakajte, ste v poradí". Pýtala som sa raz mamy ako to dala (mala 5 detí) a ona, že ten kto najhlasnejšie kričal, tak ten dostal prvý čo chcel 😄. Držím ti palce, je to riadny záhul ♥️. Ale bude lepšie, ver mi (určite nie o dva mesiace, chvíľu to potrvá, ale jedného dňa to príde). Hlavne si nič nevyčítaj, je to len jedna životná fáza. (A pozor aby nebolo štvrté)

alex2018
28. mar 2023

@kukuricka1 tiez sa pridavam k nazoru ze je to teraz take horsie obdobie. Tie prve 2-3 roky su narocne pri viacerych detoch, hlavne pri viacdetnych rodinach. Ja mam tiez 3 deti - 13r, 5 a 3 a zaciatky veru boli tazke, nervozity, nemala som cas na seba. Teraz ako su trosku starsie tak to ide lepsie. Tiez mame kruzky, rozvazam deti ale snazim sa si urobit cas aj pre seba aj pre kazde dieta so mnou osamote- chodim s nimi na plavanie- osobitne, stredny rad robi v zahrade tak vymyslame veci a sadime, najstarsi so mnou vari, s dcerkou doobeda atd. A vecer o 20.00 maju deti vecierku a to je cas pre mna a muza ❤️

adalmba
28. mar 2023

@kukuricka1 ide, nejde ťažko povedať. Snažíme sa. Dvojčatá mali teraz v marci 5r, Miško má 3r a malá 8mesiacov no veľa radosti. Samozrejme starosti, no tie boli a budú 😆 hlavne že sú zdraví

ankare
28. mar 2023

@kukuricka1 prezivate ťažké a veľmi náročné obdobie.ale mysli na to,že lepšie bude.drzim palce

elenita
28. mar 2023

@kukuricka1 myslim si, ze si na seba prilis narocna, vsetko chces mat perfektne a chces, aby sa nikto necitil ukrivdeny. Chces, aby boli vsetci spokojni a aby bolo o kazdeho postarane. Poznam to, som rovnaka, tiez mam tri deti a tiez som si ich naucila, ze kazdemu dam vsetko pod nos a cloveku sa to vracia ako bumerang 🙈 zvolni a neklad na seba tolke naroky, neda sa nonstop kazdemu davat 100-perc.pozornost. ale uplne Ta chapem ❤️

elisebah91
28. mar 2023

@kukuricka1 ahoj, tiež mám tri deti 6,3 a rok...no je to o držku...dve chodia do škôlky tak doobedu mám len jedno čo sa tmoli a všetko vyberá a rozhadzuje(top smetny kôš) ..ale priznávam nikdy som sa nevenovala deťom tak ako ty píšeš, že hrať sa...keď boli dve alebo tretí ešte Mimi tak sa to dalo ale teraz moc nie...skôr sme sa hrali rolové hry o mamičku a sestricku a bábätko...ale som spokojná, baby sa vedia zahrať aj samé...síce je tam kriku, žalovania ale hraju sa, ...teraz je to už lepšie lebo malý spí len raz cez deň...keď spal viacej tak som staršie naháňala ticho, ticho a celkovo už je to lepšie, organizovanejsie...takze so staršími nemám nejaký špeci čas...veľa sa objimame, vravím že ich lubime, sú šikovné, múdre zase sa stisneme..takže je to skôr na nich, ja som taká dopomoc, keď dačo treba čo ako deti nevedia...maly sa už tmoli popri nich tak ak píšem je to dačo lepšie...
Je to len obdobie...o pol roka bude zas lepšie...

sono2
28. mar 2023

@kukuricka1 joj ani nevieš, ako ťa chápem.
Mala by som to úplne rovnako.
Síce mam len dve 6 a 3, ale rob presne to čo aj pri dvoch. Neskôr ako píšu dievčatá bude lepšie.
Osobne tiež sa s deťmi volec nehrám.
Ani to po mne nechcú. Zato sme veľa vonku leto zima, kúpaliská výlety. Mne je vonku lepšie.

kukuricka1
autor
29. mar 2023

@elisebah91 krasne♥️

kukuricka1
autor
29. mar 2023

@elenita dakujem♥️hoci na tom vysledku sa to nezda, zrejme tam vo mne straši ten perfekcionizmus🤦 tazko sa mi upúšta od svojich predstav😅

kukuricka1
autor
29. mar 2023

@alex2018 dakujem , krasne to mas zariadene♥️

jesenzima
29. mar 2023

@kukuricka1 mám síce dve deti, ale dcéra má niekedy tiež také, že len my dve sami ... Málokedy sa to dá .. dcére som vysvetlila, ze sme rodina, že k nám patrí aj jej brat ... Venujem jej (osamote) čas hlavne večer, keď zaspáva, som pri nej,porozprávame sa, alebo ráno cestou do škôlky ...

zofizulka
29. mar 2023

@kukuricka1 takto... Deti sú pirane! 😄 To je jedna z najväčších životných právd, ktoré som sa v materstve naucila... Aj keby sme sa doslova rozkrajali, nikdy nebudú úplne spokojné... Takže sa príliš netrápte, že nedokážete všetky deti úplne uspokojiť, je to totiž nemožné. A asi by to ani nebolo pre ne príliš dobre, lebo nikdy v živote nebudú veci podľa ich predstáv. Ale môžu sa naučiť, že to nevadí a veci sa dajú robiť inak, napr. píšete že nechcú ísť von s otcom len s vami, tak to si netreba všímať, proste nech idú s otcom a hotovo, možno budú plakať, frflat, ale uvidite, výdu z domu a na ihrisku už na to možno ani nepomyslia, ocko im vymyslí program aký mamka nie a po čase si uvedomia, že vlastne je ok byť s ockom, nielen s mamkou. Alebo sa môžu zahrať spolu, staršie budú hrdé, že ako sa už vedia postarať o mladšie dieťa a mamke pomôcť. A tak podobne, všetci ste rodina, naozaj to nemusí stáť len na mamke, takto sa pekne môžu budovať vzťahy medzi všetkými navzájom. Určite je to mega náročné pri mesačnom dietati, ale už písali mamky, to prejde, nájdete systém, ste dobrá mama! Ak vám manžel pomôže, pôjde to, ak sa dá zapojte starých rodičov, kamošky. Aj to sa deťom ráta... Veľmi Vám držím palce a prajem čím ďalej tým viac radosti z Vašej rodiny

beata_k
29. mar 2023

@kukuricka1 Ten nosic zrus a nauc si dieta na postielku. Ziskas tak cas venovat sa starsim detom. Ja mam dieta naucene na nosic a otvorene priznavam, ze to bola chyba.

mamatroch
29. mar 2023

@kukuricka1 My mame tri deti, dve su uz sice velke 12 a 10 a najmensi ma 4, ale ten individualny cas si stale pytaju vsetci (niekedy napr. tym, ze sa starsie dve hadaju dlhodobo snad aj kvoli tomu, ci svieti slnko alebo je zamracene... uz mam odsledovane, ze cas s jednym dietatom dokaze priam zazraky aj v tomto). Cize spoliehat sa, ze to prejde same, je asi dost... hm... naivne...
My tiez nemame nikoho, kto by deti postrazil... Rodina 0 bodov a kamaratky vytazovat nechcem, maju svoje deti a starosti... jedine dva razy som poprosila kamaratky a nechala u nich prostrednu (museli sme necakane s najstarsou do nemocnice, lebo jej zistili nador na mozgu a potrebovali sme rozpravat s lekarom). Manzel byval tiez cele dni v praci, deti vsade v tesnom zavese so mnou, ci do obchodu, ci k lekarom... Kolkokrat sme cele hodiny presedeli vsetci spolu v cakarni... Raz som bola s najstarsou v nemocnici a s mladsou manzel doma, tiez bola chora. Co Ti poviem, manzela sef v praci skoro "zozral", ze si dovolil zostat jedinykrat doma s chorym dietatom... Ked ochoreli dalsikrat tak vaznejsie a starsia musela byt opat hospitalizovana, u mladsej to bolo take nerozhodne, ci postaci liecba doma alebo nie... uprosila som ich, nech teda hospitalizuju rovno obe... nemala som ju komu nechat... Smutne, ale tak to bolo... Bolo pre mna jednoduchsie byt v nemocnici s oboma...
Ked som bola s tretim na rizikovom, boli uz starsie skolacky, takze to manzel zvladol, no raz sa vyskytla situacia, ze ich potreboval poobede na niekolko hodin niekam "odlozit"... Vyriesili sme to tak, ze ich doniesol mne do nemocnice a ja som sa s nimi motala po nemocnici, doniesli si v kufricku hracky, knizky, domace ulohy a nejako sme to zvladli... co ine sme mali robit...?
A potom ked mala najstarsia ten nador, vratila sa uz po operacii z nemocnice (bol tam s nou manzel), maly mal 4 mesiace a prostredna predskolacka... Najstarsia komplikacia po OP - ochrnuta prava ruka, nevedela ju ani v lakti zohnut, len jej visela vedla tela (bola druhacka a pravacka)... psychicky bola tak odrovnana ako som este nikdy ziadne dieta nevidela a toto trvalo cele mesiace... bolo potrebne riesit jej psychicky stav, s rukou cvicit, aj maly uz potreboval viac pozornosti, do toho kdesi prostredna... Tiez som kolkokrat "padala na hubu"... Chcela som byt pre vsetkych troch k dispozicii, no bolo to take tazke, tak neuveritelne tazke... Co som sa vtedy naplakala, lihala si vecer totalne vycerpana, psychicky aj fyzicky... Chcela som byt dobrou mamou pre vsetkych, no mala som pocit, ze nou nie som ani pre jedneho...
No vies co som si s odstupom rokov uvedomila? Ze som nou bola, vtedy mozno este viac ako inokedy: bola som pre vsetkych troch tou najlepsou mamou, akou som za danych okolnosti dokazala byt... A postupne prisli lepsie casy... Neboj sa, zvladnes to, mozno nebudu vsetky dni idealne, mozno taky nebude ani jeden, ale postupne to bude lepsie.
Co sa nejakych praktickych rad tyka, asi si tym nevysluzim pochvalu a obdiv, ale mne pomaha niekedy jednoducho najmladsieho odlozit na chvilku k "opatrovatelke telke" (jedina, ktoru mame - no tym, ze u nas sa TV pozera malo, on niekedy nepozera aj niekolko dni po sebe, je to pre mna uplne ok si obcas takto pomoct) a mobil bokom, moze mi pisat aj prezidentka, v tej chvili vsetko pocka... A zahram sa s dcerou jednou alebo druhou spolocensku hru napr. alebo si nieco spolu precitame (tym, ze oni su uz velke, niekedy sa zahrame spolu vsetky tri a niekedy si vyberie kazda jednu hru a tu sa zahram len s nou a potom zase s druhou tu jej hru).
Maly ma zase svoj pravidelny individualny program so mnou, ked su starsie na kruzkoch.
Skus mozno niekedy tiez tej 3-rocnej pustit rozpravku a zatial sa venovat starsej 6-rocnej, idealne nech si sama vyberie aktivitu: zahrate sa nieco, precitate si, upeciete babovku s jej asistenciou (babatko mozes mat kludne v nosici ak treba... no mozno mu bude stacit, ak bude na deke na zemi a bude na vas vidiet... vyskusaj...).
3-rocne mas asi este doma, vsak? S nim by sa dalo si zaviest ritual, ze vzdy ked kojis, budes mu citat knizku (u nas bol toto velmi oblubeny ritual), vela sa jej pytat pritom aj na jej prezivanie, napr. ak sa nieco zvieratkam stane: aj Ty si niekedy smutna? Kedy? a co Ti vtedy pomaha? ...mozu z toho vzniknut pekne rozhovory...
Deti niekedy ani nepotrebuju nejake super aktivity typu kolotoce a skakaci hrad, niekedy je pre ne naozaj naj upiect s mamou kolacik "len ja a mama"...

A este: ak Ti mozem poradit knizku, tak Surodenci bez rivality, je uplne skvela. Plna praktickych rad na surodenecku ziarlivost, pisana jednoducho, s ilustraciami, ziadne dlhe omacky, ktore ako mama malych deti nemas sancu precitat ani omylom...

elisebah91
29. mar 2023

@kukuricka1 bola tu dobrá poznámka, že zrus nosič...nosič je fajn na kolikove dieťa, pri zuboch na presuny, príležitostne.....ale neucila by som drobca na to...je to fajn, nosenie ..s jedným dieťaťom...ale keď máš viac takto po sebe tak nie...napr. mne sa osvedčilo pri druhej a teraz aj pri treťom že má v postielke nejaké hračky + pri spaní zapnutú šum. Takže keď mi teraz vstane tak sa vie prebrať, pohrať v postieľke aj polhodinu naviac, počúva m cez dvere, v lete cez vysielacku ..viac času pre mňa, pre baby...že neberiem ho z postieľky hneď keď ho počujem, samozrejme niekedy reve ako o dušu tak ho beriem hneď ...ale keď sa preberie a počujem že je ok, že sa hrá... Tak ho tam nechám...takže mám čas čo spí +30minut k tomu. To je fajn.
S babami mám taky osamote čas len keď sa rozprávame o niečom tak Max 5 minút..lebo väčšinou sú tím, kde jedna tam druhá...samozrejme sa doťahujú, ale celkovo si viac chýbajú ze sa vyhľadávajú tie dve ako nie, čiže mňa moc nepotrebujú v bežnom dní. Iné je keď je niektorá chorá...ja si myslím že dieťa po roku je už ako tak schopné žiť a ostanými podľa ich pravidiel ..takze vydržať rok 😅

julkajanos
29. mar 2023

@kukuricka1 si jedna uzasna a velmi odvazna zena. Si ta najlepsia mama aka mozes byt a odvaha mat tri deti by dnes mala byt omnoho viac ocenovana ako to v skutocnosti je. Ja mam deti 5 (13,12,7,5,0) a zazila som take obdobie ako mas ty, ze vsetko vyzeralo tak cierno a zufalo. Neviem ci to pomoze tebe ale napisem vlastnu skusenost. Vzdy ked bolo zle, hovorila som si JE TO LEN OBDOBIE, to prejde. Cas, ktory investujes do deti sa ti mnohonasobne vrati. Ak mas vycitky, ze sa malo venujes niektoremu z deti tak to velmi dobre poznam. Ja som spajala aktivity tak, ze 5rocna sla s mimi a so mnou do lesa, vzali sme aj nasu psicu a tam sme si poriadne pokecali. Verim, ze vsetko zle prejde a ty budes casom na to s usmevom spominat. Drzim palce ❤️

luccija
29. mar 2023

@kukuricka1 deti sú mali egocentricki sebci🙂čím viac sa budete snažiť dať, rozdať, venovať, tým bude málo a ešte povie, že sa im nevenujes.Zeny čo sa pomaly s deťmi nezahrajú a potom sa raz zahrajú hru sú od deti velebene...vy ste nastavili latku vysoko a to si potom nikto neváži.Tak nemajte výčitky netreba sa pre deti roztrhať a siahnuť na psychické a fyzicke dno.Nikdy nebudú spokojní všetci veď netrpia hladom, su pomojkane, lubene, nechodite po kaviarňach...áno, do 6 r sa im venovať je veľmi dôležité, ale zase nie vypustiť dušu musia sa aj trocha nudiť, samé zabaviť, deti akonáhle vycítia slabinu vedia krásne manipulovať a zaťať do živého.
@amelie2017

andreaj24
29. mar 2023

@kukuricka1 veľmi srdečne Ťa pozývam do našej skupinky mnohodetné rodinky, kde nájdeš pochopenie, povzbudenie, radu a možno aj nejaké dobré a užitočné tipy. Máme 4 deti. Momentálne 12, 9, 4 a 2 a stále rovnako potrebuje každé jedno tu mamu občas len pre seba, len v inom ponímaní. Tie prvé mesiace sú veľmi náročné, treba naozaj ubrať z nárokov a myslieť aj na seba. Ono sa to jednoducho hovorí, viem 😊. Ale aspoň kým sa to dá, lebo keď začne škola tam to aspoň u nás začalo byť ťažké. Tiež nemáme nikoho na stráženie, sme sami s manželom. pomáhame si navzájom. Snažím sa dať čas jemu na jeho osobné potreby a on sa ho snaží dať mne. Veľakrát si ho aj tak ukrojim aspoň pre jedno dieťa 😊. Chýba to, ale nebude to večne. Chcem ťa povzbudiť... určite my ženy zvládneme viac ako si myslíme. Určite si super mama a robíš, čo je v Tvojich silách a ja Ti držím palce. Už len to rozhodnutie prijať nečakané bábätko ❤️...

euka210
29. mar 2023

@kukuricka1 my mame 3ch s cca 2r rozdielmi, takze tieto stavy, ze kazdy chce mamu a ja sa mam rozstvrtit, lebo aj manzel ma chce, doverne poznam. Starsia uz asi chodi do skolky, na jesen bude i dalsia a bude to doma doobedu len s 1 lahsie. Tazke, ze si "sama", my sme mali take soboty...manzel okolo domu a ja celu sobotu s detmi. Ale mne pomahala svokra postrazit a nemusela som vsade "vlacit" i najmensie. Aj my sme mali problem so strednym...nevedel si najst svoju poziciu a tak sa spraval vseliako. Na obed sme spali vsetci spolu, kym bol treti malicky. A aj dlho rano sme boli zrazu v posteli vsetci 5. 6r este stale v noci dojde ku mne.
Zapoj ich do starostlivosti ak maju zaujem, 6r vysvetli kedy sa jej venujes, ze to neznamena, ze ju mas menej rada... aby trochu pochopila...moj najstarsi mi to iste hovoril, ze len praca a jemu sa nevenujem...mame dom, zahradu, zvierata...a treba ubrat tam kde sa da. Mozte ist predsa s kocikom na prechadzku a tam sa im mozes venovat, rozpravat. Prvy rok bol u mna pri kazdom dietati najtazsi...dookola dojcit, prebalovat, uspavat...potom to bolo lahsie.
Mozno nebude niekto suhlasit, ale viac krat mi bol ponuknuty taky pohlad, ze ako sa zilo pred 40r...rodicia nemali tolko casu na deti na dedine...praca, zahrada, dom, zvierata a deti sa motali okolo, voobec sa tolko nevenovali detom ako dnes, a o nic neprisli...boli samostatnejsie, mali kamaratov z dediny...od viac znamych 40+ som to pocula...vratane manzela...mne toto pomohlo nemat na seba taky tlak, ktory je dnes na mamy vyvyjany...dobra mama robi to a to, nerobi to a to...prajem vela sil

euka210
29. mar 2023

@luccija super napisane a trefne