icon

Tri deti a ako sa (ne)rozkrájať

kukuricka1
28. mar 2023

Caute skupina, zaujima ma ako to funguje v inych domacnostiach. Ja som sa na deti dala s mojim muzom po kratkej znamosti. Mala som 32 rokov. Teraz mam 38 a koncim 600nedelie s tretou dcerkou. Tym povazujem svoju reprodukciu za uzavretu. Tretie dietatko nas zaskocilo, ale nebol dovod ju odmietnut. Tajze mame deti s 3rocnym odstupom. 6,3 a 0. Hoci som rada s detmi, aj som trpezliva a venujem sa im, citim,ze uz je toho nad hlavu. Znova prechadzat tym ziarlivostnym obdobim u prostrednej mi trha srdce. Starsia je super,sikovna, ale tiez nemam uz kolkokrat silu ci naladu sa jej dost venovat. Vsetky decka som si odkojila 3 roky aj nosila, spala s nimi, vydrala diery na kolenach od hrania a teraz prislo toto nase posledne slniecko a ja padam na hubu. Mam pocit ze su vsetci frustrovaní. Muz ma vybuchy, ze nemame na seba ani chvilu casu, nikto nepride postrazit, starsia dcerka komentuje, ze by som sa jej mala viac venovat, pritom ju ja rozvazam po kruzkoch, ihriskach, volam k nam jej kamosky, my chodime, nech sa nenudia a stale jej chybam. Ale neviem kde mam nabrat ten cas iba pre nu. Muz je v oraci nonstop, takze realne som nonstop s troma detmi, nikto nepocka. Prostredna teraz po narodeni malej sa odomna ani nepohne, zacala sa aj budit v noci a hladat ma,tak zas spime vsetky spolu, pyta sa stale na ruky, no a mimonko ma 6 tyzdnov,takze uz nema taky tvrdy spanok a viacmenej spi iba v nosoci alebo ked si k nej lahnem, pripadne na rukach. Takze brutalne ma ukoluje. Prosim vas, ako to islo vam?

maminenka12
29. mar 2023

Ahoj,,, presne ako už bolo spomenuté je to len obdobie... Treba vydržať a bude lepšie,,, ja mám 11, 6, 5 a 3 .. a veru pred tromi rokmi mi nebolo všetko jedno 😃 keď sa narodil syn(posledny) tak som mala doma dvojročnú, trojročnú a osem ročnú... Každé jedno potrebuje pozornosť bez ohľadu na vek,, a do toho bola korona 🤣🤣 čiže plus škola z domu... Bolo to šialené, miestami na zblaznenie,, , varíš,prebalujes, nosis,hráš sa, učíš sa,upratujes,, nonstop dokola to isté a žiadny čas na seba... Nieto ešte na chlapa.😶 a teraz po všetkých tých rokoch tehotnosti ,kojenia a obetavosti pre ostatných 😁 mám konečne čas aj pre seba .. a nemenila by som za nič na svete., cítim sa fajn,, som spokojná,, som šťastná.. čiže prídu lepšie dni,,len treba vydržať .. a najväčšia odmena za to všetko sú vždy tie krásne tváričky ktoré najviac ľúbia mamu😊😊😊

dancura
29. mar 2023

@kukuricka1 v múdrych psychologických príručkách sa píše,že dieťaťu veľmi prospeje,ak sa mu rodič venuje 15-30minut denne...proste čas len pre vas dvoch. Máš to teraz veľmi náročné a klobúk dolu,no myslí aj na seba. Vidno,že si super mamina a chceš sa deťom rozdať,no treba si aj oddýchnuť. Skus si fakt takto vyhradiť čas 15-30 min na jedno dieťa a fakt ho venovať len jemu,aby malo zaplnenu potrebu mamy. Držím palce

ahhola
29. mar 2023

Všetko si spravila dobre, už len mat čas si to všetko užiť aj s pánom kráľom, momentálne na 2.kolaji😄⛱️🍀

lukasko12
30. mar 2023

Aj ja čakám 3 dievčatko jeden má 8rokou je postihnutý plno plienkovaný druhý ma 2 roky a zatial to zvládam deťom ja si myslím že nik a nič nenahradí mamu žiadny krúžok alebo kamaratka Mama je mama ako sa povie je aj kamarátka aj krúžok.Môžte ma súdiť ako to tu podaktoré lúbia také sú pre mňa Nič

gizkaa
30. mar 2023

Ahoj, aj ja mam tri deticky, 2, 4, 6 rokov. Prvy pol rok s babatkom je asi najtazsi, kym si vsetci zvyknu a sa nejako naladite na seba, to trva. A ty mas este len malilinke babatko doma, podla mna je dost nefer od tvojho muza ti nieco vycitat. Mas toho naozaj vela a rozkrajat sa nemozes.
A este je velmi skoro po prichode babatka❤️ Aj deti si este len zvykaju, preto to vycitanie a tie sceny (obdobie vzdoru je velmi tazke 🙈).
My sme si tiez presli vselicim. A teraz? Teraz sa ti dvaja starsi prehraju aj pol dna sami, a uz sa k nim pridava aj ten najmensi. Takze si najdem aj cas na seba 😊 a mozno to je dolezite, aby si myslela aj na seba a nasla si hodinku pre svoj relax/psychohygienu. A potom sa mozes naplno venovat detom. Hoci aj pol hodinku kvalitneho casu 👍😘 A hlavne si nic nevycitaj. Mnohe maminky predsa nastupuju aj do prace po sestonedeli. Takze su este menej so svojimi detmi.
Neboj, bude to len lepsie a treba si vzdy povedat, ze je to vzdy len nejake obdobie, ktore skonci.
A na zaver budete krasna zohrata rodinka 😘

klaridka
30. mar 2023

@kukuricka1 Ahoj. Neviem, či Ti týmto príspevkom pomôžem, ale napíšem aspoň môj pohľad.... Rodila som v rokoch 2006, 2008, 2010, 2012... 24/7 sa všetko krútilo okolo detí...nie, nechcela som byť tabuľková matka , tak som to neprežívala... Časom som pochopila, že aj ja si musím vedieť oddýchnuť a rozdeliť priority tak, aby som si večer nepovedala, že veď dnes som si ani neumyla zuby ( čo tu často v tej dobe ženy písali a ja som im nerozumela, prečo to píšu a nerozumiem dodnes ).... Naučili sme sa bez výčitky tráviť čas len tak s manželom vo dvojici a deti nechať nejaký čas ľuďom, ktorým veríme... Celá rodina spolu veľa športujeme (bicykel, korčule, lyže, beh, turistika ), chodíme kempovať a cestujeme, manžel sa s chlapcami venuje veteránom a my ženy ich v tom podporujeme ( máme dve dievčatá a dvoch chlapcov)...

tinkerbell
30. mar 2023

@12katka21 môžem sa spýtať, o koľkej zvyknete ísť do postele, keď sa ešte stihnúť aj vyrozprávať? Ja mám tiež 3 a najväčší problém je zosúladiť čas na spánok.

ro_manka
30. mar 2023

@kukuricka1 my máme deti vo veľmi podobnom veku, najmladší má 8m, najstaršia bude mať 6r. Akurat včera večer som sa manžela pýtala, či nemá pocit, že sme sa s tým tretím dieťaťom trochu precenili 😅 no ale k veci, napíšem, čo pomohlo nám.

1. S dcérkou mávam rande osamote. Vyslovene nejaká spoločná aktivita, ktorá baví ju aj mňa. Raz za 2 týždne, ak to potrebuje, tak aj 2x za týždeň.
2. Toto je trochu kontroverzné, ale krúžky sme vypustili. My robíme deťom krúžky. Kedysi dávnejšie som počula jedného trénera v telke (fakt si nespomenieme na meno) hovoriť, že pre také malé deti je najdôležitejšie mať nejakú pohybovú aktivitu a vidieť rodiča, že je pre to zapálený tiež. Manžel chodí so staršími liezť. Ja s dcérkou maaľujem/tvorím. Spolu plávanie, bicyklovanie. Ja som aj učila hudobnú v ZUŠ, takže aj týmto smerom sa vieme hýbať. Nie je to ideál, ale v tomto prípade sme na čas urobili kompromis pre dobre vzťahy v rodine. Časom dáme dcérke jeden krúžok, ktorý nebudeme vedieť pokryť my a bude ho naozaj veľmi chcieť.
3. S manželom trávim takmer každý večer. My sme takí, že sa fakt veľmi potrebujeme rozprávať 😅 večer si dáme s deťmi spoločnú modlitbu/zhodnotenie dňa, prečíta (jeden z nás) rozprávku a koniec. Ak nespia, pustime im cez Spotify alebo z CD rozprávku na počúvanie. Zvyšok večera už nerobíme nič, len sme spolu. + raz za cca 2 týždne si doprajeme stráženie deti na 2-3 hodinky, v lete pôjdeme na 3 dni na Mini dovču bez starších.
4. Minimálne raz do týždňa mám ja aj manžel aspoň pár hodín iba pre seba. keď nemám, som mrzutá na celý svet. A niekedy potrebujem aj 2x.

Najdôležitejšie je asi veľmi načítavať potreby jednotlivcov v rodine a reagovať na to. A inak odporúčam aj knihu od Niki Macinskej, ktorá má 8 detí - ako dať deťom to, čo naozaj potrebujú.
Určite to zvládnete 🙂

kubkovamama
30. mar 2023

@kukuricka1 600nedelie je mega náročné,v tomto období sa na všetko vykašli a nepremyslaj,pretože ono to bude za mesiac inak,o pol roka inak,o rok inak.My máme 4.Po narodení poslednej to bol záhul,lebo už mám 40tku a zdravotné problémy,fyzicky som nevládala nič a to potom ruka v ruke s psychikou,depka už v nemocnici.Najstarsi boli v pohode,dcéra vtedy 4r veľmi žiarlila,ale ona je celkovo drama queen,takže som si z toho hlavu nerobila,prešlo ju to a momentálne sa majú celkom rady.😂U nás bola výhoda,že sme v dome,kedykoľvek vylezú von,vidím ich,nemusím riešiť logistiku po ihriskách,ale aj tam samozrejme občas musím.A chlap je síce tiež nonstop preč,ale fungujeme cez tel.a videohovory,tak porieši aj decká a má super prístup,vždy keď som unavená mi povie,že to je pohoda,že nám robia radosť,zachvilu sú veľké a bude nám smutno atď,atď.Ma talent dať ma do kľudu,aj keď niekedy si myslím,že je to dosť účelové.🙂A keď už je najhoršie,pomyslím si,koľko žien má aké ťažké životné situácie(aj ja som mala,rozvod,potraty) že som krava,keď si to nevážim a fňukám nad neutretym prachom a zapatlanou podlahou,mastnými vlasmi atď.Teraz sú už väčší,vrátila som sa v rámci psychohygieny do normálnej roboty,robila som po troche z domu-lebo šak potrebuješ čas akože pre seba,ale fakt to pri nich nešlo,teda dalo sa,no nie podľa mojich predstáv,ale aj to je riešenie pre vyhoreté matky.Kazda žena má svoju povahu,niekto 3-5 deti zvláda s obrovským prehľadom a je vysmiata,niekto pri jednom má problém

ivangeline
30. mar 2023

Skolka,opatrovatelka,suseda,kamoska,rodina... Nebyt tolko naviazana na deti a mat tyzdenne aspon pol dna s muzom bez deti,prip ako vam vyhovuje. Deti ucit samostatnosti... A nedat na kazdy ich truc a vrtoch... Pevny rezim.. Muz tiez povinne (si urxte kolko) s detmi. Raz za tyzden povinne samostatne s jednym dietatom na hodinku. Pri malom babe kludne s nim a dalsou. Pomaha si to zadelit a mat proste rezim a uz len jemne prisposobovat zmenam... v detoch a rodicoch..a okolnostiam..Nezabudat proste dobijat baterky,co si zjavne zabudla...cas len s muzom,len sama,ignorovat domacnost pri babatku a robit menej prve mesiace..

valerya
30. mar 2023

@kukuricka1 Kojenie do troch rokov je úžasné, nosenie bábätka na nezaplatenie. Lenže od tých troch rokov je treba nechať deti, nech si už nájdu aj vlastnú zábavu. Určite sú obklopené všetkými kreatívnymi hračkami, farbičkami, knižkami. Dnes mamky robia jednu chybu, snažia sa deti uzabávať, v jednom kuse sa s nimi hrajú, vyplnia deťom úplne celý voľný čas. A keď príde niečo, napríklad mama na týždeň zaľahne s chrípkou, tak je to tragédia. Lebo deti zrazu nedokážu bez mamy vôbec nič. Moja rada je, nechajte staršie deti chvíľu sa nudiť. Ale naozaj nudiť. Nedávajte im návody, rady typu, však kresli si, prezleč bábiky. Nie. Jediné čo im doprajte je nuda. Verte mi, že si nájdu nejakú zábavu alebo aj spoločnú hru. Budete prekvapená, čo všetko dokážu vymyslieť. My sme si ako deti napríklad stavali doma bunkre z diek a nepamätám, že by sme na to potrebovali rodičov.

kinus
30. mar 2023

@kukuricka1 ja mam tiez 3 detvaky, aktualne maju 7,5 a 2, je to narocne, kazdy nieco chce a potrebuje a casto vsetci naraz. Ako dokonaly rodic neexistuje a si najlepsim rodicom akym dokazes byt pre svoje dieta, uz len to ze hladas moznosti a inspiracie o tom svedci. A ako to zvladat je len jedna moznost nastavit pravidla, vysvetlovat donemoty, preco musis teraz spravit to ci ino a o chvilu sa budes venovat dalsej ulohe. Aj u nas je to niekedy pohoda lahoda a inokedy je to na maslu, cista psychiatria. Tiez nemame starych rodicov ani nikoho co by povarovali, uvazujem nad oslovanim opatrovatelky, ale nad tym uvazujem uz tak cca 3 roky🤣 a este som sa k tomu nedostala. Ja som matka, ktora sa rada hra s detmi, rada som aj na ihrisku, aj tvorime a robime vylety..niekedy sme prisposobovali nas program detom/babatkam. Teraz dcera funguje s nami, ale uz bude mat 2 roky (obmedzenim je uz len obednajsi spanok) robia sa samozrejme kompromisy bez toho to nejde, ale to tretie dieta sa pekne napoji a nastavi na rezim rodiny. Pri detoch kazde obdobie trva tak 2 tyzdne a ptm pride nove, niekedy lepsie a inokedy horsie. Bude to dobre, stale jednoduchsie a jednoduchsie. Ved najstarsia je skolacka, takze doobedu je v skole, prostredna je uz v skolke? Tak doobedu je pohoda a ptm bud naobed alebo az poobede, ked vsetky deti nabehnu je to narocne, ci? Pre mna bolo najnarocnejsie mat 2 deti s rozdielom 2 roky naraz doma. Ostatne je uz len slabh odvar. Drzim palce, urcite to zvladnes a o pol roka uz to bude lepsie a o dalsi pol rok zase lepsie, hlavu hore. Hlavne mudre reci o tom kolko mas mat deti nepocuvaj - jednym uchom dnu a druhym von.

dadka04
30. mar 2023

@30ericka to je rada na nezaplatenie 😂

wayway
30. mar 2023

Zapojit manzela. Aj moj muz byval vytazeny. A bola som z tych, ze som sa mu to snazila co najviac ulahcit. Ale tak to zial nefunguje. Aj on je otec, a urcite ze ma energiu a cas 2x do tyzdna stravit par hodin s detmi. Ved moj muz mal cely vikend na oddych a co ja? Vsetky s 3ma detmi vieme, ake to je. Ked zapojis muza, prospeje to vsetkym. Treba si ho posadit a postupne pootvarat vsetky temy, ktore treba vyriesit aj z tvojej, aj z jeho strany. S respektom a vypocutim si oboch stran. Treba zdoraznit, ze chces veci riesit z pozicie, ze ste tim a jeden ma podrzat druheho, ze ty chces chapat jeho a prosis, aby on chapal teba. Mimochodom udivuje ma, ze su muzi nervozni, ze na nich zena nema cas, a pritom vobec nepomozu 🤷‍♀️.

nastasyk
30. mar 2023

@kukuricka1 ja mam deti 4 počas 9 rokov... Prvý rok je veni ťažký, potom sa to všetko zlepší. Treba len vydržať, a ta radosť co dostanete späť za to stojí

tiezjedna
30. mar 2023

@dadka04 tiež som si hovorila... 😅 Podľa pani chytrej zrejme minimálne jedno decko zobrať a utopiť, aby bolo lepšie 😎😂

janka0702
30. mar 2023

@kukuricka1 vsetko sa dá skladom mam doma 3 a pol ročnú dcéru ročného syna a 3 týždňovu dcéru a manžela aj 3 týždne v zahraničí je pravda ze sú dni keď je všetko super a sú dni keď mám všetkého plne zuby

12katka21
30. mar 2023

@tinkerbell snazim sa aby boli v pyzame okolo 8...takze lezime tak 8:15....a okolo 9 uz spia.
A najneskor zaspava ten najmensi....betar jeden.

any_soj
30. mar 2023

@kukuricka1 o chvíľu nás to, ak Boh dá, čaká tiež (skoro 5, skoro 2 a v júni pôrod). S mladšou budem asi nejako prirodzene viac osamote, keďže to aj bude žiadať (doteraz na prsníku viackrát za deň, hoci mlieko už nie je) aj bude príležitosť, keď bude starší v škôlke a babčo spať. Staršiemu cielene vyčlenim 2 hodiny v týždni že extra pre neho, ísť niekam sami dvaja, alebo doma zostať sami dvaja a naplno len jemu. Ak sa podarí častejšie, super. Ak nie, vďakaBohu za to. A inak ak by to bolo veľmi náročné s niektorým starším, odporúčam filialnu terapiu. Dá sa robiť aj online tá časť so psychologičkou a hrať sa špeciálnu hru s dieťaťom doma. Je to presne aj na takéto prípady, proti pocitu odstrcenia a tak... Vyžaduje to hodinu so psychologičkou týždenne ty, a pol hodina týždenne osamote s dieťaťom, čas len pre neho, špeciálna hra, 10 týždňov oficiálne, ale s hrou vieš pokračovať. My sme robili keď sa narodila mladšia a syn mal 3 roky. Doteraz špeciálnu hru miluje a zvykne si vypýtať takú polhodinku pre seba. Jeden čas sme dokonca mali každý deň :D

lucciia
30. mar 2023

Tiež mame tri deti teraz 13, 10, 7...neviem.ono to vždy išlo tak ako to bolo..boli aj horšie dní aj lepšie aj dobre...netreba si plánovať, len ísť tak ako to je...vaši sú ešte veľmi maličký ale časom to bude lepšie a lepšie...nikdy som nelutovala že sme sa rozhodli mat 3 deticky, je u nás veselo...🤭 to stredné dieťa sa vždy bude cítiť ukrivdene a stále bude pútať tvoju pozornosť..je to syndróm stredného dieťaťa...prečítaj si o tom niečo...neboj, mami zvládnu všetko...

lucky_girl
30. mar 2023

@elenka.k asi ste chceli napisat o 20 rokov bude lepsie 🙂

lucky_girl
30. mar 2023

@lukasko12 tazky osud mate :( Zvlastne, ze ste sa este rozhodli pre 3. dieta.

elmivelmi
30. mar 2023

@kukuricka1 no bude to trvat len tak 3 roky,potom sa uz zacnu mensie aj spolu hrat a starsej sa viacej povenujes.Co uz ,je to tk ale nic ine len vydrzat neostava.

kukuricka1
autor
30. mar 2023

@any_soj dakujem za tvoje zdielanie, chcela by som sa dostat tiez k tomu samostatnemu casu pre najstarsiu🙏 a ta filialna je zaujimavy tip ore strednu, zasa sa nam zhorsilo obdobie vzdoru

kukuricka1
autor
30. mar 2023

@janka0702 klobuk dole✨

kukuricka1
autor
30. mar 2023

@kubkovamama dakijem za tvoj komentar, uplne suhlasim✨♥️

kukuricka1
autor
30. mar 2023

@ro_manka dakujem, krasne zdielanie,urcite sa inspirujem✨🙏

kukuricka1
autor
30. mar 2023

@gizkaa dakujem za podporu♥️✨

kukuricka1
autor
30. mar 2023

@ahhola dakujem za podporu a pobavila si ma, hned to poslem aj muzovi😅

kukuricka1
autor
30. mar 2023

@maminenka12 dakujem za zdielanie, znie to ozaj narocne..ale najlepsi je ten zaver, ze to nelutujes a deti su tiez stastne♥️