Úvahy o treťom dieťati
Ahojte, mam 2 chlapcov skoro 4r a 2+ Bola som ucitelka a mam 30r. Chceli by sme aj 3. Dieta. Ale - uz budme musiet v septembri nastupit do prace. No nechcem byt v skole rok alebo 2 a potom zase odist. Predsta mozno to bude super skola ako ta prva kde som ucila mo skoncil mi prac pomer lebo som tam nebola 2r, dostanem triedu a potom hned odidem, ale mala by som potoom matersku. A tiez nechcem dieta v 35y Na druhej strane moznost ostat doma dalej, mat rretie ale uz nebudem mat matersku ,len rodicak a potom sa veatim do skoly az po 8rokoch co uz boh vie co bude v skolstve zmenene , a po 8r do skoly, ci este bude o mna zaujem 🙈
Kazdy den na to myslim co mam robit.
Mate to niektora tak
@autorka dve deti stačia. Na dnešnú dobu, povedala by som ze aj bohate. Bohuzial ale je to tak, uz si nemôžeme dovoliť rodiť deti á ročne ako jabloň, co je setup zpred 50tich rokov, svet sa zmenil a my musíme zmeniť toto. Sú páry kde stačí aj jedno, lebo chýbajú peniaze ci village.. Treba dat hormóny bokom a uvazovat racionálne..
@galadriel90 a co je neracionalne na 3 detoch?
@21021996 to nieje len porodiť deti.. Keby veskera starostlivosť a obeta pri deťoch spočívala len v tom ich priviest na svet, tak aj ja rodím každý rok tralala 😂 ale treba myslieť na budúcnosť, minimálne 18 rokov každého z nich živit a zabezpečiť, je dosť zla a nestabilná doba na zakladanie veľkých rodín, bohužiaľ to tak vyšlo teraz, na dnešných rodičoch je obrovská finančná a psychická záťaž, dnešné nástrahy pre deti sa napríklad s rokom 1960 ani nedaju porovnat, kolko deti by si sama dokázala uživiť, keby ti manzel nedajboh zomrel? Mas okolo seba rodinu? Village? Mate dostatočnú finančnú rezervu, aby si vyskolila tri deti plnohodnotne alebo pre pripad ze tretie sa narodí postihnuté? Co ak sa tebe niečo stane počas tehotenstva/pôrodu, nebude ti ľúto za dvomi detmi? Drasticky stupli rizika chorôb novorodencov, zvýšili sa miery všelijakých postihnutí, darmo ze mame vyspelejsiu medicínu ako v 1850tom, samozrejme, ale ci toto stojí za ten risk? Ja by som bola vďačná za to, co mam, a nepokusala viac osud. Ty svojim tretim dieťaťom klesajúcu krivku pôrodnosti V SR nezachránis, skor si len navýšiš strach, zodpovednosť, záťaž, záväzky, ďalšie roky mimo prac. system...
@21021996 vedeli by ste normálne fungovať s 3 deťmi, keby manžel prišiel o prácu v zahraničí a pracoval by na Slovensku za slovenský plat?
@21021996 Takze ak by sa zadarilo tak 5-rocne, 3-rocne a novorodenec? Dvaja v MS a novorodenec? To ako chces stihat bez muza? Dobre si zvas situaciu. Je obrovsky rozdiel byt doma na materskej a riesit jedneho skolkara. Ked ti bude jedno chore ako druhe das do MS? Kde nechas novorodenca? Ak ti ma kto pomoct, tak je to jedno.
@21021996 to nieje len porodiť deti.. Keby veskera starostlivosť a obeta pri deťoch spočívala len v tom ich priviest na svet, tak aj ja rodím každý rok tralala 😂 ale treba myslieť na budúcnosť, minimálne 18 rokov každého z nich živit a zabezpečiť, je dosť zla a nestabilná doba na zakladanie veľkých rodín, bohužiaľ to tak vyšlo teraz, na dnešných rodičoch je obrovská finančná a psychická záťaž, dnešné nástrahy pre deti sa napríklad s rokom 1960 ani nedaju porovnat, kolko deti by si sama dokázala uživiť, keby ti manzel nedajboh zomrel? Mas okolo seba rodinu? Village? Mate dostatočnú finančnú rezervu, aby si vyskolila tri deti plnohodnotne alebo pre pripad ze tretie sa narodí postihnuté? Co ak sa tebe niečo stane počas tehotenstva/pôrodu, nebude ti ľúto za dvomi detmi? Drasticky stupli rizika chorôb novorodencov, zvýšili sa miery všelijakých postihnutí, darmo ze mame vyspelejsiu medicínu ako v 1850tom, samozrejme, ale ci toto stojí za ten risk? Ja by som bola vďačná za to, co mam, a nepokusala viac osud. Ty svojim tretim dieťaťom klesajúcu krivku pôrodnosti V SR nezachránis, skor si len navýšiš strach, zodpovednosť, záťaž, záväzky, ďalšie roky mimo prac. system...
@galadriel90 akoze ja neviem co tu za scenare pisete prosim? Mam okolo seba x rodin co maju 3 deti. Ja sa nepytam ci mam mat deti, ale ci niekto nebol v situacii kedy sa rozhodovali mat dieta/ ist do prace, mat dieta/ neist do prace🙃 pisete tu scenare akoby ziadna zena uz nemala mat nikdy 3 deti, otras
@21021996 Takze ak by sa zadarilo tak 5-rocne, 3-rocne a novorodenec? Dvaja v MS a novorodenec? To ako chces stihat bez muza? Dobre si zvas situaciu. Je obrovsky rozdiel byt doma na materskej a riesit jedneho skolkara. Ked ti bude jedno chore ako druhe das do MS? Kde nechas novorodenca? Ak ti ma kto pomoct, tak je to jedno.
@beata_k akoze si myslite, ze nie su rodiny s 3 detmi alebo co? Len ja poznam x rodin s 3 detmi, nechapem co tu riesite toto. Ja som sa pytala na mieco ine, nie ci mam mat dieta a ci to budem stihat
@galadriel90 akoze to si myslite, ze chceme dieta pre krivku ? To vy nemate v okoli rodiny s 3 detmi? Nechapem
@beata_k akoze si myslite, ze nie su rodiny s 3 detmi alebo co? Len ja poznam x rodin s 3 detmi, nechapem co tu riesite toto. Ja som sa pytala na mieco ine, nie ci mam mat dieta a ci to budem stihat
@21021996 Davame ti realne otazky. Asi vieme preco. Pises, ze tvoj muz je cast v mesiaci mimo. Zamyslala si sa vobec ako to budes stihat pri 2 dvoch skolkaroch sama?
Ak nemate financne problemy, tak by som uz teraz isla do 3 dietata. Moja sestra teraz caka 3 dieta a bude doma 8 rokov vkuse a vobec sa s tym netrapi. Ja mam 2 deti, financne sme na tom dobre, aj 3 by sme si mohli dovolit, ale ja nie som mamickovsky typ hlavne do 1. roku dietata, to som doslova pretrpela.
@galadriel90 akoze to si myslite, ze chceme dieta pre krivku ? To vy nemate v okoli rodiny s 3 detmi? Nechapem
@21021996 mam v okolí jednu jedinú ženu s 3mi deťmi, a stretávam ju každý deň keď nosím do skolky svoje dieťa. Ona ma 5r, 3r a ročne batoľa, a cele celucicke dní sa proste len poneviera po vonku s kociarom, v obrovskej vyheganej vetrovke, a obvesana taškami a ruksakom.. Ráno ide dvoch starších zaniesť do skolky, berie tretie samozrejme, potom ide s najmenším na ihrisko, je obed, nevšimla som si zecci vôbec obeduju doma, ale udre poobedie a zase je vonku lebo ide po tých dvoch, samozrejme tu ihrisko tam ihrisko, ona je ako holub co je vkuse vonku, vyzerá otrasne v tvári, netuším nič o jej osude ci domácom nastaveni, ale ta žena je nonsop vonku s kociarom s nejakym dieťaťom, v akúkoľvek hodinu idem ja so smetami/do obchodu/kamkoľvek. Ona je ako lodný kufor a toto nieje ok. A teda áno, nikto ďalší v mojom okolí nemá 3deti, verím ze je to preto, lebo majú rozum 🤔
@21021996 mam v okolí jednu jedinú ženu s 3mi deťmi, a stretávam ju každý deň keď nosím do skolky svoje dieťa. Ona ma 5r, 3r a ročne batoľa, a cele celucicke dní sa proste len poneviera po vonku s kociarom, v obrovskej vyheganej vetrovke, a obvesana taškami a ruksakom.. Ráno ide dvoch starších zaniesť do skolky, berie tretie samozrejme, potom ide s najmenším na ihrisko, je obed, nevšimla som si zecci vôbec obeduju doma, ale udre poobedie a zase je vonku lebo ide po tých dvoch, samozrejme tu ihrisko tam ihrisko, ona je ako holub co je vkuse vonku, vyzerá otrasne v tvári, netuším nič o jej osude ci domácom nastaveni, ale ta žena je nonsop vonku s kociarom s nejakym dieťaťom, v akúkoľvek hodinu idem ja so smetami/do obchodu/kamkoľvek. Ona je ako lodný kufor a toto nieje ok. A teda áno, nikto ďalší v mojom okolí nemá 3deti, verím ze je to preto, lebo majú rozum 🤔
@galadriel90 a muža má kde?
@galadriel90 a muža má kde?
@aurora33 netuším, videla som ho asi 2x, majú aj auto nejaké novšie combi, aj bývajú niekde cize to nieje bezdomovkyna. Len vzdy ked ju vidím, tak premýšľam ze kedy ta žena doma vari, kedy upratuje, kedy s detmi tvorí, kedy zapne práčku, kedy proste funguje doma ako ja... Samozrejme pre deti je najlepšie byt co najviac vonku áno, ale na nej je hrozne vidieť aká je unavená.. A mozno sa mýlim a túla sa po vonku kým jej upratovacia služba doma robí domáce práce.. Ale každý deň? 😂
@galadriel90 😱 ja mám už skoro 3 deti a s x taškami ma nevidíš nikdy, ani v nejakých vytahanych veciach alebo čo. No tak asi to najmenšie dieta neprespí noc a preto vyzerá v tvári strhana. Aj ja si myslím, že vyzerám lepšie teraz, keď sa vyspim koľko hodin chcem. Je to len obdobie
@aurora33 netuším, videla som ho asi 2x, majú aj auto nejaké novšie combi, aj bývajú niekde cize to nieje bezdomovkyna. Len vzdy ked ju vidím, tak premýšľam ze kedy ta žena doma vari, kedy upratuje, kedy s detmi tvorí, kedy zapne práčku, kedy proste funguje doma ako ja... Samozrejme pre deti je najlepšie byt co najviac vonku áno, ale na nej je hrozne vidieť aká je unavená.. A mozno sa mýlim a túla sa po vonku kým jej upratovacia služba doma robí domáce práce.. Ale každý deň? 😂
@galadriel90 však super, že je vonku s tými deťmi. Mne sa to tiež osvedčilo. Najesť sa dá aj vonku, odpadne varenie a riady. A sú reštaurácie už, kde sa najesť aj kvalitne
@21021996 zostat doma a mat nizsi rodicak je za mna velmi zle riesenie. Velmi zalezi od prijmu tvojho muza. Si este mlada, nastup do prace, odrob tak, aby si mala tehotenske, matersku aj vyssi rodicak a potom uvazuj o dietati. Treba mysliet aj na financnu stranku tri deti su dost, co ak sa manzelovi nieco stane a bude na dlhodobej pnke, zvladnete to? A moze sa stat xy dalsich situacii. Financnu stranku treba mat vyriesenu.
@anonym_a65a50 mamzel pracuje v zahranici na vysokej pozicii uz niekolko rokov. Samozrejme na druhej strane aj moje peniaze sa zidu. Nehovorim ze sme milionari.
@21021996 Učiteľov je nedostatok, záujem určite BUDE. A tretie dieťa, to nasilu nevymyslis kedy príde. My sme sa snažili asi rok, aj som v ramci toho o jedno babo prisla v 1.trimestri, nakoniec mi ta reťazová materská vyšla úplne tesne, ešte o 2 mesiace neskôr keby som otehotnela, už by mi to nevyšlo.
@21021996 neviem koľko máš pomoci od rodiny, keď manžel pracuje v zahraničí. 3 deti sú masaker 4 a 2 a k tomu novorodenec je brutalne ťažké ak nemáš dosť pomoci od rodiny. Už len keď jedno dieťa ochorie tak chodiť takto po doktoroch je fakt zlé. Neodradzam len informujem, ak majú byť tie 3 deti na tebe, bude to o dosť horšie než pri 2 obzvlášť ak tie 2 ešte nie sú samostatné (pôjdu samé zo školy, prípadne na krúžok, prípadne ostať doma bez dozoru keď budu chorí) ak na toto ma byť iba jeden človek je to fakt ťažké. Ľahšie je mať to tretie s väčším odstupom (napr. pár rokov budeš pracovať).
@autorka dve deti stačia. Na dnešnú dobu, povedala by som ze aj bohate. Bohuzial ale je to tak, uz si nemôžeme dovoliť rodiť deti á ročne ako jabloň, co je setup zpred 50tich rokov, svet sa zmenil a my musíme zmeniť toto. Sú páry kde stačí aj jedno, lebo chýbajú peniaze ci village.. Treba dat hormóny bokom a uvazovat racionálne..
@21021996 tiez si toto hovorim
@galadriel90 a pred 50 rokmi si zili v bavlnke, chces povedat? Ze mohli mat 3+ deti, ze to bolo lahsie vtedy? No ani omylom.
@galadriel90 Boze, Ty si strasne negativne nastavena voci mamickam, neskutocne. Pisem to tu milionkrat, moja starka sa vydavala pocas druhej svetovej a dovolili ai mat aj dieta, v roku 1943. A potom dalsie v 47 a moju mamu v 54-tom. Keby sa strachovala, ze "zla doba", tak nema ani jedno dieta. Keby sme vzdy takto uvazovali, tak uz davno by sme vymreli. Takze musis skonstatovat, ze ti moji starki nemali rozum? 🫣
@galadriel90 Boze, Ty si strasne negativne nastavena voci mamickam, neskutocne. Pisem to tu milionkrat, moja starka sa vydavala pocas druhej svetovej a dovolili ai mat aj dieta, v roku 1943. A potom dalsie v 47 a moju mamu v 54-tom. Keby sa strachovala, ze "zla doba", tak nema ani jedno dieta. Keby sme vzdy takto uvazovali, tak uz davno by sme vymreli. Takze musis skonstatovat, ze ti moji starki nemali rozum? 🫣
@anonym_7e4cf7 ano som negatívne nastavená voči mamičkám, pretože narozdiel od nich rozmýšľam mozgom, nie vagínou. A hormóny mam upratané viac ako oni. A predstav si, sama som tiež matka. Ale keď tu pridem a vidím co tu ženy píšu, ako neuvažujú, ako nemaju financie/maju dlhy/bývajú v podnajmoch/maju muža debila/atd, ale aj tak sa tu prídu opýtať, ci je tretie/štvrté dieťa ok, tak nad tym žasnem. V dnešnej vyspelej rozumnej dobe, ked sa finančná gramotnosť učí uz na ZŠ, mame možnosť plánovaného rodičovstva Lebo mame 300druhov antikoncepcie, vysokoškolské vzdelanie je už dávno dostupne každému.. Sa furt nájde niekto kto žije pudovo. A potom sem chodí plakať, ako to s deťmi a domácnosťou nezvláda, a ľudia-ratujte ma...
Sorry ale porodiť tomuto štátu ďalšie dieťa je dosť sebecké..
@anonym_7e4cf7 rátam že vtedy nebola antikoncepcia riadne dostupná.. myslíš že keby mali možnosti ako my teraz čo sa týka chránenia sa pred počatím že by tie deti mala?

@galadriel90 to akoze teraz zena co ma 3 a viac deti je zla? 😀 lebo rodi?