icon

Váš názor na mateskú

hankab
29. jan 2023

Ahojte, aky je vas uprimny pohlad na vasu matersku? Ako ste to cele vnimali pocas toho obdobia ked ste boli s malickymi detmi doma? Vlastne deticky este nemam, ale v buducnosti urcite chcem..
Ide o to, ze vacsina znamych a zien v rodine ma na to nazor, ze svoje deti zboznuju, ale matersku si doslova odtrpeli tym, ze museli 24h denne davat pozor na deti a riadit celu domacnost. Nakoniec sa uz nevedeli dockat kedy vyjdu z toho stereotypu a nastupia spat do prace. Mnohe z nich kvoli tomu uz dalsie deti ani nechcu. Poznam snad iba jednu, co hovori ze to bolo super obdobie a kludne by si ho zopakovala aj 3x.
Ako to vnimate vy? Je to skor taka povinna jazda, ktoru ste si odtrpeli alebo ste si ju naozaj uzili? Dakujem vsetkym za nazory.

Strana
z2
sissy27
29. jan 2023

@hankab materska je pol roka, to je tak akurat cas najst si s dietatom nejaky rezim a dat sa dokopy fyzicky aj mentalne po porode a zaroven si uzit babatko.
Dalsich 2,5roka byt doma na rodicovskej povazujem ja osobne za zbytocne, pokial niekoho vyslovene nenaplna starostlivost o rodinu, domacnost a zavislost na manzelovi, alebo teda pokial dieta nema vaznu dg, ktora si vyzaduje 24/7 starostlivost rodica.
Za mna je idealne byt doma rok, max rok a pol, ale to je individualne a spravna odpoved neexistuje.

babulkomale
29. jan 2023

@hankab a ked nastupili do prace tak domacnost sa zacala starat sama o seba?
Urcite je lepsie mat dost casu a pri niektorych detoch mozno aj kludu porobit co treba a nie musiet "stihat" v tych par hodinach po praci a o polnoci este zehlit.
Ja som si matersku uzila lebo som ju brala ako to, na co je urcena - starat sa o deti a venovat sa im so vsetkym co k tomu patri.
Ked niekto nevydrzi s vlastnou rodinou vo vlastnej domacnosti a povazuje to za trest, je to minimalne na zamyslenie...

es2021
29. jan 2023

@hankab podla mna zavisi ako si to zena zorganizuje.. da sa s detmi podnikat vylety, chodit na kruzky, ihriska, divadielka... takze nemusi nikto sediet len doma s detmi

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
babulkomale
29. jan 2023

@sissy27 🤣🤣🤣 a s polrocnym babatkom kam? Do tasky na notebook a sup do prace - najpouzivajsie konikovske spojenie.
Zas tema aby take ako ty mohli napisat, ze baby co su od polroka dietata doma, sedia na riti.

amelia89
29. jan 2023

Poviem ti jednu vec co vela ludi nechape - strasne zalezi od mnohych faktorov,predovsetkym POVAHA deti a kooperacia muža.
Ked mas deti ktore od narodenia spia celu noc,zuby ani nevies ze idu, vsetko sa ucia lahko a ty s tym nemas stres,nemaju hysaky od 2-3 rokov nonstop tak ano, verim ze by si to obdobie zopakovali to je pohodicka. Navyse vela ludom pomahaju rodicia (co je aj normalne).
Ja momentalne zijem extrem - 2 velmi male deti,jeden v obdobi vzdoru,druhe batola ktore nespi,cez den len nervaci a ma separacnu uzkost. Byvame daleko od rodiny - realne nemam moc sancu z toho stereotypu odist. Je to len o vymienani plienok, korigovani starsieho,hrani,krmeni,kojeni,kupani, atd- tak jasne toto obdobie nie je ze wow ake je to uzasne. Nestazujem sa,je to sucast zivota. Ale ja nie som proste typ ze ochkam a achkam nad kazdym tap tap tapusky. Tesim sa na chvile ked uz budeme vacsi partaci

petamich
29. jan 2023

nas maly ma 1.5 roka a toto obdobie je dost narocne, prve obdobie vzdoru, jeduje sa tak 10 hodin z 12 co je hore (prehanam trosku), dalsie dieta neplanujeme ale nie je to kvoli rodicovskej, skratka sme sa tak rozhodli este pred prvym dietatom a nic sa na tom nezmenilo

je to krasne a uzasne ale aj narocne obdobie, ja som maximalny extrovert, aj v sukromi a aj praca si to vyzaduje a zrazu som doma s dietatom a hoc sa snazim, aby to nebol stereotyp, aj tak to stereotyp je a niektore dni su na palicu, kedze povaha dna je casto ovplyvnena tym, ci dieta spi, nespi, idu mu zuby, je umrncane a pod. - kazdopadne nemozem povedat, ze trpim, ja si toto obdobie celkom uzivam, uz sa nezopakuje, dieta uz nebude male a nebude ma objimat aj 1000x denne ulepenymi rukami 😵‍💫😃 a hlavne ja mam manzela, partnera a otca, takze nie starostlivost o dieta a domacnost nie je len na mne, manzel ma tiez dieta a tiez zije v tejto domacnosti, takze ja mam vela casu aj na seba

aby som to zhrnula uzivam si toto obdobie ALE nezazivam extaticke stavy a neviem si predstavit byt doma 9 rokov s tromi detmi, kazda to ale ma inak a tak je to v poriadku, materstvo je skvela vec, pre mna ale nie je zmysel zivota

st_277
29. jan 2023

@hankab zalezi aj od financnej stranky, ak sa muz dokaze postarat o rodinu a chodite denne na vylety, tvoje dieta sa smeje, ste spokojni, je to uzasne 🙂 je dobre popri materskej si najst nejaku obcasnu pracu kde si vies privyrobit a mentalne si oddychnut, nech nedopadnes ako “my papame, my kakame, mame 284 mesiacikov” a pod. My sa mame perfektne, kazdy den nabity program, netrpneme ci vydrzime do dalsej vyplaty, chodim obcas na kozmetiku, samozrejme sem tam s muzom na rande alebo vylet len sami dvaja..ako si nastavis hlavu a rodinu tak budes mat. a to ti poviem, ze teda nase dieta zrovna fakt nie je take ktore nereve a kam ho posadis tam sedi! 😂 a je to s malou teda tazke ale aj najkrajsie obdobie mojho zivota ZARUCENE ❤️ jasne ze mam chut ist do prace niektore dni a malu supnut do jasiel, ale ona tak rychlo rastie…ze by mi to bolo luto nevidiet ju rast a smiat sa kazdy den…

thoughtfulweirdo
29. jan 2023

Ja som doma piaty rok a milujem to 🙂 baví ma venovať sa deťom, určite nesedíme doma. Mala som popri RD so staršou aj prácu na čiastočný úväzok, striedali sme sa s manželom a to bol úplný ideál. Aj kontakt s ľuďmi a odreagovanie, aj dostatok času na všetko ostatné, deti, seba, manžela. To je to, čo na tomto období milujem najviac, mám proste všetok čas sveta 😄 patrične si to užívam a v žiadnom prípade zo seba nerobím žienku domácu len preto, že momentálne nechodím do práce.

cyberk
29. jan 2023

Ja si nahodou matersku uzivam, cim viac dcerka vnima, tym to je zaujimavejsie 🙂 uz teraz sa tesim, ako toto leto odstartujeme dovolenkami, nemusim si zhanat backup v praci, pocitat kolko volnych dni mam, aby mi vyslo aj na vianoce.. :D ja som rada ze MD-RD trva 3 roky 🙂 a ked mas v okoli tiez mlade rodinky , prip. ludi s kt. vybehnes na kavu, tak ti nechyba socializacia

sheila121
Odpoveď bola odstránená
ivangeline
29. jan 2023

Je to obeta. 🙂 Je to aj oddychove obdobie. Aj narocne. Ale uplne ina dimenzia. xD Riesis vztahy,detstvo,vychovu,rodicovstvo,materstvo,seba..

babulkomale
29. jan 2023

@amelia89 drzim palce a suhlasim. Moji boli este aj refluxaci, v urcitych obdobiach sme nespali nikto, ja som chodila ako zombie...prave take dieta by som nevedela nikomu a nikam zverit, nemala by som ani chvilu pokoja keby bolo s cudzimi, ze ako je on postarane.
A partacky vek bola aj moja vysnivana meta, uz je to ovela lepsie.

ropucha6
29. jan 2023

@petamich neviem preco, ale teba by som tipla, ze este budes chciet jedno. Ja som so tiez nie ista veru, aj ked manzel by chcel.

casillas28
29. jan 2023

@hankab je to velmi individualne..ako si zariadiš a nastavis v hlave tak budes mat ...je to krasne ale aj narocne obdobie..zavisi aj aky si typ cloveka..su zeny ktore su doma 3 roky s dietatom a su stastne a uzivaju si to....su take co by radi doma boli tri roky ale financna situacia ich nepusti a musia do prace..a su take, ktore miluju svoju robotu a chcu sa tam vratitt cim skor a po roku daju dieta sttazit starkym alebo do jasli a idu pracovat a tak im to vyhovuje a naplna ich to 🙂 ja tiez po roku nastupujem do prace, nakolko mam dobre miesto ktore by mi dlhsie nedrzali a obsadili ho niekym z timu ale ja zaroven pracujem z domu a moja mama a svokra mi to vedia vykryt 🙂 cize je to len a len na tebe a na vasej financnej situacii.. 🙂

milanemila
29. jan 2023

@hankab pre mna to bolo fajn obdobie, bola som doma sice kratsie ako 3 roky. Podla mna najviac zalezi od partnera s kt to dieta mas. Ano samozrejme kedze som bola doma, tak som viac riesila domacnost ako ked obidvaja pracujeme, ale vobec nebolo vsetko na mne a uz vobec som netravila 24hod denne s dietatom iba ja. Dieta je spolocne a rovnako aj domacnost, takze vsetky cinnosti robime s manzelom rovnocenne (on teda skoro vobec nevari iba pomaha ak treba nieco osupat :D a ja zas vobec nevynasam smeti) Bola som 1,5 roka v praci a teraz za chvilu idem zas na matersku a tesim sa 🙂

simonka15513
29. jan 2023

Ja som na materskej veľmi spokojna 🙂 dieta je super uplne od narodenia takze som snim asi vyhrala jacpoct a mozno preto ze neriesim tie regresie a neviem co vsetko tu citam a ani som otom nevedela ze nieco take je .. 😀 tak sme sa zhodli hned aj na dalsiom a manzel ma super pracu z ktorej uz je kazdy den poobede doma taze sme spolu a stale si niekde vyletujeme a uzivame 🙂

babulkomale
29. jan 2023

@sheila121 a to kde lamentuje? To som nezachytila. Ked ta nechcu lebo mas dieta/deti, je jedno kolko ich mas.
Tu pisu personalistky ze matku s detmi do prace ani nebrat, lebo bude chybavat.
Machrovat tu ako jedna hviezda ze mala dve OCR za celych 16 rokov co ma starsie dieta, ano samozrejme ked jej stale strazila svokra.

dzina007
29. jan 2023

az na to ze v tej dobe bol rodicak 200e to bolo super obdobie..

konecne som mohla lozit po preliezkach, kolobezkovat sa a nik na mna nepozeral ako na blazna ale pre zmenu ako na super mamu... 😀

kym boli deticky v kociku tak kazdy den kavicky vramci prechadzky s kamoskou v meste.... niekedy aj dve tri... kopec casu na vsetko... lebo clovek ma pre seba cely den po pri detoch samozrejme...

teraz ked je clovek do pol stvrtej v robote to uz nestiha... lebo uz ma na tie deti a domacnost o dost menej casu...

milovala som to obdobie byt s detmi a blaznit sa... tak isto cas ked spali a ja som si povedala kaslat na domacnost vylozila som si nohy na gauc zapla telku a nerobila nic... ved neporiadok pocka...
samozrejme boli aj chvile kedy sa clovek citi ze vsetko mu uz lezie krkom ved jasne deti aj placu neposluchaju kricia su chore.... ale viac bolo tych super chvil...

na matersku by som sa uz ale nevratila.... stacilo... ale nie preto zeby to bolo zle obdobie... fakt stalo za to... ale uz som posunuta dalej a sice viac povinnosti ale aj financnej nezavislosti... to jedine mi na materskej tak trochu vadilo ze viac menej som bola financne zavisla od manzela a to ja nerada....

petamich
29. jan 2023

@ropucha6 😃 takyto dojem vyvolavam? to preto, ze si ma nezazila na obed zufalu s vinom v salke na caj 😂 ale nie srandujem - u nas velku rolu hra vek a nie uplne jednoducha cesta k dietatu cislo jeden a nebudem klamat do velkej miery asi aj to, ze Misko je extremne zive dieta a v kuse musim byt v strehu a vecer uz len padnem jak kabela, ak by som nemala pomaly 37 rokov a cas na spomienkovy optimizmus, mozno by som sa dala ukecat, drziac male bodycko v rukach a spominajuc ake to bolo, ked bol krasne vonave babatko 😃 ale ktovie, co nam zivot prinesie, obcas je to uplne inak ako si naplanujeme ze ano

stannkal
29. jan 2023

@hankab ja si myslím ze to dosť ovplyvňuje celková situácia v konkrétnej rodine a aj povaha človeka, ako dlho to "vydrží" a ci si to skôr užíva alebo odtrpi. Pre mňa je to fajn obdobie, už som doma vyše 3 rokov, pôvodne som plánovala po roku nazad do práce ale potom sa to zmenilo. Ja nerozumiem tomu argumentu s riadením domácnosti, ved ta tam bude, je jedno ci je žena na materskej alebo nie. Nie je dôvod aby žena na materskej robila o moc viac v domácnosti ako keby chodila do roboty (ok varenie obedu je navyše). A starostlivosť 24h denne, to platí tak do ca roku dieťaťa, potom je už samostatnejsie.

jesenzima
29. jan 2023

Mňa to striedavo baví a ubíja ... Niekedy som rada, že som s deckami doma, ale niekedy by som najradšej preskočila aspoň 5 rokov dopredu.. pri oboch deťoch chodím aspoň na brigádu, nech aj zarobím čosi, a nech aj trochu vypadnem z domu ... Ďalšie deti už neplánujeme, a jeden z dôvodov je aj toto obdobie "doma"...

sissy27
29. jan 2023

@babulkomale opytaj sa zien vo vyspelych krajinach, ako to riesia nie ze s polrocnymi, ale niekolkotyzdnovymi detmi, kedze 3r RD je asi len na sr a v cr… a neskusaj na mna, ze “stat sa nestara”, stat ti dieta nespravil…

lalala94
29. jan 2023

Je to veľmi závislé od človeka. Keď som bola tehotná, predstavovala som si, že si materskú a dieťa budem naozaj užívať - budem chodiť na dlhé prechádzky do lesa, do mesta, skočím si sem-tam na kávu/ džús do kaviarne aj s dcérou, budem jej čítať a pod. Samozrejme, počítala som s tým, že v noci sa budem budiť, možno bude dcéra uplakaná, no realita ma dobehla. 😀

Dcéra neznáša kočík, čiže žiadne dlhé prechádzky v lese ani v meste nekonajú a už vôbec s ňou nemôžem ísť len tak na kávičku do centra. Jej maximum v kočíku je jedna hodina, to stihnem v rámci sídliska vybaviť obchod, poštu a idem domov. Spí nestabilne, každá noc je iná. Prešla si obdobím budenia 15-20x k 3x a stále sa to mení. No a prišla som na to, že práca je pre mňa podstatnejšia než som si myslela, a preto ani nebudem doma celé 3 roky. Môj plán je ísť do práce, keď bude mať rok a pol. Dlhšie doma by som zostala len v prípade, ak by sme mali druhé dieťa alebo by som nenašla vhodnú opatrovateľku. Osobne mi nevadí, že je rodičovská dovolenka do troch rokov dieťaťa. Čo mi veľmi vadí je to, že kopa žien je vynervovaných, frustrovaných, ale aj tak sú doma celé tie tri roky, akoby to bola povinnosť. Popritom ešte nadávajú na štát ako sa nestará. Lenže žiadna taká povinnosť nie je. Ak žena cíti, že jej to už doma lezie krkom, radšej nech ide do práce skôr. Lebo byť doma s dieťaťom je naozaj neskutočný stereotyp a nie je to pre každého.

ropucha6
29. jan 2023

@petamich ja mam 37 o tyzden 🤷‍♀️ A dalsie dieta zo zdravotneho hladiska by prichadzalo do uvahy az o 2 roky, takze tiez je to take. Ale kedze chcem ist o par mesiacov naspat do roboty, mozno sa este budem zas tesit na doma 🙂

babulkomale
29. jan 2023

@sissy27 vyspele krajiny:
jazdit autom hodinu aby som dala polrocne babatko cudzim ludom a bezala pracovat pre cudzich ludi alebo aby u mna doma byvala cudzia pani ktora sa mi stara o deti zatial co ja jazdim hodinu do prace a hodinu z prace a svoje dieta nevidim cely den, ja asi taka ista blbost ako ked muklovala tot Anca od susedov ako au-pair, ze matka rodiny chodila po nakupoch a kavach a doma sa jej Anca z vychodnej Europy starala o deti.
Dalsia kategoria su tam zeny ktore ziadny navrat do prace neriesia kym su deti male alebo byvaju chore, lebo zatial potiahne muz.
Deti treba mat ked si ich mozem dovolit a chcem sa im venovat. Bohuzial niektore neskoro zistili ze ich vlastne nemali mat tak utekaju do prace.
Muselo by mi sibat aby som sa vytuzeneho dietata zbavovala v polroku. U mna ziadna platena alebo neplatena materska nehra rolu. Deti su nase, stat ma nezaujima.

casillas28
29. jan 2023

@babulkomale bezala pracovat pre cudzich ludi? 🤔 a inak pracujes pre koho? Vzdy su to cudzi ludia nie? Je to o mentalite ..tak ako si tynnevies predstavit odist od polrocneho dietata tak si oni nevedia predstavit byt doma 3 roky..ja som inak au pair robila v UK kvoli jazyku..robila som pre bohatu americku rodinku ktora mala dokonca dvojicky a ano isla od pol rocnych dvojiciek do prace..normalna vec tam a nikdy som ju za to neodsudzovala 🙂 robilo ju to stastnou a rada sa nasledne vracala k detom a venovala im predlzene vikendy...lepsie ako byt doma v depke ak ju materstvo az tak nenaplna 🙂 kazda sme ina ale lahko sa odsudzuje vsakze ? ;)

miskakyblik
29. jan 2023

@hankab napr. Ja som deti nikdy nikdy nikdy nechcela, neznášala som deti, keď niekomu revali deti odišla som, kamošky čo sa im postupne narodili deti som prestala vídať, vadilo mi to...ja som momentálne na rodicaku, syn má rok a pol...a nezažila som a ani nezazijem krajší čas ako s ním...doslova hlcem každý jeden deň, moment... Užívam si to a keby som nebola stará a nebola takáto nejasná doba ( z finančného hľadiska) urobím si ešte aspoň 3...a po sebe nech som s nimi... Život sa mi otočil o 180 st. , A to som odchádzala z práce ktorá má veľmi napĺňala bavila, super kolektív, predstavu že celé dni len plienky riešim som oplakala a v práci som oznámila že ak nie hneď po 600nedeli, po pol roku sa isto vraciam...a dnes...oplakavam keď si predstavím že ten čas tak rýchlo fičí, môj malý klinček už má rok a pol a o chvíľu s ním nebudem celý deň lebo pôjde do škôlky a ja do práce... Ale čo už to je život 🙂 každý to má inak , ale čo podľa mňa platí je že názor na materstvo sa ti vyformuje až keď budeš mama 🙂 čo teraz hovoríš myslíš si a pod. To sa môže aj nemusí naplniť...takže vopred sa nepripravuj na nič konkrétne , všetko sa zmení a všetko bude ako má 🙂

zooeynka
29. jan 2023

Za mna top obdobie - ale rodila som v pokrocilom veku s dostatocnou financnou rezervou, nie 20 rocna s holou ritou a zavisla od muzovho prijmu. Vyspele krajiny s ich partyzdnovou materskou su vysmech rodicovstvu - od miminka odist kvoli zarobku je ciste zufalstvo. RD na SVK povazujem ze prepych a luxus a som rada ze som mala/aj mam mozbost ju naplno vyuzit.

sissy27
29. jan 2023

@babulkomale prosim ta, daj si studenu sprchu, horucu vanu, tabletku alebo nech ta muz poriadne pretiahne, alebo cokolvek ti pomoze, lebo si nejaka zbytocne podrazdena 🙄
Autorka sa pytala na nas nazor, slusne som jej napisala ten svoj, a ty tu na mna vyskakujes ako zmyslov zbavena. Pre mna za mna bud doma s detmi cely zivot, ak ta to naplna. Ako som pisala v prvom prispevku, je to individualne a ziadna spravna varianta neexistuje.
Ja som sa zariadila podla seba, ine zeny tiez.
@zooeynka presne tak, moznost byt 3 roky s dietatom doma je luxus a prepych, mnohe si ho ale dovolit nemozu a napriek tomu budu rodit retazovo a ako bonus maju plnu hubu reci o tom, ako sa stat nestara a ze z rodicaku sa neda vyzit…

Strana
z2