Veľmi ťažko nesiem materstvo
Nemám nikoho komu by som sa mohla vyrozprávať..
Mala som manžela, ale ten povedal, že už ho to nebaví, že sa stále len sťažujem. Nikoho iného nemám...
Veľmi ťažko nesiem materstvo. Chcem späť svoj život predtým...vlastne už ani ten. Chcem si len odpočinúť, mať pokoj, ticho.
Z ktoreho kuta slovenska si? Ak BA, viem ti dat aj odporucanie na super psychiatricku, uplne normalna, racionalna a spravna zena, ktora mi velmi pomohla (sice nie liekmi, odporucala mi iba psychoterapie, ktore som absolvovala zopar u niekoho ineho, ale musim povedat, ze 2x osobne u nej mi dalo v ramci pokecu viac, nez u tych psychoterapeutov. Ma nieco v sebe, co mne imponovalo a to som nedovercivy introvert). Verim, ze ak je to treba pomoze aj liekmi, ako lekar. Ak by bolo treba, viem dat na nu kontakt. Jedno sedenie tusim 50 eur stalo. 3 roky som tam uz nebola, v zasade ja lieky nepotrebujem, len som prechadzala dlhodobo tazkym obdobim na vsetkych frontoch a dochadzali mi sily.
@anonym_autor ale co ak nemas poporodnu depresiu ale proste mas v sebe naozaj to co opisujes?Mozno skutocne chces to malinke opustit a zit si bez zodpovednosti "ako pred tym".
Nie kazdy je stavany nato byt rodicom.Sice to tu nikto nepise ale moznost je aj taka,ze si sa nedokazala citovo naviazat na svoje dieta.
Neviem ci sa to stava u zvierat ale u ludi je to docela bezne.Hlavne muzi to takto maju no vynimkou nie su ani zeny.
@anonym_autor určite vyhladaj psychiatra, tomu sa nič neplati a nepotrebuješ ani výmenný lístok tiež som si tým presla, no našťastie mi bol manžel oporou a oveľa skôr sme to riešili. Po nasadení liečby som do dvoch týždňov bola úplne fit, normálne som nechápala, kde bol problém a zrazu som svoje dieťa nevnímala ako guľu na nohe
Ahoj. Pozri napríklad tú, to je konkrétne info od VšZP, ale majú to aj iné poisťovne. Ak chceš, napíš akú máš, pozriem ti.
"Poistenec môže klinického psychológa, ktorý má zmluvu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou navštíviť/objednať priamo, bez potreby výmenného lístka."
https://www.preventivne.sk/tipy-zdravie/aktuali...
Osobne si myslím, podľa popisu tvojich pocitov, že máš depresiu (aj ja som mala) a bolo by dobré navštíviť psychiatra a brat antidepresíva.
Tam tiež môžeš bez výmenného lístka, stačí sa objednať.
Ak máte dlhé čakacie doby, šla by som na psychiatrický urgent - to, čo píšeš - Chcem späť svoj život predtým...vlastne už ani ten. Chcem si len odpočinúť, mať pokoj, ticho. - je podľa mňa varovný signál, ktorý treba riešiť skôr, než skĺzne do samovražedných myšlienok. Je žiaľ aj na Slovensku za posledné roky niekoľko prípadov, kedy neriešená popôrodná depresia mala osudné následky.
@any_soj mám dôveru....a rozmýšľala som už nad antidepresívami, ale zatiaľ kojim
Inak k psychiatrovi výmenný lístok nepotrebuješ. Objednaj sa rovno k nemu. Tu už psychológ nepomôže. Nemyslím to v zlom
@anonym_731401 asi skúsim najskôr psychológa, antidepresíva ešte nechcem brat, kojim
@anonym_autor určite vyhladaj psychiatra, tomu sa nič neplati a nepotrebuješ ani výmenný lístok tiež som si tým presla, no našťastie mi bol manžel oporou a oveľa skôr sme to riešili. Po nasadení liečby som do dvoch týždňov bola úplne fit, normálne som nechápala, kde bol problém a zrazu som svoje dieťa nevnímala ako guľu na nohe
@anonym_931787 to je super skúsenosť...aj si kojila?
@anonym_autor ale co ak nemas poporodnu depresiu ale proste mas v sebe naozaj to co opisujes?Mozno skutocne chces to malinke opustit a zit si bez zodpovednosti "ako pred tym".
Nie kazdy je stavany nato byt rodicom.Sice to tu nikto nepise ale moznost je aj taka,ze si sa nedokazala citovo naviazat na svoje dieta.
Neviem ci sa to stava u zvierat ale u ludi je to docela bezne.Hlavne muzi to takto maju no vynimkou nie su ani zeny.
@anonym_6f163 citovo som sa naviazala..ale namiesto tradičného, že by som za dieťa aj zomrela, tak ja chcem pre neho žiť, plnohodnotne a šťastne...len mi to nejde
Z ktoreho kuta slovenska si? Ak BA, viem ti dat aj odporucanie na super psychiatricku, uplne normalna, racionalna a spravna zena, ktora mi velmi pomohla (sice nie liekmi, odporucala mi iba psychoterapie, ktore som absolvovala zopar u niekoho ineho, ale musim povedat, ze 2x osobne u nej mi dalo v ramci pokecu viac, nez u tych psychoterapeutov. Ma nieco v sebe, co mne imponovalo a to som nedovercivy introvert). Verim, ze ak je to treba pomoze aj liekmi, ako lekar. Ak by bolo treba, viem dat na nu kontakt. Jedno sedenie tusim 50 eur stalo. 3 roky som tam uz nebola, v zasade ja lieky nepotrebujem, len som prechadzala dlhodobo tazkym obdobim na vsetkych frontoch a dochadzali mi sily.
@anonym_72a2dc BA je ďaleko...
Ako často si chodila?
@anonym_autor mne toto radila sestricka , ale nesla som. ledva som fungovala. prajem ti vela sil. daj si skontrolovat krv ci ti nechybaju vitaminy ci hormonalny profil. ja rodila ako 35rocna az. tazky porod.
@anonym_b91daa tiež som rodila neskor a tiež veľmi ťažký pôrod
@anonym_autor mala som to, neboj prejde to....o par mesiacov bude lepsie.
@anonym_b91daa za koľko to preslo?
@anonym_931787 to je super skúsenosť...aj si kojila?
@anonym_autor ano, dva roky som kojila aj napriek liekom. Mala som šťastie vtedy na úžasného lekara
@anonym_autor ano, dva roky som kojila aj napriek liekom. Mala som šťastie vtedy na úžasného lekara
@anonym_931787 a keď si vysadila lieky? Neprišla tvrdá realita?
@anonym_autor vôbec, normálne som fungovala len už bez pocitu, že dieťa mi zničilo život.
@anonym_autor antidepresíva neskresluju realitu, ani nemenia tvoje vnímanie. Lieky ako Neurol, čo pôsobia okamžite, sú iné - tie povznesú človeka. Sú vhodné na preklenutie akútnej fázy, kým zaberú antidepresíva. Ale antidepresíva len dopĺňajú mozgu čo mu chýba. Spôsobujú, aby mozog dokázal tvoriť dostatok serotonínu a noradrenalinu. Nedoplnaju mu tie látky, len spôsobujú, aby si ich mozog vedel tvoriť v zdravom množstve. Čiže tam nie je nejaký stret s realitou po vysadení. Každopádne, spolu s liekmi treba riešiť psychoterapiu. V tvojom prípade ide možno vyslovene o popôrodnú depresiu, ktorá keď sa vylieči, tak všetko bude ok. Ale aj tak je dobré riešiť psychoterapiu - v princípe ide o to, že lieky pomôžu v akútnej fáze, terapia pomáha spoznať spúšťače a do budúcnosti sa chrániť, spraviť opatrenia, zmeniť nefunkčné vzorce správania, čeliť lepšie stresu, a podobne, a tiež rozpoznať prípadné príznaky v budúcnosti skôr, aby prípadná ďalšia akútna depresia bola zachytená čo najskôr.
Nabehla som na psychiatricke oddelenie, doktorka keď ma videla, vzala ma hneď( najprv chcela dat termin o mesiac) Predpísala lieky, poslala na gyndu zastaviť laktaciu a postupne som sa z toho dostala. Všetko preplatila poisťovňa. Po liekoch som bola síce omamena, ale boli mi všetko jedno. Nic ma nerozhadzalo.
@anonym_b91daa za koľko to preslo?
@anonym_autor mala som sa lepsie tak asi po roku ....este do toho bonus, ze som nevedela kojit, nemala mlieko a citila sa ako najhorsia mater na svete. :(
@anonym_72a2dc BA je ďaleko...
Ako často si chodila?
@anonym_autor nebola som tam casto, iba prvy krat, kde ma dr.odporucala na psychoterapeutku, ktoru som nasledne navstivila asi 2x-3x, a potom este raz psychiatricku, tzv kontrola. Nepotrebovala som lieky, len som si prechadzala sakra narocnym obdobim, trvajucim 3-4roky, az mi zacali dochadzat sily, mne naozaj stacili u tej lekarky 2 stretnutia, kde ma tak zdravo prebrala do reality, akoby nakopla. A popravde, mozem povedat ze 2 sedenia u nej mi asi dali viac nez tie 2-3u psychoterapeutov 🙂 nasledne som sa pomaly pozbierala na nohy z uplneho dna sil, kedy som jednak prisla o najblizsich ludi v mojom zivote, jedinu zivotnu oporu, a niektorych som zo zivota musela pustit, o ktorych som si myslela, ze maju byt rovnako najblizsi, ale vyuzivali a nicili ma zaroven, vsetko sa zrealizovalo v case pracovneho vyhorenia, kedy sa mi sice podarilo najst vytuzenu-kludnu pracu, ale len na rok kym sa nezmenilo vedenie a nezacala šikana. Vsetko toto, neustaly stres, (inak v tom case bola pandemia) ma zaroven dostal do aktualnych zdravot.problemov, autoimunitnych. Takze netreba nic dlhodobo odkladat, cim skor riesit a cim skor znizit stres, lebo mozu pribudnut dalsie problemy.
Ahoj ja som mala to iste, zabijalo ma to vstavanie nocne + skore ranne vstavacky. Ten isty kolobeh, trvalo to cca do roku. Vsetci veci do 1 roka som vyhodila a darovala zadarmo lebo som bola v tom ze druhe dieta v ziadnom priprade nechcem a uz je na ceste.. porod hnus, prenasala som… muz si tiez myslel ze som nevdacna no on mal volnost, chodil si kde chcel… a ja doma. No co ti poviem. Ale preslo to, doteraz si ale obcas pomyslim ze deti su na obtiaz. Nastastie to moje je celkom vychovane tak ma stastie🤣
@thirstymonk uff...takže tri deti ...to ste sa pekne odhodlali
@anonym_autor No a to si zober, že je tu kopec rodín, so 4, 5, ba ah 6 deťmi. Kus ďalej od nás je nemenovaný valal, kde máš z jednej aj z druhej strany kopec. Ráno je dlho tma, večer je skoro tma. V telke debiliny. No čo budeš robiť. V tej dedine je úplne bežné, že v dome majú 7-8 deti, najväčšia rodina, ktorú tam poznám, má 12 deti, to už je podľa mňa extrem (ano, vždy sa bavíme o jednom mužovi a jednej žene, nie že muž opicha pol dediny jak kolar a ma 20 deti)
@anonym_autor ahoj, kludne napis, ja som na tom bola podobne. Uz mam skolkarku. 3 roky chodim na terapie. Som bez liekov.
Zlepsi sa to, zmenis sa casom. Bude lepsie. No, ako pisem, ak to potrebujes, napis. Nie vzdy vsetko musi byt len poporodna depresia, nemusi. Dieta je obrovska zmena.
@autorka popros rodinu o pomoc a hotovo- tvoji rodičia, mužovi rodičia, vaši súrodenci, krstni rodičia dietata (ak ich ma), kde sú všetci? Naco je rodina?
Na výchovu jedného dieťaťa je potrebna dedina ľudí. Vždy to tak bolo a malo to aj svoj význam, to len dnes to začalo našou generáciou, kedy sme my matky same s deťmi 24/7 a prepína nám z toho. Na takéto fungovanie niesme stavané.
Volaj rodinu, nech sa racia zapojiť, a ty si oddýchni a smer psychológ.
@any_soj mám dôveru....a rozmýšľala som už nad antidepresívami, ale zatiaľ kojim
@anonym_autor problém je v tom, že nemáš kamarátku. Choď a hľadaj ženu s rovnako alebo podobné starým dieťaťom v okolí. Akýmkoľvek spôsobom. Uvidíš že ti to na 100% zmení život. Nič nie je lepšie než sa vyrozprávať kamarátke. Ani ten psychológ nie je tak efektívny.
Ja ťa úplne chápem a tie začiatky sú ťažké kým sa do toho človek dostane. Ja mám doma 2,5 ročného a je to ešte ťažšie ako v jeho 6 mesiacoch. Tým ťa nechcem strašiť, to vôbec. Vtedy som na to bola viacmenej sama a bol to kolotoč, celý náš deň bol jeden kolotoč. Všetko dookola. Vždy keď malý zaspal som spala aj ja. Naozaj vždy. Mali sme doma bordel ale vôbec ma to netrápilo. Všetko počkalo. Bola som pre seba prvoradá ja a moje dieťa. Takže si kľudne pospi s bábätkom, neporiadok nechaj tak-ten ti (žiaľ) neutečie a hlavne sa neboj pýtať o pomoc manžela. Aj keď sa mu venuje, asi sa nevenuje až toľko aby si si mala možnosť ty nejak oddýchnuť.
@anonym_autor problém je v tom, že nemáš kamarátku. Choď a hľadaj ženu s rovnako alebo podobné starým dieťaťom v okolí. Akýmkoľvek spôsobom. Uvidíš že ti to na 100% zmení život. Nič nie je lepšie než sa vyrozprávať kamarátke. Ani ten psychológ nie je tak efektívny.
@anonym_25046d s touto radou trochu opatrne. Ano, kamosky su na to aj aby vypoculi, ale ak ma niekto vazny problem, nemoze sa spoliehat, ze to kamoska vyriesi/pomoze, ona ma tiez svoj zivot a svoje starosti a preto ak sa autorka citi vazne zle, urcite je na mieste odbornik, ktory to zhodnoti. Btw, mne osobne kamosky moc nepomohli, resp.ide o to, ze ak niekto nema realne a narocne skusenosti, tazko ti dobre poradi(to boli moje kamosky, sami nevedeli...). Na druhu stranu, ja sama som si uvedomovala, ze nechcem byt ta, ktora sa stale kamoskam len stazuje, chcela som ten vztah vyvazit aj pozitivnymi vecami, lenze v tom case moc neboli a tak som racionalne pekne ucupkala k psychiatricke. Myslim, ze to bolo najlepsie rozhodnutie, ake som mohla urobit. Mne to pomohlo.
@anonym_731401 asi skúsim najskôr psychológa, antidepresíva ešte nechcem brat, kojim
@anonym_autor skúsiť môžeš ale on ťa aj tak pošle tam kam v tomto prípade už bude potrebné. Ale neboj sa toho. Antidepresíva ti pomôžu
@anonym_autor gynekolog ti vymenny listok k psychologicke neda. to po prve. a po druhe, najdi si na nete, ci v meste, kde zijes je vobec nejaky psycholog, ktory ma zmluvu s poistovnami. dnes uz drviva vacsina psychologov funguje len na priamu platbu, zmluvu s poistovnami maju klinicki psychologovia a cakacka na termin je cca 4 mes. myslim, ze skor sa dostanes k psychiatrovi a ten ti da aj potrebnu liecbu.
@zuzanita1609 dnes som celý deň googlila psychológov...50-70 eur hodina je masaker
@anonym_autor chod za obvodnou nexh ti da listok a pôjdeš k nejakej statnej...Raz som takto dostala vymenny od mojej obvodnej k psychologovi

Inak k psychiatrovi výmenný lístok nepotrebuješ. Objednaj sa rovno k nemu. Tu už psychológ nepomôže. Nemyslím to v zlom