Viacpočetné rodiny

katarina092
2. dec 2023

Ahojte,
Najdu sa tu viacpocetne rodiny? Vzdy som nad tym rozmyslala, ze ako sa to da zvladnut, ci sa im da dostatocne venovat, zvladat domacnost apod… my mame 3 deti do 4 rokov, a je to narocne niekedy vzhladom k tomu ze od mami/svokri vela pomoci nemam, manzel chodi neskoro z prace…

fineta
2. dec 2023

Staré matere by ti vedeli rozprávať... 😊

majusik1304
2. dec 2023

@katarina092 ja mám 4 deti za 5 rokov 🤩....keď sa chce, všetko sa dá zvládnuť.... môžme popísať ss. Držím palce!

34katka34
2. dec 2023

@katarina092 ja mám 4 deti za 6 rokov.

ariannazara
3. dec 2023

A potom som tu ja ktorá má jedno a ma dost🤣

adalmba
3. dec 2023

@katarina092 ja mám 4 za 4 roky🙂 všetko sa dá keď sa chce 🙂 ja chodím aj do práce. Najmladšia má rok a najstarší 5. Nemáme ani babky a dedo je 350km ďaleko.

ivangeline
3. dec 2023

@majusik1304 ...aj jaaa. ;D Nie si ja?

ivangeline
3. dec 2023

Da sa zvladnut. Kazda rodina si to nastavi podla svojich hodnot,schopnosti... Mam 4d a bude piate.

daniela2202
3. dec 2023

@ariannazara 😂😂😂👍👍👍

diewcatqoo
3. dec 2023

Obdivujem vsetky zeny, ktore maju 3-4 a viac malych deti s malym vekovym rozdielom. Ja by som uz asi visela niekde 🙂

kristinapetronela
3. dec 2023

Ja mám 3 deti .najmladší sa narodil keď mala dcera 3,5 roka ... A nikdy som to nelutovala

simsalabim
3. dec 2023

@fineta stare matere by povedali, ako sa deti starali o deti. Ulohou matky bolo navarit, upratat, na poli pracovat. Krstna mama mojej mamy rozpravala, ako prvorodenu dceru nechavala v postielke doma a ona musela robit na poli. Potom dobehla nakojit a opat... ze by ju hnali, keby sa venovala dietatu. Mala nakoniec 4 deti, ta starsia sa vlastne starala o mladsie. Myslim, ze nikto z nas by sa k takemuto dacomu nechcel vratit.
Ja mam 3 deti a co sa tyka venovania, snazila som sa kazdemu davat svoju pozornost, i ked sa clovek nevie rozkrajat. Urcite to bolo ine, ako ked som mala iba jednu. Ale zas to tie deti uci dolezitym socialnym zrucnostiam...

hederamonstera
3. dec 2023

@fineta co by povedali? Ze deti sa starali same o seba a mladsich surodencov, zili rodiny pokope a spolupracovali. Dnes zije kazda rodina ako samostatna jednotka, zena sama na deti a este sa snazi kazdemu venovat a spravne ho rozvijat. Vobec sa necudujem, ze su zufale a v depkach. Kazde obdobie ma svoje sracky

hederamonstera
3. dec 2023

Ja mam len dve a mam dost aj ked srdce tuzi aj po tretom (a zavidim takym co maju este viac). Ale mozog mi hovori, ze to nedas. Obdivujem tie rodiny, hlavne ked sa naozaj dokazu venovat kazdemu jednemu dietatu.

qwert87
3. dec 2023

@katarina092 tiež mam 3 deti za 4 roky a neľutujem. Sú horšie a lepšie dni ale keď vidím ako sa majú radi, ako sú si vekovo blízki, hreje ma to pri srdci. Keď jeden nie je doma, už sa pýtajú kedy príde. O tom koľko ich to naučí v sociálnej oblasti, ako sa dokážu podeliť o poslednú čokoládku vsetci traja aby každý mal. Keď som s jedným v obchode, berú drobnosť automaticky aj súrodencom čo sú doma. A v neposlednom rade nepotrebujú moju spoločnosť až tak často pretože si krásne vystačia sami. Starší ťahajú mladších a rozvíjajú ich.

1ryba
3. dec 2023

Staré matere po šestonedelí išli pracovať na pole a dieťa viselo v plachte na ostrohe. V štyroch rokoch už deti pásli husi so staršími súrodencami, ktorí vo veku prvákov mali na starosti napr.pasenie kôz. Vo veku prvého stupňa Zš chlapci vedeli drevo narúbať, pomáhali otcom pri zvieratách aj na poli. Dievčatá zase matkám a starali sa o mladších. V 16 tich dievky vydali, aby sa zbavili hladného krku v rodine. Úmrtnosť bola veľká a deti sa rodili najmä preto, aby sa postarali v starobe o rodičov a o statok. Takto by matere rozprávali.

evka258
3. dec 2023

@katarina092 je tu na MK skupinka Mnohodetne rodinky, odporucam, su tam super zienky a neublizuju si, ako niektore hviezdy tu na MK. Pridaj sa k nam.

rybiatko123
3. dec 2023

Prečo sa tu spomínajú staré matere? Milujem tieto príklady v dnešnej dobe z čias minulých 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ my mame 3 deti, z toho dvojičky sa nám podarili náhodou keď mal syn 2 roky. My sme chceli iba jedno dieťa, ale zivot to zariadil inak. Teraz je to už super, sú parťáci, ale keď boli mali, tak to bolo niekedy strašne náročné. Čo som však vďačná, mala som neskutočnú pomoc od rodiny, takze neviem si predstaviť, že by som bola na to sama. Manžel sa vždy venoval na 100%. Ale je to veľmi náročné, hlavne teraz, keď majú krúžky a do toho školu..

1ryba
3. dec 2023

@rybiatko123 spomínajú sa, lebo tu s obľubou niektoré pripomínajú, že staré matere stíhali všetko aj pri mnohodetných rodinách.

1fifinka1
3. dec 2023

Ja mam tiež 3 deti, ale vekový rozdiel veľký, na každé sme mali "svoj" čas. 25, 18, a 8. Ďakujem Bohu za každé z nich.

lentilka46
3. dec 2023

Maminy 3 a viac deti, byvate niektora v byte,ci ste vsetky len v dome? A da sa to financne zvladnut, ci musite obcas utiahnut opasok? Pytam sa kvoli sebe, mame 2, 3i byt, financie teraz tak akurat. Bojim sa,ze ak by bolo dalsie babo,ci by sme to vsetko zvladli

maryetta
3. dec 2023

Kazda doba prinasala svoje.
Volakedy bolo bezne ze mali 3-4-5aj viac deti. Ale povacsine sa tie vacsie uz starali o tie mensie.
Ale zase aj tym ziskavali skusenosti. Zodpovednost za toho druheho.
My mame 3deti. Som tiez povacsine na ne sama. Cochvilka pribudne stvrte. Ale ja sa tesim. Mna to naplna. I ked jasne aj vycerpava ale… unavene a vycerpane vedia byt aj maminy s jednym dietatom.
Poznam aj take ktore maju dieta viac mimo dom-teda jasle, skolka, babka-jedna druha. A doma je dieta minimale…. A pritom to nie je o financiach ze dieta musela matka “odlozit” aby pracovala.
Vsetko je o nastaveni. O prioritach. O moznostiach. A hlavne o tom komu je co dopriate.

majlo1234
3. dec 2023

Jedno je asi najtazsie, viacerymi detmi sa tie povinnosti nenasobia umerne, a postupom casu ti dokonca klesaju. Moja mama mala styri deti pocas 13 rokov, a teda najstarsie dieta(ja😄) sa potom casto staralo o mladsie. Neskor celu domacnost postupne prebrali deti. A nebolo to ani z povinnosti, ako z toho, ze mama bola furt v robote, ona sa zas v tom materstve az tak nenasla.
Ja by som to brala, mat vela penazi a obrovsky dom a vypomoc a niekoho, kto sa o tie deti prvych par rokov postara😀😀😀 je super stretnut sa doma vo vwlkom rodinnom kruhu

buducamama
6. dec 2023

@ariannazara 😂😂nápodobne. Obdiv viacpočetným mamám❤️

buducamama
6. dec 2023

@majlo1234 a mas uz dieta? 😄 Lebo teda nemyslim, ze neskor sa povinnosti stracaju. Ako povysavat a utriet prach si deti podelia, ale to je to najmenej podla mna.

belasy_motylik
6. dec 2023

To nezáleží od počtu detí, naši priatelia majú 13 detí a iní 8 a 7, takmer všetky prakticky po roku a mali s nimi menej práce ako ja s jedným 🙂

ibatanecnica
6. dec 2023

@1ryba stíhali, pretože nemali inú možnosť, kto by za nich tú prácu spravil, kto by robil na poli, záhrade, automatické pračky neboli, a bolo to na úkor detí - nevenovali sa im skoro vôbec alebo málo. Ale zase v dnešnej dobe je zase extrém, že rodičia robia deťom animátorov, vozia ich po x.y krúžkoch, čo tiež niekedy nie je ani potrebné. Ono je to všetko o prioritách a hlavne životnom štýle.

pettom19
6. dec 2023

@ariannazara nie si sama 😁

majlo1234
6. dec 2023

@buducamama mam, ale male😃😃😃 to sa este nacakamc kym bude robit za mna. Ale teda nahradza mi to mldsia sestra, pride mi oncas upratat😃

buducamama
7. dec 2023

@majlo1234 tak to je super, ked je ochotna☺️

masinka
7. dec 2023

@buducamama mam deti 17,14, a 12 rocne, tak mozem ciastocne potvrdit co pise @majlo1234 o tych povinnostiach 😀 domacich prac mi teraz ubudlo - uz ked si vezmem ze ked boli malicke, ze bolo im treba vsetkym nakupit, navarit, nakrmit ich , poobliekat, okupat, popri tom sa starat o celu domacnost , behat po doktoroch, starsie popri babatku vodit a vzdvihovat zo skolky. ( Aj chlap sa staral, ale len tak co stihal popri praci). Najhorsie bolo obdobie ked som zacala chodit do prace aj ja, 2 deti do skolky, tretie na ZS, s nim sa bolo treba potom este ucit, no o hubu. Teraz je to parada, ja sa rano chystam v klude do prace, decka sa do skol vychystaju aj dopravia same, v kuchyni pomozu, nieco uz aj same navaria, operu, poupratuju, nakupia ked treba.
Samozrejme ostatnych povinnosti je pri 3 detoch viac ako pri jednom, aj ked su zdrave, tak 3x tolko preventiviek, ked ochoreju, tak si to popodavaju, treba im vsetkym zohnat miesto v skolke, na ZS, dostat ich na poriadnu SS, aby zmaturovali, pripadne potom aj VS vystudovali , pomaly zaciname riesit vodicak s najstarsou, casom budu chciet aj samostatne byvanie......financne naroky maju vacsie deti tiez vyrazne vyssie ako ked boli krpate.