Viacpočetné rodiny

1. jún 2022

Ahojte sú tu nejaké viac početné rodiny? Vždy som chcela aspoň 4 deti, ale pri aktuálnej situácii neviem ci to je dobrý nápad. Ako to zvládate finančne?

snehulienka639
1. jún 2022

Ked ich chcete, tak si sami uvazte, ci ich budete dokazat zabezpecit tak, aby im nic nechybalo.

anjelicek26
1. jún 2022

Je tu cela skupina - mnohodetne rodinky... sama si to musis prepocitat, my zijeme mimo Slovenska, pracujeme obaja, tym padom nam to financne vychadza pekne. Snazime sa o piate babatko. Ano aktualna situacia je aka je - teda clovek pozera viac na vydavky, energie, hlavne cim su deti starsie tie naklady idu hore - kruzky, skolske pomocky, oblecenie, vylety, tabory... Myslim, ze kazdy si uvedomil, ze tie najblizsie roky budu tazsie. Mna ukludnuje splatena hypoteka, aka-taka financna rezerva na uctoch, vedlajsie prijmy co mame (prenajom pody, domu). Zodpovedaj si tieto otazky - potrebujes vacsie byvanie, vacsie auto, naklady na stravu pojdu hore, jednoducho vsetko... my musime mat dve 7 miestne auta, aby to fungovalo atp... urcite tieto veci nejdu tak, ze by pracoval len jeden a vsetko tahal v dnesnej dobe...

melanta
1. jún 2022

Veľmi dobrí kamaráti majú 5 detí. Ale muž má nadpriemerný príjem, takže majú veľký nový dom, dve veľké auta, chodia na dovolenky a lyžovačky. Ak na to sú financie, tak prečo nie.

kacena4
1. jún 2022

vsetko nie je o financiach nemame 3 dovolenky za rok ale 1 deti su naucene vážiť si vsetko od jedla po oblecenie ci hracky. vobec to nie je narocne mat viac deti chce to len chut ich mat a venovat sa im

elizabet173
1. jún 2022

Zalezi, ako ste zabezpeceni, ci to zvladnes sama, aj keby mal muz niekedy dlhodobu PN, aj keby isiel do ID. Peniaze sice nie su vsetko, ale na druhej strane je tazke vysvetlovat dietatu, ze nemoze ist na vylet, lyzovacku, do skoly v prirode, lebo na to skratka nemate. Deti nemusia mat vela hraciek, ani znackove handry, ale je fajn, ak mozu ist na taku skolu, aku si vyberu a nie na najblizsiu ucnovku, lebo nie je na internat. Nechcem pisat katastroficke scenare, ze nie vsetky deti sa musia narodit zdrave, ale ked vidim obcas clanok o rodine s piatimi detmi, ze nemaju zaplatenu elektriku, lebo posledne dieta je postihnute a mamicka s nim musi byt doma, tak si poviem, na co pat deti, ked s dvomi prezivali len tak tak. Male deti sa premrvia doma aj v teplakoch z bazarika, vela nezjedia, ale trom pubertiakom sa vari vo vani a miesa veslom, oblecenie a obuv ma ceny ako na dospeleho. Treba zvazit vsetko popredu a podla toho sa rozhodnut

dievcacitajucelist
1. jún 2022

@elizabet173 Suhlasim...my máme 3chalanov a niekedy to je o chlp...ja som ešte na RD keď začnem pracovať bude to určite lepšie, ale teraz strávim kopec času v kuchyni...(strava je najvyššia položka...a o praní ani nevravím...(práci prostriedok) taktiež hajzlak...ano práve také drobnosti sa nazbieraju do väčšej sumy...a to som ešte nespomenula zubára...(strojček) ...deti mať je radosť a aj požehnanie, ale pokiaľ niesú financie....

anjelicek26
1. jún 2022

@dievcacitajucelist ten hajzlak ma pobavil, ale ano 😂 Hajzlakom to zacina a tymi 16 litrami mlieka, co v tyzdni piju, konci 😂

mikadooo
1. jún 2022

No, tak na tvojom mieste by som začala jedným... Potom druhým... A potom uvidíte 😁. Ja mám tri, finančne je to úplne v pohode, ale psychicky by som už štvrté nedala, už tri sú na mňa až až niekedy. U nás financie nehrali rolu. Teraz sú väčšie, vyžaduje to viac financií, ale ja som nastúpila do práce, takže zas je to v pohode, ideme aj na dovolenku letnú zimnú, výlety (ak mám na to nervy😬). Zas vecí im veľa nekupujeme, čo sa týka hračiek a oblečenia (hračky len na sviatky atď). V tom sa snažím byť minimalista, lebo aj tak majú dve tri obľúbené veci, ktoré sú schopné nosiť dokola. A z hračiek je len bordel všade, toľko sa ich nazbieralo za tie roky 😄.

tosomja
1. jún 2022

Čo je to zvládať?? Či máš jedno, či tri, musíš existovať, musíš im dať jesť, musíš k nim vstávať, musíš ich šatit, aj hrať sa s nimi. Každé bude raz za čas choré, každé bude inej povahy. Či budeš zvládať finančne, to si odpovedz sama. Nepoznáme vaše pomery.
Ja mám 3 deti, a 2 priateľove. Priateľ stále preč, som na všetko sama. Ale finančne zvládam. A zvládam aj všetko sama 😘

dievcacitajucelist
1. jún 2022

@anjelicek26 áno, to mlieko tečie aj u nás prúdom...😁

dievcacitajucelist
1. jún 2022

@mikadooo môj najstarší si obľúbil do sekačov chodiť čo mi vyhovuje, ale zas topánky sú jeho vášeň a ceny začínajú od 120..má viac topánok ako ja 🙈🙉🙊

dievcacitajucelist
1. jún 2022

@tosomja Fíha 5 deti??? Klobúk dolu...ja mám pri troch niekedy dosť o 21 už niekedy spím 😁

pininka1
1. jún 2022

Chcela som 4, mame tri, o jedno som prisla a mala som len sekcie, tak uz som do toho nesla viac a myslim ze takto je to ok, akurat to zvladame.

katkaseiner
1. jún 2022

@anjelicek26 ja ta fakt v dobrom obdivujem... vela citam tvoje pripomienky v temach... 4 deti a chciet piate, fakt klobuk dole a co stihas, to by nestihalo dalsich x ludi. Drzim palce s tym piatym.

ivangeline
1. jún 2022

My mame tri za sebou a teda este radi prijmeme 4.. Ja som za 5 deti.. Uvidime,co bude. 🙂 Je to narocne z kazdej strany... ale aj pekne. ;)

tosomja
1. jún 2022

@dievcacitajucelist tak 2 požičané na 2 x do mesiaca. Ale áno, sú aj tie moje. 🤗

andrejka1974
1. jún 2022

Ja mám päť detí a vždy sme to zvládali aj finančne aj s časom venovaním sa teraz sú už traja mimo domu ja som sa starala o deti a muž zarábal peniaze nevyskakovali sme si veľmi,ale deti mali všetko čo potrebovali vždy sa to dá zvládnuť keď sa chce

stvura
1. jún 2022

Tuto je tazke odpovedat. Urcite nemozes porovnavat zivot s viacerymi detmi v jednej a v druhej rodine. Zalezi co ta rodina preferuje, ako ma nastavene veci, ako sa orientuje. Vysvetlim. Ja mam tri deti s malym vekovym rozdielom a musim povedat ze bohate staci a viac by som nedala/nechcela. Financie nie su problem u nas, viem ze vo vela rodinach ano, ale mi obaja pracujeme, sme zabezpeceni.
Ale...moje tri deti boli vsetky tri v rovnakom case sportovcami v pripravke na buducu repre SK - to zozerie nielen vela penazi, ale aj vela vela casu - rozvoz na treningy, sutaze, sustredenia. To nehovorim o top logistike ktora musi byt prepracovana na bodku. Zavazanie do skoly, odvazanie zo skoly, ucenie sa s detmi (nechodia v nasej dedine do skoly). Toto vsetko popri praci na full time, dome, zahrade (malo pestujem, ale polievat a kosit treba i ked mam polievanie automaticke stale su miesta co musim poliat - kvety na balkone atd.), dobrovolnictve ktore robim.
Takze skutocne vsetko treba presne zvazit v mojom pripade, kazdu minutu mojho aj muzovho casu (problem nastava ak sme sluzobne jeden alebo druhy mimo SK 🙂) naplanovat. Velmi aleze velmi obcasne mam pomoc zo strany svojej ci muzovej rodiny.
Naproti tomu mam kamosku so styrmi detmi. Ale - deti chodia do miestnej skoly uz od prvej triedy same, maju kruzky len v dedine. Ak nahodou nieco nestiha jej rodicia/svokrovci skocia a pomozu. Ona robi na pol uvazku.
Ako sa mozeme porovnat? Nijako.
Zvladame to jedna i druha, ona s vacsou pohodou bez stresu.
Mna by vsak stresovala "nekvalita" dedinskej skoly, tiez chcem aby moje deti robili veci co maju radi a neboli obmedzene dvoma kruzkami v dedine...proste sme ine, mame ine preferencie. Takze tu ti velmi neporadime ani jedna lebo nevieme aky "model" vychovy si nastavis ty a co je pre teba dolezite.

dievcacitajucelist
1. jún 2022

@stvura Len na margo dochadzania...moji starší chodia do školy do mesta, ale ja ich nevozim cestujú busom...na plávanie sa striedame s kamoškou ja decka učím samostatnosti...

22abigail22
1. jún 2022

Nás je dokopy 7 "deti". Mám 6 mladších súrodencov (som najstaršia). 😀

stvura
1. jún 2022

@dievcacitajucelist pekne to znie, ale u nas to bohuzial nie je mozne akokolvek by som chcela - mam osmaka, piatacku, stvrtaka. Problem je v tom ze vlak mam od dediny 2km bez chodnika cesta 🙂 asi kilometer a v meste tiez 2km. Autobus mam 500m v dedine zastavku od domu ale v meste 2km od skoly. Takze to nie je realne poslat tri deti aby sa vlacili/bajkovali rano tie dva kilometre a poobede spat ked mame vyratanu kazdu minutu (nakolko mame po skole kruzky v meste). To este pomlcim ako chodia vlaky a autobusy este horsie. A poslat jedno dieta same /mojho 13r/ a zvysne dve nosit...to tiez nie je riesenie. Striedanie vies riesit ak viacero deti ti z oblasti chodi na kruzok - u nas to fungovalo jeden cas, no postupne sa deti "vytratili".
Proste logistika je logistika - mam to zmaknute a vylepsene do bodky. Samostatnost je jedna vec u dietata ale ani ono ani ja si nemozeme dovolit "plytvat casom"

hederamonstera
1. jún 2022

Aj ja som chcela 4 deti, pokym sa nenarodilo prve🤣🤣🤣

anjelicek26
1. jún 2022

@stvura suhlasim, ze obcas je to na minuty... v pondelok u nas - rano deti odviezt do skoly (tiez prvacku a druhaka neposlem 14km autobusom), praca do pol jednej, o 12:45 deti pri skole, domov, dat im obed, 13:25 uz odjazd smer plavanie, 14-14:45 plavecky, o 15tej uz gymnastika 1,5h (medzi tym to tocit 10km domov a odviezt dceru na doucko s matiky), otocit to nazad a vyzdvihnut deti s gymnastiky (ano tu stiham 20m kavu doma medzi tym) a na ceste nazad vyzdvihnut dceru s matiky... potom doma robit ulohy, vecer domacnost... a take je prakticky vacsina dni 😂 Vcera sme mali kombi dcera plavanie/syn anglictina/syn+dcera hadzana... nastastie aspon rano vozi muz 😂 Berie aj starsieho syna, ten to ma inak chudak autobusom 50 minut do skoly, ale nie vzdy sa to da... nevyhoda dediny, kde sa vrany otacaju 😂 Ale aspon mame velky dom.

jaskolka
1. jún 2022

Závisí od finančných prostriedkov, a hlavne celkového nastavenia
Ja napríklad som nikdy netúžila po veľkej rodine. Máme dve deti a skončili sme. Kamoška opačne, vždy snívala o množstve deti, majú ich 5.Zvladaju to dajako.
I

deti95060810
1. jún 2022

máme 4 deti, príjem nie až tak vysoký ale žijeme vďaka mojej šetrnosti ktorú mám v krvi... dokonca ešte aj každý mesiac ušetrím celkom pekný peniaz....

annamalaga
1. jún 2022

Za mňa , dá sa to zvládnuť , ale musia nato fungovať dvaja. Nie že nemám kde bývať a 5 deti. Dnes je to už skôr luxus. A obidvaja musia mať aj aký taký príjem.

puplatko
1. jún 2022

Ako isto je to aj o finančných možnostiach, no myslím si , že aj o taktom tom životnom nastavení. Proste ja by som napríklad chcela mať deti odchované a mať ešte ako taký vek, aby sme si s manželom užili aj tak nejaký ten čas proste my dvaja

stvura
1. jún 2022

@anjelicek26 presne som inac na teba myslela, ze to zrejme mas velmi podobne - o chvilku so styrmi horsie 🙂, presne, ono sa to da jedine vtedy ked su vsetky aktivity dietata okliesnene skolou a mozno jednym kruzkom najlepsie tak aby si to same poriesilo. Nie ked skola je u nas 16km od bydliska s otrasnymi spojmi. Nastastie viem pracu nejako podelit a striedame sa s muzom v odvozoch a zavazani na kruzky. Kazde dieta ma uplne ine 🙂, ten coskoro 14r si ich riesi sam (anglina, programovanie, aikido), ale aj toho musim nejako z mesta dopravit domov. Teraz si uz uzivam prakticky slobodu, ale ked chalani plavali za klub a dcera robila vykonnostne gymnastiku to bolo casovo neskutocne - dvojfazove treningy atd.

elizabet173
1. jún 2022

@andrejka1974 klobúk dolu pred tebou, no píšeš, muž zarábal, ja som v príspevku vyššie narážala na to, keď muž z nejakých dôvodov zarábať prestane, jeho príjem je nízky, napr. ID. Vtedy sa to zvláda ťažko, najmä ak nie je rodina ochotná pomôcť