icon

Všetci hovoria, že materská je zázrak. Prečo mi o tej druhej strane nikto nepovedal?

22. jan 2026

Prosím vás, kto vymyslel, že materská je najkrajšie obdobie, nech si to príde na týždeň skúsiť ku mne domov. Lebo ja som práve na materskej a mám pocit, že som úplne mimo. Všetci mi hovoria, užívaj si to, je to len raz, ale ja fungujem na troch hodinách spánku, dieťa mi celý deň plakalo a ja mám nervy už len z toho, že niekto na mňa prehovorí. Teraz konečne spí a ja som tak strašne unavená, že si nedokážem ani zdriemnuť, len ležím a civím do steny, hlava ide na plné obrátky, tak som sa radšej prišla sem trochu vykričať.
Dnes ráno som sa rozplakala len preto, že som nevedela nájsť čisté bodyčko. Dieťa plakalo, ja som mala mastné vlasy, neumytú tvár a pocit, že to vôbec nezvládam. A potom mi mama do telefónu povie, že toto sú najkrajšie chvíle môjho života. Normálne som mala chuť jej povedať, nech si to vyskúša ona. Ja svoje dieťa milujem, ale momentálne mám pocit, že som len dojka, prebaľovačka a niekto, kto nestíha ani základné veci. O sebe ani nehovorím, mám pocit, že som úplne zmizla.
Najviac ma na tom štve, že sa o tom nehovorí narovinu. Všade len usmiate fotky a reči o zázraku materstva, ale málokto povie, že je to aj psychicky ťažké, že bez spánku človeku prepína a že sa cíti precitlivený na všetko. Ja sa teraz necítim, že prežívam niečo najkrajšie, skôr mám pocit, že len nejako prežívam deň za dňom. Fakt by ma zaujímalo, či to má niekto teraz rovnako, alebo som ja jediná, čo to takto nezvláda.

anonym_a88bdf
22. jan 2026
@anonym_d44af5

@anonym_a88bdf tebe? Lebo teda miesto toho aby ju tu podporili a poradili sa tu budú vadiť aké mlieko je lepšie.Veď to je už naozaj choré. Každá matka chce snáď pre svoje dieťa to najlepšie.

@anonym_d44af5 tak som to myslela že im udrelo mlieko na mozog

juliet86
22. jan 2026

skus si precitat vydumamky.sk poporodne obdobie bolo extremne narocne aj pre mna. najma prvych 7mesiacov ked dietabpotrebuje prso. potom uz lepsie.

anonym_3cbf7d
22. jan 2026

Ja som si doslova užívala materskú doma s deťmi. Síce som nedojcila, dávala som deťom odmalička um, budila som ich každé tri hodiny na mlieko. Spávali celkom dobre žiadny problém som nemala. Mám 2 deti boli to najkrajšie roky, mali sme čas celé dni mohli sme vymýšľať čo budeme robiť čo podnikneme.
Po RD som nastúpila do práce a začal kolotoč medzi robotou škôlkou školou a s tým spojené povinnosti. Plus k tomu domácnosť varenie. Oveľa viac veci mám teraz na robote a hlavne všetko postihat. Na MD/RD som bola doma a mala kopa času na všetko. Je to riadny rozdiel.

anonym_866f5d
24. jan 2026

@anonym_autor a co si cakala ze si princezna a zijes v rozpravke? 😀

anonym_f8ea67
24. jan 2026

@anonym_autor kde vidis vsade ake to je super
Staci precitat par komentarov v inych diskusiach a velmi rychlo pochopis
Mas len osobnostnu krizu,
Kazda sme si tym presli hold nebude to inak..len vyckat, vydrzat a nezblaznit sa z toho
Ked bude dieta vacsie bude o vosi lepsie, ked budes v praci tiez ale lazde obdobie ma nieco to svoje, je to neustaly kolobeh , vitaj vo svete mamicka

anonym_efd642
24. jan 2026
@anjelicek26

Co ti tu baby chcu napisat, ze kazde obdobie ma svoje vyzvy a svoje krasne momenty. Ano mat babatko je nadherne, lebo ti neodvrava, nikam neutecie a stale vela spi 😂 Hovorim z perspektivy full time prace, skoro 2 rocneho torpeda doma a 4 pubertiakov 😅 Verim, ze si unavena, ja mam pocit, ze najnarocnejsie bolo mat jedno dieta, lebo z momentu - som zodpovedna len sama za seba - pribudne milion drobnych kazdodennych povinnosti a o tvojom zivote zacne rozhodovat niekto iny 😂 Ale ono sa to ustali... Mojkajte sa, spite spolu, kup si nosic, satku, lehatko hojdacie, cokolvek, co ti vie trochu pomoct, sprchu das aj s hojdacim lehatkom a pustenym Jarosom pred sprchoud, ved to je 5 minut, rovnako ine veci, upratovanie pocka na poobedie a aj navar sebe vecer na dalsi den, ked muz bude doma a vezme male na chvilu... Cez vikendy rano berie muz dieta, ty sa dospis... pomoze to..

@anjelicek26 Pobavilo, že bábätko veľa spí 😂😂😂😂 Neviem sa prestať smiať 😂😂😂😂

vanilka83
26. jan 2026

@anonym_autor neboj sa nie si sama komplet všetky pocity co si tu opísala som mala aj ja pri prvom dieťati,pri druhom tiež ale už som si vedela s tými pocitmi trochu aj poradiť. Nebuď na seba taka prísna, je to úplne normálne naozaj aj 90% žien tu na koňovi to malo podobne,hlavne dýchaj a vedz že raz sa to obdobie naozaj skončí a ty budeš o niečo múdrejšia a silnejšia,mňa držalo fakt nad vodou toto,ze raz sa to zle obdobie proste skončí. Môže byť že máš aj poporodnu depku, je veľa foriem,mala som tiež,mne teda stačili dve sedenia u psychologičky. Proste som tam hodinu v kuse len plakala a plakala a ona ma proste len potlapkala,že to bude v poriadku v pohode a ze skoro všetky ženy si niečím takýmto prechádzajú. Tak držím palce. Ak budeš na rodičovskej cele tri roky neboj po tom prvom "najtazsom" roku je to oveľa ľahšie. Určite by ti pomohlo chodiť aj medzi iné mamičky pokecat vyrozprávať sa a prísť na iné myslienky. Všetko bude v poriadku neboj sa ❤️🙏

vanilka83
26. jan 2026

@anonym_autor posielam ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

lapersefona
26. jan 2026

Tak začiatky su tazke. Ale po roku a pol je to lepsie. Dietatko uz dlhsie spinka, mate režim. Takže bude lepsie a rýchlo to utečie

anonym_f4e830
26. jan 2026

Pre mna je to to najhorsie obdobie zivota. Takze ti rozumiem.

anonym_1a8a2f
26. jan 2026

@anonym_autor neprezivaj sa.. a to nemyslim v zlom ale fakt sa zbytocne prezivas, zazilo si to vela z nas, je to narocne, je to na nervy a neda sa na to pripravit.. ale zlepsi sa to, postupne sa to bude zlepsovat sz zrazu zistis ze si uz uplne zabehnuta.. stale nebudes mat cas na seba ani na nic, stale budes velakrat na nervy ale uz s tym budes vyrovnana.. takze neprezivaj sa, momentalne obetuj to co musis lebo ine ti ani neostava a cakaj ze sa to zlepsi lebo ono sa to zlepsi

saprofytkaveronika
26. jan 2026

@anonym_autor suhlasim s tebou, ze mali by sa o tom ludia viac bavit. Najma o tom, ze nikto z nas nevie, aky "typ" matky sa zo zeny realne stane po narodeni dietata. Ty zrejme (rovnako ako ja) nebudes babatkovsky typ ... mna vobec nebavi kocikovanie, prebalovanie, robenie prikrmov a "nemluvňa". Zato take 2,5-3rocne dieta, to je uz uplne ine kafe...pokecas, posrandujes, vies ist hocikam aj na dlhsie, pripadne peso a nemusis mat so sebou pol bytu zbaleneho... vsetko uz vies urobit v pritomnosti toho maleho cloveka. Myslim si, ze tie zeny, ktore potom zomelie ten kolobeh zivota , ked skonci RD, su tak od zaciatku nastavene v hlave, cize preto ti budu tvrdit, ze nic krajsie ako byt doma s dietatom neexistuje. Bud hlavne uprimna a laskava k sebe. JE TO UPLNE V PORIADKU, ze si toto obdobie neuzivas!

anonym_20d7f7
26. jan 2026

Časom zvykneš

dadulkaf
26. jan 2026

Prvé tri mesiace sú najhoršie. Teda aspoň pre mňa boli. Tiež som sa tak cítila. Unavená, nevyspatá, nervózna, ... Postupne to bolo lepšie. A ak ti aj muž čo to pomôže, tak ti bude lepšie.

anonym_5a0929
26. jan 2026

@anonym_autor Neboj sa, je to tak, ako píšeš, ale postupne si na to zvykneš. Ja som bola na tom podobne (v mnohom ešte aj som). Držím palce!

lenkaaa25
26. jan 2026

@anonym_autor ono, ťažko niečo radiť... Každý človek je iný a aj inak zvláda rôzne situácie. Náš prvorodený bol do 10.mesiacov za noc 12krat hore... Každú noc... Cez deň som niekedy vrážala do zárubní, ale užívala som si malého naplno... Plač prišiel keď začal malý chodiť do škôlky - nechcel tam chodiť, lebo chcel byť pri mne. Začali choroby, ktoré dostala aj malá a keď som sa za mesiac dostala párkrát do obchodu u nás v dedine,tak to bolo niečo. Vtedy som bola naozaj zufalá.... Ale neboj, všetko zlé pominie a opäť vyjde slniečko 😉 A nezabúdaj - nemusíš mať všetko dokonalé... Nenašla si čisté bodyčko a čo? Svet sa nezrúti a hlavu hore 😉❤️

lauha21
26. jan 2026

Ach tieto komentáre su tu hrozne 🥹 je ti ťažko, ale láskavá slovenská komunita ti nezabudla pripomenúť, že bude horšie 😂 vieš čo a keď bude to horšie, dieťa bude zaspávať same, nebude ti naťahovať prsia, budeš spať v noci aspoň 6 hodin… keď budeš chodiť do prace možno si budeš môcť dovoliť zaplatit nejakú pomoc v domácnosti… Ano naše mamy to zažili, ale rovnake vyhoretie zažívali všetky ktore sa snažili dať maximum svojim deťom - lebo vieme že boli aj take ktore stale dávali maximum poriadku a vareniu že 🙂 a na ich deťoch to vidieť 😃 takže neboj sa každá ktorá mala nespavca a kontaktné dieťa toto zažila, je to hrozne ale je svetlo na konci tunela, raz začne spávať, raz bude lepšie, zatni zuby vydrž… ja som asi 10 mesiacov spala za noc tak 4-5 hodin ale vkuse to bolo max hodinu lebo maly sa stale budil a jačal a bolo ho treba buď hladkať alebo hojdať, nechcel spať s nami… ja som bola totálne osprostela, nič ma nebavilo, všetko bolo nanič… ak ti to nie je neprijemne daj niekedy cez deň babatko na hodinku babke alebo ak muž byva dosť doma nech si ho vezme do kočíka/nosiča a pochodi vonku a ty si ľahni a oddychuj❤️ z prázdneho pohára sa ťažko dava musíš sa občas plniť aj ty

katka_1102
26. jan 2026

@anonym_autor Nie si jediná....je to veľmi náročné, zrazu si stratila slobodu, spánok,seba....pre mňa to bol šok, čo materstvo obnasa všetko a doteraz som si nezvykla úplne. Ja osobne sa teším do prace späť a na socializaciu s dospelými ľuďmi. Tvoje pocity sú úplne v poriadku a ak máš niekoho,kto ti môže pomôcť, prijmi to...ja taku možnosť nemám.

anonym_62faf8
26. jan 2026

@anonym_autor zazila som presne to co pises. Dieta nespalo. A ak spalo, tak 20min a aj to som ho musela vozit alebo natriasat... sproste komentari tipu "cim viac si ty nervozna , tym je dieta horsie" neries. Matky co im decka spia celu noc nemaju ani šajnu o tom, co pises. Po jednej takej noci ako zazivas ty, by ich odviezli do blazninca. Hrdinky. Kazdopadne-Zlepsi sa to.casom. Snaz sa to teraz prezit a prijmi pomoc od koho sa len dá...

prosimopomoc
26. jan 2026

@anonym_autor nepreháňaj, predstav si, že my ostatní vstaneme, ideme do práce a makáme. Tiež by som radšej hľadala bodyčko. Vzchop sa!

greta2017
26. jan 2026

Podla mna otazka znie...KTO SI TYMTO STAVOM NA MATERSKEJ NEPRESIEL? 😉
Och presne viem o com pises a neboj kazda z nas bola niekedy na "materskom dne"

lorraine90
26. jan 2026

Podľa mňa to je to klasické blues čo majú nové matky. Dokonca je vypozorovaná vedecky jedna vec, že keď idú autom tak sa opakuje scénar, že si predstavujú ako to napália buď z mosta dole alebo oproti do steny. A je to normálne, proste hormóny atď kým si to sadne trochu. Bohužial niektoré matky fungujú horšie iné lepšie v trvalej spánkovej deprivácii, niektoré majú tej pomoci viac, iné menej. Ale bude to lepšie. sľubujem 🙂 alebo teda zvykneš si

evkatk
26. jan 2026

Načo Ti potom bolo dieťa? Ak ho mám, tak nemôžem myslieť na seba a svoje pohodlie, odpočinok. Keď nebola RD, tak sme 20 týždňové dieťa (MD - 26 týždňov, z toho pred pôrodom 6 týždňov) dávali do jaslí. Aspoň 2 x týždenne som sa ani nestihla prezliecť do pyžama, len ráno sa osprchovala a šla do jaslí, potom do práce bez akéhokoľvek spánku. 48 - hod. bdenie bolo samozrejmosťou. Každá matka to brala ako niečo normálne. A to aj byt bol sterilne vyprataný, plienky vyvarené a vyžehlené, automatické práčky neexistovali, pralo sa vo výrivkách a 3 x vypláchlo v rukách vo vani,... Všetko sa robilo s vedomím, že je to pre dieťa a navždy to tak nebude.

anonym_ef6604
27. jan 2026

@anonym_autor
Mila autorka- Nezufaj bude lepsie, teda skor tak ako si to sama urobis ty. Neviem ake velke dietatko mas, ale ak sa budes nasilu snazit kojit ci uz preto, ze mas slabe mlieko/ alebo malo mlieka- je to skratka asi jedno 🤣 Skratka ked to nejde tak to nejde. Ja som kojila obe deti kratko (dovod radsej nenapisem, lebo by som bola ukamenovana 🤣), kupila som Sunar, deti spokojne, prespali celu noc, aj ja a manzel. Na poobedny spanok daj babo spinkat do kocika (na balkon/ terasu- skratka von) nemusis sa s nim bezcielne prechadzat po vonku. Je na cerstvom vzduchu ty si zacvic, porob si doma co potrebujes, oddychni si, daj sprchu- je to cas pre teba. Nauc ho na hojdacie kresielko, na hraciu podlozku nech na neho vidis, rozpravaj mu/ spievaj, ale nemusis ho mat 24/7 pri sebe nalepene. Samozrejme bud aj s nim, pomojkaj ho, hrajte sa 👍 Neuspavaj na prsniku, ani na rukach, ani na nohach ani nijak, lebo deti zaspia aj bez nasej pomoci 🙂 Nauc ho na hluk, maj zapnutu hudbu/ serial/ spravy nech sa pri kazdom tvojom kroku nezobudi a v takom pripade sa potom nezobudi ani na poste/ na nakupoch/ na kave s kamoskou … kdekolvek kde je hluk. Ja ti napisem, ako som si to zariadila ja- naucila som si deti fungovat samostatne vo vsetkom co sa dalo, lebo keby som mala mat satky/ nosice, uspavat, kojit, odsavat, posepky sa rozpravat, lebo ved dieta spi 🙈 a byt 24/7 nalepena na mojich detoch tak sa rovno strelim a znenavidela by som cele materstvo aj cely svet 🤣 Ale to som ja a kazda mamina je ina. Nepocuvaj kto ti co radi a ako by si to mala robit, lebo napr. Janka a Ema to tak a tak robili a vychovavali. Ty si dospela takze si to vsetko zariad tak, aby to vyhovovalo tebe napr. s kojenim- ak to tak chces urob max preto aby si kojila, ak to tak necitis a “nie si na kojenie” tak to stopni a hotovo- neboj tvoje dieta neumrie a bude rovnako plnohodnotne a zdrave ako tie “kojene” doma mam take dve a ja sama som bola kojena vraj 6t a som tu zdrava a plnohodnotna zena 😉 a na zaver- ked je spokojna mama tak je cela rodina a tym je povedane asi vsetko 🙂

jeennyv
27. jan 2026

Moja kamoska bola krok od toho, ze zacne brat psychiatricke lieky…jej dcera mala slabo vyvinuty traviaci trakt, peristatiku criev, silny reflux…nonstop stale plakala ….kams sprchovala, sa tak a bola na wc ze minutka a dieta v autosedacke…9 mesiacov ju nosila a jej ostalo jedno rameno normalne vychylene, az ked mala zacala chodit a viac sa hybat to ustalo

klara546
27. jan 2026

Pre mňa to bolo najkrajsie obdobie, vsetko co ty popisujes ma bavilo na materskej a naplňalo. Nemala som stres ani depky, vyspala som sa aj cez den,vzdy ked dieťa spalo som spala aj ja.

zazka666
27. jan 2026

@anonym_autor Ja sa pamätám, ako som sa mamy stále pýtala, kedy sa konečne vyspím. Kedy bude spať celú noc. No už spí celú noc. Už ho nemsuím ukladať, ani k nemu utekať keď zaplače, ani ho prebalovať, ani ráno budiť. No jeho puberta bola 100x horšia. Občas ma prepadne taká nostalgia za tým plačlivým bábätkom a pýtam sa, prečo som si ho namiesto sťažností neužila viac.

anonym_268c98
27. jan 2026

Vydrž, ja som tiež nenávidela toto bábätkovske obdobie aj keď svoje deti milujem... Prejde to, začne spat v noci, začne chodiť a bude to parťák/partacka 😊 moje deti majú teraz 2 a 4 a je to radosť 😍 ale pri oboch do roka som sotva zila...

akvi
27. jan 2026

Ja ti rozumiem. Tiež som to mala podobne. A neznášala som tie kecy ostatných, že počkaj, malé deti, malé problémy, veľké deti, veľké problémy. Prd makový. U nás najhoršie obdobie bolo do cca 2-3 rokov. Potom sa to už len zlepšovalo. Puberta úplne bez problémov a decko je už dospelé a samostatné. Nikdy mi nechybalo to bábätkovske obdobie a tiež som nikdy nechápala, ako sa niekto rozplýva nad tým obdobím. Takže len vydržať, bude lepšie.

d_anica
27. jan 2026

Teda, ale ti tu naložili, zase, superženy 🤦 nie si v tom sama a bude lepšie ❤️ prežívala som to isté pri prvom synovi, totálna strata vlastnej identity + veľmi zle znášam spánkovú depriváciu, no hrôza. Po čase sa to utrasie a zistíš, že stále si to ty, aj keď si mama. Na toto sa nedá dopredu pripraviť, človek má nejaké predstavy, ale realita je ako facka. V tomto momente ti to veľmi nepomôže, ale naozaj bude lepšie.