icon

Všetko stíham. Pochvalu a uznanie od manžela nemám

vandavanda
13. mar 2011

Ahojte,
taka polo-pozitivna tema. Stava sa u Vas doma nieco take? Ja mam malu dcerku (4-mesiace), studujem externe vysoku skolu a do toho chodim na jazykovy kurz (samozrejme, pomahaju moji rodicia). Od manzela vela podpory pri vychove necakam - uz som nejako pochopila, ze starostlivost o male dieta nebude jeho silna stranka. Poupratuje, nakupi, no okolo malej fesacky beham viac menej sama. Mam chut doslova povedat, ze vsetko zvladam. No bohuzial pochvaly alebo uznania od manzela sa mi nedostava. Tak mi je z toho niekedy smutno. Clovek v tomto obdobi potrebuje povzbudit a nie si vypocut prednasku na temu a la mokry zupan sa nevracia do kupelne kym nie je suchy. A to je asi tak metafora na vsetko. Ze je babo vysmiate a kupelna upratana nejako dolezite nie je.. Na druhej strane mi napada - nic nove na svete - chlapi.

Strana
z2
ela2710
13. mar 2011

@vandavanda ahojky, ja studujem individualne strednu skolu, chodim tiez len na skusky a to raz za pol roka, teda uciva musim vediet habadej, momentalne som vacsinou s malym sama, priatel si robi vodicak a chodi do prace na dve smeny teda je utahany ako kon, ale ani sa mu necudujem, ja upratujem, staram sa o maleho, ale ked ma volnejsi den alebo ked je vikend (co sa uz teraz nestalo vyse mesiaca, ze by mal dako extra vela casu), ulohy si delime, napr.ja zehlim, on perie, ja vysavam, zametam, on umyva dlazku, on umyva riad, ja utieram prach, atd. Pri malom sa tiez striedame, napr. v noci k nemu vsatav on, mna necha spinkat 🙂 aj kupe, aj prebaluje, a kedze je malyy na UM tak aj krmi ( ale to len ked je doma, ked ma poobednu som na to sama). Od rodiny zatial pomoc nepotrebujeme, financne si vystacime samy, ale ked priatel len zacal pracovat, tak nam velmi pomohli, ale to som bola este tehotna, od kedy je maly na svete, snazime sa pomoct si samy, ja roznasam letaky, ucim sa, a staram sa o maleho. Kedze si moj priatel momentalne robi vodicak, tak my dvaja spolu momentalne ani velmi nie sme, ma rannu po obede ide do autoskoly, ked ma poobednu rano ide do autoskoly,, kazdy si mozno povie, ved no a? po autoskole uz bude mat na nas viac casu, ale bohuzial nie, nasiel si este jednu pracu - bude prevazat material a teda bude mat dve roboty a to uz na maleho a vsetko okolo budem zas sama, uznania som sa este nedockala, miluje ma ja milujem jeho, mame krasny vztah, malokrat hadka, ale neuzna mi, ze je narocne vsetko stihat, stale mi vravi ako by si to so mnou rad vymenil a ze chodit do prace je ovela tazsie, skor hlada nedostatky,...ked nieco cez den nestihnem pocuvam o svojej ,,lenivosti" cely den 😒

bosoriak
14. mar 2011

Myslim, ze sa to tu znovu zvrtne na temu, v ktorej sa maminy stazuju na svojich manzelov. 🙂 Baby, pokial ste nespokojne, treba komunikovat nie na fore, ale s manzelom. Ak vam vadi, ze vas neoceni , treba mu to povedat asnazit sa to vyriesit.
Aspon teda u nas to tak funguje. A zaroven si skuste zrekapitulovat, kolkokrat ste vy pochvalili jeho. Muzi su jesitaci, takze ani oni bez pochvaly a uznania nevedia prezit. Obcas si proste treba kusnut do jazyka, zabudnut na to, ze vy makate od rana do vecera a potom este v noci vstavate k detom a to vsetko za tu super almuznu. A povedat, ake je super, ze on chodi do prace a zaraba.
Ale to je vecou obojstrannej ucty si myslim. Ja osobne by som nedokazala zit vo vztahu, kde si jeden nevazi druheho a nepochvali ho (ja som tiez jesitak, ale muza som na to vopred upozornila, takze vie ako sa ma spravat :D ).
Drzim palce, nech sa to zlepsi. 🙂

ela2710
14. mar 2011

@bosoriak No podla mna sa to tu nezvrtne na taku teme, nikdy by ma ani nenapadlo stazovat sa na mojho priatela, len som odpovedala na to, ci sa dockam uznania, pochvaly, ja som vsak s mojim priatelom spokojna, nemenila by som, a vobec mi nevadi, ked mam byt s malym cely den ja, len som jej odpovedala na otazku.

dajna11
14. mar 2011

no aj ja si často pripadám že je to všetko okolo maleho na mne...čo aj asi je...ale tak to už chodí....nemožem čakať že muž bue vacej so synom ked chodí do práce,plus staviame dom.....ked nieje v práci,je na stavbe. no vadí mi to,občas vybuchnem a hned viem že neprávom,lebo ked má čas a to je malo kedy,s malýmje,stará sa,hrá sa,kupe ,prebaluje.tiež občas kritizuje za hovadiny,no ja mu poviem svoje a je ticho.nemožem stíhať všetko,hlavne že sme zdraví,že nechodia deti špinavé,že sa s dcerkou naučím,že navarím no nie?ale teraz ked je reč tretí týžden tak mi píše ako je na mna pyšný ako to zvládam sama....povchvala poteší. to je jasné.....no každý má nejakú úlohu v rodine...muž arába a žena sa stará🙂))moj muž je pracovne velmi často preč a z práce chodí neskoro....ale čo narobím?je to jeho práca,možem byť len rada že nejakú ma nie?musíme to len vydržať.

womenne
14. mar 2011

@vandavanda a ty pochváliš svojho muža? Tiež nechápem čo sa stále sťažujete.....

p3tra11
14. mar 2011

@womenne thumb up!

miskinadamko
14. mar 2011

ja si nemyslim ze je na mieste kritizovat tuto temu, potom MK nemusi ani fungovat, ja tiez citam dennodenne temy tipu, nechce spat ,jest ,pit, ako naucit na nocnik a podobne, a zdaju sa mi niektore otazky na smiech a pytam sa ci su uz ozaj niektore matky nesochpne bez toho aby sa opytali svoje dieta aj chytit do ruky aj tato tema je teda jedna s tých, ale preco kritizovat??? 😕 kazda sme ina a ked niekto potrebuje poradit ,povzbudit tak preco nie, mozno aj to ze ste napisali aby sa vanda zamyslela ci aj ona svojho MM pochvali jej pomoze zmenit spoluzitie s partnerom. a tiez aj to ze by si mala zo svojim partnerom otvorene pohovorit. a ja osobne si nemyslim ze je spravne podporovat teoriu aby sa starala o dieta len matka a ze je v poriadku ked sa otec nestara s odovodnenim ze on chodi do prace 😒

mimkao
14. mar 2011

Môj manžel je skvelý. Pochváli ma vždy... Čo na tom, že niekedy je to ironické.... 🤐 Poteší aj to... 😀
P.S.: tiež si myslím, že nemôžte čakať, že Vás manžel bude chváliť, ak nechválite aj vy jeho... 😉

bosoriak
14. mar 2011

@ela2710 @miskinadamko Nechcela som nikoho urazat, len ze uz tu bolo zopar takychto tem a vacsinou skoncili prave len stazovanim. Nikomu neberiem pravo slobodne sa rozhodnut, s kym bude zit a ake veci bude tolerovat.
Tiez som len prispela svojim (verim, ze konstruktivnym) nazorom 🙂

ela2710
14. mar 2011

@bosoriak ja som sa neurazila 🙂 moj priatel kupe, krmi, prebaluje, domace povinnosti mame cez vikend tiez rozdelene, cez tyzden sa staram prevazne ja, ale je to pochopitelne, lebo pracuje, ja si skor myslim, ze zakladatelka temy je vycerpana a potrebuje najst niekoho s kym sa moze otvorene porozpravat aj o takychto veciach 🙂 ja vzdy pochvalim mojho priatela, tiez sa snazi stihnut toho vela, len si myslim, ze muz by mal pochvalit zenu bez toho, aby sa s nim najskor rozpravala, ze ona pochvalu potrebuje

vandavanda
autor
14. mar 2011

ahojte, tak to som asi nieco pokazila :D nechcela som sa stazovat. chcela som sa opytat. moj manzel je fajn a krivdila by som ak by som sa stazovala. na druhej strane sa ale musim priznat, ze neverim v nekonecnu silu komunikacie. niekedy je spravit nieco viac ako povedat nieco. to je vlastne fakt. ale tiez musim povedat, ze to ze manzel chodi do prace mi nepride, ze ma vsetko odskrtnute. chvalim, ked je za co chvalit. nestojim o pochlebovanie, chcela by som len raz za cas pocut uznanie. temu vyskusam vymazat. asi nema zmysel. len musim zistit ako ;)

womenne
14. mar 2011

@ela2710 máme to podobne rozdelene, jeden deň cez víkend varí mm, ja mu asistujem v kuchyni.

@vandavanda tak to povedz jemu, skušala si sa snim otom pobaviť? Nemyslím si že komunikacia nemá význam, ako ma potom on vedieť že teba niečo trápi keď mu otom nepovieš? Skúste si rozdeliť cez víkend práce, mu daj napr. utrieť prach mm to robi "náramne" rád 😀 ale vždy to spraví.

ela2710
14. mar 2011

@womenne 🙂 moj je kuchar vyuceny, takze vari vyborne, preto mu rada kuchynu prenechavam vzdy ked je doma 😉

ela2710
14. mar 2011

@vandavanda tato tema ma zmysel, to si len musis zvyknut aj na take ci onake reakcie 😉

vandavanda
autor
14. mar 2011

mozno ano :D som to troska necakala. myslela som si, ze sa tema zoberie s nadhladom a nezvrhne sa na to, ze som sa zle vydala :D z coho mi prislo do placu, lebo toto by som fesakovi spravit nechcela - verejne sa na neho stazovat s do kosti iducou vaznostou.. to si fakt nezasluzi. ani som nechcela vyvolat analyzovanie mojich nedostatocnych pristupov k nejakemu seba uvedomeniu sa - je mi to neprijemne.
on pomaha. teoreticky si viem predstavit nieco viac. ale teorie su teorie. v praxi som spokojna. len som bola zvedava, ci sa ostatne baby v mojej situacii dockaju niecoho ako pochvaly alebo pozitivneho ohodnotenia.
krasny den prajem

ela2710
14. mar 2011

@vandavanda verim, ani ja nemam rada ked niekto analyzuje moj vztah 😉 dobre idem ja roznsat letaky, pekny den

dadis
15. mar 2011

@vandavanda ja ta dobre chapem...s tym zupanom si to vystihla...ako keby som pocula mojho manzela 😉 ..ale zase je vyborny manzel a otec, tak si tu pochvalu musim niekedy vypytat sama🙂 ale aj on, napr. dnes rano, ze vecer poskladal pradlo zo susiaka na "kominky"...som ho zabudla pochvalit 😅 ma to nejako nenapadlo, ked to robim bezne ja, tiez nepocujem pochvaly 😀 ..ale jasne, ze moja chyba, hned ked pride z prace sa mu podakujem...

mircalla
15. mar 2011

@bosoriak Podla mna netreba kritizovat temu, je prave na vymenu nazorov a mozno tipy ako to riesit. Nie kazdy ma doma dobry vztah (gratulujem, ak mas), nepovoem, idalny, taky neexituje. Ale potom tuto temu nedokazes pochopit. A nie vzdy je take jednoduche s dacim seknut, odist, atd.....Dobre sa radi tomu, kto neni v tejto situacii, neda sa pouzit tvoj navod ako pausal na vsetkych, pretoze nie kazdy manzel ci partner je ochotny vobec daco take prijat a rozpravat sa o tom, takze asi preto autorka temu otvorila.

mircalla
15. mar 2011

@vandavanda Nech ta neodradi 1-2 nazory, tema je uplne v pohode a ak sa niekoho netyka, tak asi by nemal do nej pisat. To je moj nazor. Mne sa zase nepaci, ked niekto kritizuje tu ci onu temu, ak do nej nema co relevatne povedat, nech ju ignoruje.....A uz vobec by som si netrufla dakomu napisat, ze co sa stazuje, to asi velmi nepomoze. Treba mat na mysli, ze nie kazdy chlap je rovnako otvoreny komunikacii, rovnako ochotny, rovnako chapavy ako ten vas. S niekym sa vobec tazko komunikuje

bosoriak
15. mar 2011

@mircalla Ako som uz pisala, nekritizujem ani temu, ani zakladatelku. Len som napisala, ze si myslim, ze sa to zvrtne na stazovanie sa. A nasledne som pridala myslim celkom konstruktivny nazor pre zakladatelku, ako by sa dala jej situacia zlepsit (narozdiel od niektorych ostatnych). Rozhodne som neradila nikomu ani odist ani s nicim seknut, netusim, na co narazas.
S nikym sa tu nemienim hadat. A (opat zopakujem) kazdy dokaze tolerovat ine veci a to je aj dobre.

mircalla
15. mar 2011

@bosoriak myslim, ze to, ze ma pochvalit aj jeho a riesit to s nim uz kazda z nas skusila davno...ale asi to nefunguje. to, ze muzi su jesitaci tiez vsetky vieme

mircalla
15. mar 2011

takze sa prave potrebovala trosku postazovat a najst pochopenie, na co dostala podla mna dost nalozene

bosoriak
15. mar 2011

@mircalla Neoplati sa mi zjavne nic vysvetlovat. Odpovedala som autorke temy, ktora nic nehovorila o tom, ci to uz skusala alebo nie. Vobec si nemyslim, ze som niekomu nieco nalozila, narozdiel od teba, ktora mi stale vycita, ze nechapem a ze nemam pisat nazor, ale vlastne sa len vyzalovat v pripade, ze mam na co. A ak sa nemam na co stazovat, tak nemam prispievat.
Takze v poriadku, mozes sa zalovat, ja uz nemam viac co dodat. 🙂

mircalla
15. mar 2011

@bosoriak prekrutene uplne, ale nebudem to uz komentovat

ivett1
16. mar 2011

Ahoj...nuž podľa môjho skromného názoru, mali by sme tu skôr diskutovať o tom, ako to u nás doma je s tými "uznaniami a pochvalami" od našich manželov, či praiteľov, pretože o "radu" ako takú, nikto nepožiadal 😉...alebo sa mýlim? ...u nás je to zatiaľ v pohode, aj keď som niekedy vyčerpaná a pochvala by mi rozhodne zdvihla náladu 😀 ...sem- tam si ju aj "nepriamo" vypýtam...ale zasa, ja rada, často a veľa chválim (keďže mám malé deti, musím ich nejako motivovať a pochvala zatiaľ vždy zabrala 🙂 ) a popri mojich anjelikoch sa vždy čosi z pochvaly ujde aj ich ocinovi...no, a takto akosi ich pomaly "zaúčam", aby sem-tam ocenili aj moju prácu....a celkom sa mi darí 😵 ...pravdaže, niekedy sú u nás také dni, že vidím len to, čo sa neurobilo, zle urobilo a prečo sa to urobilo tak... a pod. ...a následne nedržím jazyk za zubami...a komentujem to (niečo v zmysle toho "mokrého županu")...pravdu povediac, vôbec ma nezaujíma odpoveď, skrátka "ťažký deň"..... ale toto robí aj ten môj 😀 ...aj keď ma to neskôr mrzí...čo už, patrí to asi k životu... 😉

dadis
16. mar 2011

@ivett1 s tymi zaucanim mas pravdu...deticky ma vedia pochvalit najviac a najkrajsie na svete 😀 😀 esteze, sme si ich to naucili...

ivett1
16. mar 2011

@dadis 😀

denne73
1. sep 2012

@vandavanda Naopak moja ja si myslím že toto je skvelá téma. niečo podobne ako ty preživam aj ja. Asi som jedina čítala aj medzi riadkami. 😉

dajanak
6. sep 2012

@vandavanda ako keby to išlo z mojich úst, som podobne

adika_pl
12. sep 2012

Chlapi si myslia, že sme roboti - všetko zvládneme, lebo sme tak naprogramované 🙂 Čo narobíme, keď sme také úžasné 🙂 A preto ja skladám poklonu všetkým maminám na celom svete, čo dokáže makať 24 hod denne, s prehľadom všetko stíhajú a sú pri tom usmiate a milujúce. Dámy, sme skrátka skvelé 🙂

Strana
z2