Všetko stíham. Pochvalu a uznanie od manžela nemám
Ahojte,
taka polo-pozitivna tema. Stava sa u Vas doma nieco take? Ja mam malu dcerku (4-mesiace), studujem externe vysoku skolu a do toho chodim na jazykovy kurz (samozrejme, pomahaju moji rodicia). Od manzela vela podpory pri vychove necakam - uz som nejako pochopila, ze starostlivost o male dieta nebude jeho silna stranka. Poupratuje, nakupi, no okolo malej fesacky beham viac menej sama. Mam chut doslova povedat, ze vsetko zvladam. No bohuzial pochvaly alebo uznania od manzela sa mi nedostava. Tak mi je z toho niekedy smutno. Clovek v tomto obdobi potrebuje povzbudit a nie si vypocut prednasku na temu a la mokry zupan sa nevracia do kupelne kym nie je suchy. A to je asi tak metafora na vsetko. Ze je babo vysmiate a kupelna upratana nejako dolezite nie je.. Na druhej strane mi napada - nic nove na svete - chlapi.
uff.. tak som na tom podobne ako zakladatelka, ale s tym rozdielom, ze mame deti dve a manzel ani neupratuje, ani sa nestara o deti, pretoze chodi z roboty vecer.. a cez vikendy ked (a AK) nie je v robote, este mu ja pomaham vonku (robit chodniky , stavat pristresok a pod.). dom mame upratany, macky, pes, sliepky nachovane a obriadene, deti a my chodime cisti a v ozehlenom obleceni, vsetci traja dostavaju desiatu, s mladsim dietatom citam knizky, a bla bla bla bla.. (napriek tomu sa radim k "nedokonalym matkam" 😉 )
pochvalu si zasluzim (tak, ako si ju zasluzi aj manzel - a aj ju dostane), ja ked pochvalu chcem, si ju vypytam 😀 ale obcas to uz "trkne" aj manzela sameho od seba, ani kopat do clenku ho nemusim 😝
inak, nieco vam prezradim, ale pssst 😉 : mne priserne lezie na nervy toto delenie na "zenske a muzske" prace..
@aliza podla mna to nikto nerobi preto, aby sa mu dostalo uznania.. vela krat je ten prijemny pocit, ked ta niekto pochvali, ked niekto nahlas oceni tvoju pracu ta "vyplata", ktoru za nu dostanes.. clovek musi aj prijimat, nie len davat.. pretoze "vyhori"
@aliza pri všetkej úcte mať tvoju spokojnosť v sebe. Nesúhlasim s tým že žena nepotrebuje počuť slová uznania prípadne pochvaly. Je typické a zdrave pre človeka keď je niečom motivovaný posúva ho to vpred. Už v detskom veku potrebuje dieťa pochvalu, spravne nakopnutie motiváciu. myslím že tomu nie je inak ani v dospelosti. Ale každopádne máš môj obdiv keď všetko robíš s radosťou a len tak a žiadne nakopnutie nepotrebuješ.. Chcela by som byť v tvojej koži. Juuj a ešte niečo aj ja som so sebou spokojná:D
@denne73 potrebuje, nepotrebuje...ide o to, ci to ocakava alebo nie. A mne sa nepaci to ocakavanie, ze robim nieco a cakam pochvalu. Ak neocakavam, ale som si vedoma svojej hodnoty a mam patricne sebavedomie tak ver, ze ta pochvala pride aj od druhych, nemusim na nu cakat, ani o nu zobrat. Zo skusenosti viem, ze po pochvale najviac tuzia ludia s nizkym sebavedomim. jednoducho si dostatocne neveria, potrebuju od druhych potvrdenie, ze su dobri, sikovni,....a to sa mi zdal pripad zakladatelky tejto temy: 'dieta usmiate, kupelka upratana a pochvaly nikde'....mam pocit, ze to robi fakt len pre to uznanie, pisala, ze ma chut povedat, ze vsetko zvlada. No ja neviem, ale vsetko zvladat pri par mesacnom dietati sa hadam ani neda....takze mi to pripada ako zavod, ze ona urobi co najviac, len aby dokazala, ze si tu pochvalu zasluzi. Chapes, co tym chcem povedat. A samozrejme, ze nerobim vsetko s radostou, tiez mam dni, ked mam toho dost, ale viem 'vypnut' 😉 a potom sa samonakopnut 😀. A mojou motivaciou su moje deti...
@aliza vieš môžno som trošku sucitila so zakladatelku. ja mám ten problem že tiež všetko nezvladam, nestiham ale ozaj robim všetko pre to aby bol poraiadok a mj mm dojde zprace a prve čo je začne kazať že aky je tu bordel. Pre tvoju predstavu toto čo robi je myslím už až chore. Riad musi byť umyty vždy a nesme ostať v odkvapkavači lebo ho to vytoči , musi byť utrety a odložený. Taktiež v drese nehrozi žeby ostal. To je len omrvinka. Tak ja už som v tom vtakom stave že mu to teda robim naschval a nechám ale tam cesta nevedie a ja sa nedám predsa psychicky tyrať lebo niektoré veci si myslím su už na hranici. ked si necham papuče niekde vyhodi mi ich do smeti. Povedz mi čo s nim.
@denne73
moj muz je detailista a dokonca z rodiny, kde jeho otec nerobi v domacnosti nic. ani sa nevie najest, pokial nedostane na tanieri aj s priborom. (a ja, ze co u mna nechcel jedavat, lebo ja polozim navarene na stol, a kazdy si nabera podla chuti 🙂 )
a napriek tomu sme do takeho stadia neprisli. aj ked sme sa parkrat pochytili koli domacnosti, ale muz videl, ze so mnou nepohne. najviac sa musim smiat na omrvinkach na stole (ktore som casto ani nevidela), to ho asi vytacalo najviac, ked prisiel z roboty. ja som si z toho nic nerobila, ked bol moc nervozny, tak som sa s nim aj pohadala. riad po veceri (nie z celeho dna) som nechavala v drese, do zehlenia som sa musela nutit. a prave na tychto veciach si muz zakladal. a kedze to bolo od uplneho zaciatku, tak mu neostavalo nic ine ako to robit sam. takze roky riady riesi manzel, teraz skor nahadzuje do umyvacky a zehli. a omrvinky naucil deti, aby si vzdy upratali po jedle same. takeze u nas uz hadku koli domacnosti nepamatam uz roky. nejak sa ta domacnost ,medzi nas rozdelila tak, ze sme obaja spokojni. kazdy robi nieco a nerobi, to co neznasa robit. o to lahsie to bolo po nastupe do prace.
@bets No ano aj moj mm robil kedysi uplne všetko teda pomahal mi so všetkým ale jedného krasneho dňa so všetkým sekol a robím ja a chalani. Aj ked tývch treba do poriadku teda hnať. My sa už nehádame ja ho ignorujem len som pisala o tom čo som mala v domácnosti , čim som si prešla . momentálne je to tak že taktiež máme domácnsť zadelenu on niekedy hodi komentar ktorý mu hned odargumentujem:D
@denne73 ja by som to riešila asi takto: strčila mu do ruky handru (utierku alebo čokoľvek podľa výčitky) a povedala, že keď sa mu nepáči, ako som to urobila (stihla) ja, nech to urobí on. však má tiež ručičky. ,
nikdy som sa nesnažila sebe ani mužovi dokázať, čo všetko stíham a ako. stihnem, stihnem, nestihnem, svet sa nezrúti. a keď sa mu nezdá, môže pridať ruku k dielu. (tým nechcem napísať, že máme doma bordel, ale keď niečo nestihnem, tak sa z toho nezbláznim).
najlepšie to rieši moja kolegyňa. keď jej zavolá do práce manžel, tak ho rýchlo zruší, že nemá čas, lebo máme veľa roboty. a pritom ešte ani do ničoho nepichla. no nech si chlap nemyslí, že si váľa šunky. domov príde unavená a on musí pomáhať.
@denne73
ked boli deti malicke, vtedy muz vela pomahal. neskor to chcel nechat na nas. vsetko sa zmenilo, ked sme sa nastahovali do domu. je toho ovela viac a ja sa zacinam venovat zahradke, co moj muz nemusi. a preto sa opat pustil do domacich prac a uci deti sa viac zapajat.
ja si na pochvalu nepotrpim, ale padne dobre, ked necakane oceni moju snahu. mam vsak rada, ked mi pochvalia jedlo, ale zaroven aj ked si povedia, co by radi inak. on ma rad pochvalu, takze ked zabudnem, tak sa sam pripomenie, ci som si vsimla, ze riad je odpratany a potom mu, ze ano a velmi ma to potesilo.
@denne73 uf, tak to mas tazke....co na to povedat 😖. To je taky typ chlapa, zrejme takto vycepovany z domu, kde poriadok bol priorita c.1 a tak v tom pokracuje. Ja nemam problem priznat, ze nie vzdy vsetko zvladam a nic si z toho nerobim, mam predsa na to narok, nie som stroj. Velakrat sa stane, ze je doma bordel, ked muz pride domov a nikdy v zivote nepovedal ani slovo. A riad takisto. Ak by sa ozval, este by dostal vynadane, ze preco ho teda neumyje sam 😀. Moj mi v domacnosti vela nepomoze, nema kedy, ale casto vari lebo ho to bavi a vari lepsie, ako ja a postrazi mi maleho, takze si mozem porobit, co potrebujem alebo sa venovat sama sebe.
Ako si pisala, robis vsetko preto, aby bol poriadok....a to je podla mna chyba. Poriadok nie je predsa zmysel zivota a ty nie si profesionalna upratovacka, si predovsetkym matka, zena, manzelka....si clovek, ktory ma narok robit to, co sa mu paci a nie robit to, co sa paci tomu druhemu. Ak chce tvoj muz 100% poriadok, nech si ho udrzuje sam, ved mu v tom nic nebrani. Ty nie si povinna naplnat jeho predstavy o domacnosti. On s tebou jedna ako s malym deckom...'ked si neodlozis hracky, vyhodim ich do kosa...' 😢 , proste ta neberie ako partnera, podla mna.
A ano, mas pravdu, to, co robi, nie je v poriadku.
A co by som poradila? 😖 hm, neviem, asi terapiu sokom 😝 ....rob tak, ako vladzes a stihas a nemaj obavy nechat aj bordel, proste si nestihla a hotovo, svet sa nezruti. Nesnaz sa vsetko robit pre to, aby on bol spokojny. To nebude nikdy, cim viac sa budes snazit, tym to bude horsie. Ale nerob ani naprieky. Jednoducho povedz, ze si nestihla a popros ho, ci ti moze pomoct, ci moze urobit to a to... fakt neviem, co poradit. Ak uz takto fungujete dlho, bude problem to teraz menit. Mozno by stalo za to prehodit par slov so psychologickou, nech ti poradi, ako s nim komunikovat a co robit.
a ty ho chvalis za to, co pre rodinu robi?
ja mam tiez male dieta, pracujem na plny uvazok a zastavam dost vysoku fuknciu, moja praca je stresujuca, vela cestujem a casto si nosim robotu aj domov. Domace prace si delime a mne pripadlo varenie (kazdy vecer po praci tepla vecera lebo mi zalezi na tom aby sme nejedli s**cky) zehlenie (zehlim vsetko okrem ponoziek) nakupy, upratovanie a pranie (ako vacsina domacnosti mame chvalabohu pracku ale aj tak to pred tym treba vytriedit) a su dni kedy mam toho vazne dost a som maximalne vycerpana, ale v zivote by mi nenapadlo aby som za to ziadala podakovanie. Su to normalne veci, ocenujem pracu a pomoc mojho priatela ale tiez mu zakazdym nedakujem ze vyniesol odpadky, umyl auto alebo prezliekol postelnu bielizen. Mame inu formu vzajomneho uznania a to vecer pod perinou a bez zbytocnych reci 😉
Ved to vsetko co doma robis nie je pre podakovanie ale pre poriadny chod domacnosti aby ste mali co jest a nevalali sa v spine. Ak nie si spokojna s tym co robis, tak to jednoducho prestan robit najmi si upratovacku a kucharku a nebudes frustrovana z toho ze tvoju pracu nikto nechvali. Pozor na tento pocit, zvykne prerast do stavu velmi neznesitelnej cholerickosti a casto byva zabijakom lasky. Skus si precitat "Preco muzi klamu a zeny placu" mozno ti to pomoze v pochopeni muzskej a zenskej perspektivy a nie len v (ne) dakovani za domace prace
tak ja mám skvelého muža ked má volno navarí aj umyje riad a upratuje len občas ale kedze je vačšinou v práci aj cez víkendy tak ani nemá kedy robiť neporiadok 😀 ja som rada že nosí domov peniazky a niekedy mu dokonca aj ja pomáham s prácou ktoru musi urobiť cez net
Moj priatel na zaciatku vztahu bol tiez mudry ako radio ;) a ked zistil,ze so mnou nepohne,proste sa s tym zmieril a umyva,vysava,vari aj on a pekne bez somrania ;) tak by to malo byt ;) domace prace uz davno nie su len zenska zalezitost ;)

@vandavanda ja by som si dala otazku, ze preco potrebujes to uznanie? ak vsetko zvladas a si spokojna sama so sebou, tak predsa ziadne uznanie od druheho nepotrebujes. Ale ak vsetko robis len preto, aby si dostala uznanie, tak to nie je prave ta najlepsia cesta. Ja mam na starosti celu domacnost, 7 dni v tyzdni, okolo deti tiez beham viacmenej sama, chodim aj na kurz, aj sportujem a nepotrebujem od muza ziadne uznanie. Som spokojna sama so sebou a nepotrebujem pochvaly. To je o sebahodnote a to moze byt prave problem u teba. Priklad bol ten mokry zupan, toto by som si ja nenechala, aby ma muz zhukal za nejaky mokry zupan....a to sa tyka vsetkeho.