icon

Je možné navštevovať prednášky bez zapísaného štúdia?

10. aug 2026

Zaujíma ma jedna oblasť a rada by som si občas išla vypočuť prednášku na vysokej škole, ale nechcem sa hlásiť na celý odbor. Netuším, či sa to vôbec robí, alebo sú prednášky len pre zapísaných študentov.

anonym_037824
10. aug 2026

To je inak zaujimava otazka, lebo pri niektorych prednaskach sa vobec nesleduje dochadzka, takze aj keby pride niekto uplne cudzi, nikto si to nevsimne, ze tam nema co robit 😁

martinmmartin
10. aug 2026

da sa normalne prides. Mali sme tak par ludi na lekarskej

anonym_8e7b17
10. aug 2026

Ku mne obcas pridu studenti, ktori nie su zapisani na odbor a ani predmet, ktory ucim. Ale su studentmi ineho odboru nasej fakulty.
Po spravnosti by sa cudzie osoby nemali dostat do budovy, pokial nejdu na stretnutie so zamestnancom alebo sa nekona nejaka verejna akcia.

autor
10. aug 2026
@anonym_8e7b17

Ku mne obcas pridu studenti, ktori nie su zapisani na odbor a ani predmet, ktory ucim. Ale su studentmi ineho odboru nasej fakulty.
Po spravnosti by sa cudzie osoby nemali dostat do budovy, pokial nejdu na stretnutie so zamestnancom alebo sa nekona nejaka verejna akcia.

@anonym_8e7b17 A náhodou niečo také, že by si to človek iba zaplatil? Tú jednu prednášku napr.

anonym_8e7b17
10. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_8e7b17 A náhodou niečo také, že by si to človek iba zaplatil? Tú jednu prednášku napr.

@anonym_autor nemyslim si, ze je mozne zaplatit len jednu prednasku, resp. seriu prednasok jedneho vyucujuceho.
Ale ak ta to tak zaujima, kontaktuj vyucujuceho s otazkou, ci su jeho prednasky verejne a ci by si sa mohla zucastnit. Skor ako jemu, by to mohlo prekazat niekomu kvoli bezpecnosti.

baboobchod
10. aug 2026

Do našej budovy sa bez vstupnej karty nedostaneš a dúfam, že aj na iných univerzitách je to tak.

obrazkova
10. aug 2026

@anonym_autor toto sa stalo počas môjho štúdia na EUBA...docentka, kt.prednasala presne vedela, ktorý je nestudent(asi si ho už dlhšie všímala) a pred všetkými ho vykázala, s odôvodnením, že keďže nie je študent, nemá práva ani na vysvetlované prednášky, cvičenia...

marianarem
10. aug 2026

@anonym_autor Najlepsie urobis, ak napises priamo vyucujucemu a dohodnes sa s nim, ci mozes prist. Pripadne garantovi studijneho odboru. Mne osobne sa este nestalo, ze by takto niekto uplne zvonku prisiel. Ale keby sa mi taky clovek ozval, nemala by som s tym problem. Len si nie som ista, ci ma nasa fakulta ohladom tohto nejake pravidla a ci by som ich neporusila.

lucik194
10. aug 2026

momentalne vstup na VS/univerzity je len na kartu. proste kliknes sa a turniket sa Ti otvorí. alebo na vratnici povies za kym ides a ten dotyčný pre teba musi prist ....

druha vec, nevies zaplatit na prednášky, tak to nefunguje. zaplatim a prídem nie je mozne .....

ale ak si student nejakej fakulty vies ist na prednasku ineho odboru, to nikto neriesi. lebo je tam 100 ludi a prednášky nie su povinne. iba cvika. a vyucujuci pri 100 ludoch nepozna vsetkych .....

a do budovy sa nesmies dostat kvoli bezpecnosti. je to ako firma, tiez ides na kartu, alebo spolu so zamestnancom.......

anonym_ac1a4a
10. aug 2026

neviem aka vs, ale u nas nikto nekontroloval, kto chodi na prednasky a do skoly sa dalo normalne vojst bez karty.. ved si predstavte, ze je nejaka prednaska, na ktoru ide 50 studentov, to sa nebude kazdy pipat, aby sa dostal do budovy.. za cely cas co som chodila do skoly som ani raz nepouzila kartu

baboobchod
10. aug 2026
@anonym_ac1a4a

neviem aka vs, ale u nas nikto nekontroloval, kto chodi na prednasky a do skoly sa dalo normalne vojst bez karty.. ved si predstavte, ze je nejaka prednaska, na ktoru ide 50 studentov, to sa nebude kazdy pipat, aby sa dostal do budovy.. za cely cas co som chodila do skoly som ani raz nepouzila kartu

@anonym_ac1a4a a to bolo v akom roku? Úplne normálne si to predstav, že áno, pri vstupe sú turnikety (nie jeden) a každý prichádzajúci sa pípa (UK BA).

mandzula
11. aug 2026
@baboobchod

@anonym_ac1a4a a to bolo v akom roku? Úplne normálne si to predstav, že áno, pri vstupe sú turnikety (nie jeden) a každý prichádzajúci sa pípa (UK BA).

@baboobchod STU napriklad nema turnikety na kazdej fakulte, dostane sa tam ktokolvek.

anonym_d5cd8e
11. aug 2026
@baboobchod

@baboobchod my sme to mali podobne, žiadna kontrola, dalo sa voľne dostať do budovy. Končila som v roku 2022 na Unipo.

athelas86
11. aug 2026

Na verejných vysokých školách je aj pre cudzích (verejnosť) možné zúčastniť sa na prednáškach, čo je dané zákonom. Podmienkou môže byť registrácia vopred alebo nejaké ohlásenie sa na vrátnici a pod, už podľa interných smerníc aby bol umožnený vstup do budovy.
Na súkromných a štátnych VŠ (tie máme na Slovensku dve) to možné nie je.

ivka225
11. aug 2026

@anonym_autor Prípadne sa vopred obráť na prednášajúceho. V 99 percentách prípadov bude súhlasiť, dokonca s radosťou. Každého poteší prejav záujmu.

zuzanka.zuzu
11. aug 2026

prednášky sú VEREJNÉ na verejných vysokých školách a sú BEZPLATNÉ. vstup do budovy môže byť podmienený, aj niektoré prednášky môžu byť obmedzené (veľký záujem, mala miestnosť atď) ale rozhodne nie paušálne

vevesh
12. aug 2026

K nam na fakultu chodili normalne sem tam cudzi ludia na prednasky. A viem, ze niektore boli aj ako verejen odprezentovane. Kedze sme mali velku aulu, vela studentov aj prednasky vynechavalo, miesta bolo naozaj neurekom. Zaplnenu halu na prednaske som zazila iba vtedy, ak prisla prednasat "akademicka ososbnost" mimo podu univerzity (a vtedy bolo aj potrebne sa vopred nahlasit, kto na prednasku pride...).