Výčitky, že idem od dieťaťa skôr do práce
Ste tu niektoré , ktoré ste išli od ročného dieťatka do práce ? Naskytla sa mi dobrá pracovná ponuka, tak ju zvažujem. Práca je od 8 do 16. Mám doma ročne dievčatko a 4 ročného chlapca. On chodí do školky, ona by musela ísť do jasli. Zmena by mi padla vhod, popravde už mi dosť šibe doma, cítim sa dosť frustrovaná a niekedy zbytočne kričím po deťoch, rýchlo sa nazlostim. Viem , že je to preto, lebo som nespokojná. Som človek , ktorý potrebuje niečo robiť, mať nejaký cieľ. Viem, že by som si mala užívať materskú atď, ale potrebovala by som aj zmenu. Táto práca by mi k tomu pomohla nazbierať skúsenosti k niečomu, v čom by som chcela v budúcnosti sama podnikať. Na druhej strane mám ale výčitky, že so starším synom som bola doma do jeho 3 rokov a dcérku takú malú dám do jaslí.
napisem za seba, viem, ze rozne zeny to citia inak a podla mna je to ok, ved kazda sme ina. od rocneho by som nesla, max by som vzala nejaky HO a pracovala, ked dieta spi/po veceroch - ja som to takto robila cca od synovych 6m (nie kvoli peniazom, len ma bavi moja praca, som szco a mozem si dovolit robit, kedy ja chcem). od 3-6 rokov by som sla na max 4-6h (syn ma teraz 5r, chodi do skolky len na doobedia, takze poobedia mame vzdy spolocne, hrame sa, ideme von, mame nejaky program - potom mam pocit, ze mame aj "plnohodnotne straveny cas", nie len nahananie sa zo skolky domov, vecera, sprcha a spat). mne to takto vyhovuje, ale niekomu inemu nemusi. mam kamosku, ktora isla od 1r dietata do prace, muz je na RD, ale to bolo z nevyhnutnosti a nie je z toho stastna. teraz caka druhe a chcela by byt doma dlhsie.
Byt doma do 3 r je vysada slovenska, nikde inde to stat nepodporuje tak dlho. A nevyzera, ze by tym deti trpeli viac ako na sk.
Za druhe, dolezita je kvalita, a nie mnozdtvo casu straveneho spolu. Radsej mamu co sa tesi na cas s detmi, ako vyhorenu unavenu mamu co chce len kusok pokoja od deti.
Za tretie, aj tvoja kariera je dolezita, takze navrat do prace je dolezity. Ak mas este robit 30+ rokov, tak je fajn sa aj tam rozvijat.
Neboj, dobre bude.
Syn išiel do jaslí, keď mal 16 mesiacov a ja do práce - nemusela som, ale potrebovala som to k mojej mentálnej pohode. Syn bude mať o pár dní 19 rokov, máme skvelý vzťah a určite tie jasle nenechali na ňom žiadne následky. Sestričky tam boli úplne úžasné. Bol tam iba naozaj nevyhnutný čas, žiadna "úschovňa" či "odkladisko". Nie som ašpirantkou na titul "vzorná matka", ale akosi neverím tomu, že by som sa synovi venovala tak, ako sa mu venovali tie sestričky - okrem mojej pozornosti zameranej na neho, by som bola nútená starať sa aj o bežný chod domácnosti. Je mnoho vecí, ktoré by som s odstupom času urobila inak, ale toto rozhodnutie by som celkom určite nemenila a ani v najmenšom ho neľutujem.
Je to len na tebe. Ja by som neisla lebo srdce by mi to nedovolilo. Už nikdy ma deti nebudú tak potrebovať ako teraz, keď su malé, tento čas a vek sa už nevráti. A rok je ozaj malo, veď to je ešte také väčšie bábätko. No keď to tak cítiš a doma si flustrovana, skús a sama najlepšie uvidíš. Ľahko sa potom môžeš vrátiť späť na rodicak alebo si všetci zvyknete a bude to v pohode 🙂
@yanni no neviem si predstavit ho mat s malinkym babom.. mna vycerpaval a vacsimi, ked mi tu behali, chybala mi ta psychohygiena, cesta do prace a z prace, prosto ta "ciara" a plus aj pokec s kolegami.. a s malym babom? Kamoska dala dieta malinke, do jasiel, lebo sa jej nudil a plakal a ona sa nemohla sustredit na pracu. Ale ona nemala na vyber kvoli hypoteke.
Určite nebud smutná, robíš to najlepšie ako vieš a zvyknete si a nájdete správny system.. ja len z vlastnej skúsenosti, práca nezaručuje že človek frustrovaný nebude, v mojom prípade to len pridalo na starostiach.. ale tak zmena to je určite..
Ja by som od takého maličkého nešla, ale to neznamená že to je správnejšie.. každá to cíti inak a podľa toho sa musí zariadiť..
Je to velmi individualne, kazdy si moze dovolit to alebo ono, financbe aj inak.Je to o prioritach, o tom, co v zivote chces dosiahnut a ako si svoj zivot predstavujes dalej. Vela zien dosiahne vrchol svojho zivotneho poslania porodenim a vychovavanim deti.Je to uplne v poriadku, ak je dedicka velmi bohatej rodiny a ma o financie do buducnosti postarane.Alebo ak sa velmi dobre vydala, manzel zaraba ako 1 z 10 000 a v pripade rozvodu by bola aj tak zabezpecena.Alebo jej staci chalupka na lazoch, par oviec, vlastna zahradka.
My ostatne, co sme nemali tolko stastia, alebo my, co nas praca mimo domu naplña, co chceme mat vlastny zarobok, raz aj narok na dochodok, kvalitne byvanie a detom ukazat svet, detom dat moznost dobreho studia, a ist im prikladom, ze bez prace nie su kolace, tak ideme do prace co najskor, lebo inak sa neda
A čo chceš počuť? Dlhý príspevok o sebaobhajobe. Napíšu ti všetky tie co mali deti v jasliach a potlapkaju ta po pleci.
Mala by som výčitky.
Je to o prioritach.
@simona20201309 presne tak, priority: mentalne zdravie ženy je viac nez pohrdanie zien ktore o zivote inych nic nevedia. 👍🏼
@tenerifka s tym poslednym odstavcom nesuhlasim.
Aj my, co nas praca naplna, co chceme mat zarobok, dochodok, byvanie, co chceme mat moznost detom, co to zabezpecit a nevydali sme sa za prachaca, mozeme ostat doma dlhsie ako je to najnevyhnutnejsie minimum. Pretoze niekedy sa to da uplne v pohode, zostat s dietatom a neist do prace co najskor.
To je moja skusenost.. Po druhej, 3r materskej, som si nasla pracu neporovnatelne lepsiu, ako bola ta pred nou...
@tenerifka dieťaťu predsa môžeš splniť všetko z posledného odstavca aj ak ideš do práce po 3r dieťaťa.. každý to má zariadené tak ako mu vyhovuje, preto by som si nedovolila to hodnotiť tak ako píšeš, nerozumiem prečo sa to musí vždy takto zaskatulkovat v podobných diskusiách..
@jana_eyre_2 ak potiahne financne rodinu do 3 rokov manzel, tak je to nadstandard, nie bezna vec. Teda mam na mysli potiahne tak, ze rodina bude zit, nie prezivat z ruky do huby, to pisem v prvom odstavci.
Inak da sa to perfektne bez jasli, bez opatrovatelky a bez starych rodicov, ja som isla do prace na plny uvazok vzdy, ked deti dovrsili 1 rok, s muzom sme sa striedali doma aj v praci, on napr.zacinal o 8 a koncil o 16, ja som zacinala o 16 a koncila o polnoci, deti boli doma vzdy s jednym z nas a kazdy z nas bol doma rodic aj gazda/gazdina na plny uvazok. Kto bol doma, varil, upratoval, pral, umyval ci chodil na preliezky, co nestihol jeden, dokoncil druhy. Bolo to len docasne riesenie, pokial deti nesli do infantil (skolka), prezili sme to
Ak by sa dalo na skrátený úväzok. Osobne by mi bolo ľúto toho času s dieťaťom,kt.ma v tomto veku intenzívne potrebuje,ak na financie nie som odkázaná. Ten čiastočný úväzok by mohla byť fajn alternatíva.
@amelia89 sa preber.... o akom pohrdani hovoríš???
Ze je to vec priorít? Vyvolávas hádku? Ci o čo ti ide?
@maranta_leuconeura príde čas že mamky budú doma iba 2 roky a ktorej nebude mať kto pomôcť s deťmi smola... Nemusíme sa opicit vo všetkom po iných
Ja len chcem povedať, pišeš, že potrebuješ mať cieľ ... aj DIEŤA je cieľ.
@lienka.7 ale majú detičky s opatrovateľkami, alebo na pár hodin niekde , kde sú 4 deti a opatrovateľka
Išla by som aspoň skúsiť. Mne už načisto hrabe 7.rok doma a do práce ma nechceli skôr.
@tenerifka uff... neviem si predstaviť, že by sme museli takto fungovať. Či by to zvládol náš vzťah.
Prečo sa pýtate dospelých žien? Opýtajte sa vášho ročného dieťaťa. Aha, pardón, ešte vám nevie odpovedať. No tak si vymýšľate a domýšľajte ako sa ono bude cítiť bez matky, samozrejme si jeho pocity prispôsobte vašim potrebám. Čiže cíti sa v jasliach tak, ako to vám vyhovuje. Tak malé dieťa vám nevie odpovedať, jeho odpoveďou je plač. A veta: Zvykne si, časom prestane plakať. Áno, prestane, no nie preto, že si zvykne, ale preto, lebo pochopí, že plač nepomôže, ergo nemá zmysel. Citovo otupie. Mimochodom, vlastná skúsenosť z jaslí.

Ja som sa na ciastocny uvazok vratila od rocnych dvojiciek a na plny uvazok som zacala roit od ich 1,5 roka. Ten cas na RD doma ma ubijal, chybala mi praca, doma som bola nervozna a vsetko mi vadilo. Urcite vyskusaj, ak to nebude fungovat, vratis sa na RD.