Vyrovnajte sa s vyčerpaním z náročnej povahy dcéry
Toto bude asi len výlev, ale rada si prečítam vaše rady.
Som už absolútne zúfalá z mojej čoskoro 8 ročnej dcéry. Od narodenia čakám, že príde lepšie obdobie a ono je len horšie... Za posledné dni to u nás už tak vyeskalovalo, že som na ňu nahučala, že je fakt hrozný človek a keby môžem, tak ju strčím kamsi do domova a že nikto s ňou nedokáže žiť...za čo by mali seriózne zavrieť mňa. Natrvdo.
Ale ja sa cítim, ako psychicky týraná vlastným deckom. Každá vec, každá činnosť je neskutočný boj. Od narodenia sa odmieta čomukoľvek prispôsobiť. Už od 1.5 roku so mnou diskutovala do úmoru a protirečila mi. Očakáva, že celý vesmír bude robiť to, čo chce ona a keď nie, robí scény ako rozmaznaný spratek. Lenže tie jej scény sú originálne psychické zrútenia, plač pre čokoľvek.
Manipuluje so súrodencom, kamarátmi alebo deťmi (kým sa nechajú) tak, aby dosiahla svoje. Ak nespolupracujú, alebo nechcú, zrúti sa. Nedá sa s ňou dohodnúť, neuspokojí sa s ničím, čo nie je úplne tak, ako chce ona. Nie je schopná a ani ochotná počúvnuť nejakú radu. Ešte aj na krúžku nie je ochotná spolupracovať, ak niečo nechce, urazí sa, že veci nie sú podľa nej a odíde... Nefungujú kompromisy (napr.áno, môžeš si sama vyberať oblečenie, ale toto máš kôpku na doma a toto do školy - ona bude robiť scény a psycho výstupy, pretože chce si vyberať z celej skrine a ideálne aj z letného oblečenia). Prisahám, že každá minúta života s ňou ma vyčerpáva. Odjakživa.
Riešenie? Terapia, samozrejme. Prežila si rozvod, cíti sa odmietnutá svojim otcom, ja nie som dokonalý rodič...už som dala do terapii veľa peňazí a energie ale ona to má jednoducho v povahe! Po posledných dňoch je síce celá terapia v háji, za týždeň, čo sme všetci chorí doma, ma.dokazala psychicky zničiť. Akoby ju chcem zabiť a nie liečiť. Som už na prášky, najradšej by som na nej dolámala varechu, ako na mne moja mama... Možno to malo nejaký zmysel...
@beronsche presne tak ako tebe 😉
Ale jasne, namiesto toho, aby sa decku konecne nastavili hranice, tak ho treba radsej povláčit po psychologoch a testovať ako pokusneho zajaca. A deti, co to fakt potrebujú, potom čakajú pol rok, rok na diagnostiku, vsak? A bohužiaľ, niektoré deti toho majú viac v hlave ako ich matky, ktoré si naivne myslia, ze keď dietatu všetko dovolia, bude to super. Lenže presný opak je pravdou. Ale samozrejme, to sa tu predsa nepatrí napísať, že?
To je akoby som obeznemu človeku povedala, že nie, ty nie si obezny, ty si len trosku pevnejší 🤦♀️
@autorka tiež keď som čítala tvoj komentár tak mi to pripomenulo môjho syna, pokiaľ nevieš čo jej je, nebudeš vedieť aký prístup zvoliť
@lienka.7 aj keď budeš vychovávať 2 svoje deti rovnako, nemusí to byť to isté. Toto tvoje ohrádzanie sa zlyhaním výchovy je len ďalšie kopnutie do rodičov "iných" detí. Ak tieto "nezvládnuté" deti nepotrebujú návštevu lekára a diagnostiku, kto má k tomu lekárovi ísť? Od toho predsa sú. Ty keď máš nejaky zdravotný problém, vyhľadáš lekársku pomoc. Tak k čomu je toto tvoje odsudzovanie a tliachanie múdrostí? Ty si presne ten typ, ktorý odsúdi rodiča, lebo za všetko predsa môže matka a otec že? Lebo nezvládnutá výchova ... tu platí, že mlčať je zlato, len viac nakladáš rodičom, ktorí to už beztak majú s deťmi komplikované 🤔
Daj dieťa diagnostikovať psychiatrovi. To nebude ziadna nálepka. To bude skôr pomoc pre teba, aby si vedela ako s ňou komunikovať. Inak sa zbláznis a tvoje deti nebudú mať z teba nič. Iba kôpku nervov v kuchyni.
@kaajuiaatko tliachas tu tak akurát ty. A mimo to, stačí si tu pozrieť, aké typy matiek tu vypisujú, ake majú rodinné "pozadie", dovolia deťom doslova aby
skákali po hlave a keď nevedia co s nimi, tak sú už údajne "ine". 👌 kto ešte nema svojho psychosa, nech sa hlasi u súdruha zincicu. Asi tak 😉👌
A inak, presne preto sú čakacie lehoty také, aké sú. Nielen u psychologov, ale aj ostatných lekarov.
Zdedila zle gény ak aj tvoja mama, aj ty si ukričaná.
@lienka.7 a ty si aký typ matky? Nevidím, nepočujem, čo nie je u mňa to neexistuje, týmto sa riadiš? Píšu sem matky, ktoré sa reálne potýkajú s neurodivergenciou svojich detí. Ty to proste neprijmeš a bodka, tak načo stále rýpeš. Preskoč tému a hľadaj takú kde sú len vychované deti, aby si sa nemusela zavzdušňovať ohľadom psychošov a iných lekárov, ktorých evidentne potrebuješ sama 😉
Fuha no nezavidim ti veru. Skuste si zájsť k tomu psychiatrovi a uvidis čo povie
A pani lienku si netreba všímať, v každej diskusii pridáva len negatívne komentare a od veci, strašný život musí mat chuda
autorka , dufam ze tu lienku si neberies velmi k srdcu.
Samozrejme najdu sa vzdy aj pripady rodicov, co v snahe co najviac milovat svoje dieta a nesposobit mu ziadne traumy ci bolesti, nakoniec to prezenu a dieta sa im vymkne z ruk a stane sa z neho panovacne rozmaznane a vnutri neiste dieta bez hranic.
ale dieta je originalny nevyspytatelny tvor, hlavne ked nie niecim ine a nestandartne.
"aspergerik" ako to ironicky pomenovala jedna prispievatelka nikdy nevznikne co ako neyvladnutou vychovou.
ako som spominala, mam 4 deti - keby ze mam len prve a tretie, tak som matka roka s medailou za zvladnutu vychovu😍 deti ako zo zlateho ramu..mile, komunikativne, zadvacujuce sa, pristupne dohovoru, ochotne pocuvat.
akousi zahadou, som vsak na preskacku druhe a stvrte dieta "nezvladla" , teda hlavne to druhe, ano svojou zlou a nezvladnutou vychovou som si vychovala "aspergerika" s poruchou porozumenia. Nezvladnutou vychovou moje dieta neudrziavalo ocny kontakt, nespalo dlho do noci, vyberalo v jedle, malo amoky, nechapalo suvetia a abstraktne pojmy, nezvladnutou vychovou necitilo bolest, pachy, nechapalo socialne situacie, vyzliekalo sa do naha pri kazdej prilezitosti a po nociach sa budilo a kricalo, malo uzkosti a halucinacie.
a este som ja zla matka ho "vlacila" po terapiach, diagnostike a klinickych ogopedoch a "robila na nom pokusy" skoro ako mengele asi...
@negymama ja akceptujem každý názor a vôbec sa nepotrebujem schovať za nejaký syndróm. Ja som na ňu mala aj tvrdú ruku, aj tvrdú výchovu, ale ju som mohla zdrať ako hada a vôbec to nikdy nepomohlo. Akurát, čo sme sa všetci cítili hrozne a zúfalo. Ju ani bolesť a ani strach nezastavia... :( Za druhé dieťa by som si aj ja šla medailu a plaketu prevziať. A tá schytala tlapnutie po ritke tak 3x za život a hneď ju to upratalo. Takže to ja len k "tradičnej" výchove a tomu, ako ne/funguje na to ktoré dieťa. Ale aj ja som bola múdra, kým som si nezažila svoje, už sa nepúšťam do debaty. 🙂 Som rada, že jej to funguje, že má alebo bude mať schopných dospelákov s funkčnými spokojný mi životmi.
@lienka.7 zase máš bad day? U teba to tiež mnohe vidíme na poruchu ..
@belbel arogantná? To vy tu stále točite dookola nezmysly o tom, ze ked je dieta nezvladnutelne, tak 100% musí mať nejakú diagnózu.🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Moja ma teraz práve obdobie vzdoru... ked nie je po nej, komplet všetko si vydobija plačom. No hneď zajtra a nou utekám k psychologické, nech mi ju zdiagnostikuje, lebo určite musí mať nejakú dis... o tom píšem.
@negymama ty tu zase neplet jablka s hruškami.
@kaajuiaatko co potrebujem ja, laskavo nechaj na mňa, ok? Rozhodne však nepotrebujem s dieťaťom behať po psychologoch. To je teraz nejaká móda.
@konikmodry111 určite mám strasny život, no vieš, ale aspoň ma dieta nesekiruje, aby som mu o desiatej večer z rozmaru vyprazala hranolky alebo bola z neho na prášky.
@dennissa16 samozrejme, o každom cudzom tu na fóre viete hneď všetko, len vychovať si vlastne dieta vám akosi nejde, co?
@lienka.7 ty s tvojou malou nepôjdeš k psychológovi, vyzera, že ju asi zrežes jak rešeto a hneď je vychovaná..či?
@lienka.7 nie si schopná a ochotná prijať ani po napísaní konkrétnych skúsenosti matiek s deťmi s aspergerom, že možnosť vyhľadať psychológa je jedna z posledných možností po tom, čo už vyskúšali rôzne prístupy, postupy, metódy výchovy dieťaťa a nikto tam nebeží "na prvú" v ústrety diagnóze, ale ako jedna z posledných možností, kde dostanú vysvetlenie, odporúčanie a tiež povzbudenie, že nie sú to ony,, kto zlyhal vo výchove
@dennissa16 samozrejme, uhadla si hneď na prvú pani psychologička 😉
@belbel mam niekoľko kamarátok co maju zial deti s diagnozami, ale určite na to nedošli v 8 ci 9 rokoch.
A mnohé z tých čo tu vypisujú, ze si zrazu nevedia poradiť s deťmi zial nevyskusali vôbec nič, len pasívne sa nechali sekirovat dieťaťom. Až to postupne cele dospelo az do takéhoto štádia, že majú doma pomaly malého tyrana. Vidavala som to aj na ihrisku, kedy už male 2-3 rocne dieta bez problémov kopne ci udrie matku a ta vonku len priblblo usmeje, no ze on je predsa taky temperamentný. Tak nech sa potom nedivia o par rokov, čo majú doma. To je všetko.
Moja dcéra má ešte len 6 ale z tvojho opisu na ňu sedí neskutočne veľa. Ja už dávno hovorím, že ona je malou kópiou mojej svokry. Tiež všade bola, všetko videla, všetko vie a VŽDY má pravdu. Moji dvaja synovia spolu má nestáli toľko síl a nervov ako ona.
Hádame sa takmer stále, detský domov som jej už tiež spomenula keď mi rupli nervy.
Radu nemám, ani s mojou dcérou si neviem moc poradiť. Drž sa.
Ja mam takeho 3,5 rocneho chlapca. Tiez si myslim, ze ide o nejaku poruchu. Ale uz som sa naucila ako nanho a on uz zacina chapat hranice a pomaly sceny prestavaju. Mna akceptuje, lebo pochopil, ze mnou nepohne. Za to manzel sa velakrat sprava ako ty, aj vybuchne, aj nahuci a o to horsi priebeh to ma a potom nasledne chlapcove spravanie ide este do vacsich scen. To dieta potrebuje poznat hranice a usmernenie s laskou. Nie krik, nie bitky. Ale tvoj klud a trpezlivost. AK robi scenu, odid z miestnosti, nechaj ju nech sa vyhuci a po chvili pridi a skus ju objat. Nie rozmaznat a stale jej ustupit. Ale trvat na svojom avsak bez nasilia.
@lienka.7 netáraj.
poruchy auti spektra su tak rozne , ze kludne su niektore diagnostikovane aj v neskorsom veku. dokonca az v dospelosti, ked sa sam clovek rozhodne ist na testy, lebo jeho rodicia ho neriesili.
Mnohi to neriesia prave preto, ze okolie ich presviedca, ze dieta ma problemy len v dosledku "nezvladnutej vychovy" a ze staci len poriadne vybit varechou a bude to v poriadku.
Ked si si nepresla v niekoho topankach, co ides sudit?
su deti co rodicia tipuju diagnozu a je "len" rozmaznane ci nepozna hranice.
a potom su deti, kde vsetci tipuju zlu vychovu, povahu, drzost atd...a nakoniec je to nejaky problem psychicky, ci PAS a podobne.
zdravy pristup je ten, ze najprv sa skusa bezna vychova, hranice atd. , ked nepomaha tak vylucit ci potvrdit diagnozu ci problem, ci poruchu a potom pristupit nakoniec k metodam na dieta s tazkou povahou.
Daju sa zvladnut aj autici aj opozicne poruchy, moja kamaratka ma dceru s detskou schizofreniou , dg. dostali v 12stich rokoch dietata a s pomocou odbornikov /ano vlacila ju a vlacila...😲/ a liekov, ktore boli nutne, to zvladaju, ze dievca aj zmaturovalo a pracuje.
Všetkým matkám, ktoré sa tu navážajú do autorky, by som priala prežiť pár dní s takýmto dieťaťom ... Rada by som si pozrela, ako aplikujete vaše múdre rady ...
Autorka. Máme doma niečo podobné, až na to,že extrémne správanie zažívame iba doma. V škole, škôlke, na krúžkoch je to ukážkové dieťa. Príde domov a katastrofa. Nefunguje nič. Ani po dobrom, ani po zlom. Rozhovory, tresty, pochvaly, dohováranie,ignorácia,prosby.. nič. A tiež som zúfalá. Aj si poplacem.aj kričím.aj si to potom vyčítam. ..
@negymama mas zdravy pristup, vdaka aj za tychto ludi 🙂
@lienka.7 nechces pochopit. Ano su rodicia, ktori na dieta seru s prepacenim a potom nahanaju psy lebo dieta nezvladli a oni sa chcu schovat za nejaku diagnozu. A robia nesmierne skody. Ale take iste skody robis aj ty pretoze mnohi rodicia uz maju aj tak pocit, ze tu vychovu nezvladli a mozno prave preto sa k tomu lekarovi ci psy nehrnu a dieta je vzane do starostlivosti neskoro a to utrpenie za to nestoji. Ako pise @negymama mnohi az v dospelosti, pretoze to proste rodicia neriesili, zaskatulkovali to ako zle povahy a pod a deti ci neskor aj dospeli trpeli, hoci vcasna a vhodna podpora a pristup mohli vsetko zmenit.
Moje dieta hranice ma, ma ich nesmierne pevne. Pretoze pri tychto detoch casto povolit NEMOZES/NESMIES a ides az do vycerpania. Oni su casto nesmierne inteligentne. Pri nich fungujes stylom, vsetko co povies moze byt pouzite proti Tebe aj vytrhnute z kontextu... Casto maju vybudovany obranny stit a mas pocit, ze im je vsetko sumafuk a nic ich nezasiahne a zaroven sa za nim skryva nesmierna krehkost... a najmensie ublizenie moze zanechat trvale nasledky. A s tymto zongluje rodic pomalicky H24 preto je ta pomoc a podpora nevyhnutna.
Jo pamatam si ako sa moje 4rocne dieta postavilo mojmu vyse 2m sefovi, uz bol pomaly na dochodku... on si tiez myslel, ze je to otazka pristupu. A cosi mu v ramci "tradicnej" vychovy" zahlasil. A moje dieta sa na neho pozrelo zospodu a skomentovalo, no to by si ma najskor musel chytit a ja beham rychlo a ty si stary... prisamvacku padol na zadok. Nie preto, ze dieta je nevychovane, ale preto ze to bola jednoducha pravda a nevies co povedat...
Ja mám také isté dieťa, celý opis je ako u nás až na to, že dcéra má úžasného otca, ktorý jej dáva lasku plným priehrštím, neprešla si žiadnym rozvodom, ani inými traumami. Podľa psychologicky je to normálne dieťa bez diagnóz, ale nás aj upozornila, že keď nastúpi do skoly, že to bude ešte horsie a aj je.
@tramtada31 a navrhla psychologicka aj nejaké riešenie, alebo poradila, ako s tým pracovať?
Na tvojom mieste by som si nechala predpisat SSR 0.25mg a uz by som sa len s nadhladom usmievala a mala trosku na haku. Vies co, aby si bola neustale na nervy z dcery ktora ma podla tvojich prispevkov velmi komplikovanu povahu - tak to ani omylom. Tento stres ti moze z dlhodobeho hladiska priniest vazny zdravotny problem. Ak si castejsie nestastna, fustrovana a dokonca placliva z dietata tak by som ti poradila - hod sa na lieky. Keby to spravila jedna z mojich znamych o ktorych som ti pisala predtym, mozno by dnes nebola s vaznou neurologickou chorobou - ktoru ma podla mna z 10r stresu s detmi.
Nech sa rozhodnes akokolvek, drzim ti palce nech je u vas coskoro lepsie. Drz sa.
Edit: Bohuzial musim suhlasit s @lienka.7 v tom, ze ak sa ti nepodari nejakym sposobom dat dohromady dieta tak za ked dorazi puberta, tak to bude taky cirkus, ze to co predvadza je nic oproti tomu, co ta doma caka.
Trochu mi to pripomína môjho syna, on sa tiež za všetko zrúti, ale vidím na ňom, že to nerobí v zlom ale pre neho proste skončí zmysel života lebo som povedala nie, alebo musime ist prec z ihriska 😅 Zatiaľ ma len 3 a pol, ale už teraz sa desim puberty. Co si myslím, že tebe treba je odstup, lebo vidno ze už si na ňu alergická, čo sa nečudujem, tiež to na mňa sem tam dolieha a do roboty si idem piskajuci 🤭 Chápem aj ju, že ona proste chce len viac pozornosti a deti ak nedostanu pozitivnu tak im stačí aj negatívna, čiže ta výročí do neba a ty jej ju potom dáš ci chceš ci nechceš. Ale človek nie je stroj že. Ja som rada ze sme prešli na systém, že sa po zruteni chce objať a ukludnit a trochu sa to vekom zlepšuje. Ale keby sme tento dodatok nemali tak by som to aj ja znášala horšie. Ja som kľudná povaha, takže väčšinou viem tie jeho výstupy tolerovať bez kriku, ale keď ho nesiem kopajuceho po ulici som rada ze tu varechu po ruke nemám.🤭

@lienka.7 čítanie s porozumením ti ide výborne.. 🤪
Vieš, ja to beriem tak, že hoci by nejaká matka urobila trilion chýb a milión zlyhaní vo výchove, akonáhle má snahu a hľadá spôsob, ako situáciu zlepšiť, nezaslúži si takéto blbé a nikam neveduce sudenie.
a ani blbé poznámky od žien, ktoré ani len podobnú situáciu nezažili, tak sa zrejme cítia byť lepšími (keďže podobný problém neriešia) ..
V núdzi sa podáva pomocná ruka, do "ležiacich nekopeme".
Už rozumieš, prečo sa mi (a nielen mne) zdala tvoja poznámka nevhodna?